Van welke haagplanten kun je niet eten?

24 mei 2019
Van welke haagplanten kun je niet eten?

Bijna alle haagplanten hebben onderdelen die giftig zijn en daarom dus niet door mensen of huisdieren gegeten mogen worden. Vaak gaat dat om de bladeren, de schors en de stam. Toch zijn er ook veel haagplanten met bessen die er weliswaar smakelijk uitzien, maar ernstige gezondheidsklachten op kunnen leveren. Met kleine kinderen of huisdieren in huis is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij de keuze van uw nieuwe haag. Ongeluk schuilt immers vaak in een klein hoekje. Om u te helpen de juiste haagplanten te kiezen beantwoorden we de vraag: van welke haagplanten kun je niet eten?

Niet alle smakelijk ogende bessen zijn eetbaar
Sommige vruchten veroorzaken alleen wat ongemak in uw maag, maar er zijn wel degelijk haagplanten waarvan de bessen zo giftig zijn dat de inname boven een bepaald aantal dodelijk kan zijn.

Niet alle smakelijk ogende bessen zijn eetbaar

Er zijn haagplanten met vruchten die er smakelijk uitzien en dat ook zijn. De rozenbottels van de hondsroos en de Japanse bottelroos zitten vol vitamine C. Ook de bessen van de sleedoorn en de kornoelje zijn niet alleen eetbaar, maar ze smaken ook nog eens goed. Dat is helaas niet bij iedere plant zo. En dus is het belangrijk om voor aankoop te weten waar u aan toe bent. Sommige vruchten veroorzaken alleen wat ongemak in uw maag, maar er zijn wel degelijk haagplanten waarvan de bessen zo giftig zijn dat de inname boven een bepaald aantal dodelijk kan zijn.

Heeft u geen kinderen, maar wel huisdieren? Dan willen we u erop wijzen dat kijken naar hoe vogels in de buurt op de bessen reageren niet de beste manier is om de giftigheid van vruchten te bepalen. Het verteringsstelsel van vogels zit namelijk heel anders in elkaar dan dat van zoogdieren, waardoor sommige giftige stoffen nooit in hun systeem terecht komen. In een vogelvriendelijke haag kunt u dus vruchten tegenkomen die echt alleen vogels kunnen eten. Hierdoor helpen vogels trouwens ook vaak mee om deze haagplanten en tuinplanten nog verder te verspreiden.

Populaire haagplanten met giftige bessen
De taxus is een voorbeeld van een plant met bessen die in trek zijn bij vogels, maar zeer gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie.

Populaire haagplanten met giftige bessen

De taxus is een voorbeeld van een plant met bessen die in trek zijn bij vogels, maar zeer gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie. Het vruchtvlees op zich is niet giftig en aan de zoete kant, maar de kern van de vrucht bevat extreem giftige stoffen. De rand daarvan blijft heel in de maag van een vogel, maar dat is bij de mens niet het geval. Ook de rest van de plant is zeer giftig: zelfs grote grazers overleven een hap uit de taxus niet. Als er geen dieren in de buurt van uw tuin komen, is het eventueel wel een optie om alleen mannelijke exemplaren van de Taxus baccata en de Taxus media 'Hillii' in de tuin te planten.

Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn. De vruchten van een laurierhaag vallen weliswaar niet heel erg op, maar er zit wel blauwzuur in. Hetzelfde geldt overigens voor de bladeren. In tegenstelling tot de taxus zal het eten van de laurier niet direct dodelijk zijn, maar bij inname van meer dan vijf bessen is het wel raadzaam om uw huisarts om hulp te vragen.

Ook van de buxus en de sterk daarop lijkende Japanse hulst mag niet gegeten worden. Het voordeel is daar wel dat de vruchten er weinig opvallend en smaakvol uitzien. De vruchten van de vuurdoorn en de hulst vallen natuurlijk wel op en ook die zijn giftig. Door de behoorlijk stevige doorns van de vuurdoorn zullen zowel kinderen als dieren er echter niet snel van eten.

Welke haagplanten zijn wel veilig?
Ook de heesterganzerik, de spierstruik en de eerder genoemde hondsroos en Japanse bottelroos brengen kleur, maar geen gif in de tuin.

Welke haagplanten zijn wel veilig?

Het is geen toeval dat alle planten die we tot nu toe besproken hebben wintergroene haagplanten zijn. Er zijn maar weinig groenblijvende haagplanten waar niets giftigs aan zit, al zijn coniferen als de Thuja, de Californische cipres en de leylandii weinig riskant. De geschubde bladeren van de Thuja zijn weliswaar erg giftig, maar de kans dat kinderen of dieren daarvan eten is klein. Wel kunnen ze bij aanraking wat irritatie aan de huid veroorzaken.

Voor een haag waar u zich met kinderen en huisdieren echt geen zorgen om hoeft te maken bent u vooral op bladverliezende haagplanten aangewezen. Zelfs de semi-wintergroene liguster heeft bessen die voor de mens dodelijk kunnen zijn. Wilt u toch een haag die uw privacy beschermt? Dan is de beukenhaag een goede optie. Deze is niet giftig en behoudt in de herfst genoeg bladeren om een inkijkwerend scherm te vormen.

Voor een kleurrijk bloeiende tuin waar kinderen graag in spelen zijn er gelukkig voldoende niet-giftige opties. De vlinderstruik is een voor de hand liggende keuze, omdat die in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is en de bezoekjes van de vlinders en bijen nóg meer kleur in de tuin brengen. Ook de heesterganzerik, de spierstruik en de eerder genoemde hondsroos en Japanse bottelroos brengen kleur, maar geen gif in de tuin.

Niet-giftige haagplanten online kopen
We hopen dat u met ons overzicht de juiste haagplanten kopen kunt.

Niet-giftige haagplanten online kopen

Hoe aanlokkelijk sommige vruchten aan haagplanten er ook uit zien, soms kunnen mensen ze gewoon niet eten. Om uw kinderen of huisdieren zo veilig mogelijk te houden is het belangrijk om u erin te verdiepen van welke haagplanten je niet kunt eten. We hopen dat u met ons overzicht de juiste haagplanten kopen kunt. Staat de haag van uw keuze er onverhoopt niet tussen of heeft u extra informatie nodig? Lees dan ook eens de uitgebreide teksten over al onze haagplanten of stel uw vraag aan onze klantenservice.