Taxus

De taxus behoort tot de familie van de coniferen en is daar een van de populairste leden van. Dat merken we wel aan de hoeveelheid taxussen die in onze webshop worden besteld. De taxushaag siert menig voor- en achtertuin, wat niet erg verwonderlijk is gezien de vele positieve eigenschappen die hij bezit. Op Haagplanten.net kunt u alles vinden wat u maar wilt weten over de taxushaag. Als experts op het gebied van haagplanten hebben wij de nodige ervaring met deze bijzondere conifeer!

Taxus soorten worden niet voor niets de koning onder de haagplanten genoemd: de taxus is erg gemakkelijk te snoeien, ook op hogere leeftijd. Daarnaast kan de taxus zeer oud worden en loopt deze haagconifeer zelfs na een flinke terugsnoei weer opnieuw uit. Bovendien kunnen taxussoorten onder andere bomen of struiken gebruikt worden, wat ervoor zorgt dat deze groep van coniferen een zeer goede keuze is voor uw haag. Kortom: taxushagen zijn wat duurder dan veel andere coniferenhaag soorten, maar zijn wel de eerste keuze voor een mooie en zeer duurzame haag. Op Haagplanten.net koopt u een taxus van topkwaliteit.

De taxus als haagplant

Taxus als haagplant

De taxus is een haagplant met aanzien. Veel mensen weten wel dat de taxus een conifeer met bijzondere kwaliteiten is. Een taxushaag heeft eigenlijk alle eigenschappen die een haagplant zou moeten hebben: altijdgroen, snelgroeiend, makkelijk in onderhoud en probleemloos te snoeien, zelfs radicaal – taxus is een prachtproduct.

Wel is de taxus een giftige haagconifeer. Zo giftig zelfs, dat wie ervan eet daaraan kan sterven. Het gif is sterk genoeg om een paard te doden. Dat is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Voorkom dat vee aan uw taxus komt, maar denk ook om honden en kleine kinderen. De giftigheid maakt de taxus een verdedigende haagplant, ondoordringbaar en indrukwekkend. Het is dus zeker niet alleen een nadeel.

Plant u mannelijke en vrouwelijke taxussen door elkaar, dan zal uw taxushaag in het najaar versierd worden door vruchten met een opvallende rode kleur. Die kleur wordt nog eens extra benadrukt door het contrast met de donkergroene naalden van de taxus. Omdat taxussen wintergroene haagplanten zijn, levert zo’n taxushaag juist ’s winters een prachtig uitzicht op. Deze bessen kunnen niet zomaar gegeten worden. Het rode vruchtvlees kan geen kwaad, maar de pitten zitten vol giftige stoffen. Vogels hebben hier geen last van en zullen dus blij zijn met uw taxushaag.

Taxus geschiedenis

De bijzondere geschiedenis van de taxus

Als er één haagplant over een bijzondere geschiedenis kan beschikken, dan is het wel de taxus. Anders dan de meeste andere groenblijvende haagplanten is de taxus inheems in onze streken. Deze boom komt hier al duizenden jaren voor en lang was het een van de weinige bomen die in de winter groen bleef. Daardoor viel de taxus op: onze voorvaderen vereerden deze boom als heilige plant.

De taxus kwam al voor de laatste ijstijd in Nederland voor. Dat is bijzonder, want de meeste soorten haagplanten kwamen pas daarna op, toen het klimaat milder werd. Het past natuurlijk wel bij de taxus, die bekend staat als oersterk, winterhard en eeuwenoud. Voor de Kelten was de boom heilig en instrumenten van taxushout hadden dan ook grote waarde. Die waarde hangt ook samen met de langzame groei van dit hout: hoewel de taxus snel takken aanmaakt en als haag dus snel groeit, blijft de stam lang klein.

Als houtboom is de taxus dus uiteindelijk niet zo geschikt, hoe mooi het hout ook is. Als sierplant heeft de taxus ook wel z'n tijd nodig gehad om mensen te overtuigen. Hoewel niemand zal twijfelen over de schoonheid van zo'n forse groene taxushaag, hadden mensen vanouds toch bezwaren tegen de taxus, omdat de plant zo giftig is voor paarden. Inmiddels is de taxus echter een vertrouwde verschijning in onze tuinen.

Het bijzondere aan de taxus is dat hij door de jaren heen zowel met het leven als met de dood in verband gebracht werd. Aan de ene kant was de plant dodelijk voor vee, anderzijds kan de plant wel meer dan duizend jaar oud worden. In Iran, Turkije en Groot-Brittannië staan taxussen die naar schatting minimaal vierduizend jaar oud zijn. Van een taxushaag kunt u dus uw leven lang plezier hebben.

Taxus snoeien

Een taxushaag snoeien hoeft niet moeilijk te zijn, u moet er alleen handigheid in krijgen. Snoeien doet u één a twee keer per jaar. Voor optimaal vormbehoud adviseren wij twee keer, tussen mei en september. Taxussen groeien dan wel heel langzaam, maar jonge planten groeien sneller dan oudere. Bovendien komt een taxushaag het beste tot zijn recht als formeel gesnoeide haag. Het handigst is om een elektrische heggenschaar te gebruiken, of in ieder geval een behoorlijk scherpe handschaar. Soms moet u door dikke, harde takken heen zien te komen. Met goed materiaal moet dat zeker lukken.

Draag tijdens het snoeien van uw taxus altijd handschoenen. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk met uw handen bij uw mond komt en toch iets van het gif van de taxus binnenkrijgt. Het gif van de taxus zit in de takken en (bij vrouwelijke planten) in de rode bessen. Snoei niet op dagen waarop de zon volop schijnt, want dan kunnen de naalden van de taxus verbranden. Als het op een bewolkte dag net gestopt is met regenen, is dat een ideaal moment om uw taxushaag te snoeien.

Ook als het op het snoeien aankomt is de taxus een bijzondere haagplant. Waar bijna alle andere coniferen zeer regelmatig gesnoeid moeten worden, omdat ze niet op oud hout uitlopen, is dat bij de taxus geen enkel probleem. Als u vindt dat de taxus zijn mooie vorm is kwijtgeraakt, kunt u hem heel ver terugsnoeien en loopt hij gewoon weer mooi uit. Daarnaast wordt de taxus vaak als alternatief voor de buxus aangeplant door liefhebbers van vormsnoei. De trage groei maakt dat de taxus daar ideaal voor is.

Taxus in de tuin

Taxus in de tuin

Het effect van de taxus op de tuin is het hele jaar door gelijk: veel groen, veel massa, veel beschutting. Het is een haag die precies doet wat een haag moet doen. Als grensbeplanting is de taxus dan ook eenvoudigweg ideaal, deze boom geeft snel veel privacy en de innemende kleur is een geweldige troef. Omdat een taxus snoeien redelijk eenvoudig is blijft ook het onderhoud plezierig eenvoudig. De taxus is erg geschikt als formele haag.

Als afscheidingshaag is de taxus dus bijzonder populair, maar in een grotere, landelijke tuin kan de taxus zeker ook als sierhaag of losse boom geplant worden. Dan kunt u de boom ook in andere vormen laten groeien. Een taxus snoeien kan in allerlei fraaie vormen. Het is een van de klassieke haagplanten die voor vormsnoei geschikt is. Daarom komt hij ook snel in beeld als mensen voor de buxus vervangers willen in verband met de buxusziekte en de buxusmot.

Het snoeien van de meeste taxussoorten levert natuurlijk veel takken, naalden en ander afval op. Dit afval kan natuurlijk gewoon bij de andere bladeren in de container, maar de taxus heeft ook een ander nut. De naalden van de taxus worden namelijk gebruikt als grondstof voor kankermedicatie. Ook dat maakt de taxus bijzonder; hij is dan wel giftig, maar sinds de geneeskrachtige werking van de taxus vorige eeuw ontdekt is, is hij onmisbaar voor de medische wetenschap. Er zijn regelmatig inzamelingen van taxusafval. Als u na het snoeien een goed doel wil dienen kunt u daar natuurlijk aan deelnemen!

Taxus kopen bij Haagplanten.net

Taxus planten

In de webshop kunt u nalezen wanneer u uw taxus het beste kunt planten. Afhankelijk van hoe groot de taxushaag is die u in de webshop van Haagplanten.net bestelt, kunt u kijken of het nodig is om hulp in te schakelen. Zorg ervoor dat de bodem waar u de taxus in wilt planten ook voldoet aan de vereisten. Nu is de taxus een vrij sterke haagplant die op de meeste plekken wel goed gedijt, maar wat hij niet kan verdragen is een al te natte bodem. Dat heeft de taxus dan weer wel gemeen met andere coniferen.

De taxushaag kan in principe zowel in de volle zon als in de (half)schaduw geplant worden. Eenmaal geplant zal de taxushaag er alles aan doen om u te beschermen tegen inkijk. In de zomer zal hij, wanneer hij eenmaal een flinke hoogte heeft bereikt, zorgen voor de nodige schaduw. Het duurt overigens wel even voordat een taxushaag zo hoog is, want meer dan 20 centimeter zal een volwassen taxus in een jaar niet groeien. Wanneer privacy een urgente zaak is, kunt u ook gewoon een kant-en-klaarhaag planten die uit taxussen van 1,80 meter of hoger bestaat.

De taxussoorten die wij van Haagplanten.net verkopen (Taxus baccata, Taxus media 'Hicksii' en Taxus media 'Hillii') kunnen, zoals u eerder heeft kunnen lezen, dicht in de buurt van andere planten geplant worden. De taxus is dus een sociale haagplant. Na het planten zullen de taxussen in uw tuin langzaam maar zeker tot een prachtige, hoge haag uitgroeien. U kunt er echter ook voor kiezen om uw taxushaag laag te houden. Dat is bij andere haagconiferen wat lastiger. Dit maakt de taxus tot een van de beste haagplanten voor in de voortuin, waar de haag niet hoger dan een meter mag zijn.

Taxus kopen bij Haagplanten.net

Wilt u een taxushaag kopen? Dat kan bij Haagplanten.net. Dan profiteert u optimaal van de voordelen van online haagplanten kopen. Of u nu jonge taxussen bestelt of een kant-en-klaarhaag; alles wordt bij u thuis afgeleverd door mensen die kennis van zaken hebben. Bovendien verlaten alleen de meest gezonde haagplanten de kwekerij. Uw haagplanten kopen bij Haagplanten.net is dus niet alleen voordelig, maar ook een stuk makkelijker dan zelf rijden.

Als klanten een taxus kopen bij Haagplanten.net gaan wij meteen voor ze aan de slag. We hebben een bijzondere band met de taxus. Het is altijd leuk om een bestelling taxushagen de deur uit te doen. Het groen komt naar u toe en zal uw tuin voor altijd veranderen, want de taxus is een blijvertje, een vaste waarde in onze webshop en in uw tuin. Zo trouw is de taxus. Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, de laurier, de beukenhaag of de haagbeuk. Kijk en klik dan gerust even verder.