Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is populair vanwege zijn mooie blad, dat zelfs ‘s winters in aan de planten blijft hangen. Hiermee is de beukenhaag samen met de liguster een van de weinige bladverliezende haagplanten die toch geschikt zijn voor een privacyhaag. De groene beuk en de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') doen het goed op zanderige gronden die niet te nat zijn. Wilt u een soortgelijke haag planten op een kleiachtige, natte grond? Kies dan voor de haagbeuk (Carpinus betulus).

Filteren
Filteren
Selectie verfijnen
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Groene beuk
Groene beuk
Vanaf € 0,65
  • Populair bij vogels Populair bij vogels
  • Prachtige herfstkleur Prachtige herfstkleur
  • Snelle groeier Snelle groeier
Rode beuk
Rode beuk
Vanaf € 1,71
  • Populair bij vogels Populair bij vogels
  • Prachtige herfstkleur Prachtige herfstkleur
  • Snelle groeier Snelle groeier

Beuken als haagplant

Privacy en prachtige herfstkleuren

Beuken zijn planten die op verschillende manieren in te zetten zijn. Vaak worden beuken geassocieerd met hoge bomen in het bos. Toch zijn beukenhagen op uiteenlopen plekken in West-Europa te zien. In veel tuinen, maar ook in het openbaar groen dat door de gemeente wordt aangelegd. U kunt een beukenhaag lekker zijn gang laten gaan, zodat uw haag een wat natuurlijker vorm krijgt, maar als u wilt, kunt u ze ook in een wat formelere vorm snoeien. Bovendien zijn beuken inheemse haagplanten. Ze gedijen dus prima in een Nederlandse tuin zonder dat u veel extra tijd aan verzorging kwijt bent.

Wie op zoek is naar een beukenhaag en niet wil dat de planten tot woudreuzen uitgroeien moet wel regelmatig zijn beukenhaag snoeien. Op die manier vormen de beuken een dichte haag die goed bestand is tegen de wind. Bovendien is de Fagus sylvatica dicht vertakt en zal hij alleen nog maar dichter vertakken als u hem regelmatig snoeit. In de herfst zullen de bladeren er dan ook niet meer af waaien. De haag blijft het hele koude seizoen lang blikdicht en heeft dan ook een aantrekkelijke herfstkleur. In het voorjaar verdringen nieuwe blaadjes de oude en blaakt de beukenhaag van het leven.

Beukenhaag geschiedenis

Een veelzijdige cultuurplant

De beuk komt in ons deel van de wereld al sinds de laatste ijstijd voor. Dat is dus al meer dan tienduizend jaar. In al die jaren heeft de Fagus sylvatica bewezen prima om te kunnen gaan met de onvoorspelbaarheid van ons weer. Maar hoewel de beuk van nature in West-Europa voorkomt, lijkt het er wel op dat het succes van de beuk in onze contreien samenhangt met de opkomst van de landbouw. Zo is de beuk een boom die bij mensen hoort: mensen ontgonnen grond, kapten andere bomen en creëerden zo ruimte voor de beuk, die zich daardoor snel kon verspreiden.

Mensen en beuken hebben dus een gemeenschappelijke geschiedenis. Toch duurde het even voor de beukenhaag voor het eerst zijn intrede deed. Beuken werden vroeger vooral als losse bomen aangeplant. Als windsingel bij een boerderij bijvoorbeeld. Als haagje tussen twee stukken landbouwgrond werden meestal andere planten gebruikt. De sleedoorn en de meidoorn bijvoorbeeld, die weinig onderhoud vragen en met hun doorns ook nog eens vee ontmoedigde om van gewassen te eten.

Pas sinds de achttiende eeuw zien we dat beukenhagen echt populair worden. In die tijd werden kwamen dichte hagen in rechte lijnen in de mode bij rijke tuinliefhebbers. Het is dus niet raar om te zeggen dat de beuk het begin van de opkomst van de haag zoals we die nu kennen heeft meegemaakt. Halverwege de achttiende eeuw werd in Schotland bijvoorbeeld de Meikleour beukenhaag geplant. Deze haag leeft nog steeds en is inmiddels 30 meter hoog. U kunt dus nog vele jaren op uw beukenhaag vertrouwen.

Beukenhaag in de tuin

Beukenhaag planten: waar moet ik rekening mee houden?

In een gewone tuin wordt een beukenhaag natuurlijk geen 30 meter hoog. Daar zult u de beuk een à twee keer per jaar moeten snoeien. Vaker snoeien betekent een formelere haag en een dichtere structuur. Een beukenhaag voegt in de eerste plaats privacy en beschutting aan uw tuin toe, maar de grote schoonheid van de beukenhaag is het kleurenpalet van de bladeren. Die veranderen ieder jaargetijde van kleur. De herfstkleuren zijn bij veel liefhebbers favoriet. En die kleuren blijven ook in de winter bewaard, want op een beschutte plek waaien ze er niet af.

De beste tijd om een beukenhaag te planten is in de wintermaanden. Dat is ook het enige moment waarop beuken met blote wortels geleverd kunnen worden, wat voordeliger is dan in pot. U kunt ervoor kiezen om een enkele rij beuken te planten of een dubbele rij in zigzagpatroon. Voor zo’n dubbele rij heeft u anderhalf keer zoveel planten nodig, maar dan heeft u wel sneller een mooie, dichte haag. Eventueel kunt u de grond mengen met speciale beukenaarde. In deze aarde zitten schimmels die de groei van uw beuken stimuleren.

Zorg voor het planten altijd voor een goede afwatering, want de beuk is erg kwetsbaar als hij natte voeten krijgt. U kunt dit al doen door gaten in de bodem te prikken voor u de planten in hun geul zet. Bij te zware grond, zoals klei, is het risico dat de wortels onder water blijven staan erg groot en kunt u beter een haagbeuk planten. Houd er wel rekening mee dat deze in het najaar meer bladeren verliest.

Groene of rode beukenhaag?

Groene of rode beukenhaag?

Bij Haagplanten.net kunt u twee soorten beukenhagen kopen: de groene beuk en de rode beuk. Deze haagplanten hebben veel met elkaar gemeen. De groene beuk is de Fagus sylvatica zoals hij bij ons ook in de natuur voorkomt en de rode beuk is daar een kweekvorm van. Het enige verschil is de bladkleur. Als het blad van de rode beuk nieuw uitloopt heeft hij namelijk een koperachtige kleur. Later in het jaar worden de bladeren dieprood of donkerpaars en zelfs als ze uitgedroogd zijn hebben ze nog een rode gloed. Zo heeft u zelfs zonder bloeiende haagplanten een kleurrijke haag.

Kunt u niet kiezen tussen een groene of een rode beukenhaag? Omdat het eigenlijk gewoon dezelfde haagplanten in twee verschillende kleuren zijn, kunt u ze zonder problemen door elkaar planten. Ze groeien allebei 30 tot 60 centimeter per jaar en hebben beide een voorkeur voor droge grond. Een tweekleurige beukenhaag is dus zeker een optie. Bij onze gemengde hagen kunt u zo’n beukenhaag kopen als handig haagpakket. Met zo’n kleurrijke haag valt uw tuin ongetwijfeld op!

Beuken bestellen bij Haagplanten.net

Beukenhaag online kopen

Wie een haag wil om meer privacy in de tuin te hebben komt al gauw uit op de laurierhaag of coniferen, zoals de taxus of de thuja. Omdat de beuk zijn bladeren ook ’s winters behoudt heeft u echter niet per se wintergroene haagplanten nodig om tegen inkijk te beschermen. Hiermee is de beukenhaag een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor wintergroene soorten. Bovendien doen beuken het goed op Nederlandse grond, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken of ze het grillige weer hier wel aankunnen.

Bij Haagplanten.net kunt u eenvoudig en snel een beukenhaag kopen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit kunnen we u beloven, omdat we uitsluitend samenwerken met Europa’s beste kwekers. Dat geldt voor onze beuken, maar ook voor al onze andere haagplanten.