Hulst planten

Hulst planten

Wilt u een tuin die er ook tijdens de winter fantastisch uitziet? Dan is hulst planten een belangrijke stap. Niet alleen is hulst (Ilex) een wintergroene haagplant die zelfs als het koud wordt zijn licht glanzende donkergroene bladeren behoudt, ook verschijnen in het najaar de mooie rode bessen waar de plant om bekend is. Dat hulst als kerstversiering gebruikt wordt, is dus niet zo verwonderlijk; juist in deze periode is de hulst op zijn mooist. Als haagplanten zijn verschillende hulstsoorten ideaal. Zeker als onderdeel van een inbraakwerende haag; de stekelige bladranden van de hulst houden indringers geheid op een afstand.

Hoe kan ik mijn hulst planten?

Bij de voorbereiding op het planten van een hulsthaag komt een extra belangrijke factor kijken ten opzichte van het planten van andere hagen: beschermende kleding. Jonge bladeren zijn minder stekelig en zullen niet zo hard steken als de doorns van bijvoorbeeld de berberis, de meidoorn of de vuurdoorn, maar comfortabel is het allerminst. Draag voor het planten dus lange mouwen en goede handschoenen. Daarna doorloopt u deze stappen:

  1. Zoek een goede plek uit voor de hulsthaag. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, want hulst kan bijna overal groeien. Alleen een natte, slecht gedraineerde bodem is ongeschikt. Verwijder in een omtrek van minimaal 50 centimeter al het onkruid rond dit gebied.
  2. Een geul of een aantal plantgaten graven is de volgende stap. Omdat het belangrijk is dat de haag recht staat, is het raadzaam om tussen twee palen een lijn te spannen, zodat u zeker weet dat u in een rechte lijn graaft. Deze geul is minimaal 35 centimeter breed en 50 centimeter diep.
  3. Zorg voor losse aarde op de bodem van de geul of plantgaten door de grond wat om te woelen of wat dieper te graven en een deel van de gegraven aarde terug te scheppen. Omdat hulst het best op zure grond gedijt, kunt u eventueel wat zure potgrond door deze aarde mengen.
  4. Zet nu de hulstplanten in de grond. Bij een kant-en-klaarhaag of een grotere hulst met kluit of in plot kunt u dit beter niet alleen doen. De planten kunnen zwaar zijn en het kan lastig zijn om in uw eentje de planten rechtop te houden om scheefgroei te voorkomen.
  5. Dek de wortels af met de aarde die u voor het graven uit de grond geschept heeft. Zo zet u de hulsthaag stevig vast. Veranker de planten wat extra door de aarde aan te drukken met uw voet, maar doe dit niet te ruw.
  6. Geef uw hulsthaag voldoende water. Dit kunt u doen door een soort dijkje van tussen de 15 en de 20 centimeter hoog te maken en daar 5 tot 10 liter water in te gieten. Hoe groter de planten, hoe meer water ze in het begin nodig hebben.
Waar u verder op moet letten bij hulst planten

Waar u verder op moet letten bij hulst planten

Wanneer u de hulst planten wilt voor de opvallende bessen is het belangrijk om mannelijke en vrouwelijke hulstsoorten door elkaar te planten. Gemiddeld genomen heeft u per vier à vijf vrouwelijke planten één mannelijke bestuiver nodig. Voor de hulst 'Blue Maid' is dit de hulst 'Blue Prince' en voor de hulst 'Heckenfee' is dit de hulst 'Heckenstar'. Heeft u hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Daar helpen wij u graag mee. U kunt hier niet alleen terecht als u hulst kopen wilt, maar ook als u advies voor uw hulsthaag nodig heeft.