Tuingids taxus

De taxus is een van de meest aangeplante haagplanten ter wereld. Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om ook in uw tuin een mooie taxushaag te hebben staan.
Taxus kopen
Tuingids taxus

De taxus beschermen tegen droogte
De zomer staat weer voor de deur. Dit jaar is er meer kans op langdurige droge perioden. Hoe beschermt u uw taxushaag tegen de droogte? U leest het hier!
Meer informatie arrow-right
Standplaats en bodem taxus
Hoewel de taxus op de meeste plekken goed gedijt, kan hij niet overal staan. Lees hier of de grond in uw tuin geschikt is om een taxushaag te planten.
Meer informatie arrow-right
De verzorging van de taxus
De taxus is zeer geschikt als haagplant. Zolang u ervoor zorgt dat de verzorging van de taxus goed gebeurt, heeft u dus zeer lang plezier van deze plant.
Meer informatie arrow-right
Giftige tuinplanten: taxus
De meeste onderdelen van de taxus zijn zeer giftig. Met de juiste voorbereidingen hoeft u zich echter nauwelijks zorgen te maken om een taxusvergiftiging.
Meer informatie arrow-right
Ziektes en plagen taxus
Taxussen zijn sterke haagplanten, maar ook sterke planten kunnen ziek worden. Lees hier wat u tegen de meest voorkomende taxusziektes kunt doen.
Meer informatie arrow-right
Buxushaag vervangen met taxus
Vanwege zijn uiterlijk is de taxus meestal niet de eerste buxusvervanger waar mensen aan denken. Toch is de taxus in veel opzichten de ideale buxusvervanger.
Meer informatie arrow-right
Wat zijn de verschillen tussen de diverse soorten taxus?
Er zijn diverse soorten taxus verkrijgbaar: de gewone taxus, de taxus media ‘Hillii’ en de taxus media ‘Hicksii’. Wat zijn de verschillen nu eigenlijk?
Meer informatie arrow-right
Wat kost een taxushaag?
Wilt u taxus kopen om een fraaie taxushaag mee te creëren? En bent u benieuwd hoeveel dit ongeveer gaat kosten? We vertellen u graag wat een taxushaag kost
Meer informatie arrow-right
Hoe snel groeit taxus?
Verreweg de meeste coniferen zijn rasechte snelgroeiers. Een uitzondering hierop vormt de taxus: deze haagplant staat bekend om zijn relatief trage groei. Maar klopt dat wel?
Meer informatie arrow-right
De geneeskrachtige werking van de taxus
De naalden van de taxus zijn dan wel giftig, maar ze bevatten ook belangrijke ingrediënten die bij de behandeling van kanker kunnen worden gebruikt.
Meer informatie arrow-right
Taxus snoeien
Om een taxushaag zijn typerende strakke uiterlijk te geven is het nodig om een à twee keer per jaar uw taxushaag te snoeien. We leggen u uit hoe.
Meer informatie arrow-right
Wanneer kan ik een taxus planten?
U wilt een taxushaag gaan planten, maar vraagt zich af wanneer het de beste tijd is om dit te doen? Het beste planten we de taxus in een periode van relatief rustig weer.
Meer informatie arrow-right
Voor welke tuin en bodem is de taxus geschikt?
Voor welke tuin en bodem is de taxus geschikt? We vertellen u er in dit artikel graag meer over.
Meer informatie arrow-right
Taxussnoeisel inzamelen
Naast dat de taxus een mooie en populaire haagplant is, is deze ook nog eens belangrijk in de strijd tegen kanker. Lever uw taxussnoeisel in en help mee!
Meer informatie arrow-right
Taxushaag zonder bessen
Bent u gecharmeerd van de taxus, maar zit u niet te wachten op de rode besjes? Dan leggen we u graag uit hoe u een taxushaag zonder bessen kunt realiseren.
Meer informatie arrow-right
Waarom kleurt mijn taxushaag bruin?
Het kan soms gebeuren dat uw mooie, wintergroene taxushaag ineens bruine plekken vertoont. We vertellen u graag waarom uw taxushaag bruin kleurt en belangrijker nog: wat u ertegen kunt doen.
Meer informatie arrow-right

Tuingids taxushaag

De taxus is in geen enkel opzicht een moeilijke haagplant. Zijn makkelijke karakter is ook een van de belangrijkste redenen waarom deze coniferen zo vaak in tuinen door heel Europa aangeplant worden. Toch zijn er zaken om rekening mee te houden als u optimaal van uw taxushaag wilt genieten. Deze zaken nemen we dan ook graag met u door in onze tuingids over de taxus. Met onze informatie kunt u bijvoorbeeld de juiste taxus bij de omstandigheden in uw tuin uitzoeken of verrassende manieren ontdekken om uw taxus toe te passen.

informatie taxus

Alle informatie die u nodig heeft over de taxus

In ons assortiment vindt u drie verschillende soorten taxussen. De Taxus baccata is in ons deel van de wereld ook wel bekend als de gewone taxus, omdat deze planten inheemse haagplanten zijn. Verder kunt u bij ons terecht voor twee kweekvormen van de Taxus media: de mannelijke taxus 'Hillii' en de vrouwelijke taxus 'Hicksii'. Vrouwelijke taxussen kunnen bessen krijgen als u ze laat bestuiven door mannelijke exemplaren. Deze bessen leveren door hun knalrode kleur een interessant contrast op met de donkergroene naalden van de planten. Veel tuiniers vinden het dichte pak naalden alleen ook al genoeg voor een stijlvolle haag en planten daarom alleen mannelijke exemplaren.

Hoewel taxussen er door hun naalden geen twijfel over laten bestaan dat ze coniferen zijn, zijn het best bijzondere coniferen. Zoals de meeste haagconiferen zijn taxussen wintergroene haagplanten, maar ze groeien veel langzamer dan bijvoorbeeld de thuja of de leylandii en mede daarom zijn ze een stuk makkelijker in onderhoud. Bovendien kunt u uw taxushaag verjongen als u vindt dat deze te groot is geworden. Dat is bij geen enkele andere coniferensoort mogelijk.

verzorgingstips taxus

Handige verzorgingstips voor de taxus

In onze tuingids over de taxus vindt u veel verzorgingstips over deze bijzondere haagplanten. We vertellen u bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden als u een taxushaag planten gaat, wanneer een taxushaag bemesten nodig is en hoe een taxushaag snoeien in zijn werk gaat als u een lage of juist een hoge taxushaag in de tuin wilt. Verder laten we u eerlijk weten bij welke omstandigheden de taxus niet de beste keuze is en welke alternatieven voor de taxus in die gevallen de betere opties zijn. Bovendien leest u in onze tuingids van welke ziektes de taxus last kan krijgen en hoe deze te genezen of voorkomen zijn.

plant taxushaag

We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten: plant uw taxushaag in een grond met een goede afwatering. Zoals de meeste coniferen houdt de taxus absoluut niet van natte voeten, dus als u ervoor zorgt dat de planten die niet krijgen, is de kans groot dat uw coniferenhaag er prachtig bij gaat staan. Wist u trouwens dat de taxus als buxusvervanger uitstekend geschikt is? De taxus lijkt weliswaar niet op de buxus, maar met hun trage, compacte groei zijn deze coniferen uitstekende alternatieven voor een buxushaag als deze aangetast is door de buxusmot of de buxusschimmel.

loader
Laden...