Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Japanse hulst - (Ilex crenata)

Filters filter
6 resultaten
Japanse hulst 'Green Hedge'
Populair
Japanse hulst 'Green Hedge'
Ilex crenata 'Green Hedge'
Vanaf
2,70
arrow-right
Japanse hulst 'Caroline Upright'
Populair
Japanse hulst 'Caroline Upright'
Ilex crenata 'Caroline Upright'
Vanaf
2,70
arrow-right
Japanse hulst 'Convexa'
Ilex crenata 'Convexa'
Vanaf
2,70
arrow-right
Japanse hulst 'Dark Green' ®
Ilex crenata 'Dark Green' ®
Vanaf
8,50
arrow-right
Ilex maximowicziana 'Kanehirae'
Ilex maximowicziana 'Kanehirae'
Vanaf
2,70
arrow-right
Japanse hulst 'Golden Gem'
Ilex crenata 'Golden Gem'
Vanaf
2,70
arrow-right
Filters filter
6 resultaten

Alles over de Japanse hulst als buxusalternatief

De Japanse hulst is een haagplant waarvan de populariteit nog iedere dag blijft stijgen. Dit oorspronkelijk uit Korea en Japan afkomstige lid van de familie van de hulst planten is bijna niet als zodanig te herkennen. Hij heeft weinig tot niets weg van de hulst zoals de meeste mensen die kennen, met gekartelde bladeren en felgekleurde, rode bessen. Integendeel: de Ilex crenata lijkt eigenlijk veel meer op de buxus. Het blad van de Japanse hulst heeft bijna hetzelfde formaat en dezelfde vorm als van de Buxus sempervirens, maar dat is lang niet het enige waarin deze twee plantensoorten op elkaar lijken.

De overeenkomsten tussen de Japanse hulst en de buxus zijn zo sterk dat de Ilex crenata vaak als buxusvervanger wordt aangeplant. De Ilex crenata is zo'n perfecte vervanger voor de buxus, omdat hij ondanks zijn uiterlijk met rust gelaten wordt door de buxusmot en de schimmels die de buxusziekte veroorzaken. U heeft dus een haag die er bijna hetzelfde uitziet zonder de ongemakken van de buxus. In sommige gevallen is de Ilex crenata zelfs een betere optie dan de buxus, omdat hij hoger kan worden dan de buxus en iets beter winterhard is. Bovendien biedt de Japanse hulst wat meer variatie aan bladkleuren.

Er zijn nog altijd tuiniers die beweren dat de buxus niet te vervangen is en die begrijpen we maar al te goed. Mocht het onverhoopt toch nodig zijn om een alternatief voor uw buxushaag te vinden, dan is de Japanse hulst een uitstekende keuze. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green'® wordt vaak aangeplant om een zieke buxushaag te doen vergeten.

De Ilex crenata zorgt voor structuur in de tuin

Het woord "crenata" betekent gekarteld. Samen met het feit dat de Ilex crenata verwant is aan de hulst kan dat voor wat verwarring zorgen. Van de karteling die hulstsoorten in hun bladrand hebben is bij de Ilex crenata zo weinig overgebleven dat het met het blote oog bijna niet te zien is. Van een afstand lijkt het juist of de eivormige bladeren van de Japanse hulst een gladde bladrand hebben. Ook ontbreken bij de Japanse hulst de opvallende vruchten van andere Ilex-soorten: de bessen zitten zo dicht verscholen onder de bladeren dat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

De bloei van de Japanse hulst is eveneens vrij onopvallend. Dat betekent echter niet dat de Japanse hulst saai is. Integendeel zelfs! De donkergroene bladeren stralen een rust uit die de Ilex crenata erg geschikt maakt om structuur aan te brengen in de tuin. Dat heeft er ook voor gezorgd dat hij een grote rol speelt in Japanse tuinontwerpen. Daarnaast zijn alle kweekvormen van de Japanse hulst groenblijvende haagplanten, wat inhoudt dat ze ook in de winter hun bladeren behouden. Uw tuin zal er daarom nooit leeg en verdord bijstaan.

De Japanse hulst is zeer geschikt voor het creëren van lage hagen met een strakke vorm, bijvoorbeeld om tussen borders te planten. Maar de Ilex crenata kan ook maar liefst twee meter hoog worden. Met name de Japanse hulst 'Green Hedge' is hier geschikt voor. Bovendien groeit de Japanse hulst langzaam, waardoor hij naast de buxus en de taxus een ideale haagplant is voor vormsnoei. Of u nu gaat voor een gewone, rechthoekige haagvorm of iets heel anders in gedachten heeft: vrijwel alles is mogelijk.

Japanse hulst: eigenschappen

Buxus versus Japanse hulst: wat is de beste keuze?

Maar wat is nu precies het verschil tussen de Japanse hulst en de buxus? Hoe zeer de twee haagplanten ook op elkaar lijken: de Ilex crenata is een totaal andere plantensoort. In vergelijking met de buxus is de Japanse hulst (wetenschappelijke naam: Ilex crenata) een stuk sterker en gezonder. Deze heester is immers niet vatbaar voor de verschillende buxusziekten. Ook de buxusrups laat de Japanse hulst volledig links liggen: dit plaagdier neemt alleen genoegen met het sap uit het buxusblad. Dat maakt de Japanse hulst een uitstekende buxusvervanger. Deze bedreigingen voor buxushagen overal ter wereld hebben de laatste jaren wild om zich heen geslagen. Sindsdien is de populariteit van de Ilex crenata toegenomen. In de tuinen van Paleis Het Loo zijn enkele jaren geleden bijvoorbeeld alle buxushagen vervangen door hagen die uit de Japanse hulst bestaan. Wel groeit de Japanse hulst iets sneller dan de buxus. Een haag van Japanse hulst moet dus iets vaker worden gesnoeid om hem mooi in vorm te houden. Dit geldt ook voor solitair geplante struiken die in specifieke vormen zijn gesnoeid.

Kijken we naar het uiterlijk van de planten, dan zijn er minimale verschillen. We noemden al de zeer lichte karteling van de bladrand die verraadt dat de Ilex crenata familie is van de hulst. Bij de buxus is de bladrand helemaal glad. Daarnaast zitten de bladeren bij de Japanse hulst om en om aan de takken, terwijl ze bij de buxus tegenover elkaar staan. In een compacte haag zijn deze verschillen echter bijna niet meer te zien. 

Japanse hulst planten en verzorgen

De omgevingseisen van de Japanse hulst zijn ongeveer gelijk aan die van de buxus. Beide soorten zijn sterke haagplanten die vrijwel iedere goed gedraineerde grondsoort wel verdragen. Zolang de grond in uw tuin niet te veel water vasthoudt, kunt u er een Japanse hulst planten. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is een geul graven, deze eventueel draineren door gaten in de bodem te prikken en daar de planten rechtop in te zetten. Meestal kunt u dit in uw eentje af, omdat de Japanse hulst overwegend voor lage hagen gebruikt worden, maar er zijn ook soorten geschikt voor een wat hogere haag. Bij hogere exemplaren zou u hulp nodig kunnen hebben.
Doordat deze haagplant winterhard is en op bijna iedere standplaats goed kan groeien, heeft u er na het planten bijna geen omkijken meer naar. De eerste paar weken na het planten is het, net als bij iedere jonge haag, wel verstandig om extra water te geven, zodat de wortels goed kunnen groeien. Soms is het handig om wat kunstmest of tuingrond toe te voegen, als de grond van uw tuin erg zwaar is of veel vocht vasthoudt. Als de haag eenmaal gesetteld is, blijft hij lange tijd goed.

Nadat de Japanse hulst staat, merkt u een groter verschil met de buxus. De Japanse hulst groeit namelijk wat sneller dan de planten waarvoor hij vaak als vervanger ingezet wordt. Afhankelijk van welke soort u in de tuin heeft geplant en hoe oud de planten zijn kan die groeisnelheid tussen de 15 en de 30 centimeter per jaar zijn. Het kan dus zijn dat u iets vaker uw Japanse hulst snoeien moet dan u van uw buxushaag gewend bent. Uiteraard zorgt de hogere groeisnelheid van deze plant er wel voor dat hij wat vaker en grondiger gesnoeid moet worden dan de buxus.  Twee keer per jaar zal in de meeste gevallen voldoende zijn. Laat een van deze snoeibeurten vóór de langste dag plaatsvinden en snoei nooit later dan in september, zodat uw Ilex crenata in de winter al zijn energie kan gebruiken om zijn mooie groene bladeren vast te houden.
Als u uw haag van Japanse hulst even strak in vorm wilt houden als u bij een buxushaag zou doen, is het verstandig om in het voorjaar en de zomer elke paar weken een beetje te snoeien. Pas wel op met snoeien na september, want als het weer kouder wordt, is het voor de plant lastiger om te herstellen van een snoeibeurt. Verder verdraagt de Japanse hulst snoei heel goed.

In tegenstelling tot de buxus houdt de Japanse hulst niet van kalk. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer u uw (zieke) buxushaag gaat vervangen door Japanse hulst. De Japanse hulst houdt van een goed doorlatende, voedingsrijke grond. Door de heester 2 keer per jaar te voorzien van een flinke bemesting krijgt hij alle mineralen en voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Verschil Japanse hulst en Buxus

Wanneer Japanse hulst planten?

De ideale periode om de Japanse hulst in de tuin te planten is tussen september en april. Binnen die periode zijn er echter wel zaken waar u rekening mee moet houden. De belangrijkste daarvan is vorst. Alle kweekvormen die wij van de Ilex crenata verkopen zijn prima winterharde haagplanten, maar als het vriest, wordt de grond hard. Voor de wortels van de Japanse hulst wordt het dan moeilijk om door de aarde heen te groeien, wat tot uitval of het afsterven van onderdelen van de planten kan leiden.

Het beste plant u de Japanse hulst daarom in de herfst. Uw tuingrond is dan nog redelijk warm van de zomerdagen, waardoor de haagplanten eenvoudig kunnen gaan wortelen. Tegen de tijd dat het voorjaar aanbreekt zijn de planten dan gewend aan de omstandigheden in uw tuin, waardoor ze direct mooi kunnen gaan uitlopen. Lukt het u niet om de Japanse hulst in de herfst te planten? Dan is het begin van het voorjaar ook een mogelijkheid. Het enige waar u dan op moet letten is dat het niet meer mag vriezen. Dan kunt u met een gerust hart uw Ilex crenata planten. 

Wanneer kan ik de Japanse hulst beter niet planten?

We zeiden al dat het onverstandig is om de Ilex crenata in de zomer of de winter te planten. Als uw haag van Japanse hulst in de schaduw komt te staan, is de zomer eventueel nog een optie, maar houd daarbij wel in de gaten of de grond rondom uw haag vochtig genoeg is. Jonge haagplanten hebben relatief veel water nodig om aan te slaan. In de zomer is de kans groot dat er te veel water in de grond verdampt voordat uw haagplanten er profijt van hebben. Een periode waarin het weinig regent is daarom ook geen goed moment om de Japanse hulst te planten. Veel wind leidt eveneens tot een verhoogd uitdrogingsrisico.

Hoewel water goed is voor jonge haagplanten, is te veel water schadelijk voor de planten. Een periode met veel zware regenval is dus ook niet ideaal voor het planten van de Ilex crenata. Als er veel water in de grond blijft staan, kunnen de planten last krijgen van wortelrot en dat is onomkeerbaar. Bovendien wordt de grond zwaarder en compacter van regenval. Hier kunnen de wortels van de planten veel moeilijker doorheen komen. Erg natte grond heeft dus min of meer dezelfde nadelen als bevroren grond.

Japanse hulst online kopen

Heeft u een zieke buxushaag in de tuin die aan vervanging toe is? Of wilt u gewoon graag een mooie haag met kleine bladeren die zowel voor lage als hoge hagen geschikt is? Dan is de Japanse hulst perfect voor u. In de webshop van Haagplanten.net kunt u deze prachtige groenblijvende haagplanten tegen een aantrekkelijke prijs online kopen. Onze deskundige vervoerders zullen de planten dan direct bij onze betrouwbare kwekers vandaan bij u aan de deur bezorgen. Zo garanderen wij topkwaliteit en blijft de kans op uitval klein. De Ilex crenata is bij ons met blote wortels, met kluit, in pot en zelfs als kant en klare haag verkrijgbaar.

Wilt u eerst weten welke buxusvervangers er verder nog zijn voor u een besluit neemt? Bekijk dan ook eens de verschillende soorten kardinaalsmuts uit ons assortiment en de struikkamperfoelie. Voor de vormsnoei is de taxus een uitstekend buxusalternatief. Dat is misschien verrassend, omdat taxussen coniferen zijn, maar ze groeien langzaam en zijn relatief eenvoudig in een specifieke vorm te snoeien.

Wij bieden afmetingen die passen bij uw tuin. Zo kunt u kiezen voor een lage Japanse hulst haag van bijvoorbeeld 40 cm of 50 cm hoog of kies voor meer privacy met een hoge haag van de Japanse hulst van 180 cm of 200 cm.

De Japanse hulst is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder:

  • 20-30 cm 
  • 30-40 cm
  • 50-60 cm
  • 60-80 cm
  • 80-100 cm
  • 100-125 cm
  • 125-150 cm
  • 160-180 cm
  • 180-200 cm
loader
Laden...