Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Rhododendron

De rhododendron is een van de meest uitbundig bloeiende wintergroene haagplanten. Bij Haagplanten.net heeft u de keuze uit rhododendrons met wel twaalf verschillende bloemkleuren. U kunt uw favoriete bloemkleur uitkiezen, maar u kunt ook verschillende rhododendrons met elkaar combineren in een extra kleurrijk bloeiende haag. Omdat rhododendrons een maximale hoogte van 2 meter hebben en uitstekend tegen vorst kunnen, kunt u deze haagplanten zelfs voor een privacyhaag gebruiken. De meeste rhododendrons bloeien in mei en juni.

Voordelen:

  • Bijzonder uitbundige bloei
  • Schitterende glanzende bladeren
  • Zeer goed winterhard; de rhododendron kan wel 35 graden vorst aan
  • Wintergroen
  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Geschikt voor bijna alle standplaatsen

Nadelen:

  • Gedijt alleen op zure grond
  • Heeft meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld een coniferenhaag
Tonen als Foto-tabel Lijst

12 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op

Wintergroen met een kleurrijke bloei

Vrijwel alle haagplanten bloeien, maar als we naar de meest opvallend bloeiende haagplanten kijken, zijn dat overwegend bladverliezende soorten. Denk bijvoorbeeld aan populaire soorten als de vlinderstruik, de hortensia, de meidoorn en de sleedoorn. Het is goed te begrijpen waarom deze haagplanten zo populair zijn, omdat ze in de lente en de zomer ontzettend veel kleur naar de tuin brengen. In de winter staan ze er echter kaal bij. Veel wintergroene haagplanten bloeien minder opvallend, maar de rhododendron is daar een belangrijke uitzondering op. In mei en juni staan deze haagplanten uitbundig in bloei met grote bloemen die met hun mooie kleuren gegarandeerd de aandacht trekken.

Welke kleuren de rhododendron naar uw tuin gaat brengen is afhankelijk van welke kweekvorm u precies in de tuin plant. Veel soorten bloeien in roze tinten, zoals de rhododendron 'Roseum Elegans', de rhododendron 'Germania' of de perzikkleurige rhododendron 'Virginia Richards'. Maar dat is lang niet de enige optie die u heeft. De hagelwitte bloemen van de rhododendron 'Cunninghams White', de rhododendron 'Madame Masson' en de rhododendron 'Gomer Waterer' zijn geliefd bij veel tuiniers, terwijl de gele rhododendron 'Horizon Monarch' voor een zonnige uitstraling zorgt. Heeft u liever iets uitbundigers? De rhododendron 'Marcel Menard' heeft paarse bloemen met een geel hart, terwijl de rode bloemen van de rhododendron 'Red Jack' en de rhododendron 'Nova Zembla' meteen in het oog springen.

Rhododendron online kopen bij Haagplanten.net

De rhododendron in Europese tuinen

De naam van de rhododendron is Grieks en betekent “rozenboom”. Toch lijkt het erop dat deze bijzondere haagplanten van veel verder weg komen, aangezien de rhododendron rond het begin van onze jaartelling al gekweekt werd in Oost-Azië. Daar is het klimaat vergelijkbaar met het onze, waardoor deze kleurrijke haagplanten ook in ons deel van de wereld uitstekend gedijen. Met koude winters heeft de rhododendron geen enkel probleem. Sterker nog: met een winterhardheid tot zeker 35 graden onder nul is de rhododendron een van de meest winterharde haagplanten in ons assortiment. Zijn glanzende, donkergroene bladeren blijven ’s winters ook aan de planten hangen, waardoor ze prima tegen inkijk kunnen beschermen als ze hun uiteindelijke hoogte van zo’n 2 meter bereikt hebben.

Het enige waar u echt op moet letten als u een rhododendron planten gaat is dat u de planten in de juiste grondsoort zet. Rhododendrons zijn namelijk zuurminnende haagplanten en gedijen daardoor slecht in een grond die te droog of te kalkrijk is. Heeft uw tuin geen zure grond, maar wilt u wel een mooie rhododendronhaag? Dan kunt u de grond mengen met tuinturf om de bodem beter op de eisen van de rhododendron aan te laten sluiten. Zorg dat de grond altijd vochtig blijft door in droge perioden extra water te geven. Wel is een goede afwatering gewenst, want de rhododendron kan last krijgen van wortelrot als zijn wortels langere tijd onder water blijven staan.

Qua standplaats is de rhododendron dan weer heel makkelijk. Rhododendrons gedijen zowel in de zon als in de schaduw, al is het net als bij de meeste bloeiende haagplanten wel zo dat ze in de schaduw minder bloemen zullen krijgen.

Onderhoudstips voor de rhododendron

Tegenover zijn kieskeurige houding qua grondsoorten staat dat de rhododendron zeer eenvoudig te onderhouden is. Een rhododendronhaag hoeft niet per se gesnoeid te worden. Met een bescheiden groeisnelheid van 20 à 30 centimeter per jaar zal zo’n haag ook niet al te snel uit model groeien. Vindt u wel dat uw rhododendronhaag te hoog of te breed wordt? Dan kunt u de haag eventueel verjongen door de planten tot op het oude hout terug te snoeien. Uw rhododendrons zullen daarna gewoon weer mooi uitlopen. Houd er wel rekening mee dat de planten in het eerste jaar na zo’n rigoureuze snoeibeurt niet zullen bloeien. Rhododendrons bloeien namelijk op hout dat een jaar of ouder is.

Wilt u uw rhododendronhaag snoeien? Doe dat dan bij voorkeur aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Zo kunnen de snoeiwonden herstellen voordat het gaat vriezen en snoeit u geen takken die gaan bloeien weg. Ook komt het de bloei ten goede als u de uitgebloeide bloemen jaarlijks wegknipt. Hoewel een rhododendronhaag ook blijft bloeien als u dit niet doet, stimuleert het weghalen van de uitgebloeide bloemen de bloei in het eerstvolgende jaar.

Rhododendron online kopen

Er is niets aan overdreven als we zeggen dat rhododendrons bijzondere haagplanten zijn. Wintergroene planten die zo uitbundig bloeien zijn zeldzaam. En dan komt er ook nog bij dat het blad van de rhododendron bijzonder sierlijk is. U kunt deze en nog veel meer prachtige haagplanten voordelig en gemakkelijk online kopen via onze webshop. Uw planten worden dan direct vanaf de beste kwekerijen bij u aan huis geleverd. Vervolgens kunt u ze meteen in uw tuin planten.