Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat is de ideale haagplant?

ideale haagplant

Wat is de ideale haagplant?

Op Haagplanten.net bieden we een grote diversiteit aan haagplanten. Sommige haagplanten zijn populairder dan anderen, maar zijn sommige planten ook beter? Bestaat de ideale haagplant?

Elke plant is anders en elke plant heeft voor- en nadelen die aansluiten op verschillende behoeften. Wat de ideale haagplant is, ligt dus aan uw behoeften. Maar sommige haagplanten zijn veelzijdiger, doordat gemakkelijker overal groeien, of doordat ze aan meer verschillende behoeftes kunnen voldoen. We geven hier een overzicht van verschillende functies van hagen en van de planten die er goed bij passen, om u aan uw ideale haagplant te helpen.

 formele haag thuja

Coniferen zoals de thuja of de leylandii zijn daarom zeer geschikt als een formele haag. (Thuja)

Een formele haag

Formele hagen hebben een strak en rustig uiterlijk. Deze hagen komen netjes, of zelfs statig over. Denk aan een klassieke Franse tuin of een nette afscheiding van een bedrijf, of strakke betegelde tuin. Formele hagen hebben typisch een dichte groei en een egale dekking van bladeren of naalden. Wintergroene haagplanten hebben de voorkeur voor formele hagen.

Coniferen zoals de thuja of de leylandii zijn daarom zeer geschikt als een formele haag. Deze planten zijn wintergroen en gemakkelijk in een vorm te snoeien. De taxus en de liguster hebben vergelijkbare voordelen. Het belangrijke praktische verschil tussen deze planten is de groeisnelheid en hoe hoog ze worden. De leylandii wordt zeer hoog en groeit op topsnelheid. Dat betekent dat u snel na het aanleggen van de haag een volledig dekkende haag heeft. Maar het betekent ook dat er meer snoeien nodig is om de haag strak te houden.

De thuja en de liguster groeien minder snel en de taxus groeit juist heel langzaam. Langzaam groeiende haagplanten worden ook ouder dan snelgroeiende planten. Een nadeel van coniferen is dat het snoeiafval niet goed te composteren is, waardoor het meer werk is om dit weg te werken.

Formele hagen mooie bladeren

De beukenhaag is ook zeer populair als haagplant. Hij heeft mooie bladeren die in de herfst verkleuren en de hele winter blijven hangen, wat de privacy functie ten goede komt. (Beukenhaag )

Formele hagen met mooie bladeren

De beukenhaag is ook zeer populair als haagplant. Hij heeft mooie bladeren die in de herfst verkleuren en de hele winter blijven hangen, wat de privacy functie ten goede komt. Deze haag is goed strak te houden en groeit niet zo snel. De beukenhaag is beschikbaar in twee kleuren, die ook goed samengaan als gemengde haag. Beuken zijn wel iets kieskeuriger wat het de grondsoort aangaat, ze groeien het liefst op vrij hoogwaardige en zanderige grond.

De haagbeuk, te onderscheiden van de beukenhaag door de rafelige rand en de fellere kleur van het blad, is minder veeleisend qua grondsoort. Hij groeit ook sneller, maar laat zijn bladeren ‘s winters ook vallen.

Ook hulst is een veelzijdige wintergroene haagplant. Deze houdt goed een vorm aan, groeit relatief snel en is niet veeleisend qua grondsoort. Als klap op de vuurpijl is deze mooie plant ook inbraakwerend vanwege de puntige stekels aan de bladeren. Bekijk ons assortiment aan verschillende soorten hulst om te kiezen tussen hogere, lagere of al dan niet vruchtdragende varianten. De vruchtdragende soorten hulst passen ook mooi als informele haag. Deze combinatie van eigenschappen en toepassingen maakt Hulst echt een sterke kandidaat voor de ideale haagplant.

informele haag

Sommige informele haagplanten, zoals de meidoorn of de vlinderstruik, trekken vogels en insecten aan die de tuinen levendig en sfeervol te maken. (Meidoorn)

Een informele haag

Als u uw haag ziet als een centraal deel van een tuin of terrein, dan zoekt u waarschijnlijk eerder naar een informele haag. Naar informele hagen kunt u wel blijven kijken. Ze veranderen doorgaans met de seizoenen en zitten vol leven. Een formele haag is ook heel mooi, maar is statischer en trekt minder de aandacht. Dit is ook waarom formele hagen vaak wintergroen zijn, en informele eerder bladverliezend.

Een informele haag hoeft minder strak van vorm te zijn. Daarom worden ze minder gesnoeid en zijn ook sneller groeiende soorten zoals de laurierkers - die overigens wél wintergroen is - makkelijk bij te houden. De laurierkers is zo populair dat er tegenwoordig een breed scala aan cultivars wordt aangeboden. Deze plant is zo gemakkelijk qua grondsoort dat hij bijna altijd wel een goede optie is wanneer u een haagplant moet kiezen.

Sommige informele haagplanten, zoals de meidoorn of de vlinderstruik, trekken vogels en insecten aan die de tuinen levendig en sfeervol te maken. Andere planten zoals de boerenjasmijn of de bruidsbloem, geuren heerlijk of krijgen prachtige bloemen en vruchten.

Vooral bij een informele haag is het gebruikelijk om verschillende soorten samen te planten. Daardoor komt er nog meer leven en variatie in de haag. Kijk bijvoorbeeld naar onze gemengde haagpakketten voor een bloeiende haag, een geurende haag of een inbraakwerende haag.

veelzijdige kampioenen bamboe

Maar vergeet daarom niet ook eens naar de buitenbeentjes om te kijken. Bamboe en klimop kunnen prachtige wintergroene hagen vormen die een compleet eigen sfeer aan een tuin geven. (Bamboe)

De veelzijdige kampioenen

Er zijn dus allerlei verschillende rollen die een haag kan vervullen. Elke haagplant kan een bepaalde rol goed vervullen, maar de populairste haagplanten combineren een aantal waardevolle eigenschappen waardoor ze in verschillende tuinen van grote waarde zijn. Het grootste verschil zit vaak in het gewenste uiterlijk en de mate van verzorging die nodig is. Haagplanten die zowel formeel als informeel kunnen zijn, zoals laurierkers, de beukenhaag, hulst en liguster blijven daarom zeer populair.

Deze populaire haagplanten passen in de meeste tuinen. Maar vergeet daarom niet ook eens naar de buitenbeentjes om te kijken. Bamboe en klimop kunnen prachtige wintergroene hagen vormen die een compleet eigen sfeer aan een tuin geven.

Twijfelt u nog steeds? U kunt bij Haagplanten.net altijd terecht voor advies over plantkeuze of andere vragen over haagplanten. Neem contact op met onze experts voor professioneel advies.