Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Californische cipressen

Door de grote soortenrijkdom is het geslacht Chamaecyparis (Californische Cipres) een niet te missen bestanddeel in de meeste tuinen. Vooral de blauw-grijze en gele variëteiten van Californische Cypressen zijn erg populair, en prima geschikt voor het gebruik in hagen. Een nadeel van Californische Cipressen is dat deze van binnen verhouten. Dit kan men nooit helemaal voorkomen, maar regelmatig snoeien vertraagt het proces en zorgt ervoor dat u erg lang van een coniferenhaag van Californische Cipressen kunt genieten. Californische Cipressen kunnen niet tegen erg natte omstandigheden.

Californische cipres als haagplant

Californische cipressen zijn heerlijk geurende, altijdgroene haagplanten die bijzonder geschikt zijn voor in de tuin. Ze verlangen immers weinig onderhoud en vormen toch al gauw een blikdichte haag, zodat u veel privacy heeft. De zachte naalden van deze coniferen prikken niet. Cipressen ogen vriendelijk en toch massief. Ze omsluiten uw tuin en met een intens groene uitstraling die uw tuin alleen maar aangenamer maakt.

De Californische cipres komt oorspronkelijk uit Amerika, zoals de naam al zegt. In Europa gedijt deze groenblijvende boom echter ook prima. Hoewel ze hier niet de hoogte halen die ze in Amerika bereiken – daar worden ze zo’n zestig meter – is de Californische cipres hier tot best veel in staat, in het wild is 40 meter geen uitzondering. Als haagconiferen moet deze cirpres dan ook wel ieder jaar gesnoeid worden.

Californische cipressen: geschiedenis

Californische cipressen: geschiedenis

Cipressen spelen een grote rol in de klassieke mythologie. Het ontstaan van de cipres wordt verklaard aan de hand van het verhaal van een jongeman, Kyparissos van Keos, die per ongeluk een heilig hert doodde en daar niet mee kon leven. Uiteindelijk werd hij daarom door de zonnegod Apollo veranderd in een cipres, uit medelijden. Dankzij deze mythe wordt de cipres als treurboom gezien, maar staat tegelijkertijd symbool voor het leven en de eeuwigheid. Dit komt omdat de cipres een immer groene plant is die maar liefst 500 jaar oud kan worden. De cipres is in Mediterrane landen daarom vaak op kerkhoven te vinden. Deze soorten van de cipres (van het geslacht Cupressus) worden ook wel ‘ware cipressen’ genoemd. De Californische cipres, van het geslacht Chamaecyparis, is ondanks dat hij inheems is in Amerika erg populair in Zuid- en West-Europa. Dat komt onder andere omdat hij makkelijk aan te planten is. De Californische cipres kan goed tegen een zoutrijke bodem en dat maakt dit de ideale haagplant voor een (gematigd) zeeklimaat.

Californische cipressen: verzorging

Californische cipressen: verzorging

Zoals eerder vermeld moet de Californische cipres ieder jaar gesnoeid worden. Te vaak snoeien is echter niet nodig, dit heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Eén keer per jaar snoeien om de vorm van de Californische cipres te behouden is voldoende. Soms ontstaan er namelijk scheuten die afwijken van de groeivorm. Laat u deze te lang doorgroeien, dan zal de vorm van uw cipres verloren gaan. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Snoei uw Californische cipres daarom direct zodra u merkt dat hij in de breedte gaat groeien. Verder kunt u uw cipres natuurlijk altijd bijknippen. Snoei de Californische cipres niet te diep, want dan kunnen er gaten ontstaan en verliest hij zijn prachtige, dichte vorm. De Californische cipres zal dan ook niet meer gaan uitlopen in het volgende groeiseizoen. Ons advies: snoei liever te weinig dan te veel, want u loopt anders het risico om uw Californische cipres permanent te beschadigen.

Hoewel de Californische cipres houdt van veel licht, verdraagt hij het niet om in de volle zon te staan. Daar moet u dus niet uw Californische cipres planten. Hij houdt ook niet van een te natte bodem. U zou de fout kunnen maken de Californische cipres in de zomer extra water te geven omdat hij misschien uit zou kunnen drogen, dit is echter helemaal niet nodig. De Californische cipres is een sterke plant die zichzelf prima kan onderhouden. Geen wonder dat cipressen honderden jaren kunnen overleven in het wild!

Californische cipressen bestellen

Californische cipressen bestellen

Bij Haagplanten.net kunt u ook Californische cipressen (coniferenhaag) bestellen. Wij hebben coniferen soorten geselecteerd die goed passen in de tuin. Ze zijn aangepast aan de omstandigheden in ons deel van Europa. Wel kunnen ze enige hinder van heftige regenval ondervinden. Zorg voor een goede waterafvoer. Hoewel deze cipres het meest van een zwoel zeeklimaat houdt, is de haagplant winterhard.

Californische cipressen bestellen op Haagplanten.net is niet moeilijk. In het bestelmenu kunt u invoeren hoeveel meter haag u voor ogen heeft. Het programma berekent dan zelf hoeveel planten u daarvoor moet bestellen. U kunt zo de ideale haag samenstellen vanachter uw computer. Wij doen de rest, wij zorgen dat de cipressen binnen een paar dagen bij u worden bezorgd. Dan kunnen ze een plaatsje krijgen in uw tuin! Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, taxus, laurier, beukenhaag of haagbeuk.