Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Inheemse haagplanten

Inheemse haagplanten zijn haagplanten die afkomstig zijn uit het westen van Europa. Voor een tuin in Nederland zijn deze haagplanten een uitstekende keuze. Ze hebben namelijk bewezen dat ze goed om kunnen gaan met de lastige kanten van het Nederlandse klimaat, zoals de wind en de regen. Voor een haag die in uw tuin gedijt zijn deze haagplanten dus een betrouwbare optie. Haagplanten.net heeft een ruim assortiment aan inheemse soorten die het ook in uw tuin goed gaan doen.

Wat zijn de voordelen van een inheemse haag?

Als haagplanten uit dit deel van de wereld komen, betekent dat nog niet automatisch dat ze zomaar overal te planten zijn. Net als alle andere plantensoorten hebben ook inheemse planten hun eigen voorkeuren als het op standplaats, bodemsoort, beschutting en snoeifrequentie aankomt. Andersom betekent dat ook niet dat haagplanten die ergens anders vandaan komen hoe dan ook gaan mislukken in een Nederlandse tuin. U heeft alleen wel minder zorgen aan inheemse haagplanten. Zet ze ergens neer waar ze zich prettig voelen en u hoeft zich nauwelijks af te vragen of uw haag de onvoorspelbare weersomstandigheden wel aankan. Dat lukt deze planten in de natuur namelijk ook gewoon.

Over het algemeen zijn inheemse haagplanten vrij gemakkelijk in onderhoud. In het wild worden ze immers ook niet gesnoeid en daar groeien ze ook door. Een haag vraagt weliswaar om een à twee snoeibeurten per jaar om ervoor te zorgen dat de planten in haagvorm groeien en geen hoge bomen worden. Maar een natuurlijke groeiwijze stimuleren is bij veel inheemse soorten juist voordelig voor het uiterlijk. Veel haagplanten die inheems zijn in West-Europa zijn bladverliezende soorten die zich goed lenen voor bijvoorbeeld een landschapshaag. Maar er zijn ook wintergroene haagplanten die hier inheems zijn. Sommige daarvan worden zelfs hoog genoeg om als privacyhaag te dienen.

Wintergroene haagplanten uit West-Europa Meidoorn

Wintergroene haagplanten uit West-Europa

Kiest u voor wintergroene haagplanten die in onze regio inheems zijn, dan zien we meteen waar de populariteit van de taxus vandaan komt. De Taxus baccata, ook wel bekend als de gewone taxus, was lange tijd een van de weinige planten in West-Europa die de hele winter lang groen bleef. Verder is de gewone taxus zeer goed winterhard en heeft hij maar weinig eisen als het gaat om de bodem waarop hij geplant wordt. Zolang deze coniferen in goed gedraineerde grond staan, is de kans op succes groot. Worden ze hoog genoeg, dan kunnen ze zelfs tegen inkijk beschermen. Dan raden we wel een kant en klare taxushaag aan, want de taxus groeit naar verhouding erg langzaam.

Andere haagplanten uit West-Europa die het hele jaar lang hun blad behouden zijn de hulst (Ilex), de buxus (Buxus sempervirens) en de klimop (Hedera). Drie inheemse wintergroene haagplantensoorten die allemaal een totaal ander uiterlijk hebben. Er is dus flink wat keuze als u voor een haag kiest die hier inheems is. Wees wel voorzichtig met de buxus, want sinds enkele jaren richten de buxusmot en de buxusschimmel behoorlijk wat schade aan Europese buxushagen aan. Buxusvervangers die erop lijken zijn er genoeg, zoals de Japanse hulst (Ilex crenata), de kardinaalsmuts (Euonymus fortuneii) en de struikkamperfoelie (Lonicera nitida), maar die komen allemaal uit Azië. Ze reageren echter prima op ons klimaat.

Inheemse opties voor een bloeiende haag Meidoorn

Inheemse opties voor een bloeiende haag

Beperken we ons niet tot wintergroene soorten, dan is er een gigantisch aanbod aan prachtige inheemse haagplanten. De sleedoorn (Prunus spinosa) en de meidoorn (Crataegus monogyna) zijn al honderden jaren op het Europese platteland te zien. Naar deze haagplanten hoefden boeren namelijk nauwelijks om te kijken en hun doorns hielden vee bij hun gewassen vandaan. De meidoorn past ook in de tuin en is daarmee een uitstekende inbraakwerende haag. Verder krijgen zowel de meidoorn als de sleedoorn opvallende witte bloemenschermen. Ook de gele kornoelje (Cornus mas), de bittere wilg (Salix purpurea 'Nana'), de hondsroos (Rosa canina) en de krentenboom (Acer campestre) zijn prachtig bloeiende haagplanten met hun wortels in West-Europa.

Deze inheemse planten leveren u een mooi uitzicht op, maar ze zijn ook nuttig voor vogels en insecten in uw buurt. Vlinders, bijen en andere insecten voeden zich namelijk met de nectar in de bloemen van deze planten, terwijl er na de bloei bessen aan verschijnen, waar vogels graag van eten. De liguster (Ligustrum) is een andere inheemse haagplant die mooi kan bloeien, maar die meestal voor een wat formeler ogende haag wordt ingezet. Net zoals de eveneens inheemse beukenhaag (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus).

Genaturaliseerde planten kunnen ook tegen ons klimaat

Genaturaliseerde planten kunnen ook tegen ons klimaat

Genaturaliseerde haagplanten zijn planten die niet afkomstig zijn uit ons deel van de wereld, maar wel zo gewend zijn aan de omstandigheden dat ze hier op natuurlijke wijze kunnen overleven en zich zonder hulp van kwekers kunnen voortplanten. Deze planten kunnen dus net zo goed met het West-Europese klimaat omgaan als inheemse plantensoorten. Voor deze planten geldt dus hetzelfde als bij de eerder genoemde soorten: zolang de omstandigheden in uw tuin geschikt zijn voor een haag van deze planten, zal het klimaat ze weinig kwaad kunnen doen. Daar zijn ze inmiddels aan gewend.

Een bekend voorbeeld van zo’n genaturaliseerde plant is de thuja. Alle thujasoorten die we op Haagplanten.net verkopen zijn kweekvormen, maar de soort waar de thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens' op gebaseerd zijn komt tegenwoordig in delen van Europa in de natuur voor. Dat gaat om de Thuja plicata of reuzenlevensboom. De thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' zijn van de kleinere Thuja occidentalis, die nog altijd alleen in het oosten van Noord-Amerika voorkomt. Ook de laurierkers (Prunus laurocerasus) is inmiddels genaturaliseerd in Europa. U kunt dus zonder problemen een wintergroene, glanzende laurierhaag planten in uw tuin.

Al deze planten kunt u bij Haagplanten.net eenvoudig en voordelig online kopen. Heeft u nog vragen over de plant die u op het oog heeft? Misschien kunt u op onze informatiepagina’s vinden wat u wilt weten. Anders staat onze klantenservice graag tot uw beschikking.