Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Liguster

Ligustrum (Nederlandse naam: Liguster) soorten behoren tot de snelst groeiende haagplanten. Liguster soorten hebben door hun zachte blad een vriendelijke uitstraling en kunnen zeer gemakkelijk gesnoeid worden. In strenge winters kunnen Ligusters hun blad verliezen, maar dan schieten ze in het voorjaar weer opnieuw uit. Bloeien doen Liguster soorten met kleine, witte bloempjes. Deze zullen in een haag echter niet vaak zichtbaar zijn, vanwege het feit dat de takken die de bloemen dragen vaak weggesnoeid worden. Maar wanneer we de Ligustrum als informele haag planten, dan kunnen we in het voorjaar / zomer wel genieten van de witte bloemen en daarna de zwarte bessen. Grote liguster hagen trekken veel vogels en andere dieren aan, die in de haag bescherming vinden.

Liguster als haagplant

Dat van alle haagplanten liguster één van de echte klassiekers geworden is heeft vele oorzaken. In de eerste plaats is de liguster gewoon ’n mooie plant om naar te kijken, met z’n vriendelijke, diepgroene bladeren en de dichte begroeiing. Maar er zijn veel mooie hagen... Wat de ligusterhaag extra aantrekkelijk maakt is haar snelle groei. Zeker in nieuwbouwwijken, maar ook in openbaar groen, zijn veel ligusters geplant, omdat ze snel een stevige haag vormen.

De ligusterhagen van Haagplanten.net zijn geselecteerd op hun gebladerte: als ze in de winter hun bladeren behouden, vinden we ze het meest geschikt. Sommige soorten liguster verliezen hun blad, andere zelden, dat zijn de ligusterhagen die we hebben uitgekozen. Toch classificeren wij ze wel als bladverliezende hagen: bij echt strenge vorst kunnen ook deze ligusters hun blad verliezen, daar zijn wij eerlijk over.

Liguster geschiedenis

Liguster geschiedenis

Hoe klassiek en vertrouwd de liguster tegenwoordig ook is, het is van oorsprong een uitheemse plant. De liguster komt uit Azië, waar deze struik onder andere in berggebieden als de Himalaya groeit. Daar heeft de liguster met koele klimaten om leren gaan en daardoor is de liguster dan ook geschikt voor tuinen in ons deel van de wereld. De liguster werd in de 18e eeuw geïntroduceerd in Europa en is gebleven.

De eerste ligustersoorten die in Europa succesvol werden waren maar matig winterhard. Zachte winters waren geen probleem, maar na een harde winter bleek de haag vaak behoorlijk beschadigd. Toch kon de soort stand houden, ook in de natuur, waar de liguster inmiddels een onderdeel van is: ver van de bewoonde wereld kun je in Europa toch nog ligusters aantreffen, ze zijn een echte wilde plant geworden.

De „oude” ligustersoorten zie je tegenwoordig haast alleen nog als wilde plant, omdat tuinliefhebbers de nieuwere, recent geïmporteerde soorten boven de oude zijn gaan verkiezen. Dit zijn soorten die de hele winter groen blijven en zich na een al te strenge winter ook beter herstellen. Voor de tuin is dat natuurlijk wel ideaal. Zo beleeft de oude, klassieke liguster als het ware een tweede jeugd.

Liguster in de tuin

Liguster in de tuin

In de tuin is de liguster geliefd om de mooie kleur, de zachte uitstraling en de mooie dichte structuur. Zoals we hierboven al vaststelden is de liguster een populaire plant in nieuwbouwwijken, omdat ligusterhagen snel groeien en dus ook kale tuinen snel een groene en volle aanblik kunnen geven. Als erfscheiding is de liguster zeker geschikt door de dichte structuur. De liguster laat zich makkelijk snoeien.

Dat ligusters goed te snoeien zijn maakt deze haag ook geschikt voor vormsnoei. De liguster is één van de populairste vormsnoei-haagplanten, samen met de klassieke buxus sempervirens, en u kunt deze boom dan ook in allerlei vormen knippen, met de meest fantastische resultaten. Natuurlijk heeft u daar wel enige ervaring voor nodig. Op onze website vindt u meer tips en uitleg over vormsnoei en over het verstandig snoeien van ligusters in het algemeen.

Ligusters hebben een landschappelijke kwaliteit. Landelijke tuinen met een brede, niet al te hoge ligusterhaag rondom horen bij het platteland. We merken dat ligusters dan ook vaak hun weg vinden naar klanten van ons die in dorpen of aan de rand van steden wonen. Toch kan de liguster ook heel succesvol zijn in een stadstuin. Goed snoeien en een bijpassend tuinontwerp halen dan het beste in de liguster naar boven.

Liguster kopen

Liguster kopen

Liguster kunt u uiteraard kopen bij Haagplanten.net. Door de grote populariteit van Liguster is het voor makkelijk deze plant groot in te kopen bij de kwekerij en dus ook goedkoop aan te bieden. Daar profiteert u van.