Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Winterharde haagplanten


Winterharde haagplanten en wintergroene haagplanten worden vaak in één adem genoemd. Toch is er een belangrijk verschil. Met winterharde haagplanten bedoelen we planten die goed tegen vorst kunnen. Daar hoeven ze niet per se hun bladeren voor te behouden. Er zijn wintergroene soorten die makkelijk vorstschade oplopen en bladverliezende soorten die de kou zonder problemen trotseren. Woont u op een koude plek en wilt u de zekerheid dat uw haag ook ’s winters sterk blijft? Kies dan voor een van deze winterharde soorten.

Kleurrijk en winterhard: de hulst en de rhododendron

Kleurrijk en winterhard: de hulst en de rhododendron

Een van de meest klassieke winterplanten is de hulst (Ilex). Omdat hulst wintergroen en volledig winterhard is, doet de kou deze plant niet zo veel. Sterker nog: in de wintermaanden ziet de hulst er zelfs op zijn mooist uit, want dan groeien er rode bessen aan vrouwelijke hulstplanten. Zelfs op een relatief koude plek hoeft u zich dus geen zorgen om uw hulsthaag te maken. In de wintermaanden is uw hulst bijzonder kleurrijk en hij heeft geen extra bescherming nodig om de winterkou te kunnen doorstaan. Na een aantal jaar is een haag van hulst ondoordringbaar.

Ook kleurrijk is de rhododendron, een van de meest winterharde haagplanten in ons deel van de wereld. Tot een temperatuur van 35 graden onder nul geeft de rhododendron geen krimp en zulke lage temperaturen zijn in Nederland nog nooit gemeten. Bovendien bloeit de rhododendron in tussen april en juni zeer uitbundig. U heeft bij ons de keuze uit rhododendrons die in verschillende kleuren bloeien. En in tegenstelling tot de meeste bloeiende haagplanten is hij wintergroen. Zijn mooie donkergroene gebladerte blijft dus het hele jaar te bewonderen. Ook als u in een streek woont die kouder is dan gemiddeld.

Vorstbestendige coniferenhagen taxus

Vorstbestendige coniferenhagen

Wilt u een wat formelere haag dan een rhododendronhaag of een hulsthaag? Dan laat de taxus weer eens zien waarom hij een van de meest geliefde haagplanten van Europa is. De Taxus baccata, de taxus 'Hillii' en de taxus 'Hicksii' zijn zeer goed winterhard; ze kunnen temperaturen van -35 °C zonder moeite aan. Voor een relatief onderhoudsarme coniferenhaag die zijn mooie uiterlijk zelfs op de koudste winterdagen behoudt kunt u dus op een taxushaag vertrouwen. Zelfs als u de taxus als buxusvervanger voor de vormsnoei gebruikt.

Ook de thuja is een coniferensoort die zich goed tegen de kou kan verweren. Dat geldt zowel voor de kleinere thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd' als de grotere reuzenlevensbomen, zoals de thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens'. Deze coniferen zijn winterhard tot een graad of dertig onder nul en dus veilig om zelfs in de koudste regio’s van Nederland aan te planten. Zowel de taxus als de thuja is wintergroen. De watercipres (Metasequoia glyptostroboides) is dat niet, maar die heeft wel een stijlvolle herfstkleur en een resistentie tegen de kou tot zo’n -35 graden.

Minder formele winterharde haagplanten laurier

Minder formele winterharde haagplanten

Wilt u wel een wintergroene haag, maar niet het rechte, formele karakter van een coniferenhaag of een hulsthaag? Dan zou u ook een laurierhaag kunnen overwegen. Met zijn grote bladeren, die een glanzende bovenzijde hebben, ziet zo’n haag er wat vrolijker en speelser uit. Niet alle soorten laurierkers zijn even winterhard, maar de laurier 'Etna' en de laurier 'Zabeliana' hebben er geen moeite mee als ze met 20 tot 25 graden vorst te maken krijgen. Dit zijn wel wat lager blijvende lauriersoorten, maar als u een winterharde laurierhaag wilt die tegen inkijk kan beschermen, is de laurier 'Novita' een uitstekende optie voor een privacyhaag.

Een wat natuurlijker ogende haag die goed tegen de kou kan is de beukenhaag (Fagus sylvatica). De groene beuk is een inheemse haagplant die heeft bewezen dat het Europese klimaat hem goed ligt, maar ook de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') is winterhard tot zeker 25 graden onder nul. Bovendien verdort het blad in de winter, maar blijft het wel aan de haag hangen, waarmee uw privacy gegarandeerd is. Een gemengde bloeiende haag die ook nog eens zeer vorstbestendig is kunt u krijgen door verschillende soorten heesterganzerik (Potentilla fruticosa) in de tuin te planten.

Haag vorstbestendig heesterganzerik

Wat als mijn haag niet vorstbestendig is?

Heeft u bijvoorbeeld vanwege het uiterlijk van de planten een haag in de tuin staan die niet heel winterhard is? Dan zijn er wat maatregelen die u kunt treffen om uw haag tegen wintertemperaturen te beschermen. U kunt de wortels van uw haag bijvoorbeeld afdekken met wat stro of een vliesdoek. Hiermee houdt u de wortels warm. Als u van tevoren weet dat uw haagplanten ietwat gevoelig zijn voor de kou kunt u ook uw haag planten op een plek waar hij wat beschutting heeft. Daar zal hij minder last hebben van de kou.

Vorstschade is niet bij iedere haagplant een even groot probleem. Planten als de klimop (Hedera) en de sneeuwbal (Viburnum tinus) zijn enigszins vatbaar voor vorst, maar zullen zich makkelijk herstellen van de vorstschade waarmee ze te maken krijgen. Let wel altijd op dat u uw haagplanten ruim voordat het gaat vriezen snoeit. Zo kunnen de snoeiwonden van de planten herstellen voor de temperaturen onder nul zakken.

Online winterharde haagplanten kopen Laurier

Online winterharde haagplanten kopen

Woont u in een regio waar het ’s winters kouder dan in de rest van Nederland wordt? Zoals u ziet heeft u flink wat keuze uit winterharde haagplanten die er allemaal anders uitzien. U kunt al deze haagplanten online kopen bij Haagplanten.net, dan weet u zeker dat u voor een scherpe prijs de beste winterharde haagplanten aangeleverd krijgt. Ze zijn namelijk afkomstig van professionele kwekers en worden door experts bij u thuis gebracht.