Coniferenhaag soorten

Coniferenhaag soorten

Als mensen een groene haag met naaldvormige bladeren zien staan weten ze al snel dat het om een coniferenhaag gaat, ook als ze niet eens heel veel kennis van planten hebben. Best begrijpelijk, want coniferen hebben een zeer kenmerkend uiterlijk dat ze duidelijk onderscheidt van andere haagplanten. Het woord coniferen is eigenlijk een heel brede term. Botanici duiden er een groep in het plantenrijk mee aan waar honderden soorten onder vallen. Slechts een klein groepje van deze bomen wordt ook in de volksmond “conifeer” genoemd, en een nog kleinere groep daarvan wordt gebruikt als haagplant.

De verzamelnaam coniferen is handig als je weet dat het om een conifeer gaat, maar niet precies om welke soort. Sommige mensen denken wel dat er één soort haagconifeer bestaat, maar niets is minder waar. Als u een beetje rondklikt op Haagplanten.net ziet u al snel dat er verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Bij Haagplanten.net hebben wij er vijf in het assortiment. Daaronder vallen weer een aantal cultivars. De verschillen tussen deze planten kunnen behoorlijk groot zijn. Het is lekker makkelijk ze allemaal coniferen te noemen, maar door de verschillen is dat eigenlijk best verwarrend. Vergelijk de taxus maar eens met de levensboom of watercipres, het verschil zal u meteen duidelijk worden. Bij Haagplanten.net staan de soorten overzichtelijk ingedeeld onder de coniferen, maar wij raden u aan de teksten goed te lezen voordat u besluit welke soort coniferenhaag het meest bij u past.

Haagconiferen: soorten en cultivars

Haagconiferen: soorten en cultivars

Als u door het menu van de coniferen navigeert op onze site ziet u in één oogopslag dat haagconiferen veel te bieden hebben. Snelle groeiers als de leylandiiconifeer staan tegenover gemiddelde groeiers als de thuja en trage groeiers zoals de taxus. De groeisnelheid heeft als voordeel dat u maar een jaar of twee-drie hoeft te wachten totdat uw haag zichtdicht en op hoogte is, ook al kiest u voor kleine planten bij aankoop. De groeisnelheid kan zich echter ook tegen u keren, want ook als de haag op hoogte is zal hij blijven doorgroeien. Regelmatige snoei is dan onontkoombaar. Dat probleem speelt minder of niet bij langzamere groeiers.

Coniferenhaag Leylandii
Coniferenhaag Taxus
Coniferenhaag Thuya

 

Een erg makkelijke plant is de levensboom, ook wel thuja genoemd. Deze groeit niet zo snel als de leylandii, maar nog altijd snel genoeg. De levensboom stelt weinig eisen aan de grond en groeit bijna overal probleemloos. Bekende cultivars zijn de thuja ‘Brabant’ en thuja ‘Smaragd’, die bovendien erg voordelig in aanschaf zijn. Levensbomen behoren tot de meest aangeplante coniferen in Nederland. Wilt u liever minder geijkte coniferenhaag soorten? Kijk dan eens of de watercipres iets voor u is. De watercipres is de enige conifeer die in de winter zijn blad verliest, een heel bijzonder schouwspel. Of laat u overtuigen door de unieke blauwe gloed van de blauwe Californische cipres, een cultivar die speciaal geselecteerd is vanwege zijn aparte kleur. Bij Haagplanten.net hebben we voor iedereen wel iets in het assortiment. Als u meer vragen hebt, bel ons dan vooral even op en laat u informeren door één van onze medewerkers, of lees meer op de pagina's coniferen planten, coniferen snoeien en natuurlijk coniferen kopen.