Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Bloeiende haagplanten

Bloeiende haagplanten brengen mooie kleuren en soms ook aangename geuren naar uw tuin. Als u voor bloeiende haagplanten kiest, trekt uw haag ieder jaar weer een paar weken de aandacht – soms zelfs een paar maanden. Bovendien maakt een haag met bloemen uw tuin aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten. De meeste soorten krijgen na de bloei ook nog eens bessen die bij vogels in de smaak vallen. Met een bloeiende haag kunt u zich dus verheugen op een levendige tuin.

Wanneer moet uw haag er het mooist uitzien?

Wanneer moet uw haag er het mooist uitzien?

De voordelen van een bloeiende haag zijn duidelijk. Bijna iedereen houdt van kleurrijke bloemen en die bloemen zijn ook nog eens goed voor insecten en vogels in uw buurt. Maar is een bloeiende haag ook iets voor uw tuin? Dat hangt van uw eigen voorkeuren af. Omdat de meeste bloeiende haagplanten bladverliezend zijn, zijn ze normaal gesproken niet de meest geschikte keuze voor een privacyhaag. Wel kunt u eventueel kiezen voor een achtergrond van wintergroene haagplanten met een bloeiende soort ervoor. Kiest u voor alleen bloeiende haagplanten, dan kan dat uw tuin juist een frisse, natuurlijke uitstraling geven.

Verder moet u wel een geschikte standplaats hebben voor uw bloeiende haagplanten. Er zijn bloeiende plantensoorten die in de schaduw prima tot hun recht komen, maar dan bloeien ze doorgaans wel minder uitbundig dan wanneer ze een standplaats in de volle zon krijgen. Hoe meer zon, des te meer bloemen. Daarnaast hebben niet alle haagplanten hetzelfde bloeiseizoen. Dat is een belangrijke factor in uw keuze voor de juiste planten: wanneer wilt u dat uw haag er op zijn mooist uitziet? We vertellen u daar graag wat meer over, zodat u weet wat u van uw bloeiende haag mag verwachten.

De meest kleurrijke zomerbloeiers

De meest kleurrijke zomerbloeiers

De meeste bloeiende haagplanten in ons assortiment zijn zomerbloeiers. Zoals gezegd is zon belangrijk voor de bloemen die aan deze planten groeien en daar is er in dat jaargetijde genoeg van. Sommige van de populairste haagplanten met bloemen bloeien in de zomer, zoals de vlinderstruik (Buddleja davidii), de hortensia (Hydrangea) en de liguster (Ligustrum). Ligusterhagen staan niet bekend om hun bloei, omdat veel tuiniers ze al snoeien voor ze gaan bloeien. Laat u uw ligusterhaag echter zijn gang gaan, dan verschijnen er aan het einde van de zomer en het begin van de herfst aantrekkelijke witte bloemen aan.

De lengte van het bloeiseizoen van deze zomerbloeiers varieert van een paar weken tot enkele maanden. Zowel de vlinderstruik als de meeste soorten hortensia kunnen vanaf juli tot in september of zelfs oktober in bloei staan. Ook de heesterganzerik (Potentilla fruticosa) begint in de zomer met bloeien – de heesterganzerik 'Red Ace' vaak al aan het einde van de lente – en staat vervolgens tot dik in de herfst in bloei. Bij deze drie soorten heeft u de keuze uit een breed scala aan bloemkleuren, waardoor u uw tuin helemaal naar uw smaak kunt aanpassen.

Vroeg in lentesferen met vroegbloeiers

Vroeg in lentesferen met vroegbloeiers

Hoewel het gros van de haagplanten voor zijn bloei gebruik maakt van de optimale omstandigheden in de zomer, zijn er genoeg haagplanten die al eerder beginnen met bloeien. De lente deelt voor bloemen veel goede eigenschappen met de zomer en daarom zijn er ook veel lentebloeiers verkrijgbaar. De rhododendron is bijvoorbeeld een van de weinige uitbundig bloeiende wintergroene haagplanten. In mei en juni staat deze plant rijkelijk in bloei met witte, gele, roze of paarse bloemen, afhankelijk van de soort die u kiest. De vuurdoorn (Pyracantha) is eveneens wintergroen en bloeit grofweg dezelfde tijd met grote witte bloemenclusters.

Wilt u extra vroeg in lentesferen zijn? Kies dan voor haagplanten die in de winter al beginnen met bloeien. De gele kornoelje (Cornus mas) en het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis') beginnen bijvoorbeeld al met hun bloei als ze nog niet eens in blad staan. Daarmee heeft u voor maart al een spectaculair gekleurde tuin. De sneeuwbal (Viburnum tinus) begint zelfs nog eerder. In de winter verschijnen er tussen de elegante bladeren van deze wintergroene plant talrijke witroze knoppen die nog voor de lente uitkomen.

De mogelijkheden van een gemengde bloeiende haag

De mogelijkheden van een gemengde bloeiende haag

Vindt u verschillende haagplanten met bloemen mooi en kunt u eigenlijk niet kiezen? Dan kunt u ook een gemengde bloeiende haag planten. U kunt bijvoorbeeld verschillende kweekvormen van dezelfde soort met elkaar combineren voor een extra kleurrijk resultaat, zoals een gemengde vlinderstruikhaag of een gemengde potentillahaag. Of u kiest voor een haag met vroegbloeiers, uw favoriete zomerbloeiers en een aantal soorten die tot in de herfst bloeien voor een haag die zo lang mogelijk bloeit.

Let bij het samenstellen van uw gemengde haag wel op dat de haagplanten bij elkaar passen. De sleedoorn (Prunus spinosa) staat bijvoorbeeld bekend om zijn prachtige witte bloei, maar duldt maar weinig andere planten in zijn buurt. De meidoorn (Crataegus monogyna) heeft een soortgelijke bloei, maar heeft minder ruimte nodig. Ook heeft niet iedere plant dezelfde bodemeisen. Wilt u zeker zijn dat alle planten bij elkaar passen? Kies dan voor een van onze gemengde hagen. Daar zitten verschillende bloeiende haagpakketten tussen.

Online bloeiende haagplanten kopen

Haagplanten.net is de ideale plek om informatie in te winnen over bloeiende haagplanten, uw keuze te maken en de planten van uw keuze direct online te kopen. Wij zullen de planten zo snel mogelijk bij u thuis leveren. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is de planten in uw tuin zetten en verzorgen. De meeste bloeiende soorten hoeven niet per se gesnoeid te worden, maar profiteren er wel van als u ze jaarlijks na de bloei kopt.