Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Tuingids bloeiende haagplanten

Bloeiende haagplanten brengen veel kleur naar uw tuin. Bovendien vormen ze een belangrijke voedingsbron voor de vlinders, bijen en vogels in uw buurt.

Bloeiende haagplanten kopen

Bloeiende haagplanten

Bloeiende haagplanten

Met hun mooie kleuren en aangename geuren maken bloeiende haagplanten elke tuin een beetje mooier. Lees hier meer over onze bloeiende haagplanten.

Meer informatie
Vlinderstruik planten

Vlinderstruik planten

De vlinderstruik of Buddleja is een van de mooiste bloeiers in ons assortiment. Hier leest u hoe u deze prachtige kleurrijke haagplanten het beste in de tuin plant.

Meer informatie
Vlinderstruik snoeien

Vlinderstruik snoeien

Om ieder jaar weer van de bloei van uw vlinderstruik te kunnen genieten, moet u deze haagplanten op de juiste manier snoeien. We leggen u graag uit hoe.

Meer informatie
Viburnum planten snoeien

Viburnum planten

Wilt u ieder jaar in de winter al genieten van de sierlijke witte bloei van de Viburnum? We leggen u graag uit hoe u de Viburnum planten en snoeien moet.

Meer informatie

siertuinbouw

Traditioneel worden hagen gebruikt om privacy te creëren of ongewenste gasten uit de tuin te weren. Met de opkomst van de siertuinbouw zijn bloeiende haagplanten echter steeds populairder geworden. Sommige bloeiende haagplanten combineren hun kleurrijke bloei met een privacyfunctie of inbraakwering, maar er zijn ook tuiniers die ze simpelweg aanplanten omdat ze voor een mooi uitzicht in de tuin zorgen. In onze tuingids vindt u alle informatie die u nodig heeft om het beste uit de bloei van uw haagplanten te halen.

Wat is er mogelijk met een bloeiende haag?

Bloemen in de tuin hoeven niet alleen aan vaste planten te groeien. Natuurlijk kunt u bloembollen planten en ieder jaar van de kleuren in uw border genieten, maar met een bloeiende haag voegt u nog meer kleur aan uw tuin toe. En omdat het aanbod aan bloeiende haagplanten zo uitgebreid is, kunt u een bloeiende haag helemaal op uw wensen afstemmen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de bloeikleur die u het mooist vindt, maar het is zeker ook mogelijk om verschillende bloeiende plantensoorten te combineren in een gemengde haag. Een haag met planten waarvan de bloeiseizoenen elkaar opvolgen bijvoorbeeld. Of juist een haag die bloemen met verschillende kleuren krijgt.

wanneer bloeien haagplanten

Veel van de bloeiende haagplanten in ons assortiment zijn bladverliezende haagplanten. De meeste tuiniers hebben hier geen problemen mee, omdat ze juist een zo groot mogelijke dosis kleur in de tuin willen. Mocht u het kleurrijke karakter van bloeiende planten met de bescherming tegen inkijk die een privacyhaag biedt willen combineren, dan is dat echter ook mogelijk. Rhododendrons zijn bijvoorbeeld groenblijvende haagplanten met prachtige bloemen. De rhododendron is in verschillende bloeikleuren verkrijgbaar, maar ook zijn groene blad is de moeite waard. Bovendien zijn rhododendrons buitengewoon winterharde haagplanten. Ook in een regio waar het ’s winters hard kan vriezen zullen deze haagplanten de winter dus overleven.

Bij de meeste bloeiende haagplanten groeien er na de bloei vruchten aan de planten. De meidoorn, de sleedoorn, de kornoelje en de verschillende rozenstruiken in ons assortiment krijgen bessen die door mensen gegeten kunnen worden. Maar zelfs als de planten bessen krijgen die niet eetbaar zijn voor mensen, zullen de vogels in uw omgeving er blij mee zijn. Daarnaast zorgen de bessen vaak nog voor een extra kleuraccent. Zeker bij soorten die grote hoeveelheden bessen krijgen, zoals de vuurdoorn. En die is nog wintergroen en prima geschikt voor een inbraakwerende haag ook.

Wanneer bloeien haagplanten precies?

We vertelden al eerder dat het mogelijk is om een gemengde haag te creëren waarvan de planten opeenvolgende bloeiseizoenen hebben. Niet alle haagplanten bloeien namelijk op hetzelfde moment. Het merendeel van onze bloeiende haagplanten bloeit aan het einde van de lente of in de zomer. Sommige haagplanten blijven zelfs de hele zomer doorbloeien, zoals de vlinderstruik, de hortensia en de potentilla. Deze prachtige bloeiers, die in verschillende adembenemende kleuren verkrijgbaar zijn, blijven als het weer meezit zelfs tot in de herfst bloeien.

Bloeiende haagplanten voor vogels en insecten

Al deze soorten zijn uitstekende keuzes als u zo lang mogelijk van een kleurrijk bloeiende haag wilt blijven genieten.

Sommige tuiniers willen echter liever dat hun haag zo vroeg mogelijk bloeit. Op die manier komt de lente als het ware al naar uw tuin voordat deze echt aangebroken is. De gele kornoelje en het Chinees klokje bloeien bijvoorbeeld nog voordat de planten bladeren hebben al rijkelijk met mooie gele bloemen. Ook de sleedoorn begint tegen het einde van de winter al te bloeien. Maar de Viburnum tinus, ook wel bekend als de sneeuwbal, spant de kroon. Normaal gesproken begint deze in januari al te bloeien, maar tijdens een relatief zachte winter kan het voorkomen dat zijn eerste bloemknoppen nog voor de jaarwisseling uitkomen.

Onder de voorjaarsbloeiers zijn er ook enkele soorten die vrij vroeg hun bloemen laten zien. Vanaf mei beginnen de meeste haagplanten met bloeien, maar de spierstruik 'Grefsheim' en de krentenboom staan dan al een tijdje in bloei. Wanneer de perfecte bloeiende haag precies in bloei staat is voor iedere tuinier anders, maar dat maakt een bloeiende haag juist zo interessant. U kunt uw favoriete bloemkleuren uitzoeken of de haag op uw wensen qua bloeiseizoen afstemmen.

Bloeiende haagplanten voor vogels en insecten

De kleuren van een bloeiende haag zijn interessant voor u als tuinier. Maar u kunt ook de natuur een handje helpen met een haag die bloemen krijgt. De bijenpopulatie is de laatste jaren bijvoorbeeld behoorlijk uitgedund en die zal erg blij zijn met een tuin vol bloemen. Bijen kunnen de planten als een voedingsbron gebruiken door van de nectar in de bloemen te eten. Ook vlinders bezoeken een tuin met een bloeiende haag graag. Zo zorgt een haag met bloemen niet alleen door zijn bloemkleuren, maar ook nog eens met het bezoek van allerlei nuttige insecten voor meer leven in uw tuin.

Zoals gezegd hebben ook vogels baat bij een bloeiende haag, maar dat komt meer door de vruchten die na de bloei komen. Er zijn bloeiende tuinplanten waarvan de bessen giftig zijn voor mensen, maar die wel waardevol voedsel voor vogels opleveren. Als vogels van deze bessen eten, zorgt hun verteringsstelsel ervoor dat de giftige stoffen niet in hun systeem terecht zullen komen. Verder zijn veel haagplanten – zeker niet alleen de exemplaren met bloemen – in trek bij vogels omdat zij hun nesten tussen de takken kunnen bouwen om zo hun jongen tegen roofdieren te beschermen. Vooral haagplanten met doorns, zoals de meidoorn en de sleedoorn, zijn hier nuttig voor.

haag bloeit

Tussen onze gemengde hagen vindt u een haag voor vogels en een haag voor vlinders en insecten. Het is voor een deel de bloei die de planten in deze haagpakketten zo nuttig maakt voor deze dieren. Daarom is het niet verrassend dat deze gemengde hagen uit bloeiende haagplanten bestaan, zoals de gewone sering, de sneeuwbes 'Magic Berry' en de ribes 'King Edward VII'. Onze gemengde hagen zijn ook een goede oplossing als u twijfelt of de soorten die u op het oog heeft wel goed bij elkaar passen. De haagpakketten zijn zorgvuldig door experts samengesteld en leveren dus een mooi resultaat op.