Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Kardinaalsmuts

Euonymus (Nederlandse naam: kardinaalsmuts) soorten groeien het beste op een goed doorlatende en humusrijke grond, hoewel bijna iedere grondsoort geschikt is. De kardinaalsmuts is afkomstig uit Japan en Korea. De kardinaalsmuts kan uitstekend worden gebruikt voor het maken van lage hagen. Ze zijn zeer winterhard en gemakkelijk bij te houden. Voor de bonte soorten van de kardinaalsmuts geldt dat hoe meer de plant in de zon staat, hoe bonter het blad wordt. Zet men de plant in de schaduw, dan zal het blad meer groen kleuren.

Ben je op zoek naar een lage haag die een iets minder formeel voorkomen heeft dan de buxus? Of is de buxusziekte in jouw tuin een te groot risico om een echte buxushaag te planten? Dan is de kardinaalsmuts een heel bruikbaar alternatief voor de buxus!

Kardinaalsmuts als haagplant

De kardinaalsmuts is een redelijk compacte haagplant. Er zijn talloze soorten. In Nederland is de wilde kardinaalsmuts inheems, maar dit is wel een soort die zijn bladeren verliest in de winter. Populairder zijn uitheemse soorten die het hele jaar door groen blijven. In onze webwinkel kunt u dan ook deze wintergroene kardinaalsmuts kopen. De soorten zijn door ons speciaal geselecteerd op hun goede geschiktheid voor uw tuin.

De kardinaalsmuts is een giftige tuinplant. Dat moet u natuurlijk goed beseffen als u ervoor kiest de kardinaalsmuts te kopen. Voor mensen zijn alle delen van de plant giftig, het eten van de besjes kan zelfs dodelijk zijn. De meeste andere dieren hebben van het gif geen last, dus vogels zullen uw tuin ongehinderd blijven bezoeken. Om deze giftigheid zien we de mooie kardinaalsmuts zelden in parken, waardoor uw tuin wel extra zal opvallen.

Kardinaalsmuts geschiedenis

Kardinaalsmuts geschiedenis

Hoewel de naam „kardinaalsmuts” naar het katholieke geloof verwijst, was deze plant in de tijden voor de opkomst van het christendom al heel bekend. Euonymus was volgens de Grieken een plant die het goede voorspelde en latere culturen dichtten de kardinaalsmuts allerlei magische krachten toe. Dat heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat deze plant al vroeg werd geplant en werd gewaardeerd.

De voorspellende gave van de Euonymus was zowel positief als negatief. Bloeide de kardinaalsmuts op tijd, dan betekende dat voorspoed en succes. Bloeide de kardinaalsmuts te vroeg in het jaar, dan zou dat juist op tegenslag kunnen wijzen. Zo geloofden middeleeuwers wel dat een te vroeg bloeiende kardinaalsmuts een pestepidemie aankondigde. Tegelijk werden de besjes wel gebruikt als een middel tegen hoofdluis.

Het hout van de kardinaalsmuts is erg geschikt voor het maken van kleine gereedschappen. Typisch is het gebruik van Euonymus-hout voor het spinnewiel. Daarom heette de kardinaalsmuts vroeger ook wel spindelboom. Van die Nederlandse naam is het Engelse spindle tree een vertaling. Een naam die het nut van de plant aangeeft, terwijl de moderne naam het uiterlijk omschrijft: een mooie samenvatting van hoe kardinaalsmuts van nutsplant tot sierplant uitgroeide.

Kardinaalsmuts in de tuin

Kardinaalsmuts in de tuin

In de tuin wordt de kardinaalsmuts dan ook uitsluitend geplant vanwege het siereffect. Tegen hoofdluis hebben we tegenwoordig wel betere middeltjes en de voorspellende gaven van deze plant hebben in onze tijd niet veel betekenis meer. De besjes zijn overigens niet alleen voor luizen, maar ook voor mensen giftig, dus plukken heeft geen zin. Zo is de kardinaalsmuts een echte sierstruik zonder direct nut – maar sierwaarde is ook wat waard!

Sierlijk aan de kardinaalsmuts zijn de mooie, volle bladeren, die in het najaar (afhankelijk van de soort) in prachtige tinten rood kunnen verkleuren. Ook de besjes zien er fraai uit. Het is een struikachtige plant. Hoewel de kardinaalsmuts best hoog en oud kan worden, kiezen de meeste tuinliefhebbers er voor om er een lage, vriendelijke haagplant van te maken met een landelijke uitstraling.

Ironisch voor een plant die hoofdluis zou bestrijden is z'n relatieve aantrekkingskracht op bladluizen. Door die luizen, die geen plaag vormen, komen er weer veel lieveheersbeestjes op de kardinaalsmuts af en dat is natuurlijk leuk voor uw tuin. Ook rupsen en later in het jaar vlinders weten hun weg naar de kardinaalsmuts wel te vinden. Het is een plant die kleur en leven biedt en daarom een genot is om naar te kijken.

Kardinaalsmuts kopen bij Haagplanten.net

Kardinaalsmuts kopen bij Haagplanten.net

Wij houden van de kardinaalsmuts. Het is een pracht van een haagplant, kleurrijk, sterk, winterhard en in het geval van de soorten in onze webshop, ook wintergroen. Of misschien is groen niet het goede woord, want de kardinaalsmuts slurpt het zonlicht op en straalt. Geen wonder dat wij van haagplanten.net hart hebben voor de kardinaalsmuts. Bij ons kunt u de kardinaalsmuts kopen voor vriendelijke prijzen. Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxustaxusconiferenlaurierbeukenhaag of haagbeuk.

In principe kan iedereen een kardinaalsmuts kopen, ze gedijen als gezegd op veel verschillende soorten grond. De gebieden waar deze plant ook in het wild voorkomt, vooral Limburg en Drenthe, zijn natuurlijk extra geschikt, maar de soorten in onze webwinkel kunnen ook elders heel goed groeien. Daarom hebben we ze immers voor u uitgezocht. Bekijk de bovenstaande soorten en kies met welke kardinaalsmuts u uw tuin kleur gaat geven.