Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Tuingids thuja

Wilt u thuja’s kopen voor uw haag? Of heeft u al een thujahaag en wilt u verzorgingstips? U vindt alle informatie in onze tuingids over de thuja.

Thuja kopen

Plantwijzer thuja

Plantwijzer thuja

Er zijn verschillende soorten thuja’s verkrijgbaar. We hebben hun belangrijkste eigenschappen op een rij gezet, zodat u de juiste bij uw tuin kunt vinden.

Meer informatie
Standplaats bodem thuja

Standplaats en bodem thuja

Thuja’s gedijen op veel verschillende plekken, maar sommige grondsoorten zijn niet geschikt. Lees hier of de grond in uw tuin geschikt is voor de thuja.

Meer informatie
Thuja vergeleken

Thuja vergeleken

De thuja is uitgegroeid tot een van de meest populaire haagconiferen. Maar wat maakt juist de thuja vergeleken met andere coniferen zo geliefd?

Meer informatie
Thujahaag

Thujahaag

Met een thujahaag heeft u snel meer privacy in de tuin zonder dat u veel tijd kwijt bent aan onderhoud. Lees hier over de voordelen van een thujahaag.

Meer informatie
Thuja planten

Thuja planten

Wilt u een thujahaag planten? Hier leest u waar u rekening mee moet houden en hoe het planten van een thujahaag precies in zijn werk gaat.

Meer informatie
Thuja snoeien

Thuja snoeien

Om te garanderen dat uw thujahaag mooi en groen blijft, moet u twee à drie keer per jaar uw thujahaag snoeien. We leggen uit hoe u dit aanpakt.

Meer informatie
Giftige tuinplanten: thuja

Giftige tuinplanten: thuja

Net als veel andere haagplanten heeft de thuja verschillende onderdelen die giftig zijn. Lees hier wat u kunt doen om thujavergiftiging te voorkomen.

Meer informatie
Hoogte thujahaag

Hoogte thujahaag

De thuja’s in ons assortiment hebben allemaal verschillende groeisnelheden, maar leveren vergelijkbare hagen op. Hoe hoog wordt een thujahaag?

Meer informatie
Smalle thujahaag

Smalle thujahaag

Een van de grote voordelen van een thujahaag is dat deze vrij smal gehouden kan worden en dus ook in een kleinere tuin past. Hier leest u hoe u dat aanpakt.

Meer informatie
Ziektes en plagen thuja

Ziektes en plagen thuja

De gemiddelde laurierhaag kan uitstekend tegen aanhoudende droogte. Na een goede voorbereiding zal uw haag weinig last van droge perioden hebben.

Meer informatie
Thuja bemesten

Thuja bemesten

Hoewel het niet per se nodig is om de thuja te bemesten, zorgt het er in sommige situaties voor dat de planten beter groeien en resistenter tegen ziektes zijn.

Meer informatie
Waarom een thujahaag?

Waarom een thujahaag?

Er zijn verschillende redenen waarom zoveel tuinen een thujahaag als afscheiding hebben. Lees hier waarom een thujahaag een verrijking voor uw tuin is.

Meer informatie
Verschillen tussen thujasoorten

Verschillen tussen thujasoorten

De soorten thuja’s in ons assortiment bieden echt een keuze. We nemen de verschillen tussen thujasoorten met u door, zodat u weet welke de beste voor u is.

Meer informatie
De meest winterharde thuja’s

De meest winterharde thuja’s

Thuja’s kunnen over het algemeen goed tegen lage temperaturen. Maar ze zijn niet allemaal even winterhard. Lees hier meer over de meest winterharde thuja’s.

Meer informatie
Wanneer geen thuja?

Wanneer geen thuja?

Thuja’s zijn absoluut geen veeleisende planten, maar toch zijn er situaties wanneer geen thuja de betere optie is. Lees hier wanneer en wat de beste alternatieven zijn.

Meer informatie
Thuja kant-en-klaar

Thuja kant-en-klaar

Wilt u zo snel mogelijk een hoge thujahaag in de tuin? Met een kant-en-klare thujahaag staat er meteen na het planten een mooie, recht gesnoeide haag

Meer informatie
Alternatieven voor de thuja

Alternatieven voor de thuja

Blijkt de thuja toch niet de ideale haagplant voor in uw tuin te zijn? We stellen u graag de meest voor de hand liggende alternatieven voor de thuja voor.

Meer informatie
De grootste en oudste thuja’s

De grootste en oudste thuja’s

In Noord-Amerika groeien al duizenden jaren thuja’s, waarvan sommige zeer groot en oud worden. Dit zijn voor zover bekend de grootste en oudste thuja’s ter wereld.

Meer informatie
Geschiedenis van de thuja

Geschiedenis van de thuja

De thuja komt al lange tijd op onze planeet voor, maar is niet altijd een sierplant geweest. We nemen de bijzondere geschiedenis van de thuja met u door.

Meer informatie

Thuja vlinder

De thuja, ook wel levensboom in het Nederlands, is een van de meest populaire schubconiferen voor gebruik in de tuin. Wilt u ook een thujahaag? Met onze tuingids weet u precies wat u te wachten staat.

Er zijn maar weinig coniferen zo populair als de thuja. Deze schubconiferen hebben een groeigedrag dat ideaal is voor gebruik in een coniferenhaag. Ze groeien niet zo snel dat eindeloos blijven snoeien nodig is, maar wel snel genoeg om met hun dichte vertakking voor betrouwbare bescherming tegen inkijk te zorgen. Bovendien zijn thuja’s wintergroene haagplanten, dus privacy brengen ze het heel jaar. Daarnaast zijn het ook buitengewoon mooie haagconiferen. Wilt u ook een thujahaag in de tuin, maar weet u niet zeker wat u kunt verwachten? Onze tuingids over de thuja beantwoordt de belangrijkste vragen over deze bijzondere haagplanten.

Waar kunnen thuja’s staan

Waar kunnen thuja’s staan?

Als u uw thuja’s de juiste plek in de tuin geeft, kan er weinig mis gaan. Thuja’s zijn namelijk zeer makkelijke haagplanten als het op grondsoort en standplaats aankomt. Ze kunnen zowel volle zon als diepe schaduw aan. Het enige wat u daaraan merkt is dat bij sommige soorten het gebladerte wat lichter wordt als ze in de zon staan. Wel is het belangrijk om uw thuja’s in de juiste grond te planten. Zoals de meeste coniferen verdragen thuja’s geen natte wortels. Bij sommige grondsoorten is een goede afwatering daarom noodzakelijk. En bij erg zware grondsoorten kunt u beter op zoek gaan naar een alternatief voor de thuja.

Verder is de thuja een plant waar u weinig omkijken naar heeft. Zorg ervoor dat de thuja altijd voldoende voedingsstoffen en water heeft en de planten kunnen eeuwen oud worden. De grootste en oudste thuja’s die nog leven zijn de duizend jaar inmiddels ruim gepasseerd, dus met het beetje verzorging dat de planten nodig hebben heeft u een leven lang een mooie tuinafscheiding. Wel moet u twee à drie keer per jaar uw thuja snoeien. Schubconiferen lopen namelijk niet meer uit vanuit hun oude hout. Met regelmatige snoei voorkomt u kale of bruine plekken in de haag. Ook helpt het juiste onderhoud bepaalde ziektes bij uw thujahaag vandaan te houden.

Welke thujahaag in welke tuin

Welke thujahaag in welke tuin?

Een van de meest opvallende eigenschappen aan de thuja is hoeveel de kweekvormen van elkaar verschillen. Normaal gesproken is er bij coniferen een keuze tussen bepaalde bladkleuren, maar de verschillen tussen thujasoorten zijn groter. Aan het groeigedrag is duidelijk te zien dat de thuja’s in ons assortiment uit twee verschillende soorten gekweekt zijn. Zo is de buitengewoon winterharde thuja 'Smaragd' een opvallend langzame groeier en daarmee geschikter voor een lage haag in een kleine tuin dan de reuzenlevensbomen in ons assortiment, zoals de thuja 'Martin', de thuja 'Atrovirens' en de thuja 'Excelsa'.

Het grootste voordeel hiervan is dat u ook echt iets te kiezen heeft als u voor een thujahaag kiest: uiteenlopende bladkleuren, verschillende groeiwijzen en ook de mate van vorstbestendigheid verschilt van soort tot soort. Het is dus echt zo dat er voor bijna iedere tuin wel een passende thujahaag te vinden is. Of dit nu de razend populaire thuja 'Brabant' is of een van de vele andere soorten die u in onze webshop vindt: zolang de grond in uw tuin geschikt is voor de thuja, kunt u er een vinden die precies op uw tuinontwerp en uw privacywensen aansluit.

 informatie over de thuja

Alle nodige informatie over de thuja

Op de taxus na zijn er geen coniferen zo populair als de thuja. En omdat de thuja veel sneller groeit, is het in sommige gevallen ook echt de betere keuze. Onze tuingids is er om u te helpen de thujahaag die u voor ogen heeft te realiseren. U kunt onze tuingids raadplegen voordat u uw thujahaag planten gaat, maar ook als u al een coniferenhaag in de tuin heeft staan en tips nodig heeft over hoe u deze moet verzorgen. Zo weet u precies wat u te wachten staat als u voor de thuja kiest.

Als u na het lezen van de tuingids nog meer informatie nodig heeft, kunt u altijd de productpagina’s raadplegen of contact opnemen met onze deskundige klantenservice. En blijkt de thuja toch niet de juiste plantensoort voor u te zijn? Dan kunt u bij Haagplanten.net terecht voor andere haagconiferen, maar ook haagplanten zoals de laurierkers, de liguster of een beukenhaag.