Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Tuingids laurierhaag

Bent u op zoek naar een mooie laurierhaag? Of heeft u er al een in de tuin en heeft u tips nodig over de verzorging
van uw haagplanten? In onze tuingids over de laurierhaag vindt u alle informatie die u nodig heeft!

Laurierhaag kopen

Plantwijzer laurierhaag

Plantwijzer laurierhaag

Bent u op zoek naar een laurierhaag, maar weet u nog niet welke? We hebben de belangrijkste eigenschappen van onze laurierhagen voor u op een rij gezet.

Meer informatie
Standplaaten bodemsoorten laurierhaag

Standplaats en bodem laurierhaag

Lees hier over de beste standplaats en bodemsoort voor de laurierkers en de Portugese laurier. Zo weet u of uw tuin geschikt is voor deze haagplanten.

Meer informatie
Laurierhaag vergeleken

Laurierhaag vergelijken

Wat maakt een laurierhaag vergeleken met andere wintergroene haagplanten zo populair? We nemen de belangrijkste voordelen van laurierhagen met u door.

Meer informatie
Winterharde laurierhaag

Winterharde laurierhaag

Woont u in een relatief koude regio en wilt u zeker zijn dat uw laurierhaag de winter overleeft? Lees hier over de meest winterharde soorten uit ons assortiment.

Meer informatie
Hoge laurierhaag

Hoge laurierhaag

Op zoek naar een privacyhaag die niet al te strak oogt? Deze soorten groeien uit tot een mooie, hoge laurierhaag die dicht genoeg is om tegen inkijk te beschermen.

Meer informatie
Lage laurierhaag

Lage laurierhaag

Liever een lage laurierhaag die niet te snel uit model groeit? Met deze langzaam groeiende soorten heeft u een bescheiden haag met prachtige bladeren.

Meer informatie
Laurierhaag droogte

Laurierhaag bij droogte

De gemiddelde laurierhaag kan uitstekend tegen aanhoudende droogte. Na een goede voorbereiding zal uw haag weinig last van droge perioden hebben.

Meer informatie
Onderhoud van de Portugese laurier

Verzorging Portugese laurier

Vooral in de eerste jaren heeft de Portugese laurier wat meer verzorging nodig dan de laurierkers. Lees hier hoe u dat onderhoud het beste aanpakt.

Meer informatie
Bloeiende laurierhaag

Bloeiende laurierhaag

Laurierhagen staan meer bekend om hun glanzende bladeren dan om hun mooie bloei. Deze soorten zullen in het voorjaar echter prachtige bloemen krijgen.

Meer informatie
Snelgroeiende laurierhaag

Snelgroeiende laurierhaag

Wie binnen een korte tijd een hoge haag in de tuin wil, kan het beste kiezen voor een snelgroeiende laurierhaag. Deze soorten groeien het snelst uit tot zo'n haag.

Meer informatie
Langzaam groeiende laurierhaag

Langzaam groeiende laurierhaag

Een langzaam groeiende laurierhaag is makkelijker te onderhouden en is de ideale keuze voor een lage haag. Deze soorten zullen langzamer groeien.

Meer informatie
laurierkers en Portugese laurier

Verschillen Portugese laurier

De Portugese laurier en de laurierkers hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Meer informatie
Wanneer geen laurierhaag

Wanneer geen laurierhaag?

Laurierhagen zijn niet moeilijk, maar in sommige gedijen ze niet. Lees hier waarom en wat de beste alternatieven voor een soortgelijke haag zijn.

Meer informatie
Laurierhaag vogels insecten

Laurier voor vogels en insecten

Door zijn vruchten en bloemen is een laurierhaag een goede voedingsbron voor vogels en insecten. Deze soorten zijn het interessantst voor de dieren in uw buurt.

Meer informatie
De geschiedenis van de laurierhaag

Geschiedenis laurierkers

De geschiedenis van de laurierhaag hangt in ons deel van de wereld sterk samen met de opkomst van de siertuinbouw. Lees hier meer over deze geschiedenis.

Meer informatie
Haagplanten Prunus-geslacht

Het Prunus-geslacht

Er zijn drie plantensoorten in het Prunus-geslacht die uitstekend geschikt zijn als haagplanten: de laurierkers, de Portugese laurier en de sleedoorn.

Meer informatie

laurierhaag vlinder

De laurierhaag is een van de meest aangeplante hagen ter wereld. Zijn glanzende groene blad kan bij veel tuiniers op waardering rekenen. Dit komt onder meer doordat deze bladeren een laurierhaag een andere uitstraling geven dan bijvoorbeeld een coniferenhaag. In onze tuingids over de laurierhaag vindt u allerlei handige informatie over deze hagen. Deze informatie kan u helpen om bijvoorbeeld de juiste laurierhaag bij de omstandigheden in uw tuin te vinden of de laurierhaag die al in uw tuin staat op de juiste manier te verzorgen.

laurierhaag tuin

Welke laurierhaag in welke tuin?

Er zijn verschillende plantensoorten waar een laurierhaag uit kan bestaan. In ons assortiment vindt u verschillende kweekvormen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus lusitanica). Geen van deze twee soorten is verwant aan de echte laurier, waarvan het blad als smaakmaker in gerechten gebruikt wordt, maar de bladvorm van de laurierkers en de Portugese laurier vertoont veel overeenkomsten met dat van de echte laurier. Als het op de groeiwijze aankomt zijn deze twee soorten echter veel geschikter om in een haag te gebruiken. Bovendien zijn het allebei wintergroene haagplanten, wat betekent dat ze het hele jaar lang hun karakteristieke uiterlijk behouden.

Alle kweekvormen hebben hun eigen onderscheidende kenmerken. Zo valt de laurier 'Herbergii' op omdat hij veel uitbundiger bloeit dan de meeste andere laurierkersen en blijft de laurier 'Otto Luyken' veel lager dan zijn soortgenoten. Verder zijn er soorten laurierkers en Portugese laurier die beter tegen vorst kunnen dan andere. We hebben alle belangrijke eigenschappen van de laurierhagen in ons assortiment voor u op een rij gezet in onze plantwijzer voor de laurierhaag, zodat u snel en eenvoudig de juiste laurierhaag bij uw tuin kunt vinden. Als u twijfelt tussen twee of meer soorten, vindt u op de productpagina’s nog veel meer informatie over de laurierhagen die we kunnen leveren.

hoog laurierhaag

Hoe hoog moet uw laurierhaag worden?

Omdat de meeste laurierkersen niet alleen wintergroene, maar ook bijzonder snelgroeiende haagplanten zijn, zijn ze populair voor in een privacyhaag. Een snelgroeiende laurierhaag, zoals de laurier 'Rotundifolia' of de laurier 'Novita', levert binnen vrij korte tijd een haag op die hoog en dicht genoeg is om te voorkomen dat voorbijgangers uw tuin in kunnen kijken. Voor zo’n privacyhaag worden vaak coniferen aangeplant, zoals de taxus of de thuja, maar sommige tuiniers vinden het strakke uiterlijk van een coniferenhaag wat aan de saaie kant. Met zijn grote, glanzende bladeren heeft een laurierhaag zonder twijfel een veel uitbundiger uitstraling.

Toch kan een hoge laurierhaag problemen met zich meebrengen. Vanwege het formaat van zijn bladeren wordt een laurierhaag aanmerkelijk breder dan de gemiddelde privacyhaag. Een relatief smalle laurierhaag met een opgaande groeiwijze, zoals de laurier 'Genolia'® of de laurier 'Elly' kan dan een goede oplossing zijn.

lage laurierhaagen

Verder willen sommige tuiniers simpelweg een lage laurierhaag om wel van het blad te kunnen genieten, maar geen zonlicht tegen te houden. Met een langzaam groeiende laurierhaag, zoals de laurier 'Mano', de laurier 'Zabeliana' of de laurier 'Otto Luyken', voorkomt u dat u eindeloos moet blijven snoeien om uw laurierhaag laag te kunnen houden.

Verzorgingstips laurierhaag

Verzorgingstips voor iedere laurierhaag

Een laurierhaag planten of een laurierhaag snoeien is niet moeilijk. Zowel de laurierkers als de Portugese laurier gedijt op een breed scala aan grondsoorten en standplaatsen. Het enige wat echt belangrijk is als je een laurierhaag in je tuin plant is dat de grond goed waterdoorlatend is. Er zijn maar weinig haagplanten die tegen natte voeten kunnen. Wortelrot is dan een reëel risico. Snoeien is eveneens eenvoudig, maar neemt wel iets meer tijd in beslag dan bij veel andere haagplanten. Omdat het blad van een laurierhaag zo sierlijk is, kun je beter geen grote heggenschaar gebruiken, want de kans is groot dat je dan bladeren beschadigt. Met een tuinschaar of snoeischaar de takken die het model verstoren een voor een doorknippen is een beter idee.

Het onderhoud van de Portugese laurier en de daaraan verwante laurier 'Tico' heeft in de eerste jaren wat meer aandacht nodig dan dat van de gemiddelde laurierkers. Dat is een van de belangrijkste verschillen tussen de laurierkers en de Portugese laurier. De laurierkers kan opvallend goed tegen aanhoudende droogte, maar de grond waar een Portugese laurierhaag in staat moet absoluut vochtig blijven tot de planten volgroeid zijn. Op onze informatiepagina over het onderhoud van de Portugese laurier geven we enkele tips om de Portugese laurier een goede start te geven. Als de planten eenmaal aangeslagen zijn, ondervindt geen enkele laurierhaag bij droogte grote problemen.

perfecte laurierhaag

Hulp voor de perfecte laurierhaag in de tuin

Onze tuingids over de laurierhaag is bedoeld om u te helpen de perfecte laurierhaag in de tuin te krijgen. Als u niet zeker weet welke laurierhaag de meest geschikte is voor uw tuin, kunt u bij ons bijvoorbeeld lezen wat de meest winterharde laurierhagen zijn of welke laurierhaag voor vogels en insecten de meest aantrekkelijke is. Bovendien leggen we ook eerlijk uit wanneer geen laurierhaag de betere optie is en wat in dat geval meest geschikte alternatieven voor de laurierkers zijn. Ons assortiment aan wintergroene haagplanten, coniferen en bloeiende haagplanten is gevarieerd genoeg. Als een ander type haag de betere keuze blijkt te zijn, kunt u die ook online bij ons bestellen.

Heeft u na het lezen van de tuingids nog vragen? Stel ze dan aan onze klantenservice. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord met adviezen voor uw tuin. Zo helpen we u om de juiste haagplanten voor uw tuin te vinden. Ook als dit geen laurierkers blijkt te zijn, maar bijvoorbeeld de hulst, de liguster, de haagbeuk of een beukenhaag.