Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurier

Een laurierhaag is de eerste keuze van tuiniers die geen coniferenhaag in de tuin willen. Iedere laurierkers (Prunus laurocerasus) is wintergroen en afhankelijk van de soort winterhard tot een graad of 15 tot 25 onder nul. De meeste laurierhagen zijn snelgroeiende haagplanten die ieder jaar 40 à 50 centimeter hoger worden. Van grote laurierkersen hoeft u er maar weinig per strekkende meter te planten, omdat deze ook sterk in de breedte groeien.

Voordelen:

  • Laurierkersen zijn wintergroene haagplanten
  • De meeste laurierhagen groeien vrij snel
  • Grote, sierlijke bladeren die snel een dichte haag opleveren
  • De laurierkers stelt weinig eisen aan zijn grond en standplaats

Nadelen:

  • Grotere laurierhagen zijn niet geschikt voor kleinere tuinen
  • De laurierkers kan niet tegen natte voeten
Tonen als Foto-tabel Lijst

13 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op

Wat maakt een laurierhaag zo bijzonder?

Over de naam van de laurierhaag bestaat nog wel eens wat verwarring. De laurier die in deze hagen gebruikt wordt is namelijk niet de echte laurier waarvan het blad vaak in de keuken gebruikt wordt. Sterker nog: de laurierkers is er niet eens familie van. Dat we de laurierkers toch zo noemen heeft te maken met zijn bijzonder decoratieve blad. Dit langgerekte, ovale blad lijkt erg veel op dat van de echte laurier. Het heeft aan de bovenzijde een schitterende glans, al is het blad van de laurierkers nog sierlijker dan dat van de echte laurier, omdat de bladrand gladder is.

Verder is de groeiwijze van de gewone laurier niet geschikt voor een haag. Die van de laurierkers is dat wel. Prunus laurocerasus groeit snel en bossig, waardoor u snel een tuinafscheiding heeft die het uitstekend doet als privacyhaag. Daar staat tegenover dat het blad van de laurierkers giftig en dus niet eetbaar is. Dit geld ook voor de vruchten die het andere deel van naam van de laurierkers bepalen. Tegen het einde van de zomer groeien er namelijk donkere bessen aan een laurierhaag die niet door mensen gegeten kunnen worden. Vogels eten er wel graag van.

Het grootste voordeel van een laurierhaag is misschien nog wel dat hij een heel ander karakter heeft dan andere haagplanten die voor privacy worden aangeplant. Coniferen zijn bijvoorbeeld een mooie, betrouwbare keuze als het om bescherming tegen inkijk gaat, maar een laurierhaag is veel minder formeel. Een laurierhaag snoeit u niet strak, omdat zijn grote ovale blad dan niet tot zijn recht komt. De laurierkers ontleent juist zoveel van zijn schoonheid aan dit blad, dat aan de bovenzijde een glans heeft die u maar bij weinig andere wintergroene haagplanten tegenkomt. Hiermee is de laurierhaag het bewijs dat ook een informele haag goed tegen inkijk kan beschermen.

De laurier gedijt goed in ons klimaat

De geschiedenis van de laurierkers hangt voor een groot deel samen met die van haagplanten in het algemeen. In de late middeleeuwen was de laurierkers een van de eerste exotische haagplanten die naar Europa werden geëxporteerd. Niet dat de Prunus laurocerasus van heel ver kwam. Laurierkersen zijn inheemse haagplanten in Turkije, de Balkan en Noord-Iran, maar het was toen al een mooi alternatief voor wintergroene haagplanten die hier wel inheems zijn, zoals de taxus.

Tegenwoordig zijn laurierkersen in delen van Europa genaturaliseerde haagplanten. De laurier kan hier dus zonder hulp van kwekers overleven en dat is goed nieuws, want dat betekent dat de kans groot is dat een laurierhaag ook in uw tuin gedijt. Een laurierhaag planten kan op bijna iedere goed gedraineerde bodem. Zolang overtollig water gemakkelijk kan weglopen en het kalkgehalte in de grond niet te hoog is, voelt uw laurierhaag zich bij u in de tuin helemaal op zijn gemak.

Wel iets om rekening mee te houden is de vorstbestendigheid van de laurierkers. Laurierkersen zijn vrij goed winterharde haagplanten, maar als u op een plek woont waar het ’s winters heel koud kan worden hebben de wortels in de winter wat bescherming van een vliesdoek of stro nodig. U kunt ook voor de bovengemiddeld vorstbestendige laurier 'Etna' of laurier 'Zabeliana' kiezen. Deze soorten laurierkers kunnen temperaturen tot -25 °C aan.

Soorten laurierhaag

Welke soorten laurierhaag zijn er?

De laurierhaag die het meest aangeplant wordt is de laurier 'Rotundifolia'. Deze laurierkersen zijn grote, snelgroeiende haagplanten waarmee u binnen enkele jaren een schitterende privacyhaag in de tuin heeft staan. Wel is deze laurierhaag enigszins vatbaar voor ziektes als hagelschot en meeldauw. Mocht het risico daarop in uw tuin aanwezig zijn, dan raden we de laurier 'Novita' aan. Deze laurierkers lijkt heel veel op de laurier 'Rotundifolia', maar is net wat sterker en vorstbestendiger. Een andere populaire grote laurierhaag is de laurier 'Genolia'®. Een laurierhaag met deze soort wordt niet breder dan 90 centimeter, omdat zijn takken een opgaande groeiwijze hebben.

Voor een kleine tuin is de laurier 'Genolia'® dus geschikter dan andere grote soorten, net als de laurier 'Elly'®. Is privacy minder belangrijk? Dan kunt u ook kiezen voor een kleinere, lager blijvende soort als de laurier 'Mano' of de speciaal voor kleine tuinen ontwikkelde laurier 'Otto Luyken'. Deze nemen minder ruimte in beslag dan de grotere soorten. Er zijn zelfs laurierhagen verkrijgbaar die mooi bloeien. De laurier 'Herbergii' springt het meest in het oog met zijn grote witte bloementrossen, die een nadrukkelijk contrast met zijn donkerdere groene bladeren vormen. Is dit te uitbundig? Dan bloeit de laurier 'Caucasica' bescheidener, maar minstens net zo charmant.

De Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia') en de aanverwante laurier 'Tico' zijn van hetzelfde plantengeslacht, maar eigenlijk geen laurierkersen. Ze hebben echter een aantal belangrijke eigenschappen gemeen met de laurierkers. Het zijn allemaal wintergroene haagplanten met een sierlijk, glanzend blad die voor dichte privacyhagen gebruikt kunnen worden. De Portugese laurier wordt als zeer luxueus ervaren. Bovendien reageren deze haagplanten veel beter op kalkhoudende grond dan de laurierkers. Portugese lauriersoorten zijn daarnaast iets beter winterhard.

laurierhaag snoeien

Hoe vaak moet ik mijn laurierhaag snoeien?

Het is door hun hoge groeisnelheid misschien verrassend, maar de laurierkers is vrij gemakkelijk in onderhoud. Uw laurierhaag snoeien hoeft u maar een keer per jaar te doen. Het is vanwege zijn informele uiterlijk namelijk niet nodig om een laurierhaag heel strak te snoeien. Als u ieder jaar tussen mei en oktober een keer de takken die te ver uit de haag steken wegsnoeit, is dat voldoende. Eventueel kunt u in die periode wel een tweede snoeibeurt inplannen voor een iets formeler resultaat, maar dit is geen must. Voor een strakkere laurierhaag raden we de laurier 'Etna' aan, omdat deze kleinere bladeren heeft.

Het snoeien zelf is geen moeilijke klus. Hierin zien we ook een belangrijk verschil tussen een laurierhaag en andere wintergroene hagen. Voor een coniferenhaag gebruiken de meeste tuiniers een grote heggenschaar, soms zelfs een elektrische, om in relatief korte tijd de haag mooi strak en recht te snoeien. Een laurierhaag zou hier alleen maar lelijk van worden. Op die manier snoeit u namelijk dwars door de bladeren heen en die maken uw laurierhaag nu net zo mooi. We raden dus aan met klein snoeigereedschap aan de slag te gaan, zoals een tuinschaar of een snoeischaar. Knip daarmee alleen de takken door en niet de bladeren.

Kiest u vanwege de opvallende bloei voor de laurier 'Herbergii' of de laurier 'Caucasica'? Dan raden we aan om na de bloei, zo eind mei, de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dit proces, dat bekend staat als koppen, zorgt ervoor dat uw laurierhaag ieder jaar weer mooi bloeit. Een zonnige standplaats is ook goed voor de bloei. Daarnaast raden we aan om de laurier 'Zabeliana' in een kleine tuin twee keer per jaar te snoeien, omdat hij weliswaar laag blijft, maar ook vrij breed wordt.

Laurier of laurierkers

Een laurierhaag voor insecten en vogels

Zoals gezegd zijn voor veel tuiniers het uiterlijk en de groeisnelheid de belangrijkste eigenschappen van de laurierkers. Dat is immers wat een laurierhaag onder de wintergroene haagplanten zo bijzonder maakt. Er zijn echter nog meer voordelen die een laurierhaag biedt. Voor vogels en insecten bij u in de buurt kan een laurierhaag namelijk ook bijzonder nuttig zijn. Bijen en vlinders hebben vaak baat bij bloeiende haagplanten, zoals de vlinderstruik of de hortensia. Het lijkt daarom vreemd dat juist een laurierhaag insectvriendelijk is. Op de laurier 'Herbergii', de laurier 'Caucasica' en de Portugese laurier na valt de bloei van een laurierhaag immers nauwelijks op.

Laurierkersen hebben echter ook honingklieren buiten hun bloemen. Deze zitten rond de bladnerf. Op die manier kan zelfs een laurierhaag waarbij de bloemen weggesnoeid zijn nog interessant zijn voor honingbijen. Bij andere soorten laurierkers is de bloei door de lichtgroene kleur van de bloementrosjes weliswaar niet opvallend, maar als u de planten pas na het bloeiseizoen snoeit, dus na eind mei, weten insecten de bloemen zeker te vinden. Zij brengen dan nog meer leven in de tuin dan de prachtige groene bladeren van uw laurierhaag al doen.

Ook vogels zoeken laurierhagen graag op voor hun voeding. Nadat een laurierhaag uitgebloeid is, verschijnen er rond augustus namelijk donkere steenvruchten aan uw laurierhaag. Door hun kleine formaat zullen die niet heel erg opvallen, maar hun diepe, bijna zwarte kleur kan wel een interessant kleuraccent aan uw laurierhaag toevoegen. Zelf moet u niet van de kersachtige vruchten eten, want ze zijn giftig. Vogels hebben hier echter geen last van. Ze zijn zelfs nuttig voor de laurierkers: zij voeden zich met de bessen en omdat de zaden onverteerd in hun ontlasting terechtkomen, helpen vogels zo mee aan de verspreiding van de planten.

De laurier vergeleken met andere haagplanten

Tot dusver hebben we de laurierkers vooral vergeleken met coniferen. Dat is niet toevallig, want voor een privacyhaag hebben tuiniers twee duidelijke voorkeuren. Ze kiezen voor het strakke, elegante karakter van een coniferenhaag of het meer uitbundige, vrolijke karakter van een laurierhaag. Over het algemeen is een laurierhaag onderhoudsarmer. Coniferen, en schubconiferen zoals de thuja of de leylandii in het bijzonder, moeten al gauw drie à vier keer per jaar worden gesnoeid om gezond te blijven en hun vorm te behouden. Bij een taxushaag is dat niet het geval, maar die groeit erg langzaam, waardoor een privacyhaag lang op zich laat wachten.

Ook de Japanse broodboom wordt nog wel eens in een adem genoemd met de laurierkers. Wie de bladeren van deze twee soorten wintergroene haagplanten ziet, ziet meteen waarom. Beide soorten zijn te herkennen aan hoe hun bladeren in het zonlicht glimmen. Sommige tuiniers vinden het blad van de Japanse broodboom nog mooier, vanwege hun sierlijke gele vlekken, maar een hoge haag laat wel langer op zich wachten. Japanse broodbomen groeien in een jaar tijd namelijk maar 20 à 30 centimeter en kunnen in het begin nog wat opener ogen dan een laurierhaag.

Wist u trouwens dat we nog een familielid van de laurierkers en de Portugese laurier in ons assortiment hebben? De wetenschappelijke naam van de sleedoorn is Prunus spinosa. Deze haagplant behoort dus ook tot het Prunus-geslacht. Sleedoorns verschillen echter sterk van de laurierkers en de Portugese laurier. Ze zijn bladverliezend en hebben zo’n breed wortelstelsel dat de meeste kleinere tuinen ongeschikt zijn voor een sleedoornhaag. Ze hebben echter wel scherpe doorns die ze geschikt maken voor een inbraakwerende haag en ze bloeien bijzonder uitbundig. Wilt u een wintergroene haag met doorns om indringers tegen te houden? Overweeg dan een vuurdoorn.

Online laurierhaag kopen

Laurierhaag online kopen

Er zijn maar weinig haagplanten waarbij de variatie zo groot is als bij de laurierkers. Vind simpelweg uw favoriete laurierhaag in het ruime assortiment van Haagplanten.net en wij zullen de planten zo snel mogelijk bij u aan de deur bezorgen, zodat u ze meteen kunt planten. Dat doen we natuurlijk ook als u een taxushaag, een thujahaag, een beukenhaag, een ligusterhaag of een van onze vele andere wintergroene of bloeiende haagplanten bestelt.

Ondanks zijn snelle groei kan het even duren voor jonge laurierplanten hoog genoeg zijn om voor meer privacy in uw tuin te zorgen. Is er haast bij? Dan kunt u beginnen met hoge laurierkersen, maar een andere optie is een kant en klare laurierhaag. Als u een kant-en-klaarhaag bestelt, krijgt u van ons haagelementen die een meter breed zijn en alleen nog maar naast elkaar in de grond gezet hoeven te worden. Op de kwekerij hebben deskundige kwekers de planten al in een mooie haagvorm gesnoeid.