Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagconiferen


Haagconiferen zijn voor veel mensen synoniem met een strakke, wintergroene haag. En dat is eigenlijk ook best logisch, want coniferen hebben verschillende eigenschappen die ze zeer geschikt maken voor zo’n strakke, stijlvolle haag. Maar hoewel veel haagconiferen een formele haag opleveren, hebben ze allemaal hun eigen voordelen en uiterlijke kenmerken. We laten u zien welke dat zijn, zodat u gemakkelijk kunt beslissen wat de beste haagconiferen voor uw tuin zijn.

De taxus is een bijzondere haagconifeer

De taxus is een bijzondere haagconifeer

De taxus is de populairste coniferensoort van West-Europa. In veel Nederlandse tuinen is dan ook een taxushaag terug te vinden. Als privacyhaag in de achtertuin, maar ook als elegante lage haag in de voortuin. Daarin is de taxus best een aparte coniferensoort, want bijna alle andere haagconiferen groeien te snel om laag te houden. De gewone taxus (Taxus baccata) en de Taxus media groeien 15 tot 20 centimeter in het jaar. Met één à twee keer per jaar uw taxushaag snoeien ziet uw haag er dus strak en aantrekkelijk uit.

Verder is het mogelijk om uw taxushaag te verjongen. Dit in tegenstelling tot de meeste andere coniferen. De taxus produceert namelijk als enige van onze haagconiferen nieuwe scheuten op oud hout. Een uit de kluiten gegroeide taxus is dus eenvoudig te herstellen. Nu zal hij door zijn groeisnelheid zijn vorm niet snel verliezen en daarmee is de taxus zelfs een uitstekende buxusvervanger. Voor een hoge taxushaag moet u door dit groeitempo enigszins geduld hebben, maar hij kan wel twee meter hoog worden. Het wachten kunt u eventueel overslaan door voor een kant en klare taxushaag te kiezen.

De meeste haagconiferen hebben onopvallende vruchten, maar aan vrouwelijke taxussen groeien in de herfst mooie rode bessen. In deze bessen zitten wel pitten die uiterst giftig zijn, net als de takken en de naalden van de taxus, maar mooi is een taxushaag met bessen wel. Heeft u hier interesse in? Dan moet u een taxushaag planten waarin per tien exemplaren van de vrouwelijke taxus 'Hicksii' één exemplaar van de mannelijke taxus 'Hillii' staat.

De thuja: fris en vriendelijk

De thuja: fris en vriendelijk

Een mooie haagconifeer met een heel ander karakter is de thuja. Deze coniferensoort, die in het Nederlands ook wel als de levensboom bekend staat, is namelijk een schubconifeer en geen naaldconifeer. Schubconiferen lopen niet uit op oud hout en moeten dus regelmatig gesnoeid worden. Met een groei van ongeveer 30 centimeter per jaar is het snoeien echter goed bij te houden. Dat is wel afhankelijk van de soort. Reuzenlevensbomen als de thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens' groeien wat sneller dan de in Nederland zeer populaire thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd'.

Wat een thujahaag wel voor heeft op sneller groeiende haagconiferen is dat hij redelijk smal te houden is. Heeft u dus een relatief kleine stadstuin, maar wilt u toch een coniferenhaag die hoog genoeg wordt om uw tuin tegen inkijk te beschermen? Dan is de thuja 'Brabant' of de thuja 'Smaragd' een uitstekende keuze. Veel van onze klanten vallen voor de vriendelijke uitstraling en de frisse geur van deze coniferen. Bovendien is de thuja uiterst winterhard. Het zijn dus niet alleen groenblijvende haagplanten: zelfs strenge winters doen de thuja geen kwaad.

Snelgroeiende cipressen: de Californische cipres en de leylandii

Snelgroeiende cipressen: de Californische cipres en de leylandii

Sommige haagconiferen zijn uitstekend geschikt voor als u snel een hoge privacyhaag in de tuin wilt, maar een kant en klare haag iets boven uw budget is. U kunt dan bijvoorbeeld de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia) overwegen. Deze oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige coniferensoort groeit ook zo’n 30 centimeter per jaar, maar kan in de eerste jaren wat sneller groeien. In het wild kunnen deze coniferen maar liefst 40 meter hoog worden, maar als u ze regelmatig snoeit, komen ze als haag van zo’n 2 meter ook uitstekend tot hun recht. Wanneer hij die hoogte bereikt, is uw Californische cipressenhaag meteen zichtdicht.

De leylandii (Cupressocyparis leylandii) is misschien wel de snelst groeiende haagplant in ons assortiment. Onder optimale omstandigheden kan de leylandii in een jaar wel een meter hoger worden. Een coniferenhaag die hoog genoeg is om uw privacy te beschermen staat er dus binnen twee jaar. Houd er wel rekening mee dat een leylandiihaag in de eerste jaren redelijk open is. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de haag dichter wordt. Snoeibeurten zijn ook echt nodig; snoeit u de leylandii minder dan drie à vier keer per jaar, dan zullen er op den duur bruine of kale plekken in de haag ontstaan die niet meer te herstellen zijn.

Bladverliezende haagconiferen

Bladverliezende haagconiferen

Het merendeel van de haagconiferen die u op Haagplanten.net kunt kopen zijn wintergroene haagplanten. Er zijn echter ook haagconiferen die hun naalden verliezen. Dat lijkt in eerste instantie misschien een nadeel, maar het heeft ook een groot voordeel: uw coniferenhaag ziet er ieder seizoen anders uit. Uw uitzicht zal dus nooit gaan vervelen. De Japanse lariks (Larix kaempferi) en de watercipres (Metasequoia glyptostroboides) hebben bijvoorbeeld een prachtige herfstkleur. Bovendien is de watercipres de enige coniferensoort die in natte grond te planten is. Coniferen planten in natte grond levert meestal wortelrot en dus een dode haag op, maar de watercipres gedijt juist op een vochtige bodem.

Online haagconiferen kopen

Online haagconiferen kopen

Ons online aanbod aan haagconiferen is groot en gevarieerd. Voor ieder tuinontwerp kunt u bij ons wel haagconiferen kopen. Maar ook als u liever andere haagplanten wilt, zoals een laurierhaag, een beukenhaag of een bloeiende haag, kunt u bij ons terecht. We leveren uw haagconiferen of andere haagplanten bij u thuis. Dat scheelt u veel tijd en extra kosten met heen en weer rijden. Bovendien komen onze haagplanten bij uitstekende kwekers vandaan.