Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Makkelijke haagplanten

Er is geen mooiere tuinafscheiding dan een haag. Als u deze geplant heeft, hoeft u hem alleen nog maar te onderhouden. Maar wat als u geen groene vingers heeft of het te druk heeft om een paar keer per jaar te snoeien? Kies dan niet voor een schutting: met een van deze makkelijke haagplanten heeft u een prachtige haag in de tuin zonder dat u veel tijd aan onderhoud kwijt bent.

Makkelijk te verzorgen wintergroene haagplanten

In de regel hoeven bladverliezende haagplanten minder vaak gesnoeid te worden dan wintergroene haagplanten. Toch zijn er wat wintergroene soorten die niet veel van uw tijd vragen als het om het onderhoud gaat. Een laurierhaag snoeien hoeft bijvoorbeeld maar een keer per jaar te gebeuren, zelfs als u voor een grotere soort als de laurier 'Rotundifolia', de laurier 'Novita' of de laurier 'Genolia'® kiest. Dat heeft er deels mee te maken dat een laurierhaag (Prunus laurocerasus of laurierkers) nooit heel formeel wordt. Juist in zijn natuurlijke, speelse groeivorm is hij op zijn mooist. Er zijn dus geen extra snoeibeurten nodig om hem strak te houden.

De Japanse broodboom (Aucuba japonica) heeft veel positieve eigenschappen gemeen met de laurierkers. Zo hebben beide soorten grote, sierlijke bladeren met een glanzende bovenkant en zijn ze allebei vrij onderhoudsarm. Verder groeit de Japanse broodboom maar 20 tot 30 centimeter per jaar, waardoor hij niet snel groter wordt dan u hem wilt. De kardinaalsmuts (Euonymus fortuneii) heeft een vergelijkbare groeisnelheid. Bovendien ziet die er formeel eigenlijk net zo aantrekkelijk uit als in een wat natuurlijker groeivorm. Bent u op zoek naar een makkelijk te verzorgen inbraakwerende haag? Dan raden we de vuurdoorn (Pyracantha) aan. Die groeit niet snel, maar heeft wel stevige doorns en zelfs sierlijk gekleurde bessen.

 Taxus makkelijke coniferenhaag

Kies de taxus voor een makkelijke coniferenhaag

Coniferen zijn per definitie moeilijk in onderhoud. Niet dat het onderhoud zelf moeilijk is: coniferen snoeien is in zekere zin juist makkelijker dan bijvoorbeeld een laurierhaag, omdat u met een grote heggenschaar een groter deel van de haag in een keer kunt snoeien. Maar kiezen voor een coniferenhaag is hoe dan ook kiezen voor vaak snoeien. Op oud hout produceren de meeste coniferen namelijk geen nieuwe scheuten meer. Daarom is het zaak om het snoeien goed bij te houden. Een snelgroeiende haagconifeer als de leylandii vraagt dan al snel om drie à vier snoeibeurten in een jaar tijd.

Er is een uitzondering op deze regel en dat is de taxus. Zowel de Taxus baccata als de taxus 'Hillii' en de taxus 'Hicksii' lopen wel weer uit op oud hout. Bovendien groeit de taxus veel langzamer dan alle andere haagconiferen. Dat maakt taxussen tot goede buxusvervangers, maar ook een uitstekende keuze voor een makkelijk te verzorgen coniferenhaag. Veel tuiniers zullen twee keer per jaar hun taxushaag snoeien, zodat hij extra recht en vol wordt, maar zelfs met een jaarlijkse snoeibeurt behoudt een taxushaag zijn nette, formele vorm.

Wilt u toch een coniferenhaag uit de cipresfamilie? Kies dan voor een kleine thuja, zoals de thuja 'Brabant' of de thuja 'Smaragd'. Daarbij mag u geen snoeibeurt overslaan, maar met een à twee keer snoeien per jaar blijven ze mooi en smal.

Onderhoudsarme bloeiende hagen

Onderhoudsarme bloeiende hagen

Niet iedereen wil per se een wintergroene haag. Sommige mensen kiezen bewust voor bladverliezende soorten, omdat die een opvallender bloei hebben dan de meeste wintergroene soorten. De meeste bloeiende haagplanten zijn bijzonder makkelijke haagplanten. De vlinderstruik (Buddleja davidii) en de heesterganzerik (Potentilla fruticosa) zijn bijvoorbeeld in de meest uiteenlopende, stralende kleuren te verkrijgen en heel makkelijk te onderhouden. Vaak is snoeien niet eens noodzakelijk, omdat deze soorten zich niet voor een privacyhaag of een strak gesnoeide haag laten gebruiken.

Ook de meidoorn (Crataegus monogyna) en de sleedoorn (Prunus spinosa) vragen weinig onderhoud om ieder jaar weer prachtig wit te bloeien. En dat is maar goed ook, want door hun scherpe doorns is het lastig snoeien. Houd er wel rekening mee dat de sleedoorn uitsluitend in grotere tuinen aangeplant kan worden, omdat zijn wortelstelsel vrij veel ruimte opeist.

Het enige onderhoud dat bij de meeste bloeiende haagplanten een must is, is het koppen. Dat houdt in dat u na de bloeiperiode de uitgebloeide bloemen van de planten knipt. Als u dit niet doet, is dat niet schadelijk voor uw haagplanten, maar na een aantal jaren zal uw haag wel minder uitbundig bloeien. En juist omdat dat voor veel tuiniers de reden is om voor een bloeiende soort te kiezen, raden we aan om het koppen goed bij te houden.

Weinig snoeien voor een natuurlijk resultaat

Weinig snoeien voor een natuurlijk resultaat

Kiest u vanwege het landelijke karakter voor bladverliezende haagplanten, dan heeft u al helemaal een ruime keuze. Onze landschapshaag is bijvoorbeeld een gemengde haag met daarin de haagbeuk (Carpinus betulus), de krentenboom (Amelanchier lamarckii), de gele kornoelje (Cornus mas) en de meidoorn. Met uitzondering van de krentenboom zijn deze haagplanten wel in een rechte vorm te snoeien, maar ze komen beter tot hun recht in hun natuurlijke groeivorm. Weinig snoeien leidt dus tot een mooier resultaat. Wel is het raadzaam om eens in de zoveel tijd dode, zieke of te ver uitstekende takken weg te snoeien.

Er zijn ook haagplanten waarbij u zelf kunt kiezen. De beukenhaag (Fagus sylvatica) en de liguster (Ligustrum) kunt u bijvoorbeeld in een redelijk rechte haagvorm snoeien, maar u kunt ook hun natuurlijke groei stimuleren door ze weinig of niet te snoeien. U zult dan bijvoorbeeld zien dat een ligusterhaag charmant bloeit. Beuken en ligusters zijn dus net zulke makkelijke haagplanten als u zelf wilt.

Makkelijke haagplanten online kopen

Makkelijke haagplanten online kopen

Wilt u graag een haag in de tuin, maar ziet u op tegen het onderhoud? De vele makkelijke haagplanten die u bij Haagplanten.net online kunt kopen vragen niet veel expertise op het gebied van snoeien en onderhoud, maar leveren wel een prachtig resultaat op. Heeft u vragen over het onderhoud van de haagplanten die u op het oog heeft, maar vindt u uw antwoord niet op onze informatiepagina’s? Stel ze dan aan onze klantenservice.