Exotische haagplanten voor een bijzondere tuin

8 maart 2019
Exotische haagplanten voor een bijzondere tuin

Er valt een hoop te zeggen voor het planten van inheemse haagplanten. Die zijn meer gewend aan ons klimaat en vergen daarom vaak veel minder werk dan exotische planten. Meestal overleven ze beter of langer in de tuin en doordat ze in onze omgeving thuishoren, zullen ze nooit een vreemde eend in de bijt zijn. Toch kan het ook heel mooi, uitdagend of interessant zijn om juist uitheemse planten in de tuin te zetten. Hiermee kunt u uw tuin net dat beetje extra geven waardoor het van een normale in een bijzondere plek verandert.

Waarom wel of geen exotische haagplanten aanplanten?
Exotische planten zijn prachtig als u op zoek bent naar een bijzondere loop voor de tuin.

Waarom wel of geen exotische haagplanten aanplanten?

We hebben het hierboven al kort samengevat, maar er zijn verschillende redenen te noemen voor het wel of niet aanplanten van exotische haagplanten. Exotische planten zijn prachtig als u op zoek bent naar een bijzondere loop voor de tuin. Veel exotische planten hebben een uiterlijk dat u niet snel tegen zult komen bij inheemse planten en zijn daardoor een echte blikvanger in de tuin. We kunnen ons voorstellen dat mensen die graag reizen het liefst exotische planten in de tuin zetten, zodat ze zich ook thuis nog een beetje op vakantie voelen.

Natuurlijk kosten sommige exotische planten wel wat meer moeite dan inheemse planten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze uit een warmer gebied komen en dus in de winter beschermd moeten worden tegen de kou. Ook zijn sommige planten erg kieskeurig wat hun grondsoort of standplaats betreft. Gelukkig zijn er een hoop uitheemse planten die wel uit een gelijksoortig klimaat komen. Zo vindt u bijvoorbeeld in onze webshop een aantal planten die oorspronkelijk in Japan en China groeiden. Hoewel deze planten van de andere kant van de wereld komen, overleven ze het prima in ons klimaat!

Allerlei Japanse planten
Ze zijn erg geschikt als haagplanten voor lage, formele hagen en worden met enige regelmaat gebruikt als buxusalternatief.

Allerlei Japanse planten

Wie in onze webwinkel heeft rondgekeken op zoek naar uitheemse planten, is het waarschijnlijk wel opgevallen dat we een hoop Japanse planten in het assortiment hebben. Deze hebben vaak ook al in de naam staan dat ze uit Japan komen. Zo verkopen wij Japanse hulst, Japanse broodboom, Japanse kardinaalsmuts, Japanse lariks en Japanse bottelroos. Deze planten verschillen in uiterlijk en kenmerken enorm van elkaar. Doordat ze uit dezelfde omgeving komen, passen ze wel mooi samen in een tuinontwerp.

De Japanse hulst en Japanse kardinaalsmuts zijn beide planten met kleine blaadjes en een dichte groeivorm. Ze zijn erg geschikt als haagplanten voor lage, formele hagen en worden met enige regelmaat gebruikt als buxusalternatief. Met name de Japanse hulst lijkt ontzettend veel op de buxus, met als voordeel dat hij niet vatbaar is voor buxusziekten. Japanse hulst en Japanse kardinaalsmuts zijn beide wintergroene haagplanten die goed te snoeien zijn. Daardoor kunnen ze ook vrij goed gebruikt worden voor vormsnoei, wat ook zeker zal helpen als u uw tuin en bijzondere look wilt geven.

De Japanse lariks is een conifeer die in tegenstelling tot veel andere coniferensoorten zijn naalden verliest in de winter. De Japanse lariks wordt daarom ook minder vaak gebruikt als haagplant dan bijvoorbeeld de taxus of de levensboom. Ook loopt hij naar boven spits toe en wordt dus wat minder snel blikdicht dan sommige andere coniferen. Wel heeft de Japanse lariks een hele bijzondere kleur: de blauwgroene naalden zorgen direct voor een interessante uitstraling. De Japanse lariks kan voor hagen gebruikt worden, maar is ook prima geschikt als solitaire plant.

De Japanse broodboom is ook wintergroen, maar lijkt in uiterlijk meer op een gevlekte laurier dan op een buxus. Japanse broodboom is een stevige plant met grote, leerachtige bladeren. Doordat deze plant ook goed in de schaduw groeit, kan hij ook prima dienen als onderbegroeiing voor andere bomen. De Japanse bottelroos is weer van een heel andere orde. Deze sierplant is bladverliezend, met prachtige bloemen en grote doorns. Hij is daardoor minder geschikt als tuinafscheiding, maar staat mooi in borders of als inbraakwerende lage haag onder het raam.

Andere uitheemse planten
Laurier heeft grote, donkere, glanzende bladeren en springt daardoor meteen in het oog.

Andere uitheemse planten

Wanneer we het hebben over planten uit het verre oosten, is het natuurlijk logisch om even stil te staan bij bamboe. In onze webshop vindt u verschillende soorten Fargesia bamboe. Het voordeel aan dit soort bamboe, is dat het niet woekert. Veel soorten bamboe hebben enorme wortels, waardoor ze andere planten in de weg gaan zitten of buren lastig beginnen te vallen. Fargesia groeit vanuit één punt, waardoor dergelijke overlast voorkomen wordt. Mocht u het toch niet helemaal vertrouwen, is het natuurlijk altijd mogelijk om een wortelbegrenzer aan te leggen.

Bamboe is wat uiterlijk betreft waarschijnlijk de meest Chinese plant, maar ook uit China komt bijvoorbeeld het Chinese klokje. Dit is een prachtige bloeiende haagplant die ook heel mooi solitair in de tuin kan staan. De gele bloemen van deze charmante plant fleuren de tuin mooi op. Niet alle uitheemse planten komen echter uit Oost Azië. De Portugese laurier maakt bijvoorbeeld ook in zijn naam al duidelijk dat hij niet uit Nederland afkomstig is.

Natuurlijk zijn er ook een hoop planten die uit het buitenland komen zonder dat dit direct in hun naam staat. Denk aan de gewone sering, de vlinderstruik, heesterganzerik, levensboom en nog veel meer. Omdat het bijna onmogelijk is alle exotische planten op te noemen, is het waarschijnlijk verstandig om gewoon een plant uit te kiezen die u mooi vindt, en daarna op te zoeken waar hij vandaan komt. Wij zorgen er in ieder geval voor dat we bij Haagplanten.net alleen haagplanten verkopen die het goed doen in ons klimaat.