Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferen

Coniferen zijn planten die bijzonder geschikt zijn voor het maken van hagen. Haagplanten.net biedt zowel groene, gele als blauwe coniferenhagen aan, zodat er altijd een soort is die bij u in de tuin past! Voor alle coniferen soorten geldt dat snoeien belangrijk is voor de ontwikkeling van de plant. Doordat coniferen goed te snoeien zijn, zijn ze erg geschikt voor formele hagen.

 

Coniferen: zacht, wintergroen en zichtdicht

Coniferen, wie kent ze niet? Overal in de wereld worden coniferen als haagplanten aangeplant in tuinen en parken. Ze worden gewaardeerd om hun trouw: de meeste coniferen soorten blijven het hele jaar door groen. Ook de “zachte” uitstraling van de coniferen is een troef: het zijn naaldplanten die niet prikken. Kindvriendelijk, mooi, warm, lekker vol en blikdicht: coniferen zijn haagplanten waar je nauwelijks om heen kunt.

Soms praten mensen over coniferen alsof het een kleine soort planten betreft, maar het is een plantenorde waar wel meer dan zeshonderd verschillende soorten onder vallen. Die zijn natuurlijk niet allemaal even geschikt als haagplanten. Sommige coniferensoorten laten zich niet zo makkelijk in een haagvorm leiden en komen beter tot hun recht als losstaande bomen.

De meeste haagconiferen zijn echter uitstekend geschikt voor een haag met een redelijk formeel voorkomen. Dit heeft te maken met het gebladerte van coniferen. Dit zijn geen grote bladeren, maar kleine naalden of schubben. Wanneer u een coniferenhaag snoeit, is het daardoor eenvoudig om de haag een strakke, rechte vorm te geven, zonder dat daar bladeren uitsteken die de vorm onderbreken. Wordt een coniferenhaag hoog genoeg, dan is het een perfecte privacyhaag.

Soorten haagconiferen

Voor veel mensen zijn coniferen synoniem met haagplanten. Dat vinden wij bij Haagplanten.net natuurlijk niet, wij houden immers ook van onze andere haagplanten – maar coniferen zijn wel zo bijzonder dat ze een aparte categorie vormen in onze webwinkel. Wij geven deze haagplanten graag het beetje aandacht dat ze vragen. Want aandachttrekkers zijn het, die coniferen, een mooie conifeer trekt bekijks! De meeste coniferen vormen mooie, wintergroene hagen.

In onze categorie "coniferen" ziet u ook dat er meerdere soorten coniferen bestaan. “De” conifeer bestaat zoals gezegd niet. Bij ons vindt u klassiekers als de leylandii, de taxus en de levensboom (Thuja). Maar u vindt hier bijvoorbeeld ook coniferen die niet wintergroen zijn, maar wel heel mooi, zoals de watercipres en de Japanse lariks. Keuze genoeg, dat mag u natuurlijk ook wel verwachten van Haagplanten.net.

coniferen  haagplanten?

Wat maakt coniferen zo geschikt als haagplanten?

Als u al naar de foto’s van de coniferen in ons assortiment heeft gekeken, is u misschien al opgevallen dat de verschillende haagconiferen allemaal een heel ander uiterlijk hebben. En dat is niet het enige waar ze in verschillen. Toch zijn er ook zaken die alle coniferen in onze webshop met elkaar gemeen hebben. Zo dragen ze bijvoorbeeld allemaal droge, kegelvormige vruchten. Daar komt de naam van coniferen ook vandaan. Deze is namelijk gebaseerd op de Latijnse woorden “conus” (kegel) en “ferre” (dragen).

Daarnaast hebben coniferen over het algemeen de neiging om vrij snel te groeien. Daarom zijn ze ook zo geschikt als u op korte termijn een privacyhaag in de tuin wilt. De leylandii spant hierin echt de kroon, want die kan als de bodem en het weer meezitten wel een meter groter worden in een jaar. Dat halen de Californische cipres en de thuja bij lange na niet, maar toch groeien die redelijk snel uit tot een haag die hoog genoeg is om een scherm tegen inkijk te vormen. Ze zijn zelfs sneller zichtdicht dan de leylandii.

De taxus is hier een bekende uitzondering op. Die groeit maar 20 centimeter per jaar. Soms komt de jaarlijkse groei zelfs niet eens boven de 15 centimeter uit. Voor uw privacy lijkt dit een nadeel, maar het zorgt er ook voor dat het onderhoud van een taxushaag zeer eenvoudig is. Meer dan twee keer per jaar uw taxushaag snoeien is echt niet nodig, tenzij u hem als buxusvervanger voor de vormsnoei gebruiken wilt. Een taxushaag wordt wel compact genoeg voor uw privacy, dus met wat geduld of een kant-en-klaarhaag kan deze sterke conifeer daar toch voor gebruikt worden.

Coniferenhaag planten: niet te nat

Coniferenhaag planten: niet te nat

Wat de taxus wel gemeen heeft met andere coniferen is een afkeer van natte grond. Als de wortels van een coniferenhaag te lang onder water staan, zal er vroeg of laat wortelrot optreden en ontstaat er onherstelbare schade in uw haag. Draineer de grond in uw tuin dus altijd goed voordat u een coniferenhaag planten gaat. Bij de meeste grondsoorten is dit vrij eenvoudig: als u een geul gegraven heeft om de coniferenhaag in te zetten, hoeft u alleen nog maar een aantal gaten in de bodem te prikken. Zo heeft overtollig water de kans om weg te sijpelen.

Als u zware klei in de tuin heeft, kan de afwatering wat lastiger worden. U kunt dan voor een andere wintergroene haag kiezen, maar u kunt ook een haag van watercipres planten. Die naam heeft deze haagconifeer namelijk niet voor niets. In het wild groeit de watercipres op moerasachtige grond en voor een bodem waar water slecht uit wegloopt draait deze coniferensoort zijn hand dus niet om. Droge grond is daarentegen iets waar de watercipres niet van houdt.

Een leven lang plezier van uw coniferenhaag

Een leven lang plezier van uw coniferenhaag

Dan hebben we het nog niet eens over de lange levensduur van coniferen gehad. De oudste bomen ter wereld zijn allemaal coniferen. Er staat bijvoorbeeld een taxus in Wales waarvan geschat wordt dat hij wel vijfduizend jaar oud is! En dat is niet eens een obscure taxussoort, maar de gewone taxus (Taxus baccata), zoals die zelfs in Nederland in het wild groeit. Maar er zijn bijvoorbeeld ook exemplaren van de westerse levensboom (Thuja occidentalis) waarvan is vast gesteld dat ze ruim anderhalf duizend jaar oud zijn. De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' zijn hier kweekvormen van en daar heeft u dus nog lang plezier van.

Bij de juiste verzorging heeft u dus een leven lang plezier van uw coniferenhaag. Gelukkig is het niet moeilijk om een coniferenhaag goed te verzorgen. Sneller groeiende soorten als de leylandii moeten natuurlijk wel regelmatig gesnoeid worden, tot wel vier keer per jaar, maar een coniferenhaag snoeien is gelukkig niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat u onthoudt om te snoeien, want de meeste coniferen lopen niet uit op oud hout. De taxus is hier een uitzondering op. Die is wel te verjongen, maar andere soorten coniferen niet.

Snoei een coniferenhaag altijd tussen mei en september. Als er in die periode meerdere snoeibeurten plaats moeten vinden – wat bij coniferen eigenlijk altijd het geval is – raden wij aan om deze zo regelmatig mogelijk over die periode te verdelen. Let ook op dat u dit niet bij zeer zonnig en heet weer doet. Zo voorkomt u verbranding, wat bij de kleine naalden en schubben altijd een risico is.

Coniferen online bestellen

Coniferen online kopen

Bij Haagplanten.net kunt u coniferen online bestellen. Ze worden gewoon bij u thuis geleverd. U hoeft ze dus niet met een karretje ergens op te halen, u hoeft niet eens naar een tuincentrum. U blijft thuis en kiest op de computer. Zo gemakkelijk is het om coniferen te bestellen op het internet! Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, laurier, beukenhaag of haagbeuk. Ook daarvan vindt u in onze webshop de beste exemplaren. Of u nu een wintergroene haag of een bloeiende haag wilt: bij ons ervaart u alle voordelen van online haagplanten kopen.

Online coniferen kopen is bij Haagplanten.net veilig, vertrouwd en goedkoop. U bespaart geld, omdat wij geen tuincentrum open hoeven te houden. Minder personeel, minder onkosten: daar zit uw winst. Wij kopen de coniferen direct bij de kweker en daarna gaan ze door naar uw tuin. Dat is de formule. En dan is er nog iets extra’s: u koopt bij ons niet alleen jonge haagconiferen die nog groeien moeten, maar ook kant-en-klare coniferenhagen. Heeft u interesse in zo’n gebruiksklare haag met coniferen of andere haagplanten? In ons menu vindt u onder “kant-en-klaarhaag” een handig overzicht.