Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxus

De buxus (Buxus sempervirens) is de ideale groenblijvende haagplant voor lage heggen, bijvoorbeeld als afscheiding langs paden. Een buxushaag groeit langzaam, kan goed tegen schaduw en groeit op de meeste bodemtypen prima. Buxus kan slecht tegen te natte omstandigheden en erg veel wind.

Voordelen:

  • Vormvast
  • Winterhard
  • Geschikt voor bijna alle standplaatsen
  • Dichte struik
  • Uitstekend geschikt voor vormsnoei

Nadelen:

  • Langzaam groeiend
  • Gevoelig voor de buxusziekte en de buxusmot
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op

De buxus is een klassieke tuinplant

De buxus is een haagplant die er altijd is: het hele jaar groen, het hele jaar stijlvol, eigenlijk ook altijd in de mode. Natuurlijk kennen we de buxus van de klassieke tuinen, zoals je die veel ziet bij kastelen en paleizen, maar ook in hedendaagse tuinen is de buxus een vaste waarde. Denk bijvoorbeeld aan de strakke tuinen die je veel ziet bij bedrijven. De buxus staat symbool voor degelijkheid, trouw en klasse, geen wonder dat mensen nog steeds voor een buxushaag kiezen!

De buxus gedijt uitstekend in ons klimaat. Dat lijkt gek, omdat de buxus oorspronkelijk in veel zuidelijker landen groeit, maar omdat de buxus zich daar vooral op koele berghellingen thuis voelt, is deze haagplant goed opwassen tegen koeler weer en verdraagt ze schaduw zonder problemen. De buxus groeit daar in het wild uit tot een mooie, hoge struik.

Tips voor het planten en snoeien van een buxushaag

De buxus is bij ons meestal een lage, strak gesnoeide haagplant. In onze tuinen is de buxus een plant, die op veel plaatsen kan staan en zich goed laat snoeien. Juist de zon kan soms een bedreiging voor de buxus zijn: snoei de buxus niet als het zonnig weer is, dan drogen de takjes uit en zouden de jongste takken zelfs kunnen verbrangen. Let er bij het snoeien van uw buxushaag op dat u de bladen van de snoeischaar parallel aan de heg houdt. Snoei niet later dan september, zodat de snoeiwonden kunnen herstellen voor de vorst zijn intrede doet. Idealiter snoeit u de buxus twee keer per jaar. De eerste snoeibeurt vindt dan zo vroeg mogelijk in het voorjaar plaats, maar wel pas als het niet meer vriest.

Voor u aan het snoeien toekomt moet u natuurlijk eerst uw buxus planten. Dit kan op bijna alle grondsoorten, zolang de bodem maar goed waterdoorlatend is. Wortels die te lang onder water staan zullen namelijk vroeg of laat gaan rotten. Het beste plant u de buxus tussen oktober en eind april, waarbij het belangrijk is dat het niet vriest. Bij vorst komen zowel de wortels van de planten als uw schep niet door de grond heen. Voor een buxushaag graaft u een geul van 30 à 40 centimeter breed en diep. Eventueel kunt u nog verder graven en alvast wat aarde terugwerpen, zodat de wortels zich eenvoudig door de losse aarde kunnen ontwikkelen. Zet de planten daar in een rechte lijn in en dek de wortels af met de rest van de uitgegraven aarde.

Buxus bestellen

Online buxus kopen

Een buxushaag is een verrijking van uw tuin. Plant de buxus bijvoorbeeld in de voortuin, de haagplant zal voor een bijzondere, rustige uitstraling zorgen. U kunt buxus bestellen via de webwinkel van Haagplanten.net. Bij ons koopt u buxus voor concurrerende prijzen. Wij zorgen voor de hoogste kwaliteit en voor de snelste service. Zorgt u dan voor een mooi plekje in de tuin? Buxus bestellen, zonder gedoe, zonder tijdverlies!

De buxus zal vlot een mooie, lage haag gaan vormen. Wilt u niet wachten tot de buxus is volgroeid? Via onze website kunt u ook een kant-en-klare buxushaag bestellen! Deze haag is al volgroeid als ze geleverd wordt, ze staat meteen mooi te wezen in uw tuin. Dat is het voordeel van buxus bestellen via Haagplanten.net! U kiest, u bepaalt – wij leveren de buxushaag die bij u past.

buxusvervangers

Kijk ook eens naar onze buxusvervangers

Het kan natuurlijk zijn dat u liever kiest voor een buxusvervanger. Steeds meer tuiniers planten onze mooie buxus vervangers aan omdat ze de buxusrups en buxusziekten buiten de deur willen houden. Buxusvervangers zijn gezonde, groenblijvende haagplanten die veel overeenkomsten met de buxus vertonen. Zo worden ze gekenmerkt door een klein, ovaal of rond blad en een compacte groeivorm. Met deze planten kan een formele, in strakke vorm gesnoeide haag gecreëerd worden. Ook zijn veel buxusvervangers geschikt voor vormsnoei.

Haagplanten die op de buxus lijken zijn de Japanse hulst, de struikkamperfoelie en de Japanse kardinaalsmuts. Deze wintergroene haagplanten zijn uitstekende vervangers voor de buxus. De Japanse hulst 'Dark Green'® is bijvoorbeeld op het eerste gezicht nauwelijks van de buxus te onderscheiden. Ook de andere soorten Ilex crenata zijn zeer geschikt als alternatief voor de buxus. U kunt met deze haagplanten alle kanten op. Kijk snel op onze website welke mooie buxus vervangers we voor u geselecteerd hebben.