Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Japanse Broodboom (Aucuba)

Filters filter
2 resultaten
Japanse broodboom 'Crotonifolia'
Aucuba japonica 'Crotonifolia'
Vanaf
7,90
arrow-right
Japanse broodboom 'Variegata'
Aucuba japonica 'Variegata'
Vanaf
6,20
arrow-right
Filters filter
2 resultaten

Groenblijvende haagplanten met gevlekte bladeren

Waarschijnlijk maakte het blad van de Japanse broodboom al vroeg indruk, want de wetenschappelijke naam van het plantengeslacht Aucuba is afgeleid van de Japanse woorden “aoki ba”, wat zoveel als “groen blad” of “groene boom” betekent. Zijn gele vlekken geven het donkergroene blad van de Japanse broodboom een unieke uitstraling. En omdat Japanse broodbomen groenblijvende haagplanten zijn, kunt u het hele jaar lang van die uitstraling blijven genieten. Tuiniers plantten de Japanse broodboom daarom al snel als solitaire planten in de tuin. Het duurde wat langer voordat ontdekt werd hoe geschikt Japanse broodbomen als haagplanten waren. Steeds meer mensen laten zich echter betoveren door de schoonheid van de Aucuba japonica.

Het glanzende, langwerpige blad van de Aucuba japonica doet sterk aan dat van de laurierkers denken. De Japanse broodboom is echter eenvoudig te herkennen aan de sierlijke gele vlekken op het blad. Om die reden wordt deze plant soms ook wel de gevlekte laurier genoemd. Als men het over de Japanse laurier heeft, gaat dat ook vaak over de Aucuba japonica. Maar hoewel een haag van Japanse broodbomen in sommige opzichten sterk op een laurierhaag lijkt, zijn deze planten niet verwant. De Japanse broodboom groeit een stuk langzamer dan de meeste laurierkersen, al kan hij na enkele jaren wel een hoogte van zo’n 2 meter bereiken.

Ongebruikelijk aan de Japanse broodboom is dat zijn standplaats weinig invloed heeft op het uiterlijk van zijn bladeren. Bij de meeste haagplanten met tweekleurige bladeren wordt de tweede kleur prominenter als de planten meer zonlicht vangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gele bladrand van de bonte haagliguster. Als de Aucuba japonica in de schaduw staat, wordt zijn blad echter nog mooier dan wanneer hij op een plek in de volle zon staat, waar hij bruine plekken kan krijgen door verbranding. Japanse broodbomen zijn hierdoor ook bijzonder mooi wanneer u ze als onderbeplanting gebruikt.

Welke soort Japanse broodboom?

In ons assortiment vindt u twee verschillende soorten Japanse broodboom: de Japanse broodboom 'Crotonifolia' en de Japanse broodboom 'Variegata'. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten is dat de 'Crotonifolia' mannelijk is en dus geen vruchten krijgt. De 'Variegata' krijgt die als vrouwelijke soort wel. Na bestuiving door een mannelijke plant groeien er in de herfst schitterende bessen aan de 'Variegata'. Deze hebben vanaf oktober een prachtige, felrode kleur die mooi met het blad contrasteert en de hele winter lang te zien kunnen blijven. Vogels lusten deze vruchten, maar omdat ze vrij laat in het jaar rijpen, zijn veel vogels al naar het zuiden voor ze ervan kunnen eten.

Gaat het u echt alleen om het blad van de Aucuba japonica? Dan kunt u ervoor kiezen om alleen exemplaren van de mannelijke 'Crotonifolia'-kweekvorm in de tuin te planten. Deze mannelijke Japanse broodboom heeft ook iets grotere bladeren dan zijn soortgenoten. Bij volwassen exemplaren is de licht getande bladrand ook wat nadrukkelijker aanwezig. Omdat het verder dezelfde plantensoort is, hebben beide kweekvormen ongeveer dezelfde omgevingseisen. En dat zijn er niet veel.

Japanse broodboom kopen bij Haagplanten.net

Een Japanse broodbomenhaag verzorgen

Het liefst staat de Japanse broodboom in een vochtige, voedingsrijke bodem, maar feitelijk verdragen deze haagplanten bijna iedere grondsoort. Zelfs voor een zware kleibodem is de Aucuba japonica geschikt, zolang u de grond maar goed draineert voor u uw haag plant. Plant u hem als solitaire struik, dan hoeft u de planten bijna niet te snoeien. Voor een haag is het echter belangrijk dat u de planten een à twee keer per jaar snoeit. Vanwege zijn relatief langzame groei zal vaker snoeien niet nodig zijn. De beste momenten om de Japanse broodboom te snoeien zijn na het verdwijnen van de laatste nachtvorst in het voorjaar en aan het begin van de herfst.

We raden aan om een tuinschaar of snoeischaar te gebruiken als u de Japanse broodboom snoeien gaat. Hiermee kunt u de takken een voor een doorknippen. De extra tijd die dit kost is het zeker waard. Met groter snoeigereedschap bestaat namelijk het risico dat u door de mooie bladeren heen knipt, met lelijke zwarte of bruine randen als gevolg. Voor het algehele uiterlijk van uw haag is dat natuurlijk niet wenselijk. Zorg dat het snoeiwerk eind september klaar is, dan kunnen de snoeiwonden herstellen voordat de eerste nachtvorst zijn intrede doet.

Japanse broodboom online kopen

De populariteit van de laurierhaag, de taxus, de thuja of de liguster heeft de Japanse broodboom nog niet, maar wij vinden dat hij deze dubbel en dwars verdient. Met zijn karakteristieke bladeren en beperkte onderhoudseisen is de Aucuba japonica een plant die weinig vraagt, maar veel geeft. Via de webshop van Haagplanten.net kunt u deze prachtige haagplanten eenvoudig en tegen een scherpe prijs online kopen. De haagplanten die u bestelt worden direct bij topkwekerijen vandaan bij u aan huis bezorgd. Daar mag u ook op rekenen als u andere haagplanten bij ons bestelt, zoals een van onze prachtige coniferen.

loader
Laden...