Tuingids coniferen

In onze tuingids leest u meer over de verschillende soorten coniferen en wat u in de tuin van ze kunt verwachten.
Coniferen kopen
Tuingids coniferen

Coniferen planten
Veel tuiniers zullen vroeg of laat coniferen planten voor een mooie tuinafscheiding. We leggen u graag uit hoe u dit het beste aan kunt pakken.
Meer informatie arrow-right
Het bemesten van coniferen
Bij het bemesten van uw coniferenhaag heeft u de keuze uit organische meststof en kunstmest. Sommige mensen wisselen deze twee meststoffen met elkaar af.
Meer informatie arrow-right
Hoeveel coniferen per meter?
Het is heel belangrijk om het goede aantal coniferen per meter te planten. Wij leggen u uit hoeveel coniferen per meter u moet planten.
Meer informatie arrow-right
Het verzorgen van coniferen
Coniferen bestaan ook al heel lang en is daarmee een succesvolle groep planten. Het goed verzorgen van coniferen zorgt ervoor dat ze op hun mooist worden.
Meer informatie arrow-right
Hoe herken ik de verschillende soorten coniferen?
Bent u benieuwd welke conifeer er in uw tuin staat? Of overweegt u een coniferenhaag aan te planten, maar wilt u graag weten welke soort het beste bij uw tuinstijl past?
Meer informatie arrow-right
Hoe snel groeien coniferen?
Sommige tuiniers vinden coniferen te snel groeien om in toom te houden. Maar hoe snel groeien coniferen eigenlijk? En zijn er ook langzaam groeiende coniferen?
Meer informatie arrow-right
Coniferen snoeien
Coniferen moeten goed gesnoeid worden. Wij leggen u hier alles uit over het snoeien van coniferen.
Meer informatie arrow-right
Kan ik coniferen verplaatsen?
Regelmatig krijgen wij van lezers de vraag: kan ik coniferen verplaatsen? Misschien komt er een moment waarop u uw tuin anders in wilt richten en uw solitair geplante coniferen op een andere plek
Meer informatie arrow-right
Verschillen tussen naaldconiferen en schubconiferen
De verschillen tussen loofbomen en coniferen zijn duidelijk. Maar qua uiterlijk en onderhoud zijn er ook verschillen tussen naaldconiferen en schubconiferen.
Meer informatie arrow-right
Californische cipres planten
Californische cipressen zijn perfect geschikt voor gebruik in een strakke, groenblijvende coniferenhaag. Lees hier hoe u deze bijzondere coniferen plant.
Meer informatie arrow-right
Coniferenziektes
Coniferen zijn over het algemeen sterke haagplanten, maar er zijn ziektes waar ze last van kunnen krijgen. Lees hier hoe u ze herkent, bestrijdt of zelfs voorkomt.
Meer informatie arrow-right
Bruine takken in coniferen
Soms kunnen er bruine takken in uw coniferen ontstaan, dit komt door schimmels of insecten. Lees hier meer over de oorzaak en hoe u het kunt oplossen.
Meer informatie arrow-right
Oude coniferenhaag vervangen of restaureren
Wanneer u een oude, verwaarloosde coniferenhaag in de tuin heeft staan biedt dat beslist geen fraai aanzicht. Is het nodig om deze oude coniferenhaag te vervangen, of kunt u hem ook restaureren?
Meer informatie arrow-right
Welke coniferen kan ik in pot houden?
Coniferen worden regelmatig solitair aangeplant en bijvoorbeeld in vorm gesnoeid. Maar kunt u coniferen ook in pot houden? Het is een vraag waar veel tuiniers mee rondlopen. We geven u graag het verlossende antwoord.
Meer informatie arrow-right

coniferen populair

Coniferen zijn altijd geliefd geweest voor gebruik in de haag. Hun groeiwijze leent zich uitstekend voor een strakke haag die uw tuin sierlijk afkadert. In onze tuingids over coniferen vindt u alle informatie die u nodig heeft over de verschillende soorten coniferen en hoe u deze verzorgt.

Waarom zijn coniferen zo populair?

Een groot deel van de meest populaire haagplanten ter wereld bestaat uit coniferen. Daar is natuurlijk een reden voor. De meeste haagconiferen zijn groenblijvende haagplanten die zich door hun relatief kleine naalden of schubben gemakkelijk in een strakke vorm laten snoeien. Verder zijn veel coniferen behoorlijk snelgroeiende haagplanten, al zijn daar uitzonderingen op die eveneens zeer populair zijn. Voor een hoge haag die in een mooie rechte blokvorm gesnoeid is zijn er eigenlijk geen betere opties dan coniferen. Met zijn strakke vormen past een coniferenhaag in een modern tuinontwerp, maar zo’n haag oogt ook natuurlijk genoeg voor een wat traditioneler aandoende tuin.

Wat verder bijdraagt aan de populariteit van coniferen is dat het overwegend vrij makkelijke haagplanten zijn. De sneller groeiende soorten hebben natuurlijk wel enkele snoeibeurten per jaar nodig, maar coniferen snoeien is niet moeilijk en bovendien reageren de planten uitstekend op snoei. Verder gedijen coniferen op bijna alle grondsoorten die goed gedraineerd zijn. Dat laatste is wel een vereiste, want coniferen zijn bovengemiddeld vatbaar voor wortelrot als ze op een bodem staan die veel water vasthoudt, zoals zware klei. Verder stellen coniferen over het algemeen weinig eisen aan hun omgeving. Bovendien kunnen de meeste coniferen zowel in de volle zon als in diepe schaduw staan.

Ook zijn haagconiferen geliefd omdat ze overwegend erg goed tegen de kou kunnen. De thuja 'Smaragd' kan zelfs tegen temperaturen die richting de -40 °C lopen en is daarmee een van de meest winterharde haagplanten in ons assortiment. Maar ook andere soorten thuja, de taxus en de leylandii zijn uitstekend winterharde coniferen. Tijdens een relatief strenge winter zal uw coniferenhaag dus niet snel last hebben van vorstschade. Zeker niet als u uw haag op tijd snoeit.

uiterlijk van een coniferenhaag

Het uiterlijk van een coniferenhaag

In eerste instantie lijkt het misschien alsof coniferen maar één soort haag opleveren, maar dat geldt eigenlijk alleen voor de vorm waarin een coniferenhaag het beste tot zijn recht komt. U heeft namelijk erg veel keuze als het op de bladkleur van uw coniferenhaag aankomt. Veel mensen zullen aan het innemende donkergroen van een taxushaag denken, maar een frissere kleur is zeker ook mogelijk. Als u de gele leylandii, de gele Californische cipres of de thuja 'Brabant' in de tuin plant, kijkt u uit op een haag met een wat frisser uiterlijk. De blauwe Californische cipres en de leylandii '2001' hebben met hun blauwgroene gebladerte dan weer een heel ander uiterlijk.

Het grootste deel van ons coniferenassortiment bestaat uit schubconiferen. De thuja, de leylandii en de Californische cipres vallen allemaal onder dit type coniferen. Veel tuiniers vinden dat deze haagplanten een zachte, vriendelijke uitstraling hebben. Schubconiferen passen daarom bijvoorbeeld goed bij een kindvriendelijke tuin. De frisse geur van hun gebladerte zal dat effect nog verder versterken. Naaldconiferen zoals de taxus en de watercipres hebben een iets andere uitstraling, maar ze lenen zich net zo goed voor een recht gesnoeide haag. Overigens zijn dit langzamer groeiende coniferen dan de meeste varianten met een geschubd gebladerte.

type coniferen

Een taxushaag met bessen kan daarnaast voor een interessant kleuraccent zorgen. Hier zijn vrouwelijke taxussen de enige coniferen in, want bij andere coniferen zijn de vruchten droge kegels, zoals dennenappels. De vrouwelijke taxus 'Hicksii' krijgt na bestuiving door haar mannelijke tegenhanger, de taxus 'Hillii', ieder najaar mooie bessen aan de takken. De opvallende rode kleur van deze bessen contrasteert prachtig met het donkergroen van de naalden van de taxus. Verder kunt u kiezen voor een hoge coniferenhaag of juist een lage coniferenhaag. Er is dus keuze genoeg als u een coniferenhaag in de tuin wilt.

Hoe verzorg ik mijn coniferen

Hoe verzorg ik mijn coniferen?

Coniferen verzorgen is geen lastige klus. Het enige waar u echt op moet letten is dat ze voldoende, maar niet te veel water krijgen. Verder moet u regelmatig uw coniferen snoeien. Hoe vaak dat precies moet gebeuren verschilt van soort tot soort. Dit is onder meer afhankelijk van hoe snel de planten groeien, maar of het schubconiferen of naaldconiferen zijn speelt ook een belangrijke rol. Schubconiferen lopen namelijk niet meer uit vanuit hun oude hout. Als u te lang wacht met snoeien, kan het zijn dat u de takken verder terug moet snoeien dan ze groen zijn en die takken zullen daarna nooit meer groen worden.

Gelukkig is dit soort schade eenvoudig te voorkomen door twee tot vier keer per jaar te snoeien. Bij de taxus heeft u dit risico zelfs helemaal niet. Taxussen lopen namelijk wel uit vanuit hun oude hout, omdat ze daar slapende knoppen op hebben die weer open gaan zodra er licht op valt. U kunt uw taxus snoeien tot op de stam en na verloop van tijd komt daar dan weer een prachtige taxushaag uit voort. Dat vraagt wel om enig geduld, want de taxus groeit met zo’n 15 centimeter per jaar erg langzaam. En dat is opvallend, want de meeste coniferen groeien juist erg snel. De leylandii kan zelfs een meter per jaar groeien.

In onze tuingids vindt u verschillende verzorgingstips voor de coniferenhaag die u al in uw tuin heeft staan of in uw tuin gaat planten. Deze tips gaan niet alleen over het snoeien, maar bijvoorbeeld ook over wanneer u uw coniferen wel of niet moet bemesten. Verder leest u hier over hoe u verschillende coniferenziektes waar uw haag mee te maken kan krijgen kunt herkennen of voorkomen. Mocht u na het lezen van al deze informatie nog vragen hebben over de coniferenhaag in uw tuin, dan helpt onze klantenservice u daar graag verder mee.

loader
Laden...