Buxus alternatieven

Jarenlang werd gedacht dat de buxus een onverwoestbare haagplant was. Nu is gebleken dat dat niet het geval is, wordt de vraag naar buxusalternatieven steeds groter. Er zijn namelijk verschillende haagplanten verkrijgbaar die qua uiterlijk behoorlijk in de buurt van de buxus komen, maar volkomen immuun zijn voor de schade die de buxusmot en de buxusziekte aan de plant aanrichten. Woon je in een regio met een verhoogd risico op deze bedreigingen voor de buxus? Dan hoef je niet genoegen te nemen met een haag die een heel ander voorkomen heeft: kies voor je buxus alternatieven die een je een sterke, resistente haag die op een buxushaag lijkt opleveren.

Eigenschappen
Vormsnoei Optimaal
Standplaats Zon / Halfschaduw / Schaduw
Vochtigheid Normaal / Droog
Winterhardheid Goed

Waarom buxusalternatieven?

Voor een lage haag met een luxe uitstraling is de Buxus sempervirens nog altijd de beste keuze. Met een jaarlijkse groei van niet veel meer dan 10 centimeter is deze wintergroene haagplant uiterst gemakkelijk in vorm te houden en ook de meest geschikte plant voor de vormsnoei. Vroeger werd aangenomen dat de buxus onaantastbaar was, omdat de planten bijna geen eisen aan hun omgeving stellen en nooit ziek werden. Een jaar of tien geleden kwam de buxusmot echter over vanuit Oost-Azië en in een korte tijd groeiden de rupsen van deze mot uit tot een ware plaag voor buxushagen. Ook de schimmelziekte Cylindrocladium buxicola richtte het afgelopen decennium een ravage aan bij buxushagen door heel Nederland.

Ilex crenata als buxusalternatief

Het Apeldoornse Paleis Het Loo is een treurig voorbeeld van hoe groot de gevolgen van deze bedreigingen voor de buxus kunnen zijn. Daar moesten maar liefst 300.000 buxusstruiken die bij elkaar zo’n 27 kilometer aan hagen vormden verwijderd worden omdat daar de buxusziekte geconstateerd werd. De lage buxushaag is echter wel een onmisbaar onderdeel van een paleistuin en daarom zijn de hoveniers van Paleis Het Loo op zoek gegaan naar buxusvervangers. Zij kwamen uiteindelijk uit bij de Ilex crenata, in de volksmond ook wel de Japanse hulst genoemd. En eerlijk is eerlijk: deze eveneens wintergroene haagplant lijkt inderdaad heel erg op de buxus. Hij is dan wel onderdeel van het Ilex-geslacht, maar lijkt hij niet op de hulst. Zijn bladeren zijn niet stekelig, maar klein en ovaal. Net als die van de buxus. Een haag van Ilex crenata zal wel wat vaker gesnoeid moeten worden, want deze soort groeit 15 tot 30 centimeter per jaar.

Lonicera nitida als buxusalternatief

Een andere haagplantensoort die een voorkomen heeft dat op een buxushaag lijkt is de Lonicera nitida of, simpeler gezegd, de Chinese kamperfoelie of struikkamperfoelie. Deze struik is zeer dicht begroeid met kleine, ovalen blaadjes die iets spitser zijn dan die van de buxus, maar er genoeg op lijken om een haag met een soortgelijk karakter te creëren. Kies je voor de Lonicera nitida, houd er dan wel rekening mee dat hij meer onderhoud nodig heeft dan de buxus. Deze soort kan namelijk wel een halve meter per jaar groeien en daarom wordt hij vaak als bodembedekker gebruikt. Die groeisnelheid is een voordeel en een nadeel: je hebt snel resultaat, maar als je een keer vergeet te snoeien, is hij snel zijn vorm kwijt.

Online buxusalternatieven bestellen

Wanneer de buxusschimmel en de buxusmot in jouw buurt schade aan buxushagen aanrichten, kun je het beste een alternatief kiezen. De buxusschimmel bestrijden is een dure en tijdrovende klus, terwijl de Ilex crenata, de Lonicera nitida en de Japanse kardinaalsmuts je een soortgelijk uiterlijk geven met blaadjes die de buxusrups niet lust. Bestel je buxusalternatieven online, dan kun je ze snel en zonder zorgen planten.