Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Japanse hulst (buxusalternatief)

Ilex crenata (Japanse hulst) is een groenbladige haagplant die steeds meer in tuinen wordt toegepast. Door zijn kleine blad en compacte groei wordt hij veel toegepast als buxusvervanger of, beter gezegd, buxusalternatief. Er zijn diverse variëteiten waaruit gekozen kan worden, met ieder zijn aparte kenmerken. Haagplanten.net biedt u een breed pakket aan, zodat u het gehele jaar door deze planten kunt planten in uw tuin. De Ilex crenata (Japanse hulst) is zeer geschikt voor zowel kleine hagen als hagen tot 2 meter. Ilex crenata is zeer goed te snoeien zodat  u een mooie strakke haag kunt krijgen. De kleine, onopvallende witte bloemetjes en de zwarte besjes geven de Japanse hulst extra sierwaarde. Wist u dat de tuinen van Paleis het Loo opnieuw zijn aangeplant met Ilex crenata? Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Kijk dan bijvoorbeeld bij de buxustaxusconiferenlaurierbeukenhaag of haagbeuk.

Alles over de Japanse hulst en zijn rol als buxusvervanger

De Japanse hulst is een haagplant waarvan de populariteit nog iedere dag blijft stijgen. Dit oorspronkelijk uit Korea en Japan afkomstige lid van de familie van de hulstplanten is bijna niet als zodanig te herkennen. Hij heeft weinig tot niets weg van de meest populaire Ilex-soort, met gekartelde blaadjes en felgekleurde, rode bessen, ook wel ‘kersthulst’ genoemd. Integendeel: men zou de Japanse hulst eerder voor een buxus aanzien. Dat is zeker geen vreemde gedachte. Niet alleen qua bladvorm lijkt de Japanse hulst sprekend op de traditionele Buxus sempervirens, ook qua eigenschappen hebben deze twee haagplanten veel met elkaar gemeen. Zoveel dat de Japanse hulst vaak als buxusvervanger wordt gebruikt. Wij willen natuurlijk geen partij kiezen, maar de Japanse hulst is op sommige gebieden nog beter toepasbaar dan de buxus, alhoewel het eigenlijk beter is om te zeggen dat ze voor de buxus alternatieven zijn dan buxusvervangers, aangezien een soort natuurlijk niet één op één gelijkgesteld kan worden aan een andere.

Japanse hulst: eigenschappen

Japanse hulst: eigenschappen

Hoewel de Japanse hulst de wetenschappelijke naam Ilex crenata draagt, voldoet hij in de verste verte niet aan deze benaming. ‘Crenata’ betekent namelijk gekarteld in het Latijn en de Japanse hulst heeft juist eivormige en gladde blaadjes, net zoals de buxus. Ook ontbreken bij de Japanse hulst de opvallende vruchten van andere Ilex-soorten: de bessen zitten zo dicht verscholen onder de bladeren dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. De bloei van de Japanse hulst is ook vrij onopvallend. Denkt u echter vooral niet dat de Japanse hulst daarom saai is, integendeel zelfs. De donkergroene blaadjes stralen een rust uit die de Japanse hulst erg geschikt maakt om structuur te brengen in uw tuin. Vandaar dat hij ook een grote rol speelt in Japanse tuinontwerpen.

De Japanse hulst is een wintergroene haagplant, wat inhoudt dat hij ook in de winter zijn bladeren behoudt. Uw tuin zal er daarom nooit leeg en verdord bijstaan. De Japanse hulst is zeer geschikt voor het creëren van kleine, formele hagen (bijvoorbeeld om tussen borders te planten), maar kan ook maar liefst twee meter hoog worden. U kunt alle kanten op met deze haagplant! Tevens groeit de Japanse hulst langzaam, waardoor hij naast de buxus de ideale haagplant is voor vormsnoei. Of u nu gaat voor een gewone, rechthoekige haagvorm of iets heel anders in gedachten heeft: vrijwel alles is mogelijk. Wel zult u al enige kennis van snoeien moeten hebben, dit is niet voor beginners. Gelukkig is de basis van het snoeien vrij eenvoudig.

Verschil Japanse hulst en Buxus

Verschil Japanse hulst en Buxus

Wat is nu het verschil tussen de Japanse hulst en de buxus? Wat maakt de Japanse hulst in bepaalde opzichten zelfs geschikter als haagplant dan de buxus? Dit heeft te maken met bepaalde virussen waar de buxussoorten wel gevoelig voor zijn en de Japanse hulst niet. De Japanse hulst is wat dat betreft sterker. In de tuinen van Paleis het Loo zijn een aantal jaar geleden alle buxusplanten vervangen door hagen van de Japanse hulst, omdat de buxusplanten aangetast waren door de buxusziekte en niet meer te redden vielen. Zo ziet u maar weer wat een voordeel de Japanse hulst u oplevert! Veel mensen hebben dit inmiddels in de gaten en hebben ook de keuze gemaakt om een Japanse hulst als buxusalternatief in de tuin te planten.