Berberis planten

Berberis planten

Voor een inbraakwerende haag is een berberis planten een van de meest gekozen opties. Hoewel het niet gebruikelijk is dat een berberishaag heel hoog wordt, zorgen zijn stevige doorns er wel voor dat indringers buiten uw tuin blijven. Dat geldt zowel voor de bladverliezende variant (Berberis thunbergii of zuurbes) als voor de wintergroene berberissoorten (Berberis x frikartii en Berberis verruculosa). Bovendien zijn deze haagplanten vrij gemakkelijk in onderhoud. En dat is wel zo prettig, want met zulke stekelige takken is zeer regelmatig snoeien geen klus om naar uit te kijken.

Hoe plant ik een berberishaag?

Voordat we u vertellen hoe u precies te werk gaat met het planten van een berberis hebben wij een belangrijke tip voor u: draag beschermende kleding bij het planten. De doornen kunnen ook voor u behoorlijk pijnlijk zijn, dus een paar goede handschoenen en dikke, lange mouwen zijn geen overbodige luxe. Bent u erop gekleed? Dan kunt u als volgt uw berberis planten:

  1. Bepaal waar de berberishaag moet komen te staan en haal daar al het onkruid weg tot zo’n halve meter aan alle zijden van de haag. De berberis kan op iedere goed doorlatende grondsoort geplant worden. Alleen een standplaats in de schaduw is niet wenselijk.
  2. Graaf een aantal plantgaten of een lange geul over de lengte van de berberishaag. Eventueel kunt u een lijn spannen om een rechte haag te garanderen. Zo’n geul moet op zijn minst 50 centimeter diep en 35 centimeter breed zijn, zodat de wortels er ruim in passen.
  3. Schep wat aarde onder in de gaten of geul om, zodat de wortels op losse grond staan. Dit kunt u ook bereiken door wat dieper te graven en daarna wat aarde terug te gooien. Bij weinig vruchtbare grond kunt u bodemverbeteraar door de losse aarde mengen.
  4. Als u de zuurbes met blote wortels heeft gekocht, moeten de wortels eerst even vochtig gesproeid worden. Bij een berberis in pot hoeft u alleen de pot te verwijderen en de planten met kluit en al in de grond te zetten. Zet ze wel rechtop en op ongeveer 25 centimeter van elkaar.
  5. Wanneer de planten goed staan, kunt u de wortels afdekken met de aarde die u net uitgeschept heeft. Druk deze aarde zachtjes aan met uw voet. Er rustig overheen lopen is al voldoende; bij te hard aanstampen is er kans op schade.
  6. Maak rond de haag een dijkje van 15 tot 20 centimeter hoogte en giet daar voldoende water in. Omdat de meeste berberisplanten die wij verkopen niet al te hoog zijn, moet een liter of vijf voldoende zijn voor direct na het planten.

Wanneer kan ik mijn berberis planten?

Wanneer kan ik mijn berberis planten?

De berberis is een hele makkelijke haagplant. Een berberis snoeien hoeft maar een à twee keer per jaar te gebeuren en hij voelt zich bijna overal goed. Zo makkelijk is hij ook met het aanplanten; een berberis kan bijna het hele jaar geplant worden. Toch raden wij aan om in het najaar uw berberis zo tussen oktober en april te planten. Let wel op dat dat niet bij vorst gebeurt, omdat de grond dan te hard is voor zowel de wortels als uw schep om doorheen te komen.