Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Klimop

De klimop (Hedera) is een snelgroeiende klimplant die ook gebruikt kan worden om een smalle haag te creëren die jaarrond groen en zichtdicht is. Deze groenblijvende planten stellen weinig eisen aan hun omgeving en groeien zowel in diepe schaduw als in de volle zon. Wanneer de Hedera ouder wordt, krijgt deze ook bloemen en vruchten die naar paars of zwart verkleuren.

Voordelen:

  • Snelle groei
  • Sierlijk blad
  • Wintergroen en goed winterhard
  • In haagvorm nauwelijks breder dan een schutting
  • Kan het hele jaar gesnoeid worden
  • Ook te gebruiken als bodembedekker

Nadelen:

  • Regelmatige snoei is nodig zodat de klimop niet over andere tuinplanten heen groeit
  • Klimop over een raster of scherm leiden kan een lastige kluis zijn
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op

Klimophaag: groenblijvend en zo smal als een schutting

Voor sommige tuiniers is het idee van de klimop als haagplant. De klimop staat bekend als een plant die overal tegenop kan groeien en zich zelfs door muren niet tegen laat houden. Dit betekent ook dat u de klimop tegen een houten of metalen raster op kunt laten groeien om een schitterende groenblijvende haag te realiseren. Zo'n haag heeft ongeveer dezelfde breedte als een schutting en zorgt daarom zelfs in een wat kleinere tuin voor meer privacy.

In ons klimaat gedijt de klimop prima. Regenachtig weer is geen probleem voor deze wintergroene planten en ook wind levert geen problemen op. Alleen tijdens een buitengewoon strenge, droge winter kan de klimop enige hinder ondervinden. Krijgt de plant dan last van vorstschade, dan is er nog geen man overboord: de klimop herstelt gelukkig altijd prima van dit soort schade. Naast wintergroen zijn de gewone klimop en de Ierse klimop dus ook nog eens winterharde haagplanten.

Onze klanten vragen ook vaak naar de Atlantische klimop. Dat is dezelfde plant als de Ierse klimop. Ierland ligt immers ook aan de Atlantische oceaan, de naam heeft dus dezelfde herkomst. De wetenschappelijke naam Hedera hibernica betekent letterlijk “Ierse klimop”.

Klimop geschiedenis

Al eeuwen een echte cultuurplant

De typische eigenschap van Hedera om tegen muren te groeien heeft deze plant als vanzelf met de mens in contact gebracht. Waar de meeste planten door de mens uit de natuur zijn gehaald, heeft de klimop zelf het initiatief genomen en is de mens komen opzoeken. Hoe de eerste mensen op hun klimop reageerden is niet bekend, maar als onkruid zullen ze deze mooie plant niet gezien hebben; zelfs in oude beschavingen werd de klimop al erg gewaardeerd. Zijn dikke blad, dat net als het blad van de laurierkers een prachtige glans heeft, heeft daar zeker aan bijgedragen.

In de oude Europese culturen had klimop dan ook een speciale betekenis. De Grieken zagen de klimop als een creatieve plant, misschien wel door zijn bijzondere interesse voor gebouwen en theatermuren. De klimop werd zo het symbool voor de komedie en goden werden met klimop afgebeeld omdat ze de kunsten beschermden. Klimop stond voor schoonheid, vermaak en voor hogere kunst.

In onze eigen streken werd de klimop ook als een beschermende plant gezien. Een klimop tegen de muur van je huis zou kwaadwillende heksen en geesten op afstand houden. In die hoedanigheid moet de klimop al heel vroeg zijn aangeplant. Zo heeft het bijgeloof deze plant tot één van onze oudste cultuurplanten gemaakt. De grote schoonheid van de altijdgroene bladeren heeft ook het toenemende succes van de klimop als haagplant in de hand gewerkt. Sommige overheden raden vandaag de dag nog altijd aan om klimop tegen muren van gebouwen te laten groeien, vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen.

Klimop in de tuin

De meerwaarde van klimop in de tuin

Klimop groeit traditioneel vooral op muren en om oude bomen. In de tuin heeft klimop daarom zelden de hoofdrol. Eigenlijk is dat jammer, want het mooie groen en de dichte structuur van klimop maken de plant bijzonder bruikbaar in de tuin. Met behulp van houtstructuren of hekwerken kunt u klimop een veel prominentere plaats in uw tuin gunnen en er zijn goede redenen om dat te doen.

De klimop is een wintergroene plant. In een tuin met veel inheemse planten is de winter altijd een wat grijze tijd. De klimop kan uw tuin zo toch een welkom groen accent geven. De diepe groene kleur blijft ook in een exotische tuin opvallend genoeg. Klimop staat heel mooi in combinatie met waterpartijen, gaat moeiteloos samen met bouwsels en terrassen, raakt niet in de verdrukking door bomen of struiken; het is een plant waar u altijd op kunt rekenen.

Een klimop als haag laten groeien is niet eenvoudig. De hechtwortels van de planten moeten goed op een houten of metalen raster gebonden worden om ervoor te zorgen dat de planten in haagvorm door blijven groeien. Weet u niet zeker of u daar handig genoeg voor bent? Geen probleem: in ons assortiment vindt u naast losse exemplaren ook kant en klare hagen die uit de gewone of Ierse klimop bestaan. Deze zijn al op hun hekwerk gebonden. U kunt deze haagelementen eenvoudig naast elkaar plaatsen. Een sterke, groenblijvende klimopschutting beschermt uw tuin zo korte tijd na levering tegen inkijk.

Klimop kopen bij Haagplanten.net

Klimop online kopen

Hedera is een betrouwbare, mooi groene klimplant die heel geschikt is voor een smalle haag. Zeker als u niet erg veel ruimte heeft kan het interessant zijn om de klimop als haag te planten. Maar ook in de grotere tuin is een klimophaag zeer welkom. Bij Haagplanten.net kunt u de klimop kopen voor een goede prijs. Via onze webshop kunt u eenvoudig de mooiste klimop kopen voor uw tuin. U kunt de maten meteen invoeren en zo berekenen hoeveel planten u nodig heeft. Na levering gaat uw tuin prachtig groen kleuren!