Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Glansmispel

De glansmispel, in het Latijn Photinia, is een plantengeslacht waarvan enkele soorten erg geschikt zijn als haagplanten. De bekendste glansmispel is de 'Red Robin', die als haagplant steeds bekender wordt, maar er bestaan daarnaast nog andere glansmispels die als haag kunnen worden geplant. Houd ons assortiment in de gaten!

Van nature komen glansmispels voor in bergachtige streken in Zuidoost-Azië. De plant groeit ook in de Himalaya. De glansmispel is goed opgewassen tegen fel zonlicht, zoals dat in de besneeuwde gebergten voorkomt. Een plekje in de zon is voor deze haagplant dus geen probleem.

Omdat de glansmispel in hoge gebieden groeit is de plant vertrouwd met een kouder klimaat. Dat betekent dat de glansmispel ook in ons klimaat goed gedijt. Tegelijk is de plant wel gevoelig voor wind, plant haar dus in de luwte. Bij strenge vorst moet u rekening houden met vorstschade.

De glansmispelsoorten die als haagplant worden verkocht zijn natuurlijk geselecteerd op hun goede eigenschappen in de tuin. Op onze website leest u meer handige tips over de planten die wij verkopen, zodat de glansmispel succesvol wordt in uw tuin.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Weergeven
per pagina
Sorteer op

Glansmispel 'Red Robin' - geschiedenis

De glansmispel 'Red Robin', ook wel Photinia 'Red Robin', heeft als wetenschappelijke naam Photinia x fraseri. Daaraan is af te leiden dat deze plant een cultivar is, ontstaan in een door mensen verzorgde omgeving. Toch is deze plant geen klassieke kruising, de glansmispel 'Red Robin' werd eigenlijk bij toeval ontdekt in de Amerikaanse kwekerij „Fraser”, in Alabama. Deze ontdekking vond plaats ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, in 1943.

Het is moeilijk voor te stellen, maar voor 1943 bestond de Photinia 'Red Robin' nog helemaal niet. Uiteraard waren er wel andere glansmispel-soorten met vergelijkbare kwaliteiten, die groeiden in Azië en Noord-Amerika. Twee van die soorten waren de Photinia glabra en de Photinia serratifolia. Deze twee planten zijn als het ware de „ouders” van de moderne Photinia 'Red Robin'. Zij vormden de basis van de kruising, die als gezegd toevallig ontstond.

Het komt wel vaker voor dat er nieuwe soorten ontstaan door middel van spontane kruising tussen twee soorten die bij elkaar in de buurt voorkomen, of zoals in dit geval op dezelfde plek geteeld worden. Het gebeurt bijvoorbeeld regelmatig bij hopsoorten die nauw aan elkaar verwant zijn, maar ook bij andere soorten haagplanten, zoals bijvoorbeeld de leylandii-conifeer, die is ontstaan uit de wilde soorten nootkacipres en montereycipres. Dit interessante en fascinerende proces is dus zeker geen onbekend fenomeen, de glansmispel 'Red Robin' staat hier niet alleen in. Het is ook niet ongebruikelijk dat er uit dezelfde soort spontaan een nieuwe soort ontstaat, zonder dat er sprake is van kruisbestuiving. Dat is bij de glansmispel ‘Red Robin’ echter niet gebeurd, hier is duidelijk sprake van een plant die is ontstaan uit twee ouders.

Met de toevallige kruising was de cultivar nog niet klaar, bij kruisingen wordt er namelijk bijna altijd verder gesleuteld om tot een optimaal resultaat te komen. De soort werd daarom in kwekerijen verder verfijnd, de moderne Photinia fraseri 'Red Robin' ontstond uiteindelijk in Nieuw-Zeeland, ver verwijderd van zijn oorspronkelijke geboortegrond. Daarna zou het nog lang duren voor de 'Red Robin' ook echt zo populair werd als 'ie tegenwoordig is. Vanaf de jaren ‘90 kwam deze haagplant meer in de belangstelling en inmiddels is het de populairste Photinia die er bestaat. En die reputatie is welverdiend, zo vinden wij. Hieronder vertellen we graag wat meer over de glansmispel ‘Red Robin’.

Photinia in de tuin

Photinia ‘Red Robin’ in de tuin

Beginnende tuiniers of ervaren tuinenthousiastelingen zullen zich vast afvragen: wat is nu het effect van Photinia fraseri 'Red Robin' in de tuin en waarin onderscheidt deze plant zich van al die andere soorten die je kunt vinden in onze plantenshop? De glansmispel ‘Red Robin’ is vooral geliefd om de heldere rode kleur van de bladeren. Dat is trouwens vrij vertaald wat de naam betekent: Photinia is afgeleid van het Griekse woord voor „schijnen”, „helder licht geven” en 'Red Robin' slaat natuurlijk op de kleur en de associatie met het roodborstje. Glansmispel ‘Red Robin’ in de tuin planten geeft dan ook in de eerste plaats een mooi kleuraccent aan uw tuin. Een bijzondere eigenschap van de glansmispel is daarbij dat deze plant wintergroen is. In normale Nederlandse winters met weinig vorst redt de glansmispel zich prima. Mocht het nou toch wat harder gaan vriezen, dan is het niet onverstandig om de bladeren te beschermen. Met maximaal twee snoeibeurten per jaar houdt u de haag mooi, jaar in, jaar uit.

De grote populariteit van de glansmispel doet mensen soms ook twijfelen. Onderscheidt u zich nog wel als u zo'n "gewone” haag plant? Is het niet mooier om iets originelers te planten? Als u echt origineel wilt zijn kunt u bij Haagplanten.net natuurlijk voor veel ander moois terecht, maar toch zouden we u niet willen ontraden voor de Photinia 'Red Robin' te kiezen. Deze haag heeft genoeg karakter om eigenzinnig te blijven, zeker als u haar in combinatie met andere kleurige hagen plant. Bovendien: vergeleken met veel van onze andere haagplanten is de glansmispel nu ook weer niet zo populair dat u ‘m in elke tuin tegenkomt. Kijk maar eens naar de coniferen of de laurierkers, deze planten zijn bepaald geen zeldzaam verschijnsel. Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, taxus, coniferen, laurier, beukenhaag of haagbeuk.

De Photinia is een verre verwant van de appelboom. Hoewel je dat niet echt aan de glansmispel 'Red Robin' kunt zien, zult u het vast merken, want net als appelbomen heeft de Photinia een grote aantrekkingskracht op vogels en vlinders. Dat is natuurlijk een prettig bijeffect van deze boom in uw tuin: het zal er zeker levendiger en kleurrijker op worden, ook in de lucht. Misschien weet ook het roodborstje zijn „naamgenoot” in uw tuin te vinden...