Haagplanten die op kaal hout bloeien

Haagplanten kaal hout bloeien

Haagplanten die op kaal hout bloeien

Chinees klokje
Forsythia intermedia 'Spectabilis'
Vanaf
1,36
arrow-right
Krentenboom
Amelanchier lamarckii
Vanaf
1,93
arrow-right
Gele Kornoelje
Cornus mas
Vanaf
2,02
arrow-right

Als tuiniers voor haagplanten kiezen die niet wintergroen zijn, is dat meestal omdat ze liever een haag in de tuin hebben die er ieder seizoen anders uitziet. Deze planten hebben bijvoorbeeld een kleurrijke bloei of een prachtige herfstkleur, waardoor het de moeite waard is om voor planten te kiezen die een deel van het jaar geen bladeren hebben. Haagplanten die op kaal hout bloeien kunnen de periode waarin de planten geen bladeren hebben toch iets moois van uw haag maken en de lente al zeer vroeg naar uw tuin brengen. We stellen een aantal haagplanten aan u voor die ’s winters al mooie bloemen op hun takken hebben.

Witte bloei op donker hout: de sleedoorn

Omdat het harde hout van de sleedoorn vrij donker van kleur is, wordt deze witte bloei nog verder geaccentueerd.

Witte bloei op donker hout: de sleedoorn

De sleedoorn (Prunus spinosa) is een haagplant die naast zijn scherpe doorns bekend staat om zijn vroege bloei. Deze bloei is zeer uitbundig te noemen. Voordat er ook maar een blad aan de sleedoorn groeit, zijn er vanaf begin maart grote aantallen mooie witte bloemen aan zijn takken te zien. Omdat het harde hout van de sleedoorn vrij donker van kleur is, wordt deze witte bloei nog verder geaccentueerd. Zo is de sleedoorn echt een haagplant die ieder jaargetijde wel iets bruikbaars te bieden heeft: de rijke bloei in het voorjaar, mooie eetbare bessen vanaf augustus en het hele jaar doorns die deze plantensoort een uitstekende keuze voor een inbraakwerende haag maken.

Iets om rekening mee te houden is dat de sleedoorn relatief veel ruimte nodig heeft. Een sleedoorn wordt vrij snel behoorlijk breed en heeft vrij veel wortelopschot. Daarom is de sleedoorn niet ideaal voor een wat kleinere tuin. Kunt u deze vroege bloeier echter wel de ruimte geven, dan is het een plantensoort waar u bijna geen omkijken naar heeft. Snoeien is niet per se nodig, al kan de sleedoorn daar wel goed tegen. Deze combinatie van factoren heeft ertoe geleid dat de sleedoorn eeuwen geleden al een van de meest aangeplante planten was om gewassen op het platteland te beschermen.

hagelwit krentenboom

Zijn hagelwitte bloemen zijn stervormig en hebben opvallend dunne bloembladeren.

Hagelwit: de krentenboom

Hoewel de naam van de krentenboom (Amelanchier lamarckii) verwijst naar de zwartblauwe, eetbare vruchten die hij in de zomer krijgt, is de bloei van deze haagplantensoort misschien wel zijn meest opvallende eigenschap. Meestal vindt deze tussen maart en mei plaats, als er nog geen nieuwe bladeren aan zijn takken verschenen zijn. Zijn hagelwitte bloemen zijn stervormig en hebben opvallend dunne bloembladeren. Omdat ze in vrij grote aantallen aan de takken verschijnen, zorgen ze al vroeg voor een schitterend uitzicht in de tuin. En zoals voor de meeste bloeiende haagplanten geldt ook voor de krentenboom: hoe zonniger de standplaats, hoe uitbundiger de bloei.

Net als de sleedoorn is de krentenboom niet geschikt voor een strakke, kaarsrechte haag. Zijn natuurlijke groeivorm is vrij open en in haagvorm zal hij altijd een vrij wilde, informele vorm houden. Krentenbomen worden redelijk breed en zijn daarmee alleen geschikt voor relatief grote tuinen met een landelijke uitstraling. Ook voor houtwallen zijn krentenbomen geliefde planten.

Vroeg kleuraccent gele kornoelje

De meeste soorten kornoelje in ons assortiment krijgen hun bloemen pas tegen het einde van het voorjaar, maar de gele kornoelje (Cornus mas) kan al vanaf februari beginnen met bloeien.

Vroeg kleuraccent: de gele kornoelje

De meeste soorten kornoelje in ons assortiment krijgen hun bloemen pas tegen het einde van het voorjaar, maar de gele kornoelje (Cornus mas) kan al vanaf februari beginnen met bloeien. Ruim voordat de meeste haagplanten hun kleuren krijgen dus. En daarmee is de gele kornoelje met recht een echte vroegbloeier te nomen. De naam van de gele kornoelje verwijst ook naar de kleur van zijn bloemen. Gele kornoeljes zijn niet de meest uitbundige bloeiers van onze haagplanten die op kaal hout bloeien, maar de bloementrosjes van de gele kornoelje vallen gegarandeerd op en brengen al vroeg in het jaar wat meer kleur naar uw tuin.

Door deze vroege bloei moet de gele kornoelje op een ander moment gesnoeid worden dan u van de meeste haagplanten gewend bent. Eind juni of begin juli is de beste tijd om de gele kornoelje te snoeien. Wacht hier zeker niet te lang mee, want als de temperaturen omlaag gaan wordt het hout van de kornoelje zo hard dat er bijna niet meer doorheen te knippen is met de snoeischaar. Overigens zorgen ook de vrij grote rode vruchten die de gele kornoelje na de bloei krijgt voor een mooi kleuraccent. Deze vruchten zijn eetbaar en omdat ze vol vitamine C zitten ook nog eens erg gezond.

Uitbundige gele bloei Chinees klokje

Afhankelijk van de temperatuur begint de bloei van het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis') tussen half januari en maart.

Uitbundige gele bloei: het Chinees klokje

Afhankelijk van de temperatuur begint de bloei van het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis') tussen half januari en maart. Meestal duurt de bloei tot in april. Opvallen doet het Chinees klokje dan zonder twijfel, want dan hebben de planten grote hoeveelheden gele bloemen aan hun takken die redelijk groot van formaat zijn. Op een zonnige plek en met het juiste onderhoud kan het in die periode zelfs lijken of u een dichte haag van gele bloemen heeft, zelfs als er in die maanden nog geen bladeren aan de takken van het Chinees klokje te zien zijn. U heeft dus al vroeg een ware kleurexplosie.

Regelmatig snoeien is een must als u wilt dat het Chinees klokje ieder jaar weer bloeit. Het Chinees klokje bloeit namelijk uitsluitend op eenjarig hout. Voor de planten zelf is het niet per se noodzakelijk om te snoeien, maar als u niet snoeit, zullen de planten geleidelijk steeds minder bloemen en steeds meer bladeren krijgen. U kunt het Chinees klokje eigenlijk al direct na de bloei beginnen te snoeien, dus in mei of juni. Let daarbij op dat u niet per ongeluk hout wegsnoeit dat de volgende winter een jaar oud is, want dan bloeien de planten het eerstvolgende jaar niet.

loader
Laden...