Vlinderstruik snoeien

Als u van de bloemen van de buddleja wilt blijven genieten, moet u regelmatig uw vlinderstruik snoeien.
Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een van de mooist en langst bloeiende haagplanten ter wereld. Zijn langwerpige bloementrossen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op vlinders en bijen, maar ze maken ook uw tuin mooier. Als u ieder jaar weer van de roze, paarse of witte bloemen van de buddleja wilt genieten, moet u regelmatig uw vlinderstruik snoeien. Hiermee zorgt u ervoor dat de vlinderstruik jaarlijks blijft bloeien, maar u houdt er ook zijn groei mee in toom, zodat hij niet te groot voor uw tuin wordt.

Vlinderstruik ‘White Profusion’
Buddleja davidii 'White Profusion'
Vanaf
3,00
arrow-right
Vlinderstruik 'Royal Red'
Buddleja davidii 'Royal Red'
Vanaf
3,00
arrow-right
Vlinderstruik 'Pink Delight'
Buddleja davidii 'Pink Delight'
Vanaf
2,90
arrow-right
Vlinderstruik 'Black Knight'
Buddleja davidii 'Black Knight'
Vanaf
3,10
arrow-right

Vlinderstruik snoeien

Hoe snoei ik mijn vlinderstruik?

Het goede nieuws is dat u weinig verkeerd kunt doen aan het snoeien van uw vlinderstruiken. Als de buddleja eenmaal aangeslagen is in uw tuin, zal hij altijd weer opnieuw uitlopen, wat u ook met de planten doet. Wees dus niet bang om de vlinderstruik radicaal terug te snoeien. Alle vlinderstruiken uit ons assortiment bloeien op eenjarig hout. Praktisch gezien houdt dat in dat hij van juli tot oktober bloeit op de takken die enkele maanden daarvoor ontstaan zijn. Regelmatig snoeien zorgt er dus voor dat er ieder jaar aanwas van nieuwe bloeiende takken is.

Van zichzelf groeit de vlinderstruik vrij breed uit en omdat de ruimte in veel tuinen beperkt is, snoeien de meeste tuiniers de takken van hun vlinderstruiken ieder jaar tot 30 à 40 centimeter boven de grond terug. Hiervoor kunt u een heggenschaar, een tuinschaar of zelfs een handzaag gebruiken. Belangrijk is dat het snoeigereedschap dat u gebruikt scherp is, want hier maakt u de netste snoeiwonden mee. Deze herstellen sneller, waardoor de buddleja zijn energie weer volledig aan groeien en bloeien kan besteden.

Naast snoeien raden we ook aan om de vlinderstruik te koppen. Dat houdt in dat u de uitgebloeide bloemknoppen van de planten knipt. Dat kan meteen als bepaalde bloemen verwelkt zijn; u hoeft niet te wachten tot de hele struik uitgebloeid is. Koppen kan ervoor zorgen dat uw vlinderstruiken langer bloeien. Als u de ruimte in de tuin heeft, kunt u uw buddleja's ook laten uitgroeien tot wat grotere struiken. Snoeien is niet per se nodig, maar ongesnoeide vlinderstruiken zullen na verloop van tijd verhouten en minder of zelfs helemaal niet meer bloeien.

Vlinderstruik op Haagplanten.net

Wanneer snoei ik mijn vlinderstruik?

Er zijn drie momenten in het jaar waarop het raadzaam is om uw vlinderstruiken te snoeien. De belangrijkste snoeibeurt vindt plaats aan het einde van de winter of het begin van het voorjaar. Wacht hiermee tot het niet meer vriest, want vooral de jonge scheuten van de plant zijn erg kwetsbaar en kunnen met vorstschade te maken krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden vindt deze snoeibeurt plaats tussen maart en mei. Hierbij kunt u de takken met een gerust hart tot enkele tientallen centimeters hoogte terugsnoeien. Na deze snoeibeurt heeft de vlinderstruik een groeispurt en maakt hij in korte tijd veel nieuwe scheuten aan.

 

Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken. Zo voorkomt u dat u per ongeluk te grote stukken van de takken wegsnoeit. Het gevolg van deze snoeibeurt is dat de vlinderstruik vanaf de maand erna ook op de uiteinden van al zijn takken bloeit. Hiermee maakt uw bloeiende haag een vollere en meer uitbundige indruk.

Koppen kunt u later in het bloeiseizoen van de planten doen. Idealiter begint u hier in augustus mee. Niet alle bloementrossen van de vlinderstruik zijn namelijk op hetzelfde moment uitgebloeid. Als u de uitgebloeide bloementrossen wegsnoeit, zal er licht op andere bloemknoppen vallen, waarna deze weer open zullen gaan. Zo kunt u het toch al zo lange bloeiseizoen van de vlinderstruik verlengen en maar liefst tot in oktober van de kleurrijke bloemen genieten.

Vlinderstruik 'Nanho Blue'
Buddleja davidii 'Nanho Blue'
Vanaf
3,10
arrow-right
Vlinderstruik 'Empire Blue'
Buddleja davidii 'Empire Blue'
Vanaf
3,00
arrow-right
Vlinderstruik 'Lochinch'
Buddleja davidii 'Lochinch'
Vanaf
13,60
arrow-right

Welke verzorging heeft de vlinderstruik verder nodig?

Vlinderstruiken zijn behoorlijk makkelijke haagplanten die weinig eisen aan hun omgeving stellen. De enige harde eis die ze hebben is een bodem die goed gedraineerd is. Als hun wortels te lang in stilstaand water staan, is wortelrot namelijk onvermijdelijk. Wel is voor een zo uitbundig mogelijke bloei een warme standplaats in de zon aan te raden. In de halfschaduw gedijt de buddleja ook prima, maar in de schaduw zullen de planten veel minder bloemen krijgen. En dat is nu net waarom tuiniers voor deze prachtige haagplanten kiezen.

Op droge of arme grond kan het de bloei bevorderen om de vlinderstruik te bemesten. Normaal gesproken is het niet nodig om de grond rondom uw vlinderstruiken extra te bemesten, maar als de grond erg droog is en te weinig water vasthoudt, kan een goede kunstmest of een laag compost uw haagplanten helpen om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Water geven is echter veel belangrijker, ook voor de bloei. Op een droge, warme standplaats doet u dit het beste als het 's avonds wat koeler is, zodat het water niet verdampt voor het de wortels van uw vlinderstruiken bereikt.

loader
Laden...