Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxus vervangers

Jarenlang werd gedacht dat de buxus een onverwoestbare haagplant was. Nu is gebleken dat dat niet het geval is, wordt de vraag naar buxus vervangers steeds groter. Er zijn namelijk verschillende haagplanten verkrijgbaar die qua uiterlijk behoorlijk in de buurt van de buxus komen, maar het grote voordeel van buxusvervangers is dat ze volkomen immuun zijn voor de schade die de buxusmot en de buxusziekte aan de plant aanrichten. Woon je in een regio met een verhoogd risico op deze bedreigingen voor de buxus? Dan hoef je niet genoegen te nemen met een haag die een heel ander voorkomen heeft: kies voor je buxus alternatieven die je een sterke, resistente haag opleveren die op een buxushaag lijkt.

Wat zijn de beste buxus vervangers?

Voor een lage haag met een luxe uitstraling is de Buxus sempervirens nog altijd de beste keuze. De bedreiging van de buxusrups en de buxusschimmel wordt echter steeds groter. Gelukkig zijn er uitstekende alternatieven voor de buxus beschikbaar. Wij hebben de beste buxusvervangers voor u op een rij gezet.

  • De Japanse hulst 'Dark Green'® (Ilex crenata 'Dark Green'®) wordt door veel hoveniers als de ultieme buxusvervanger gezien. De donkergroene bladeren van de Ilex 'Dark Green'® lijken qua vorm en kleur sterk op die van de buxus en ook qua groeivorm heeft hij veel weg van de Buxus sempervirens.
  • De Japanse hulst 'Convexa' (Ilex crenata 'Convexa') lijkt eveneens heel erg op de buxus. De Ilex 'Convexa' vertakt zeer dicht en is van enkele meters afstand nauwelijks van de buxus te onderscheiden. Rupsen en schimmels laten deze Japanse hulst met rust en hij is ook nog eens winterharder dan de buxus.
  • De Japanse hulst 'Green Hedge' (Ilex crenata 'Green Hedge') heeft nagenoeg dezelfde uiterlijke kenmerken als de Ilex 'Dark Green'®, maar hij groeit wat sneller. Dat levert op termijn een hogere haag op, maar dat betekent ook dat hij voor de vormsnoei minder geschikt is.
  • De Japanse hulst 'Blondie'® (Ilex crenata 'Blondie'®) is een kweekvorm die qua bladvorm en groeiwijze vrijwel gelijk is aan de Japanse hulst 'Dark Green'®, maar een iets ander uiterlijk heeft. De bladeren van de Ilex 'Blondie'® zijn namelijk goudgeel van kleur.
  • De struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) is ideaal als u net een zieke buxushaag verwijderd heeft en zo snel mogelijk een lookalike in de tuin wilt. Deze buxusvervanger groeit namelijk heel snel. Om diezelfde reden is hij voor de vormsnoei een minder goede keuze.
  • De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei 'Vegetus') heeft van nature een wat informelere groeiwijze dan de buxus, maar als u hem regelmatig snoeit, kan deze kardinaalsmuts een prima vervanger van uw buxushaag zijn. Zijn blad lijkt namelijk sprekend op het blad van de buxus.

Waarom buxus alternatieven nodig zijn

Vroeger werd aangenomen dat de buxus onaantastbaar was, omdat de planten bijna geen eisen aan hun omgeving stellen en nooit ziek werden. Een jaar of tien geleden kwam de buxusmot echter over vanuit Oost-Azië en in een korte tijd groeiden de rupsen van deze mot uit tot een ware plaag voor buxushagen. Ook de schimmelziekte Cylindrocladium buxicola richtte het afgelopen decennium een ravage aan bij buxushagen door heel Nederland.

Ilex crenata als buxusvervanger

Het Apeldoornse Paleis Het Loo is een treurig voorbeeld van hoe groot de gevolgen van deze bedreigingen voor de buxus kunnen zijn. Daar moesten maar liefst 300.000 buxusstruiken die bij elkaar zo’n 27 kilometer aan hagen vormden verwijderd worden omdat daar de buxusziekte geconstateerd werd. De lage buxushaag is echter wel een onmisbaar onderdeel van een paleistuin en daarom zijn de hoveniers van Paleis Het Loo op zoek gegaan naar buxusvervangers. Zij kwamen uiteindelijk uit bij de Ilex crenata, in de volksmond ook wel de Japanse hulst genoemd. En eerlijk is eerlijk: deze eveneens wintergroene haagplant lijkt inderdaad heel erg op de buxus. Hij is dan wel onderdeel van het Ilex-geslacht, maar lijkt hij niet op de hulst. Zijn bladeren zijn niet stekelig, maar klein en ovaal. Net als die van de buxus. Een haag van Ilex crenata zal wel wat vaker gesnoeid moeten worden, want deze soort groeit 15 tot 30 centimeter per jaar.

Lonicera nitida als buxusalternatief

Een andere haagplantensoort die een voorkomen heeft dat op een buxushaag lijkt is de Lonicera nitida of, simpeler gezegd, de Chinese kamperfoelie of struikkamperfoelie. Deze struik is zeer dicht begroeid met kleine, ovalen blaadjes die iets spitser zijn dan die van de buxus, maar er genoeg op lijken om een haag met een soortgelijk karakter te creëren. Kies je voor de Lonicera nitida, houd er dan wel rekening mee dat hij meer onderhoud nodig heeft dan de buxus. Deze soort kan namelijk wel een halve meter per jaar groeien en daarom wordt hij vaak als bodembedekker gebruikt. Die groeisnelheid is een voordeel en een nadeel: je hebt snel resultaat, maar als je een keer vergeet te snoeien, is hij snel zijn vorm kwijt.

Online buxus vervangers bestellen

Wanneer de buxusschimmel en de buxusmot in jouw buurt schade aan buxushagen aanrichten, kun je het beste een vervanger kiezen. De buxusschimmel bestrijden is een dure en tijdrovende klus, terwijl de Ilex crenata, de Lonicera nitida en de Japanse kardinaalsmuts je een soortgelijk uiterlijk geven met blaadjes die de buxusrups niet lust. Bestel je buxusalternatieven online, dan kun je ze snel en zonder zorgen planten.