Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Tuingids beukenhaag

De beukenhaag en de haagbeuk zijn twee van de populairste soorten haagplanten. Lees in onze tuingids wat u van deze haagplanten kunt verwachten.

Beukenhaag kopen

Beukenhaag planten

Beukenhaag planten

Een beukenhaag planten is niet moeilijk, maar er zijn wel wat zaken waar u bij het planten rekening mee moet houden. Die nemen we graag met u door.

Meer informatie
Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

Omdat een beukenhaag vrij snel groeit, moet hij regelmatig gesnoeid worden. Lees hier wanneer en hoe u het snoeien het beste kunt aanpakken.

Meer informatie
Haagbeuk planten

Haagbeuk planten

Op sommige bodems is een haagbeuk planten beter dan een beukenhaag. We leggen u graag uit hoe het planten van haagbeuken in zijn werk gaat.

Meer informatie
Haagbeuk snoeien

Haagbeuk snoeien

Een haag van haagbeuken houdt u mooi door hem regelmatig te snoeien. We nemen de do’s en don’ts van het snoeien van haagbeuken met u door.

Meer informatie
Verschillen beukenhaag en haagbeuk

Verschillen beukenhaag en haagbeuk

De beuk en de haagbeuk worden vaak voor elkaar aangezien. We leggen u graag de belangrijkste verschillen tussen een beukenhaag en de haagbeuk uit.

Meer informatie

tuingids over de beukenhaag

Een beukenhaag is een van de weinige soorten hagen waarvan de bladeren verkleuren, maar ook aan de haag blijven. Tuiniers die groene beuken of rode beuken planten zijn meestal op zoek naar meer privacy met een haag die toch met de seizoenen mee verkleurt. De informatie in onze tuingids over de beukenhaag helpt u om de beuk of haagbeuk ook in uw tuin tot een mooie haag uit te laten groeien.

beukenhaag populair

Wat maakt de beukenhaag zo populair?

We delen onze haagplanten over het algemeen in twee categorieën in: groenblijvende haagplanten en bladverliezende haagplanten. Bijna alle plantensoorten in ons assortiment passen in een van deze categorieën, maar er zijn ook haagplanten die het beide eigenlijk niet zijn. Groenblijvend is de beuk (Fagus sylvatica) zeker niet te noemen, want zijn bladeren verkleuren in de loop van het najaar naar bruin. Eventueel met een subtiele rode tint als u voor de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') kiest. Als een beukenhaag niet al te veel wind vangt, zullen zijn bladeren echter de hele winter lang aan zijn takken blijven hangen.

Dit maakt de beuk tot een van de weinige niet-wintergroene haagplanten die zich toch uitstekend lenen voor gebruik in een privacyhaag. Eigenlijk is de semi-wintergroene liguster de enige andere haagplantensoort die deze bijzondere combinatie van eigenschappen heeft. Veel tuiniers vinden een beukenhaag daarom een uitstekend alternatief voor een wintergroene haag als ze op zoek zijn naar meer privacy in de tuin. Beuken met blote wortels kosten bovendien niet veel, wat de populariteit van de beukenhaag alleen nog maar verder vergroot heeft. Zijn vrij hoge groeisnelheid van 30 tot 60 centimeter per jaar heeft daar eveneens aan bijgedragen.

Verder is een beukenhaag planten erg eenvoudig. Het moet alleen wel goed gebeuren. Met de informatie in onze tuingids staat er binnen de kortste keren ook een prachtige beukenhaag in uw tuin.

Beukenhaag of haagbeuk

Beukenhaag of haagbeuk?

Naast de beukenhaag vindt u in ons assortiment ook de haagbeuk (Carpinus betulus). Er bestaat nogal wat verwarring over de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee planten en dat kunnen we ons goed voorstellen. Niet alleen lijken de namen die wij voor deze planten gebruiken op elkaar; hun bladeren hebben ook nog eens zoveel van elkaar weg dat ze voor soortgelijke hagen aangeplant worden. Overigens zijn de beuk en de haagbeuk geen directe familie van elkaar. De haagbeuk valt eigenlijk onder de berkenfamilie. Zijn Nederlandse naam verraadt echter al hoe goed hij geschikt is voor gebruik in de haag.

Voor u uw haag gaat aanplanten is het wel belangrijk dat u zich bewust bent van de verschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk. De goudgele herfstkleur van de haagbeuk is veel mooier dan de bruine kleur die de beuk in dat seizoen krijgt, maar daar staat wel tegenover dat de haagbeuk in het najaar meer bladeren verliest.

haagbeuk haagplanten natte grond

Voor privacy in de winter is dat niet ideaal, al zitten mensen ’s winters natuurlijk veel minder in de tuin. Wel behoort de haagbeuk tot de weinige haagplanten die op natte grond gedijen. Bij de beuk is dit niet het geval. Die heeft juist een voorkeur voor vrij droge grond.

De grote, sierlijke bladeren van beide plantensoorten lijken vrij veel op elkaar, al heeft de beuk een gladdere bladrand en liggen zijn nerven wat minder diep in het blad. Ook dit kan een rol spelen bij de keuze van de haag. Zowel de beuk als de haagbeuk zal echter een mooie haag opleveren waar u nog vele jaren plezier van heeft. Het zijn beide vrij makkelijke haagplanten als het op onderhoud en omgevingseisen aankomt.

Beukenhagen in verschillende vormen

Beukenhagen in verschillende vormen

Een andere interessante eigenschap van de beukenhaag is dat hij in verschillende vormen tot zijn recht komt. Veel haagplanten zien er alleen strak en formeel goed uit, zoals de meeste coniferen. Andere soorten kunt u juist beter hun gang laten gaan, zodat ze een wat natuurlijker uiterlijk krijgen. Dat is bij de laurierhaag en de meeste bloeiende haagplanten bijvoorbeeld het geval. Met een beukenhaag kan het allebei. De meeste tuiniers zullen twee à drie keer per jaar hun beukenhaag snoeien om hem mooi recht en strak te houden, maar een wat natuurlijker ogende beukenhaag is zeker ook mogelijk. Snoei hem dan simpelweg wat minder.

Dit zorgt ervoor dat een beukenhaag zowel in grotere tuinen op het platteland als in een stadstuin goed tot zijn recht komt. Het helpt zeker mee dat zowel de beuk als de haagbeuk prima met een vervuilde lucht om kan gaan. Omdat beuken inheemse haagplanten zijn, werden ze al vroeg op het platteland gebruikt, al was dat meestal als windsingel. Beuken zijn dus prima windbestendige haagplanten. Als u een beukenhaag plant voor de privacy is het overigens wel raadzaam om de planten op een enigszins beschutte plaats te zetten. Te veel wind kan leiden tot meer bladverlies in het najaar.

Voor uw eigen beschutting is het een pre dat beukenhagen zeer dicht vertakken. Snoeien helpt daaraan mee. Beuken en haagbeuken vertakken namelijk op de plekken waar ze gesnoeid worden. Zo kunnen de planten uw privacy zelfs bij meer bladverlies dan gemiddeld nog vrij goed beschermen.

Welke beukenhaag kiest u

Welke beukenhaag kiest u?

Met de verzorgingstips in onze tuingids over de beukenhaag zal ook de haag in uw tuin er schitterend uit komen te zien. Veel tuiniers zijn al gevallen voor de schoonheid van een beukenhaag. En dan is de beuk ook nog met verschillende bladkleuren te koop. Sommige tuiniers kunnen niet kiezen tussen de groene beuk en de rode beuk. In dat geval is een tweekleurige beukenhaag die uit beide soorten bestaat zeker een optie. Feitelijk zijn het dezelfde haagplanten, maar dan met verschillende bladkleuren. Zolang de bladeren hun voorjaars- en zomerkleuren hebben, geniet u dan van een prachtige gemengde haag.