Haagplanten in winterrust

Haagplanten winterrust

Haagplanten in winterrust

Leylandii conifeer
Populair
Leylandii conifeer
Cupressocyparis leylandii
Vanaf
2,70
arrow-right
Buxus - Struiken
Populair
Buxus - Struiken
Buxus sempervirens
Vanaf
1,46
arrow-right
Rhododendron 'Nova Zembla'
Rhododendron 'Nova Zembla'
Vanaf
17,30
arrow-right
Laurier 'Novita'
Prunus laurocerasus 'Novita'
Vanaf
2,49
arrow-right

Vanaf ongeveer half oktober gaan alle haagplanten in winterrust. Planten zullen dan niet meer groeien totdat het in het voorjaar weer wat warmer wordt. Hierbij maakt het niet uit of de haagplanten in uw tuin groenblijvend of bladverliezend zijn. Winterrust hebben alle planten namelijk nodig om de koudste maanden van het jaar gezond door te komen en het volgende voorjaar weer mooi uit te lopen. Maar wat houdt winterrust precies in? En hoe kunt u uw haagplanten het beste voorbereiden op hun winterrust? Dat nemen we graag met u door.

Wat houdt winterrust precies in

Groeien kost alle plantensoorten relatief veel energie. In de wintermaanden hebben ze die energie vooral nodig om weerstand te bieden tegen de kou. (Leylandii)

Wat houdt winterrust precies in?

Groeien kost alle plantensoorten relatief veel energie. In de wintermaanden hebben ze die energie vooral nodig om weerstand te bieden tegen de kou. Als gevolg daarvan komt de groei in die periode bijna of helemaal tot stilstand. Feitelijk zetten planten in die tijd hun stofwisseling op een lager niveau, zodat ze de lage temperaturen kunnen doorstaan. Er is nog een ander praktisch voordeel. Bij vorst wordt de grond waarin de planten staan namelijk erg hard. Zelfs als uw haagplanten door zouden groeien, kunnen hun wortels tijdens een vorstperiode dus eigenlijk nergens heen. Het is dus om verschillende redenen goed dat uw haagplanten in winterrust gaan.

Het bladverlies bij veel bloeiende haagplanten is eigenlijk gewoon een onderdeel van hun winterrust. Bij deze planten zou het vasthouden van de bladeren te veel energie kosten om ook nog hun wortels, stam en takken in goede conditie te houden. Daarom verkleuren hun bladeren eerst, om vervolgens van de planten te vallen. Maar ook groenblijvende haagplanten doen aan winterrust. Ze houden weliswaar hun groene bladeren vast, maar zullen in die periode ook stoppen met groeien. Zelfs zeer snelgroeiende haagplanten, zoals de leylandii en sommige soorten laurierkers, zullen in die tijd nauwelijks in formaat toenemen, al kunnen ze tijdens een relatief warme winter nog lang blijven groeien.

Wanneer de winterrust precies begint is afhankelijk van de temperaturen en de hoeveelheid zonlicht. Haagplanten in een schaduwrijke tuin zullen normaal gesproken eerder in winterrust gaan dan haagplanten die het grootste deel van de dag in de volle zon staat. Bij sommige planten is zelfs te zien dat kunstlicht invloed heeft op wanneer ze in winterrust gaan. Een haag die onder een lantaarnpaal staat kan zo enkele weken later in rust gaan dan exemplaren die daar wat verder vandaan staan. De winterrust is voorbij als de temperatuur een aantal weken onafgebroken boven het vriespunt ligt.

Tuin voorbereiden op winterrust

Onder de meeste omstandigheden hoeft u weinig te doen om ervoor te zorgen dat uw planten hun winterrust zonder schade overleven. (Buxus)

Tuin voorbereiden op winterrust

Onder de meeste omstandigheden hoeft u weinig te doen om ervoor te zorgen dat uw planten hun winterrust zonder schade overleven. Winterharde haagplanten kunnen goed tegen lage temperaturen en zullen dus geen extra bescherming nodig hebben. Bij matig winterharde planten kan het nodig zijn om de wortels voor het aanbreken van de winter te bedekken met stro of een vliesdoek. Anders zullen ze namelijk niet alleen hun bladeren verliezen; als de grond kouder wordt dan deze planten aankunnen, zullen de planten gedeeltelijk of volledig afsterven. De meeste haagplanten uit ons assortiment kunnen goed tegen vorst. Op de productpagina’s kunt u lezen hoe goed de planten precies tegen temperaturen onder nul kunnen.

Tuiniers met een strakke, formeel ogende haag in de tuin snoeien deze meestal kort voordat de planten in winterrust gaan nog. Een coniferenhaag of een buxushaag behoudt zo bijvoorbeeld de hele winter lang zijn strakke vorm, omdat hij in die periode niet meer verder zal groeien. Let in dat geval wel op dat u de planten op tijd snoeit. Ook het herstel van snoeiwonden kost de planten namelijk relatief veel energie. In de regel raden we aan om niet na september te snoeien. Zo hebben de planten genoeg tijd om van de snoeibeurt te herstellen voor ze aan hun winterrust beginnen. Scherp snoeigereedschap maakt bovendien nettere snoeiwonden en die zullen sneller genezen.

Heeft of wilt u ook bloembollen in de tuin? Kies dan het juiste moment uit om deze te planten. De meeste bloembollen in ons assortiment zijn voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, hyacinten en narcissen. Deze moeten in het najaar geplant worden, maar wel al in de grond zitten voordat de eerste nachtvorst begint. Dat geldt zelfs voor zeer vroegbloeiende bloembollen, zoals het sneeuwklokje.

Winterrust is goed voor planten

Hoewel sommige haagplanten er een tijdje minder mooi uitzien, is de winterrust helemaal niet verkeerd voor de planten. Sterker nog, ze hebben het nodig om zo lang mogelijk mooi te blijven. (Rhododendron)

Winterrust is goed voor planten

Hoewel sommige haagplanten er een tijdje minder mooi uitzien, is de winterrust helemaal niet verkeerd voor de planten. Sterker nog, ze hebben het nodig om zo lang mogelijk mooi te blijven. Zolang u de temperatuur goed in de gaten houdt, kan er vrij weinig misgaan in de winter. Mocht het wat kouder worden dan gebruikelijk, dan kunt u zoals gezegd een vliesdoek of wat stro over de wortels plaatsen om de planten te beschermen tegen wat strengere kou. Het grootste deel van de haagplanten in ons assortiment zal daaraan genoeg hebben om de winter te overleven en in het voorjaar weer gewoon mooie nieuwe scheuten te gaan produceren.

Als u in een relatief koude regio woont of de grond in uw tuin niet al te warm wordt omdat de planten het grootste deel van de dag in de schaduw staan, kunt u het zekere voor het onzekere nemen door extra winterharde haagplanten in de tuin te planten. De thuja 'Smaragd' levert bijvoorbeeld een coniferenhaag op die tot wel bijna 40 graden vorst aankan en ook de leylandii heeft weinig moeite met strenge vorst. Heeft u liever een bloeiende haag? De rhododendron krijgt schitterende bloemen en is daarnaast zowel groenblijvend als zeer winterhard. Ook sommige laurierhagen, zoals de laurier 'Novita' en de laurier 'Caucasica', kunnen prima met kou omgaan.

loader
Laden...