Blog

Welke soorten leibomen zijn er en welke kies ik?

9 november 2018
Welke soorten leibomen zijn er en welke kies ik?

Leibomen: stijlvolle en elegante haagplanten die van uw tuin een waar kunstwerkje maken. Tegenwoordig planten steeds meer mensen leibomen in de tuin. U kunt ze op verschillende manieren toepassen: zet ze in als omheining of om delen van uw tuin van elkaar te scheiden en zo een strakke indeling te maken. Met leibomen in de tuin lijkt het of u een ware kunstenaar bent, terwijl deze vormbomen eigenlijk vrij makkelijk te onderhouden zijn. U kunt ze zelfs kant-en-klaar kopen, dan hoeft u ze alleen nog maar af en toe te snoeien. De experts van Haagplanten.net beantwoorden graag een vraag beantwoord waar veel van onze klanten mee zitten: Welke soorten leibomen zijn er en welke kies ik?. In de webshop van Haagplanten.net komt u in ieder geval alleen de beste soorten leibomen tegen die met de juiste verzorging tot een prachtig tuinkunstwerk uitgroeien.

Lees meer

5 interessante kant-en-klaarhagen

6 november 2018
5 interessante kant-en-klaarhagen

Natuurlijk, de ligusterhaag, beukenhaag en taxushaag zijn populaire en veelzijdige heggen die uw tuin op een prachtige manier omlijsten. Maar sommige mensen zijn juist op zoek naar een haagplant die wat minder voorkomt. Wanneer u uw tuin direct een andere uitstraling wilt geven, is het aanplanten van een kant-en-klaarhaag een puik idee. Op deze manier staat er namelijk direct een volgroeide, groene muur van planten in uw tuin. Wij presenteren u graag 5 interessante kant-en-klaarhagen die u in ons assortiment vindt.

Lees meer

Welke buxusvervangers lijken het meest op de buxus?

5 november 2018
Welke buxusvervangers lijken het meest op de buxus?

Het zijn barre tijden voor de buxus. Enerzijds wordt de eens zo geliefde haagplant geteisterd door nare ziekten als de buxusschimmel, aan de andere kant vreet de buxusrups Nederlandse buxushagen volledig kaal. Buxusvervangers zijn daardoor logischerwijs in opkomst: wintergroene haagplanten die veel op de buxus lijken. Maar welke buxusvervangers lijken het meest op de buxus?

 • Japanse hulst ‘Dark Green’
 • Japanse hulst ‘Convexa’
 • Japanse hulst ‘Green Hedge’
 • Lonicera nitida (struikkamperfoelie, Chinese kamperfoelie)
 • Japanse kardinaalsmuts
Lees meer

Veelgestelde vragen over de kant-en-klaarhaag

1 november 2018
Veelgestelde vragen over de kant-en-klaarhaag

Een populaire oplossing op het gebied van haagplanten is de kant-en-klaarhaag. Met het aanplanten van een kant-en-klare heg zet u direct een mooie, volgroeide tuinafscheiding neer. Kant-en-klaarhagen komen in verschillende soorten. Zo kunt u ervoor kiezen om een taxushaag, beukenhaag of laurierhaag in kant-en-klare variant aan te schaffen. Maar ook een ligusterhaag of coniferenhaag behoren tot de mogelijkheden. Maar is de kant-en-klaarhaag voor iedere tuin geschikt? En wat kost zo’n kant-en-klaarhaag precies? We beantwoorden graag enkele veelgestelde vragen over de kant-en-klaarhaag.

Lees meer

Olijfwilg planten

1 november 2018
Olijfwilg planten

De olijfwilg of zilverbes is een elegante haagplant die het hele jaar door groen blijft. De wetenschappelijke naam van deze heester is Elaeagnus ebbingei. De olijfwilg is erg geschikt om aan te planten wanneer u in het kustgebied woont – harde wind en een zilte bodem zijn voor deze oersterke haagplant geen enkel probleem. Wilt u olijfwilg planten in uw tuin? Zo pakt u dat aan.

Hoe kan ik een olijfwilg haag planten?

 1. Verwijder allereerst al het onkruid op de plek waar de olijfwilg haag komt te staan. Haal het onkruid met wortel en al weg. Zo voorkomt u dat het onkruid vocht en voedingsstoffen aan de grond onttrekken. Deze kan de heg zelf veel beter gebruiken.
 2. Span indien mogelijk een koord over de gehele lengte waar de olijfwilg haag komt te staan. Op deze manier graaft u de plantgeul straks in een rechte lijn. Zo weet u zeker dat de haag straks keurig netjes recht staat en komt u niet voor verrassingen te staan.
 3. Graaf vervolgens een plantgeul die zo’n 20 centimeter breder is dan de wortelkluit van de planten. Maak de geul ook diep genoeg: de wortels moeten met gemak in de gegraven sleuf passen. Houd ongeveer de diepte aan waarop de planten bij de kwekerij in de grond stonden. Dit is vaak te zien aan de kluit.
 4. Maak de grond in de geul goed doorlatend door deze om te woelen. Voorzie de plantgeul van een flinke laag aanplantgrond. U kunt de uitgegraven grond ook vermengen met een bodemverbeteraar of compost. Zo krijgt de olijfwilg een goede start met extra voedingsstoffen. Meng onder geen beding mestkorrels door de aarde: hierdoor kunnen de haarwortels beschadigingen oplopen.
 5. Plaats nu de planten op de juiste plantafstand in de geul. Het is belangrijk dat de planten recht in de geul staan en op gelijke afstand van elkaar. Zo krijgt u het mooiste en strakste eindresultaat. Graag de geul daarna dicht en druk de aarde heel voorzichtig aan met uw voet.
 6. Geef de olijfwilg haag na de aanplant royaal water. Zo krijgt uw haag een goede start. Dit kunnen de planten goed gebruiken: ze zijn immers uit de grond gehaald bij de kweker en naar uw huis vervoerd. Na deze reis kunnen de haagplanten zeker wat extra vocht, voedingsstoffen en mineralen gebruiken.
Lees meer

Welke heg blijft groen in de winter?

1 november 2018
Welke heg blijft groen in de winter?

Een wintergroene haag is prachtig en creëert het hele jaar door een natuurlijke, frisgroene sfeer in uw tuin. Bladhoudende haagplanten zijn daarom erg populair. Veel mensen vinden het prettig om het hele jaar door een groene leefomgeving te hebben. Maar welke heg blijft groen in de winter?

 • Laurierhaag
 • Japanse hulsthaag
 • Taxushaag
 • Coniferenhaag
 • Haag van kardinaalsmuts
 • Olijfwilg haag
 • Klimophaag
Lees meer

Hoe snel groeit een laurierhaag?

1 november 2018
Hoe snel groeit een laurierhaag?

De laurierhaag is een wintergroene heg die we veel tegenkomen in Nederlandse tuinen. Niet heel verwonderlijk – de laurierkers is immers een schitterende haagplant die uw tuin van een verzorgde, enigszins chique uitstraling voorziet. Wanneer u jonge laurierstruiken aanplant wilt u natuurlijk weten hoe lang het ongeveer duurt voordat er een mooie, volle haag in uw tuin staat. Hoe snel een laurierhaag groeit hangt onder meer af van de soort laurierkers.

 • De Portugese laurier groeit 15-30 centimeter per jaar
 • De laurierkers ‘Novita’ groeit jaarlijks zo’n 40-50 centimeter
 • De laurierkers ‘Caucasica’ groeit 40 tot 50 centimeter per jaar
 • De laurierkers ‘Genolia’ groeit jaarlijks 40-60 centimeter
 • Een langzame groeier is de laurierkers ‘Otto Luyken: 10 tot 20 centimeter per jaar
 • Ook de laurierkers ‘Zabeliana’ groeit niet heel snel: 20 centimeter per jaar
 • Laurier ‘Etna’ groeit gemiddeld 30 centimeter per jaar
 • De laurierkers ‘Rotundifolia’ groeit per jaar 40-50 centimeter
 • Laurier ‘Herbergii’ groeit 20-40 centimeter per jaar
Lees meer

Een coniferenhaag, maar dan anders

31 oktober 2018
Een coniferenhaag, maar dan anders

De coniferenhaag is een boom die veel gebruikt wordt om hagen mee te creëren. Regelmatig zien we hagen van thuja, Californische cipressen, leylandii coniferen en taxus terug in Nederlandse tuinen. Deze hagen zijn weliswaar prachtig, maar worden door sommige mensen als saai en voorspelbaar gezien. Juist omdat we ze zo vaak terugzien, zijn we gewend geraakt aan de aanblik van een wintergroene muur van coniferen. Vindt u coniferen heel erg mooi en praktisch, maar twijfelt u om een coniferenhaag aan te planten omdat dit weinig origineel is? Dan kunt u altijd nog het volgende overwegen: een coniferenhaag, maar dan anders.

Lees meer

Haag bezweken onder de droogte: wat te doen?

31 oktober 2018
Haag bezweken onder de droogte: wat te doen?

We hebben de afgelopen zomer te maken gehad met aanhoudende droogte. Dit heeft ook zo zijn weerslag gehad op de natuur: van droge, vergeelde grasvelden tot bruine, verdorde coniferen en van het lage waterpeil van de rivieren tot bomen die in de herfstmodus sprongen en veel te vroeg hun blad verloren. Daarnaast hebben niet alle haagplanten de langdurige periode van droogte overleefd. Sommige hagen zijn volledig afgestorven, anderen vertonen enkele dode delen. Dit geldt voornamelijk voor haagplanten die gevoelig zijn voor droogte, zoals bijvoorbeeld de taxus en de thuja. Is een (deels) door droogte afgestorven haag nog te redden? Zo ja, hoe? Uw haag bezweken onder de droogte: wat te doen?

Lees meer

Een kant-en-klare laurierhaag kopen: hier let u op

23 oktober 2018
Een kant-en-klare laurierhaag kopen: hier let u op

Laurierkers is een haagplant die tuinliefhebbers heel graag aanplanten. Het sierlijke en elegante voorkomen van de diverse soorten laurier is oogstrelend. Daarnaast is laurierkers het hele jaar door groen, ook in de wat strenge winters. Wilt u geen maanden wachten tot jonge laurierstruiken uitgegroeid zijn tot een volle haag die veel privacy biedt? Dan is het een mogelijkheid om een kant-en-klare laurierhaag aan te planten. Zo heeft u direct een volgroeide haag op de door u gewenste hoogte in uw tuin staan. Een kant-en-klare laurierhaag kopen: hier let u op.

Lees meer