Bloeiende haagplanten

Bloeiende haagplanten

Hoewel hagen een geliefd middel zijn om de privacy van de eigenaar zo natuurlijk mogelijk te beschermen, zijn er ook genoeg mensen die simpelweg een haag planten omdat ze een mooie afscheiding om hun tuin heen willen. Met bloeiende haagplanten is een kleurrijke tuin in ieder geval gegarandeerd. Niet alle bloeiende haagplanten worden hoog of dicht genoeg om uw tuin af te schermen tegen de blikken van voorbijgangers, maar ze maken met hun prachtige bloemen en veranderende uiterlijk uw tuin wel tot een interessant kleurenspel. Er zijn heel veel verschillende haagplanten met de meest uiteenlopende kleuren bloemen beschikbaar. De plant die uw tuin een beetje bonter maakt zit daar ongetwijfeld ook tussen.

Planten voor een bloeiende haag

Planten voor een bloeiende haag

De meeste bloeiende haagplanten zijn bladverliezende haagplanten, zoals de vlinderstruik, de hortensia, de weigela en het Chinees klokje. Deze planten bloeien met prachtige bloemen en het gros heeft ook een hele mooie herfstverkleuring, waarmee uw haag er ook na de bloei aantrekkelijk uitziet. Een bloeiende haagplant hoeft echter niet per se bladverliezend te zijn. De rododendron is een voorbeeld van een groenblijvende haagplant die ook nog eens voorzien is van opvallende bloemen in verschillende kleuren. Omdat de meeste rododendronsoorten niet hoog genoeg worden om dienst te doen als privacyhaag, is deze plant een wat uitzonderlijk geval onder de wintergroene haagplanten, maar dat maakt hem des te mooier. Zeker als u ervoor kiest om verschillende kleuren te combineren. Een “losse” haag is de meest geschikte haagvorm wanneer u bloeiende haagplanten wilt gebruiken. Snoei in dat geval na de bloei, dan zullen uw haagplanten ieder jaar weer bloeien.

Gemengde bloeiende hagen

Gemengde bloeiende hagen

Het is echter geen vereiste om een gemengde haag samen te stellen die uit verschillende types van dezelfde plantensoort bestaat. Natuurlijk is het mogelijk om kleuren te mengen als u niet kunt kiezen voor één bepaald type vlinderstruik of hortensia, maar soms kan het juist interessant zijn om verschillende planten met elkaar te mengen. Denk bijvoorbeeld aan een gemengde bloeiende haag waarin de bloeitijden van de plantensoorten elkaar opvolgen. Hoewel de meeste haagplanten tussen mei en juli bloeien, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om zulke lentebloeiers te combineren met haagplanten die tot ver in de herfst bloeien – zoals de meeste vlinderstruik- en hortensiasoorten – en planten die al heel vroeg beginnen met bloeien. De spierstruik ‘Grefsheim’ bijvoorbeeld. Of de gele kornoelje, die al bloeit voordat er bladeren aan de takken zitten.

Mogelijkheden van een bloeiende haag

Mogelijkheden van een bloeiende haag

Wie een bloeiende haag in de tuin plant hoeft dat echter niet puur en alleen te doen omdat zo’n haag er mooi uitziet. De meidoorn, de sleedoorn en de wintergroene vuurdoorn zijn bloeiende haagplanten die over scherpe doorns beschikken en daarom indringers af kunnen schrikken. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om een bloeiende haag voor een wintergroene haag te planten. Zo wordt uw privacy beschermd en heeft u ook uitzicht op een prachtig bloeiend tafereel. De mogelijkheden van bloeiende hagen zijn zeer ruim en daarom is het moeilijk om iets algemeens over de plantensoorten te zeggen, al komt een bloeiende haag doorgaans het beste tot zijn recht als hij op een zonnige plek geplant wordt.