Taxus

Taxus soorten worden niet voor niets de koning onder de haagplanten genoemd: Taxus is erg gemakkelijk te snoeien (ook op hogere leeftijd), kan zeer oud worden en loopt zelfs na een flinke terugsnoei weer opnieuw uit. Bovendien kunnen Taxussoorten onder andere bomen of struiken gebruikt worden, wat ervoor zorgt dat deze groep van coniferen een zeer goede keuze is voor uw haag. Kortom: taxushaag soorten zijn wat duurder dan veel andere coniferenhaag soorten, maar zijn wel de eerste keuze voor een mooie en zeer duurzame haag. Op haagplanten.net koopt u een taxus van topkwaliteit.

Zoekt u een hovenier?

Taxus - onze informatie

Taxus als haagplant

Taxus

De taxus is een haagplant met aanzien. Het is een heel bekende plant, veel mensen weten wel dat de taxus een conifeer met bijzondere kwaliteiten is. De taxushaag heeft eigenlijk alle eigenschappen die een haagplant zou moeten hebben: altijdgroen, snelgroeiend, makkelijk in onderhoud, probleemloos te snoeien, zelfs radicaal – taxus is een prachtproduct.

Wel is de taxus een giftige haagconifeer, zo giftig zelfs, dat wie ervan eet daaraan kan sterven. Het gif is sterk genoeg om een paard te doden. Dat is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Voorkom dat vee aan uw taxus komt, maar denk ook om honden en kleine kinderen. De giftigheid maakt de taxus een verdedigende haagplant, ondoordringbaar en indrukwekkend. Het is dus zeker niet alleen een nadeel.

Taxus geschiedenis

Taxus geschiedenis

Als er één haagplant over een bijzondere geschiedenis kan beschikken, dan is het wel de taxus. Anders dan de meeste andere groenblijvende haagplanten is de taxus inheems in onze streken, deze boom komt hier al duizenden jaren voor en lang was het één van de weinige bomen die in de winter groen bleef. Daardoor viel de taxus soort op: onze voorvaderen vereerden deze boom als heilige plant.

De taxus kwam al voor de laatste ijstijd in Nederland voor. Dat is bijzonder, want de meeste taxus soorten kwamen pas daarna op, toen het klimaat milder werd. Het past natuurlijk wel bij de taxus, die bekend staat als oersterk, winterhard en eeuwenoud. Voor de Kelten was de boom heilig en instrumenten van taxushout hadden dan ook grote waarde. Die waarde hangt ook samen met de langzame groei van dit hout: hoewel de taxus snel takken aanmaakt en als haag dus snel groeit, blijft de stam lang klein.

Als houtboom is de taxus dus uiteindelijk niet zo geschikt, hoe mooi het hout ook is. Als sierplant heeft de taxus ook wel z'n tijd nodig gehad om mensen te overtuigen. Hoewel niemand zal twijfelen over de schoonheid van zo'n forse groene taxushaag planten, hadden mensen vanouds toch bezwaren tegen de taxus, omdat de plant zo giftig is voor paarden. Inmiddels is de taxus echter een vertrouwde verschijning in onze tuinen.

Taxus in de tuin

Taxus in de tuin

Het effect van de taxus op de tuin is het hele jaar door gelijk: veel groen, veel massa, veel beschutting. Het is een haag die precies doet wat een haag moet doen. Als grensbeplanting is de taxus dan ook eenvoudigweg ideaal, deze boom geeft snel veel privacy en de innemende kleur is een geweldige troef. Omdat een taxus snoeien redelijk eenvoudig is blijft ook het onderhoud plezierig eenvoudig. De taxus is erg geschikt als formele haag.

Als afscheidingshaag is de taxus dus bijzonder populair, maar in een grotere, landelijke tuin kan de taxus zeker ook als sierhaag of losse boom geplant worden. Dan kunt u de boom ook in andere vormen laten groeien. Een taxus snoeien kan in allerlei fraaie vormen laten krijgen. Het is één van de klassieke haagplanten die voor vormsnoei geschikt is.

Het snoeien van de meeste taxussoorten levert natuurlijk veel takken, naalden en ander afval op. Dit afval kan natuurlijk gewoon bij de andere bladeren in de container, maar taxus heeft ook een ander nut. Taxus wordt namelijk gebruikt als grondstof voor kankermedicatie. Er zijn regelmatig inzamelingen van taxusafval, als u na het snoeien een goed doel wil dienen kunt u daar natuurlijk aan deelnemen!

Taxus kopen bij Haagplanten.net

Taxus kopen bij Haagplanten.net

Taxus kopen, dat kan bij Haagplanten.net. In het begin hadden klanten nog wel eens moeite met dat idee, haagplanten kopen in de webwinkel. De taxus was één van de eerste producten die aansloeg. Waar mensen bij sommige haagplanten nog twijfelden aan de kwaliteit, daar vertrouwden ze bij taxus moeiteloos op deze haagplant, en op ons. Inmiddels staat Haagplanten.net bekend als een betrouwbaar adres voor alle haagplanten. De taxus blijft wel een hardloper. Taxus baccata kopen?

Als klanten een taxus kopen bij Haagplanten.net gaan wij meteen voor ze aan de slag. We hebben een bijzondere band met de taxus, het is altijd leuk om een bestelling taxushagen de deur uit te doen. Het groen komt naar u toe en zal uw tuin voor altijd veranderen, want de taxus is een blijvertje, een vaste waarde in onze webshop en in uw tuin. Zo trouw is de taxus. Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de, buxus, laurier, beukenhaag of haagbeuk. Kijk en klik dan gerust even verder.