Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Tuingids taxus

De taxus is een van de meest aangeplante haagplanten ter wereld. Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om ook in uw tuin een mooie taxushaag te hebben staan.

Taxus kopen

Plantwijzer taxus

Plantwijzer taxus

Welke van onze taxussen past het beste bij uw tuin? We hebben alle belangrijke eigenschappen van iedere taxus in onze webshop voor u op een rij gezet.

Meer informatie
Standplaaten bodemsoorten taxus

Standplaats en bodem taxus

Hoewel de taxus op de meeste plekken goed gedijt, kan hij niet overal staan. Lees hier of de grond in uw tuin geschikt is om een taxushaag te planten.

Meer informatie
Taxus vergeleken

Taxus vergelijken

Er zijn verschillende mooie haagconiferen. Maar hoe komt het dat juist de taxus vergeleken met andere coniferen zo ontzettend populair is?

Meer informatie
Giftige tuinplanten: taxus

Giftige tuinplanten: taxus

De meeste onderdelen van de taxus zijn zeer giftig. Met de juiste voorbereidingen hoeft u zich echter nauwelijks zorgen te maken om een taxusvergiftiging.

Meer informatie
Hoge taxushaag

Hoge taxushaag tips

De taxus is een van de weinige langzaam groeiende haagplanten die tot hoge haag kan uitgroeien. Hier vindt u enkele tips voor een mooie hoge taxushaag.

Meer informatie
Taxus als buxusvervanger

Taxus als buxusvervanger

Hoewel hij niet heel erg op de buxus lijkt, is de taxus in sommige gevallen een uitstekende buxusvervanger. Lees hier wanneer en waarom.

Meer informatie
Ziektes en plagen taxus

Ziektes en plagen taxus

Taxussen zijn sterke haagplanten, maar ook sterke planten kunnen ziek worden. Lees hier wat u tegen de meest voorkomende taxusziektes kunt doen.

Meer informatie
Taxushaag bemesten

Taxushaag bemesten

In sommige gevallen is het goed om uw taxushaag te bemesten. Lees hier wanneer een taxushaag bemesten nodig is en hoe u dit het beste aanpakt.

Meer informatie
Taxushaag verjongen

Taxushaag verjongen

De taxus is een van de weinige coniferen die verjongd kan worden. Hier vindt u informatie over waarom dat zo is en hoe een taxus verjongen in zijn werk gaat.

Meer informatie
Waarom een taxushaag

Waarom een taxushaag

Veel Europese tuinen hebben een taxushaag als tuinafscheiding staan. Maar waarom worden juist taxushagen eigenlijk zo vaak aangeplant?

Meer informatie
Taxushaag met bessen

Taxushaag met bessen

Vrouwelijke taxussen kunnen in het najaar rode bessen krijgen, maar die krijgen ze niet zomaar. Lees hier hoe u ook een taxushaag met bessen kunt krijgen.

Meer informatie
Wanneer geen taxus?

Wanneer geen taxus?

De taxus gedijt bijna overal. Toch zijn er ook situaties wanneer geen taxus een beter idee is. We leggen uit wanneer en bieden alternatieven voor deze situaties.

Meer informatie
Verschillen tussen taxussoorten

Verschillen tussen taxussoorten

U vindt in onze webshop drie verschillende soorten taxussen. We leggen u uit wat de verschillen tussen deze taxussoorten in ons assortiment precies zijn.

Meer informatie
Alternatieven voor taxus

Alternatieven voor taxus

Als de omstandigheden in uw tuin niet geschikt zijn voor de taxus, kunt u misschien toch een haag planten die op een taxushaag lijkt.

Meer informatie
Grootste en oudste taxussen

Grootste en oudste taxussen

Taxussen kunnen erg oud en na verloop van tijd ook behoorlijk groot worden. Sommige van de grootste en oudste taxussen zijn bijzonder indrukwekkend.

Meer informatie
Geschiedenis van de taxus

Geschiedenis van de taxus

De geschiedenis van de taxus gaat duizenden jaren terug. Eerst vooral als nutsplant, later als een van de meest populaire haagplanten ter wereld.

Meer informatie

Tuingids taxushaag

De taxus is in geen enkel opzicht een moeilijke haagplant. Zijn makkelijke karakter is ook een van de belangrijkste redenen waarom deze coniferen zo vaak in tuinen door heel Europa aangeplant worden. Toch zijn er zaken om rekening mee te houden als u optimaal van uw taxushaag wilt genieten. Deze zaken nemen we dan ook graag met u door in onze tuingids over de taxus. Met onze informatie kunt u bijvoorbeeld de juiste taxus bij de omstandigheden in uw tuin uitzoeken of verrassende manieren ontdekken om uw taxus toe te passen.

informatie taxus

Alle informatie die u nodig heeft over de taxus

In ons assortiment vindt u drie verschillende soorten taxussen. De Taxus baccata is in ons deel van de wereld ook wel bekend als de gewone taxus, omdat deze planten inheemse haagplanten zijn. Verder kunt u bij ons terecht voor twee kweekvormen van de Taxus media: de mannelijke taxus 'Hillii' en de vrouwelijke taxus 'Hicksii'. Vrouwelijke taxussen kunnen bessen krijgen als u ze laat bestuiven door mannelijke exemplaren. Deze bessen leveren door hun knalrode kleur een interessant contrast op met de donkergroene naalden van de planten. Veel tuiniers vinden het dichte pak naalden alleen ook al genoeg voor een stijlvolle haag en planten daarom alleen mannelijke exemplaren.

Hoewel taxussen er door hun naalden geen twijfel over laten bestaan dat ze coniferen zijn, zijn het best bijzondere coniferen. Zoals de meeste haagconiferen zijn taxussen wintergroene haagplanten, maar ze groeien veel langzamer dan bijvoorbeeld de thuja of de leylandii en mede daarom zijn ze een stuk makkelijker in onderhoud. Bovendien kunt u uw taxushaag verjongen als u vindt dat deze te groot is geworden. Dat is bij geen enkele andere coniferensoort mogelijk.

verzorgingstips taxus

Handige verzorgingstips voor de taxus

In onze tuingids over de taxus vindt u veel verzorgingstips over deze bijzondere haagplanten. We vertellen u bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden als u een taxushaag planten gaat, wanneer een taxushaag bemesten nodig is en hoe een taxushaag snoeien in zijn werk gaat als u een lage of juist een hoge taxushaag in de tuin wilt. Verder laten we u eerlijk weten bij welke omstandigheden de taxus niet de beste keuze is en welke alternatieven voor de taxus in die gevallen de betere opties zijn. Bovendien leest u in onze tuingids van welke ziektes de taxus last kan krijgen en hoe deze te genezen of voorkomen zijn.

plant taxushaag

We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten: plant uw taxushaag in een grond met een goede afwatering. Zoals de meeste coniferen houdt de taxus absoluut niet van natte voeten, dus als u ervoor zorgt dat de planten die niet krijgen, is de kans groot dat uw coniferenhaag er prachtig bij gaat staan. Wist u trouwens dat de taxus als buxusvervanger uitstekend geschikt is? De taxus lijkt weliswaar niet op de buxus, maar met hun trage, compacte groei zijn deze coniferen uitstekende alternatieven voor een buxushaag als deze aangetast is door de buxusmot of de buxusschimmel.