Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxus

De taxus is de meest populaire van alle coniferen in ons assortiment. Veel voor- en achtertuinen in Nederland worden opgesierd met een taxushaag en dat is ook goed te begrijpen, want de taxus heeft enkele eigenschappen die hem perfect maken voor het gebruik als haagplant. Wilt u ook zo’n mooie taxushaag in de tuin? Bij Haagplanten.net koopt u de mooiste taxussen voor een goede prijs!

Waarom een taxushaag een verrijking is voor de tuin

Al duizenden jaren is de taxus een van de meest geliefde sierplanten ter wereld. Lang geleden was de gewone taxus, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Taxus baccata, een van de weinige planten die in ons deel van de wereld de hele winter lang zijn innemende donkergroene kleur behield. Juist omdat taxussen wintergroene haagplanten zijn zagen mensen al vroeg in dat deze coniferensoort. een enorme sierwaarde heeft. Bovendien kan de taxus ontzettend oud worden. Er staan nog levende exemplaren in Groot-Brittannië en Turkije waarvan geschat wordt dat ze meer dan vierduizend jaar oud zijn.

Verder maakt zijn groeiwijze de taxus tot een fantastische haagplantensoort. Coniferen groeien overwegend vrij snel en moeten daarom ook regelmatig gesnoeid worden, maar met een groeisnelheid van 15 à 20 centimeter per jaar is een taxushaag verrassend goed onder controle te houden. De taxus is bovendien een van de weinige coniferensoorten die u kunt verjongen, omdat hij slapende knoppen op zijn oude hout heeft. Snoeit u een taxushaag radicaal terug, dan heeft u dus geen open plekken in de haag zoals bij de leylandii of de Californische cipres, maar een coniferenhaag die weer mooi uit gaat lopen.

taxushaag tuinstijlen

Een taxushaag past in verschillende tuinstijlen

Door zijn trage groei wordt de taxus vooral veel gebruikt voor hagen die een beperkte hoogte hebben, zoals een haag op halve hoogte in de voortuin. U hoeft uw taxushaag niet vaak te snoeien om hem mooi en laag te houden, waarmee hij uitstekend geschikt is voor een haag waar zonlicht overheen kan schijnen en waarmee u de omgeving nog kunt bekijken.

Die lage groeisnelheid zorgt er overigens ook voor dat de taxus een verrassend goede buxusvervanger is als u bijvoorbeeld vormsnoei wilt toepassen. De naalden van de taxus zien er weliswaar heel anders uit dan de kleine bladeren van de buxus of het meest voor de hand liggende buxusalternatief de Japanse hulst, maar de Taxus baccata deelt een aantal belangrijke eigenschappen met deze haagplanten. De kunstzinnige vorm waarin u hem snoeit, zullen deze planten niet snel kwijtraken.

Toch is ook een hoge taxushaag mogelijk. De groeiwijze van de Taxus baccata en de Taxus media is zeer compact, dus als uw taxushaag 1,80 meter of hoger is, is hij gegarandeerd zichtdicht. Natuurlijk vraagt dat met zo’n laag groeitempo wel om wat geduld. Als u echt niet kunt wachten, bijvoorbeeld omdat u direct privacy in uw tuin wilt, is het ook mogelijk om bij ons een kant en klare taxushaag te bestellen. We leveren onze kant en klare hagen op de hoogte die u bij ons bestelt. Na het planten heeft u dan meteen een privacyhaag van taxussen in de tuin.

Taxus geschiedenis

Een coniferenhaag met of zonder bessen?

Naast de kleine bladeren en de compacte groei lenen veel coniferen zich ook goed voor een formele haag omdat er geen opvallende vruchten aan groeien. Meestal zijn het droge kegels die nauwelijks invloed hebben op het voorkomen van uw coniferenhaag. Valt uw keuze op een taxushaag, dan heeft u echter de keuze uit een coniferenhaag met of zonder bessen. De vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' krijgt iedere herfst felrood gekleurde vruchten die uw haag in combinatie met de donkergroene achtergrond een flinke sierwaarde verlenen.

Als zo’n taxushaag u mooi lijkt, plant u per tien stuks van de taxus 'Hicksii' een exemplaar van de mannelijke Taxus media 'Hillii', zodat die de vrouwelijke taxusplanten kan bestuiven. Waar u bij zo’n haag wel rekening mee moet houden is dat de vruchten niet gegeten mogen worden. Het vruchtvlees is eetbaar, maar de pitten in de bessen bevatten een zeer giftige stof taxine. Deze stof zit ook in de naalden en het hout van de taxus. Als mensen en huisdieren van de plant eten, kan dat dodelijk zijn. Alleen vogels kunnen van de bessen eten; hun verteringsstelsel laat de zaadhuid intact. Via hun ontlasting wordt de taxus ook verspreid.

Voor een formeler resultaat kunt u er altijd voor kiezen om alleen de taxus 'Hillii' of de Taxus baccata in uw tuin te planten. U heeft dan een coniferenhaag zonder bessen. In plaats daarvan staat er een formele haag die er met het juiste onderhoud tot op zeer hoge leeftijd fantastisch uit blijft zien.

Informatie planten taxushaag

Informatie over het planten van uw taxushaag

Als de taxus veel eisen aan zijn omgeving zou stellen, zou het ongetwijfeld een minder populaire haagplant zijn. Gelukkig kan een taxushaag in bijna iedere grondsoort groeien, zelfs grondsoorten waar veel haagplanten moeite mee hebben, zoals grond met een hoog kalkgehalte. Alleen als u grond in de tuin heeft waar water moeilijk uit wegloopt is een taxushaag planten geen goed idee. Net als de meeste andere coniferen is de taxus namelijk erg vatbaar voor wortelrot als zijn wortels te lang onder water blijven staan. Draineer uw tuingrond dus altijd goed. Verder kan een taxushaag overal staan, of dat nu in de zon of de schaduw is.

Bij het bestellen van uw haagplanten kunt u kiezen hoe we de wortels bij u aanleveren. Planten met blote wortels moet u even natspuiten met een plantenspuit voor ze de grond in gaan. Leveren we uw planten met kluit? Kijk dan even hoe de kluit verpakt is. We verpakken de kluiten in een netje. Is dit netje van metaal? Dan moet u dat doorknippen voordat de u uw taxushaag plant. Jute netjes mogen wel mee de grond in, omdat jute natuurlijk afbreekt. Heeft u haagplanten in pot besteld? Dan moet de pot van de kluit af, zodat de wortels door kunnen groeien in uw tuingrond. Maar u kunt de planten ook even in hun pot laten staan.

Kant en klare taxushagen leveren we in een kartonnen container. U kunt uw kant-en-klaarhaag met deze kartonnen container planten. Dat is zelfs erg handig, want u kunt het karton gebruiken om te kijken of de plantgeul diep genoeg is. De bovenste rand van het karton moet net iets onder het grondoppervlak vallen. Als de geul te diep is, kunt u wat uitgegraven aarde terug gooien. De wortels van uw taxushaag ontwikkelen zich beter in zulke losse grond.

Taxus in de tuin

Verzorgingstips voor uw haag

Zoals gezegd is een taxushaag door de lage groeisnelheid van de planten relatief onderhoudsarm. Normaal gesproken is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende om de haag in vorm te houden, al kiezen veel tuiniers ervoor om hem twee keer per jaar te snoeien, zodat hij extra strak en dicht wordt. Een taxushaag snoeien doet u het beste tussen mei en september, zodat uw haag kan herstellen van het snoeien voor de nachtvorst begint. De taxus is zeer goed winterhard, maar ’s winters heeft hij zijn energie nodig om zijn groene gebladerte te behouden. Snoeit u meer dan een keer per jaar? Doe dat dan minstens een keer vóór de langste dag.

Omdat een taxushaag meestal in een rechte blokvorm gesnoeid wordt, gebruiken veel mensen een heggenschaar, eventueel een elektrische. Zo kunt u snel een vrij groot oppervlak snoeien. Toch snoeit u een taxushaag niet helemaal recht. De bovenkant snoeit u bij voorkeur iets smaller dan de onderzijde. Zo profiteert ieder deel van uw taxushaag optimaal van het zonlicht. Het verschil tussen de onderste en de bovenste takken groeit vanzelf weer recht.

Plant u losse taxussen aan voor de vormsnoei? Dan kunt u een tuinschaar gebruiken voor de details. Professionele vormsnoeiers gebruiken zelfs een schapenschaar. Zulke plantenkunstwerken hebben meestal wel vier of meer snoeibeurten nodig om hun vorm te behouden. Ook jonge taxusplanten kunnen soms om een extra snoeibeurt vragen, omdat ze wat sneller groeien dan volwassen exemplaren.

Online taxus kopen voor in uw haag

Online taxus kopen voor in uw haag

Lijkt een taxushaag u wel wat? Bij Haagplanten.net kunt u taxussen kopen die bij betrouwbare, professionele kwekers vandaan komen. De haagplanten die we bij u aanleveren zijn dus altijd van topkwaliteit. Dat geldt voor de taxus, maar bijvoorbeeld ook voor de thuja, de laurierhaag, de beukenhaag en de liguster. Ook als uw voorkeur toch naar een andere plantensoort uitgaat kunt u dus op het assortiment en de service van Haagplanten.net vertrouwen.