Laurier

De Laurier (Latijnse naam: Prunus laurocerasus) is erg populair voor gebruik in de haag, vooral bij mensen die geen coniferenhaag willen. Alle lauriersoorten zijn winterhard, afhankelijk van de soort tot ongeveer -15/-20 °C. Niet alleen zijn ze winterhard, maar ook nog eens wintergroen. De meeste lauriersoorten die als haagplant worden verkocht zijn snelle groeiers, tot 40-50 cm per jaar. Vooral de Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' (laurier 'Rotundifolia') heeft als voordeel dat men er maar weinig per strekkende meter hoeft te planten, omdat deze soort ook sterk in de breedte groeit.

Voor kleine tuinen bevelen wij kleinblijvende, langzaam groeiende lauriersoorten aan, omdat andere soorten teveel plek in beslag zullen nemen. Populaire laagblijvende en compact groeiende Laurier soorten zijn de laurier 'Otto Luyken' en de laurier 'Zabeliana'.

Laurier als haagplant

Laurier of laurierkers?

Laurier wordt ook wel laurierkers genoemd. Eigenlijk is dat een betere naam, omdat dat een directe vertaling van het Latijnse “laurocerasus” is, en zo heet deze plant. De echte laurier (Laurus nobilis) is een specerij die niet geschikt is om als haagplant te gebruiken. Toch hoor je mensen vaak “laurier” tegen de laurierkers zeggen. Ook onze klanten vragen om laurier of laurierhaag. Daarom hebben we ervoor gekozen toch deze term in onze webwinkel te gebruiken. Natuurlijk mag u zelf bepalen welk woord u voor dit mooie plantje gebruikt. De laurier is een prachtige struik die geschikt is als haag.

De laurier is bijzonder geschikt als haagplant. Laurierhagen groeien hard en vallen mooi breed uit, zodat er echt een warme, sierlijke haag ontstaat die blikdicht is. Privacy, rust, schoonheid: de laurier geeft veel en neemt weinig. Het is een makkelijke plant die prima gedijt in ons klimaat en het hele jaar prachtig groen blijft. Een laurierhaag maakt uw tuin echt af. Wat dat betreft is het niet eens zo verrassend dat de naam hetzelfde is als die van een keukenkruid!

Laurier geschiedenis

Een van de eerste exotische haagplanten

De geschiedenis van de laurierkers is direct verbonden met die van haagplanten in het algemeen. In de middeleeuwen beperkte het aanbod van haagplanten zich meestal nog tot soorten die in onze streken oorspronkelijk voorkomen, zoals fruitbomen en de wintergroene taxus. De laurier was één van de eerste „exotische” haagplanten die in onze streken werd ingevoerd, zo tegen het einde van de middeleeuwen.

Van heel ver kwam de laurierkers ook niet. De plant was al langer bekend in het huidige Turkije en op de Balkan. Maar in de middeleeuwen hadden mensen wel andere zorgen dan het importeren van mooie planten uit Zuid-Europa. Dat veranderde met de toegenomen welvaart en de verstedelijking van de late middeleeuwen. Toen ontstonden ook echte buitenhuizen met mooie tuinen. Vanaf de zestiende eeuw is de laurierkers een populaire haagplant in onze tuinen.

Deze periode in de geschiedenis leverde wel meer nieuwe planten op. Ook de tulp werd in deze periode in Europa geïntroduceerd. Onze moderne beleving van de tuin als een plek waar mooie planten worden verzameld, waar mensen genieten van kleurenpracht en beschutting, is dus ontstaan in de tijd dat de laurierkers naar West-Europa kwam. Dat maakt deze haagplant toch extra bijzonder.

Laurierkers in de tuin

Een laurierhaag is sierlijk en veelzijdig

De laurierkers werd al vroeg zo populair omdat het een groenblijvende haagplant is, zeldzaam in ons klimaat. Ook verdraagt deze haagplant koele winters, stevige regenval en zeelucht. Tuinen die anders kaal bleven konden door de laurierkers toch een vol en groen karakter krijgen. Dat is natuurlijk een troef en lang bleef de laurierkers één van de weinige beschikbare planten die deze troef had. Zo kon de laurier klassiek worden.

Hoewel de laurierkers dus in de eerste plaats werd geplant om z'n groene voorkomen en om de beschutting die deze snelle groeier biedt, wisten mensen ook de andere kwaliteiten van deze haag te waarderen en dat weten ze nog steeds. De laurier trekt namelijk vlinders en bijen aan en dat zorgt voor leven in de tuin. Ook vogels weten deze plant goed te vinden.

Door de eeuwen heen hebben ook artsen en onderzoekers interesse gehad in de laurierkers. Het aanwezige gif, waarmee deze groenblijvende struik zich verdedigt tegen ziektes, heeft allerlei toepassingen. De gewone tuinliefhebber zal het gif vooral leren kennen bij het snoeien: dan geeft de laurierkers een indringende amandelgeur af. Die geur is ongevaarlijk, maar u krijgt er mogelijk wel zin in marsepein van. Het innemen van het gif is als gezegd wel gevaarlijk.

Laurier kopen bij haagplanten.net

Laurier online kopen

Een laurierhaag kopen is gemakkelijk bij Haagplanten.net. We krijgen vooral veel positieve reacties over ons handige bestelmenu, waarin u kunt uitrekenen hoeveel planten u nodig heeft per meter. Zeker bij laurier is dat goed om te weten, want afhankelijk van de soort kan deze plant behoorlijk in de breedte groeien. Kijk zelf maar: de verschillen tussen de berekeningen zijn soms best groot! Bent u benieuwd naar andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, de beukenhaag, de haagbeuk of coniferen, zoals de taxus en de thuja. Bestellen is bij ons eenvoudig, u bent snel klaar. Dan begint voor ons het echte werk.

Wilt u uw laurier online kopen, dan is Haagplanten.net waarschijnlijk de eerste aanbieder waar u bij uit komt. We hebben in de loop der tijd een grote naamsbekendheid opgebouwd en daar zijn we trots op. We proberen onze goede naam bij iedere bestelling weer waar te maken: topkwaliteit, snelle service, goede informatie. Heeft u tips of punten van verbetering? Laat ons dat dan weten. Ook in laurier willen wij gewoon de beste zijn, zo is Haagplanten.net.