Beukenhaag

Fagus sylvatica (Beukenhaag) soorten zijn erg populair als haagplanten. Er is zowel een groene beuk als ook een rode beuk variëteit leverbaar. De populariteit van de beuk heeft deze te danken aan het mooie blad, dat het grootste deel van de winter in verdorde toestand aan de struik blijft hangen.
De beste tijd om een beukenhaag te planten is in de wintermaanden. Dan is de prijs van ook het goedkoopst omdat de beuken dan met blote wortels geleverd kunnen worden. Buiten het seizoen kan dit alleen in pot en zijn de prijzen vele malen hoger. U kunt ervoor kiezen om een dubbele of een enkele rij te planten. Een dubbele rij heeft als voordeel dat u sneller een mooie, dichte haag heeft.
Beukenhaag soorten doen het goed op zanderige gronden die niet te nat zijn. Wilt u een soortgelijke haag planten op een kleiachtige, natte grond, kies dan voor Carpinus betulus (Haagbeuk).

Zoekt u een hovenier?

Beuken - onze informatie

Beuken als haagplant

Beuken als haagplant

Dat beuken haagplanten kunnen zijn, dat weet niet iedereen. Vaak associëren we de beuk toch in de eerste plaats met hoge bomen. Toch is een beukenhaag heel gewoon. Niet alleen zien we de beuk veel in tuinen, ook in het openbaar groen dat door de gemeente wordt aangelegd ontbreekt de beukenhaag zelden. Deze haag heeft dan ook veel goede eigenschappen. Omdat beuken inheems zijn on ons klimaat, gedijen ze prima zonder veel extra verzorging.

Als u wilt dat uw beuken haagplanten blijven, en niet tot woudreuzen uitgroeien, zult u ze wel regelmatig moeten snoeien. Op die manier vormen de beuken dan een dichte haag die goed bestand is tegen de wind. In de herfst zullen de bladeren er dan ook niet meer afwaaien: de haag blijft het hele koude seizoen lang blikdicht en heeft dan een prachtige, warme herfstkleur. In het voorjaar verdringen nieuwe blaadjes de oude en blaakt de beukenhaag van leven.

Beukenhaag geschiedenis

Beukenhaag geschiedenis

Beuken komen in onze streken al sinds de laatste ijstijd voor. Hoewel de beuk een natuurlijke plant is, lijkt het er wel op dat het succes van de beuk in ons deel van de wereld deels samenhangt met de opkomst van de landbouw. Zo is het dus toch een boom die bij mensen hoort: mensen ontgonnen grond, kapten andere bomen en creëerden zo ruimte voor de beuk, die zich snel verspreidde. Onder meer de taxus werd zo door de beuk iets teruggedrongen.

Mensen en beuken hebben dus een gemeenschappelijke geschiedenis, maar de beukenhaag is wel van later datum. Een beukenhaag planten werd vooral als losse boom benaderd, bijvoorbeeld als windsingel bij een boerderij. Als haagje tussen velden werden meestal andere struiken geplant. Beukenhagen zijn pas sinds de 18e eeuw echt populair, toen dichte hagen in rechte lijnen de mode werden onder gefortuneerde tuinliefhebbers.

Dat beukenhagen fors kunnen worden bewijst de Meikleour Beech Hedge in Schotland. Deze beukenhaag, die halverwege de 18e eeuw werd aangeplant, heeft inmiddels een hoogte van 30 meter en is een toeristische attractie geworden. De haag zit er haast uit als een bergwand, een grote groene muur die in het najaar prachtig bruin wordt. Inspirerend voor de liefhebbers van beuken!

Beukenhaag in de tuin

Beukenhaag in de tuin

In de gewone tuin wordt de beukenhaag natuurlijk geen 30 meter hoog. Daar zal de beuk regelmatig gesnoeid en terug geknipt worden, zodat de plant een mooie dichte structuur ontwikkelt en niet hinderlijk wordt voor de buren of voor uzelf. Beukenhagen zijn prettig in onderhoud. Een kwaliteit van de beukenhaag ten opzichte van veel andere haagplanten is dat ze inheems is, en dus perfect past in de Nederlandse natuur (en het Nederlandse klimaat).

Wat voegt de beukenhaag aan uw tuin toe? In de eerste plaats natuurlijk privacy en beschutting, zoals ook andere hagen, maar de grote schoonheid van de beukenhaag is het rijke kleurenpalet van de bladeren. Die veranderen ieder jaargetijde. De herfstkleuren zijn bij veel liefhebbers favoriet, en die kleuren blijven ook in de winter bewaard, omdat de beschutting ervoor zorgt dat ze er niet afwaaien. Daarnaast is een beukenhaag planten goed te doen. Let op; verwar de beukenhaag niet met de haagbeuk.

De beukenhaag heeft in de tuin natuurlijk een andere rol dan de beuk als boom zou hebben gehad. In grotere, landelijke tuinen kunnen beide echter samengaan: een rij beukenplanten wordt als haag geplant, maar enkele van de planten worden behandeld als bomen en zullen uiteindelijk hoger dan de heg reiken. Het kost wat tijd, maar het resultaat kan zeer fraai zijn.

Beuken bestellen bij Haagplanten.net

Beuken bestellen bij Haagplanten.net

Beuken kopen bij Haagplanten.net, dat is prettig winkelen! U hoeft uw stoel niet meer uit om een pracht van een beukenhaag uit te kiezen. De duidelijke afbeeldingen in onze webwinkel helpen u bij het maken van de juiste keuze. Haagplanten.net hecht aan de hoge kwaliteit van de producten, bij ons koopt u hagen waar wij trots op zijn. Ook is de beukenhaag prijs bij Haagplanten.net erg scherp. U kunt eenvoudig laten uitreken hoeveel beuken u per strekkende meter moet planten. Zo krijgt de beukenhaag meteen al vorm.

Wanneer u een beukenhaag gaat planten, is het verstandig dat u de grond mengt met zogenaamde “beukenaarde”. In deze aarde zitten schimmels die samenleven met de beuk. Hoewel deze schimmels meestal al in de aarde zitten, kan het zeker geen kwaad om er nog beukenaarde doorheen te mengen. Zo weet u zeker dat uw nieuwe beukenhaag optimaal kan groeien.

Beuken bestellen kan makkelijk en snel bij Haagplanten.net. Wij zorgen voor een zo snel mogelijke levering. De klanten die bij ons beuken kopen kunnen dan ook al enkele dagen na de bestelling genieten van hun prille beukenhaag. De natuur doet de rest: de haag zal wortel schieten en tot een dichte, blikdichte heg uitgroeien. Zo worden beuken haagplanten, met ’n beetje hulp van Haagplanten.net!