Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Hulst

Ilex (Nederlandse naam: Hulst) soorten kenmerken zich doordat ze uitstekend geschikt zijn voor gebruik als haagplanten. De hulstsoorten die Haagplanten.net aanbiedt zijn allemaal bladhoudend en uitstekend geschikt voor gebruik als haagplant. De stekelige bladeren van hulstsoorten zorgen dat hulsthagen na enkele jaren bijna ondoordringbaar zijn. Alle hulstsoorten zijn goed winterhard en kunnen ook worden toegepast in gemengde hagen.

Hulst als haagplant

De hulsthaag is een bekende plant die zowel in het wild als in de tuin goed groeit. Net als de glansmispel wordt de hulst dikwijls als kerstversiering gebruikt. Daaruit volgt al dat de hulst een echt groenblijvende haagplant is – zelfs in het hartje van de winter kun je op de hulst vertrouwen. De haagplant hulst vervult ons met warmte, ze oogt huiselijk en warm, het hele jaar door. We krijgen bij Haagplanten.net dan ook veel positieve reacties binnen over deze haagplant!

U beseft het misschien niet, maar de hulst is een echte beroemdheid... De plaatsnaam “Hollywood” betekent namelijk leterlijk “hulstbos”. Of er ter plaatse nog veel hulsthagen over zijn is de vraag, maar fotogeniek is deze plant zeker en ook in de tuin van wereldsterren komt de hulst prima van pas, want het dichte, stekelige gebladerte van de hulsthaag zorgt voor veel rust en privacy.

Ilex geschiedenis

Ilex geschiedenis

De Romeinen kenden de hulst als Ilex en dat is dus ook nog altijd de wetenschappelijke naam. Ilex was belangrijk voor de Romeinen, want in het midden van de winter, als het zelfs in Rome donker en wat frisjes was, verzamelden ze de takken van deze groene en kleurige plant om er hun huizen mee te versieren. Dat was dus al lang voor ons moderne kerstmis onstond... De Romeinen noemden hun feest met de Ilex Saturnalia, het midwinterfeest.

Van sommige planten is de Latijnse naam identiek aan de Nederlandse, bijvoorbeeld „hortensia”, of bijna, zoals „liguster" (uit ligustrum). Dat wijst er dan vaak op dat deze plant ons pas later bekend geworden is. Bij de ilex is dat duidelijk niet het geval, want de Nederlandse naam, hulst, is al heel oud. Mensen vinden de hulst er soms wat exotisch uitzien, maar dat is deze plant dus eigenlijk niet: ilex of hulst komt al sinds mensenheugenis in Nederland voor.

Exotisch, altijd groen, altijd kleurig: het is geen wonder dat deze kleine struik mensen altijd is blijven opvallen. Zo kon ilex uitgroeien tot een symbolische plant. Als haagplant is de hulst dan ook al vroeg in cultuur gebracht. Mensen planten de hulst bij hun huis omdat ze geloofden dat dat geluk was. Het is wat dat betreft misschien wel de oudste van alle haagplanten... En nog steeds brengt Ilex geluk!

Hulst in de tuin

Hulst in de tuin

Geluk in de winter, geluk in de tuin. Ilex heeft in de tuin een duidelijke rol als herkenningspunt, als groenblijver in de winter en als aantrekking voor vogels en insecten. Iedereen kent de hulst, dat levert natuurlijk veel reacties op. De geschiedenis als geluksbrenger, als midwinterplant en als kerstsymbool maakt uw hulsthaag een verrijking voor uw tuin en uw buurt.

Ilex wordt vaak in kleine groepjes of solitair aangeplant, maar het is ook mogelijk om van de hulst een stevige, dichte haag te maken. Een grote hoogte zal deze heester dan niet bereiken, maar voor een haag op halve hoogte is de hulst zeer geschikt. Omdat de hulst inheems is in onze streken zal de plant goed gedijen in ons klimaat en ook goed „communiceren” met de natuur rondom.

De hulst is ook erg geschikt om geplant te worden in een gemengde haag. De plant moet dan wel z'n eigen vorm behouden, het wordt geen heel dichte begroeiing, maar samen met andere haagplanten kunt u van de hulst een prachtige struik maken, als ware het een stilleven in uw tuin. De sierwaarde van ilex is zo groot dat u er oneindig mee kunt combineren en variëren.

Haagplant hulst kopen

Haagplant hulst kopen

De haagplant hulst is populair en dus goed verkrijgbaar, ook online. Haagplanten.net blijft het vertrouwde adres, niet in de laatste plaats omdat we concurrerende prijzen kunnen bieden. Verder waarderen klanten ons om de goede service en de informatie die we geven. De hulst is een vast product in ons assortiment. De hulsthaag straalt betrouwbaarheid en discretie uit, je kunt altijd op haar rekenen – zo wil Haagplanten.net ook zijn! Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxustaxusconiferenlaurierbeukenhaag of haagbeuk.

Hulst kopen in onze webwinkel gaat eenvoudig en snel. Onze webshop is zo ingericht dat u gemakkelijk kunt bestellen en ook met een druk op de knop kunt uitrekenen hoeveel planten u precies nodig heeft voor een haag. Online hulst kopen, natuurlijk bij Haagplanten.net – al binnen enkele dagen bezorgen wij de hulsthaag bij u thuis!

Verwar de hulst trouwens niet met de Japanse hulst (Ilex crenata), die vaak als alternatief voor de buxus aangeplant wordt. De bladeren van deze wintergroene haagplant zijn niet stekelig, maar klein en rond.