Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Klimop

De Hedera (klimop) is een geslacht dat bestaat uit kruipende of klimmende planten. De klimop is een snelgroeiende haagplant (klimophaag) en zorgt daardoor ook binnen korte tijd voor een jaarronde, dichte haag. Door het dichte bladerblad is de klimop erg aantrekkelijk voor insecten om zich in te nestelen. Deze haagplant stelt weinig eisen aan haar omgeving en groeit zowel in de schaduw als in de volle zon. Wanneer de Hedera ouder wordt, krijgt deze ook bloemen en vruchten die naar paars of zwart verkleuren. De Hedera kopen kan bij Haagplanten.net

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op

Hedera als haagplant

Mensen moeten soms even wennen aan het idee: Hedera als haagplant. Maar met een houten raamwerk als basis vormt de klimop een schitterende groene haag. Klimop gedijt prima in ons klimaat. Regenachtig weer is geen probleem voor deze plant, wind ook niet. Alleen bij al te strenge, droge winters kan de klimop enige hinder ondervinden. Gelukkig herstelt de plant goed van vorstschade. We kunnen dus spreken van een winterharde, altijdgroene plant.

Naast gewone hedera verkopen we ook Ierse hedera. Hoewel we bij Haagplanten.net zelf van Ierse hedera spreken, horen we onze klanten ook vaak vragen naar de Atlantische klimop. Dat is dezelfde klimop plant. Ierland ligt uiteindelijk ook aan de Atlantische oceaan, de naam heeft dus dezelfde herkomst. De Latijnse naam, Hedera hibernica, betekent wel letterlijk “Ierse klimop”, daarom heeft die naam onze eigen voorkeur.

Klimop geschiedenis

Klimop geschiedenis

De typische eigenschap van Hedera om tegen muren te groeien heeft deze plant natuurlijk als vanzelf met de mens in contact gebracht. Waar de meeste planten door de mens uit de natuur zijn gehaald, daar heeft de klimop zelf het initiatief genomen en is de mens komen opzoeken. Hoe de eerste mensen op hun klimop reageerden is niet bekend, maar als onkruid zullen ze deze mooie plant wel niet gezien hebben, zelfs in oude beschavingen werd de klimop al erg gewaardeerd.

In de oude Europese culturen had klimop dan ook een speciale betekenis. De Grieken zagen de klimop als een creatieve plant, misschien wel door z'n bijzondere interesse voor gebouwen en theatermuren. De klimop was het symbool voor de komedie en goden werden met klimop afgebeeld omdat ze de kunsten beschermden. Klimop stond voor schoonheid, vermaak en voor hogere kunst. Dat is dus zeker een positief imago!

In onze eigen streken werd de klimop ook als een beschermende plant gezien. Een klimop tegen de muur van je huis zou kwaadwillende heksen en geesten op afstand houden. In die hoedanigheid moet de klimop al heel vroeg zijn aangeplant. Zo heeft het bijgeloof deze plant tot één van onze oudste cultuurplanten gemaakt. De grote schoonheid van de altijdgroene bladeren heeft ook het toenemende succes van de klimop als haagplant in de hand gewerkt.

Klimop in de tuin

Klimop in de tuin

Klimop groeit traditioneel vooral op muren en om oude bomen. In de tuin heeft klimop daarom zelden de hoofdrol, je ziet het plantje vooral als decor gebruikt worden. Eigenlijk is dat jammer, want het mooie groen en de dichte structuur van klimop maken de plant bijzonder bruikbaar in de tuin. Met behulp van houtsructuren of hekwerken kunt u klimop een veel prominentere plaats in uw tuin gunnen en er zijn goede redenen om dat te doen.

De klimop is een wintergroene plant. In een tuin met veel inheemse planten is de winter altijd een wat grijze tijd, de klimop kan uw tuin zo toch een welkom groen accent geven. De diepe groene kleur blijft ook in een eerder exotische tuin opvallend genoeg. Klimop staat heel mooi in combinatie met waterpartijen, gaat moeiteloos samen met bouwsels en terrassen, raakt niet in de verdrukking door bomen of struiken... Het is een plant waar u altijd op kunt rekenen.

Klimop is nog altijd een plant met een grote symboolwaarde, ook al speelt de klimop tegenwoordig geen rol meer in bijgeloof. Bezoekers van uw tuin zullen de klimop zeker herkennen en ook dat is een kwaliteit: het is een haagplant met een grote bekendheid, ook al associeert niet iedereen klimop met het gebruik als haag.

Klimop kopen bij Haagplanten.net

Klimop kopen bij Haagplanten.net

Hedera is een betrouwbare, mooi groene klimplant die heel geschikt is voor een smalle haag. Zeker als u niet erg veel ruimte heeft kan het interessant zijn om de klimop als haag te planten. Maar ook in de grotere tuin is een klimophaag zeer welkom. Bij Haagplanten.net kunt u de klimop kopen voor een goede prijs. Hierin probeert Haagplanten.net echt concurrerend te zijn.

Klimop kopen is op onze website eenvoudig, u kunt de maten meteen invoeren en zo berekenen hoeveel planten u nodig hebt. Ter voorbereiding moet u wel zelf voor een “klimmuur” zorgen, bijvoorbeeld een houten raamwerk, een constructie van palen en draden of een andere, hoogstammige boom. Dan kan de klimop zijn gang gaan en uw tuin prachtig groen kleuren! Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxustaxusconiferenlaurierbeukenhaag of haagbeuk.