Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Liguster

De liguster (Ligustrum) is een van de snelst groeiende haagplanten. Maar dat is niet het enige bijzondere aan de liguster. Zijn mooie bladeren zorgen met zijn dichte vertakking voor een mooie haag. Bovendien is de liguster semi-wintergroen; hij zal zijn bladeren alleen verliezen als het 's winters uitzonderlijk koud wordt. De liguster is zowel geschikt voor strakke hagen als voor wat meer informele hagen. In het laatste geval bloeit de liguster in de zomer met mooie witte bloemen.

Wat maakt de liguster zo populair voor de haag?

Het is niet verrassend dat juist de liguster een van de meest populaire haagplanten geworden is. In de eerste plaats is de liguster simpelweg een mooie plant om naar te kijken. Zijn diepgroene bladeren en dichte begroeiing geven een ligusterhaag een mooie, egale uitstraling. Wat de liguster extra aantrekkelijk maakt is zijn snelle groei. Zeker in nieuwbouwwijken, maar ook in het openbaar groen, worden veel ligusters aangeplant, omdat ze binnen zeer korte tijd het gewenste resultaat opleveren. Dat kan een ligusterhaag ook in uw tuin doen.

Verder is het semi-wintergroene karakter van ligusters een enorm voordeel. Er zijn ligustersoorten die hun bladeren verliezen, maar alle ligusters in ons assortiment zullen dat alleen doen als het kwik in de winter veel verder onder nul zakt dan normaal. We delen onze ligusters daarom niet in bij onze groenblijvende haagplanten, maar tijdens een normale winter zal een ligusterhaag zijn bladeren behouden. En dan zullen die bladeren ook nog eens het hele jaar groen blijven.

Liguster geschiedenis

Hoe moet uw ligusterhaag eruitzien?

Als u wel eens een ligusterhaag in een tuin heeft gezien, is de kans groot dat dit een haag was die in een redelijk strakke vorm gesnoeid was. De ligustersoorten die we voornamelijk als haagplanten gebruiken hebben bladeren die niet al te groot zijn, waardoor ze redelijk eenvoudig in een rechte vorm te snoeien zijn. Omdat deze snelgroeiende haagplanten dicht vertakt zijn, groeien ze in korte tijd uit tot een hoge privacyhaag waar niemand meer doorheen of overheen kan kijken. We kunnen het ons dus goed voorstellen dat tuiniers twee à drie keer per jaar hun ligusterhaag snoeien om zo een mooie, strakke ligusterhaag in de tuin te hebben.

In tegenstelling tot de meeste haagplanten die veel voor rechte hagen gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan coniferen als de taxus en de thuja, kunt u een ligusterhaag ook uit laten groeien tot een minder formele haag met een natuurlijke uitstraling. Uw ligusterhaag zal dan wel wat meer ruimte nodig hebben in uw tuin, maar daar staat tegenover dat u uit kunt kijken naar mooie witte bloemenpluimen in de zomer. Voor zo'n bloeiende ligusterhaag snoeit u de haag slechts één keer per jaar, bij voorkeur nadat de planten uitgebloeid zijn.

Wilt u een bloeiende ligusterhaag in de tuin? Dan raden we aan om voor de wilde liguster, de haagliguster of de bonte haagliguster te kiezen. De wintergroene liguster 'Atrovirens' bloeit wel, maar krijgt veel kleinere bloementrossen dan zijn soortgenoten. Daar staat wel tegenover dat de kans op bladverlies in de winter het kleinst is bij de wintergroene liguster 'Atrovirens'.

Liguster in de tuin

Het planten en verzorgen van een ligusterhaag

Het uiterlijk van de planten is een belangrijke reden waarom de ligusters in ons assortiment zulke populaire tuinplanten zijn, maar wat ze ook zo geliefd maakt is het feit dat ligusters zulke makkelijke haagplanten zijn. Ze groeien op iedere grond goed, zolang de bodem maar goed gedraineerd is. Een wat zwaardere grond kunt u beter eerst behandelen of draineren voor u uw ligusterhaag plant om op termijn wortelrot te voorkomen, maar verder groeien ze op alle grondsoorten. Bij een drogere grondsoort en een standplaats in de volle zon kan het nodig zijn om uw ligusterhaag af en toe wat extra water te geven, zeker als de planten nog jong zijn. Uw ligusterhaag bemesten kan de planten op zo'n bodem helpen om voldoende voedingsstoffen op te nemen.

Een standplaats in de zon of halfschaduw heeft de voorkeur van de liguster. In de schaduw kunnen de planten wel staan, maar daar zullen ze een stuk minder snel groeien en bovendien komen er op een plek met weinig zonlicht minder bladeren aan de takken, wat voor een haag niet ideaal is. Zonlicht is ook belangrijk voor een bloeiende ligusterhaag, omdat de liguster net als vrijwel alle andere bloeiende haagplanten meer bloemen krijgt als hij op een zonnige plek staat. Een zonnige standplaats zorgt bij de bonte haagliguster voor een bredere gele bladrand. Op een plek in de volle zon kan het zelfs voorkomen dat het blad van de bonte haagliguster volledig goudgeel wordt.

Ligusters reageren uitstekend op snoei en dat is voor een haag een zeer wenselijke eigenschap. Voor zijn groeisnelheid valt het aantal keren dat u een ligusterhaag snoeien moet nog mee. Zoals gezegd snoeit u een formelere ligusterhaag twee à drie keer per jaar, terwijl een wat natuurlijker ogende ligusterhaag aan een jaarlijkse snoeibeurt voldoende heeft. Doe dit uiterlijk eind september om de voorkomen dat uw ligusterhaag vorstschade oploopt door snoeiwonden die nog niet genezen zijn.

Liguster kopen

Liguster online kopen

In de webshop van Haagplanten.net kunt u verschillende soorten liguster kopen die zich allemaal uitstekend lenen voor gebruik in de haag. Door de grote populariteit van de liguster kunnen we deze planten groot inkopen bij de kwekerij en daarmee ook tegen een goede prijs aanbieden. Bovendien staan al onze kwekers bekend om hun topkwaliteit haagplanten. Een mooie ligusterhaag tegen een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding is dus gegarandeerd als u voor Haagplanten.net kiest!