Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Berberis

Berberis is een geslacht van ongeveer 450 tot 500 soorten bladverliezende en groenblijvende struiken van 0,5-4,00 meter hoog met doornige scheuten. Het geslacht komt van nature voor in Europa, Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Als haagplant worden Berberis-soorten zowel vanwege hun sierlijke bladeren als vanwege hun gele bloemen en rode of donkerblauwe bessen geplant. Ook voor inbraakbestrijding zijn ze erg nuttig: hun doorns zijn een effectief afweermiddel.

Berberis als haagplant

Veel soorten Berberis groeien in vele uithoeken van de wereld. In onze webshop vindt u er maar enkele. Een berberis kopen is immers ook een zaak van kiezen: welke berberis is geschikt? Boven ziet u de soorten berberis die wij hebben. Als u als haagplant berberis wil planten, dan zijn dit de soorten die u moet hebben. Ze hebben een sierlijke uitstraling, trekken vogels aan en gedijen goed in ons klimaat.

Bij haagplanten.net kunt u zowel groenblijvende als bladverliezende berberis kopen. De inheemse Nederlandse variant, de zuurbes, verliest in de winter haar bladeren. Dat heeft zeker zijn charme, omdat u zo de seizoenen echt in uw tuin verwelkomt. Toch vragen veel van onze klanten naar groenblijvende hagen. Daarom zijn de groenblijvende soorten ook goed vertegenwoordigd in de webwinkel.

Berberis geschiedenis

Berberis geschiedenis

De berberis is al lang een cultuurplant, zij het niet in de eerste plaats als haagplant. De berberis werd vroeger gebruikt als kleurstof: de gele kleur van de bloemen trok de aandacht. Ook werden (en worden) de bessen wel gegeten, vooral in Perzië (Iran). Ze hebben een friszure smaak en worden bijvoorbeeld gebruikt om de rijst te kruiden. Ze worden ook wel verwerkt in jam, dan worden de zure besssen van de berberis natuurlijk aangezoet.

De mens heeft de berberis leren kennen als wilde plant, maar gaandeweg werd de berberis in cultuur gebracht. De struik is nooit zo populair geworden als de bekendere bessenstruiken, wellicht omdat de zure bessen toch niet door iedereen gesmaakt worden, maar de gele bloemen en hun nut als kleurstof hebben altijd veel waardering gekregen.

Als haag kwam de berberis pas later in gebruik en dan bijna uitsluitend in tuinen. Veel andere hagen ook werden aangeplant als erfafscheiding tussen weilanden, maar de berberis kreeg door de eeuwen heen de reputatie dat het een slechte invloed op de graanoogst zou hebben. Dit is in zekere zin een bijgeloof, want de berberis is zelf niet giftig voor het graan, maar berberis helpt wel bij de verspreiding van een bepaalde schimmel, die roest veroorzaakt bij graanplanten. Om die reden is de berberis in sommige landen verboden (Denemarken, bijvoorbeeld).

Berberis in de tuin

Berberis in de tuin

Gelukkig is in ons land de berberis gewoon verkrijgbaar. De plant heeft een prachtige uitstraling, vol kleur, met zowel een wilde, scherpe kant als een zachte, bloemige. Het is een plant met veel karakter. De doorns houden ongenode gasten uit de tuin, terwijl de dichte bladeren en de bloemen voor privacy zorgen.

De populariteit van de berberis als haagplant neemt toe. Een echte klassieker als de liguster is het niet en dat hoeft ook niet, want het is juist leuk aan de berberis dat deze plant wat afwijkt, dat ze nog niet in elke straat te zien is. Tegelijk zien we ook wel dat mensen twijfelen bij de berberis, omdat ze denken dat het een bladverliezende haag is. In werkelijkheid is dat alleen bij de berberis thunbergii zo, veel soorten houden hun bladeren gewoon vast in de winter.

Dat is het lot van de berberis: bekend, maar niet bekend genoeg, er bestaan vooroordelen over deze plant en die zijn, zoals dat gaat met vooroordelen, maar ten dele waar en zeker geen reden om de berberis niet te planten. Haagplanten.net hoopt wat dat betreft bij te dragen aan een kleine verandering, zodat de populariteit van de berberis zal blijven toenemen, en deze haag nergens meer geweerd zal worden.

Berberis kopen bij haagplanten.net

Berberis kopen bij haagplanten.net

In de webwinkel vindt u twee varianten van de Berberis frikartii en daarnaast de Berberis verruculosa. Verder vindt u onder de bladverliezende haagplanten nog de Berberis thunbergii (zuurbes). Natuurlijk hebben al deze berberissoorten weer hun eigen kwaliteiten, maar op de geschiktheid voor de tuin kunt u altijd vertrouwen. Wij kopen berberis immers zelf op die voorwaarde in.

Berberis kopen in de webshop, daar is haagplanten.net voor. We hebben inmiddels veel ervaring met het leveren van haagplanten aan individuele klanten – in Nederland, België en de rest van Europa. Ook berberis is al sinds jaar en dag een vaste waarde in onze webwinkel. Er zijn heel wat tuinen waar de berberis van haagplanten.net al groeit. Wordt de uwe er ook één van? Kijk rustig verder en kies uw favoriete berberis! Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxustaxusconiferenlaurierbeukenhaag of haagbeuk.