Vlinderstruik snoeien

Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (wetenschappelijke naam: buddleja davidii) mag gerust een blikvanger worden genoemd, met zijn opvallend gekleurde trossen vol kleine bloemen. Roze, paars of wit, het is een plant die regelmatig in tuinen te vinden is. Veel mensen kiezen voor een vlinderstruik, niet alleen om de mooi uitziende bloemen maar ook omdat hij een zeer aangename geur verspreidt. Een geur die kleine diertjes zoals vlinders en bijen aantrekt, in veel tuinen een welkome gast, vooral vlinders. Dat is niet verwonderlijk, want het zijn elegante dieren die verschijnen wanneer het tijd is voor de mooiste periode van het jaar: de lente.

Wanneer u zich eens gaat oriënteren op vlinderstruiken zult u zien dat twee soorten het meest geliefd zijn: de White Profusion en de Black Knight. Met zijn ingetogen, maagdelijk witte bloemen is de White Profusion zeer geschikt wanneer u een wat strakker tuinontwerp heeft. Deze soort is altijd een goede keuze. De Black Knight is dieppaars van kleur en is daarom chic, perfect voor een eleganter tuinontwerp. De soorten Vlinderstruiken met fellere kleuren vindt u of prachtig of te opvallend, dat ligt eraan wat uw smaak is. In tegenstelling tot andere planten verschillen de verschillende soorten Vlinderstruiken onderling, behalve in bloemkleur, vrijwel niet van elkaar. Eigenschappen zoals de bladvorm of groeisnelheid zijn bij alle soorten gelijk. Hieronder leggen we uit hoe u de Vlinderstruik snoeien moet.

Vlinderstruik snoeien: hoe werkt het?

Vlinderstruik snoeien: hoe werkt het?

De Vlinderstruik bloeit in de nazomer, nadat de jonge scheuten aangegroeid zijn. Hij groeit en bloeit relatief snel, de bloeiperiode is ongeveer van juli tot oktober. De geur is dus op zijn sterkst in de zomer. U zult moeten wachten met snoeien tot het einde van de winter, wanneer er geen vorst meer is. U kunt het beste het volgende schema aanhouden.

Snoei in maart de Vlinderstruik tot ongeveer dertig centimeter boven de grond (wees niet bang om flink te snoeien, de Vlinderstruik kan daar prima tegen).

Knip in juni de toppen van de nieuwe scheuten. Daardoor vertakt de Vlinderstruik zich en komen er meer scheuten. En hoe meer scheuten, hoe meer bloemen en hoe voller de struik.

Vanaf augustus uitgebloeide bloemscheuten wegknippen, zodat nieuwe scheuten tevoorschijn kunnen komen.

Snoei de Vlinderstruik jaarlijks, want zo wordt hij steeds opnieuw gestimuleerd om te gaan bloeien. Snoeit u niet ieder jaar, dan zal de Vlinderstruik helaas snel verouderen en ontstaan er gaten. Dat wilt u natuurlijk niet, want een volle plant vol bloemen is het streven van iedere tuinier! Door zijn opvallende uiterlijk is de Vlinderstruik overigens niet geschikt voor een formele haag. De haag groeit snel uit tot twee à drie meter en heeft grote bloemtrossen die niet in het gareel kunnen worden gehouden. Geef de Vlinderstruik daarom de ruimte om uit te groeien tot de fleurige plant die hij is. Uiteraard kan de Vlinderstruik wel dienen als tuinafscheiding, dan kijken zowel u als de buren tegen iets moois aan in plaats van tegen zo’n saaie, kleurloze schutting.

Vlinderstruik op Haagplanten.net

Vlinderstruik op Haagplanten.net

Speciaal voor u hebben wij de soorten Vlinderstruiken uitgekozen die het beste zullen gedijen in uw tuin, zodat het onderhouden van uw Vlinderstuik de eenvoudigste zaak van de wereld wordt! Wij zorgen er altijd voor dat onze klanten onnodig werk wordt bespaard.