Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Vlinderstruik

Buddleja (Nederlandse naam: Vlinderstruik) soorten zijn vlinder- en insectentrekkers bij uitstek. Deze dieren komen af op de heerlijk geurende bloemen, die deze haagplant uitstekend geschikt maken voor het creëren van een informele bloeiende haag. Door de heerlijke geur van de bloemen en alle dieren die op de Vlinderstruik afkomen, is deze haagsoort zeer geliefd bij kinderen. Buddleja soorten moeten eens per jaar in het voorjaar (na de vorst) teruggesnoeid worden tot een hoogte van ca. 50-60 cm. Wanneer er minder gesnoeid wordt, zal de Vlinderstruik na verloop van tijd minder bloemen produceren. De vlinderstruik is in de winter bladverliezend.

Vlinderstruik als haagplant

De vlinderstruik is een kleurrijke verschijning. Er zijn talloze soorten, met steeds andere kleuren en andere charmes. Je zou haast denken dat daar de naam vandaan komt: zoveel vlinderstruiken, zoveel vlinders. Maar wie een vlinderstruik als haagplant in z’n tuin heeft staan ziet meteen dat de naam een andere oorsprong heeft: vlinders zijn dol op deze struik en zullen uw tuin dan ook blijven bezoeken.

Vlinderstruiken zijn een welkome plant in veel tuinen, maar het is wel een gast die enige aandacht vereist. Op droge, rotsachtige grond verwilderd deze plant snel, terwijl de plant op al te vochtige grond minder goed gedijt. Het is altijd raadzaam de vlinderstruik regelmatig te snoeien, dat houdt deze haagplant gezond en vitaal. De vlinderstruik blijft dan in geuren en kleuren een verrijking voor uw tuin. Een jaarlijkse fikse snoeibeurt zorgt ervoor dat er elk jaar weer prachtige trossen aan de vlinderstruik hangen.

U hoeft er niet voor terug te deinzen de plant met de helft in te korten (bij voorkeur tot ca. 15 – 20 cm boven de grond). De vlinderstruik schrikt nergens van terug en herstelt zich zeer snel. Sterker nog: als u jaren achter elkaar niet snoeit zal de plant steeds minder bloemen produceren en er ook wat slordiger uit gaan zien. Dat wilt u natuurlijk niet, de vlinderstruik hoort echt een verrijking te zijn voor uw tuin.

Een vlinderstruik kiezen

Een vlinderstruik kiezen

Van de soort Buddleja davidii, oftewel vlinderstruik, zijn er veel verschillende variëteiten beschikbaar. Bij sommige planten is het zo dat deze variëteiten, ook wel cultivars genoemd, zeer veel van elkaar verschillen, bijvoorbeeld met een andere bladvorm, groeisnelheid of winterhardheid. Bij de vlinderstruik is dat allemaal niet het geval.

Er zijn wel wat minimale verschillen op het vlak van de bloeiperiode, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de vlinderstruik bloeit van juli tot oktober. De vlinderstruik is dus vooral een zomerbloeier, met een kleine uitloper tot in oktober. Veel mensen zullen de geur van de vlinderstruik dan ook associëren met de zomer.

Alle varianten van deze bladverliezende struik die u vindt in onze webshop hebben, ondanks de talloze overeenkomsten, één belangrijk verschil. Dat verschil zit ‘m met name in de kleur van de bloemtrossen. De lange trossen die deze plant tot zo’n geliefde haagplant maken zijn zeer sierlijk en niet alleen aantrekkelijk voor vlinders, maar ook een lust voor het oog. Telers en veredelaars hebben daarom jarenlang gewerkt aan de uitbreiding van het kleurenpalet.

Dat is zeer goed gelukt. Er zijn tientallen varianten te krijgen met klinkende namen als Black Knight, een felpaarse vlinderstruik, Nanho Blue, die wat zachtere kleuren uitstraalt, en Pink Delight, een Buddleja met geheel roze bloemen. Er is zelfs een wat meer ingetogen struik op de markt die door veel mensen gekozen wordt om een mooi wit accent in de tuin te planten. Deze variant, White Profusion geheten, is een bekende verschijning in onze tuinen.

Vlinderstruik kopen bij Haagplanten.net

Vlinderstruik kopen bij Haagplanten.net

Uiteraard kunt u een vlinderstruik kopen bij Haagplanten.net. Zelfs wij hebben niet alle soorten van deze zo afwisselende haagplant, maar we kunnen trots zijn op onze selectie. We hebben de soorten vlinderstruiken uitgezocht die het best in tuinen gedijen. Omdat deze plant in het wild op rotsachtige bodems groeit, zijn lang niet alle soorten geschikt voor de tuinaarde. Op deze soorten kunt u in elk geval vertrouwen.

Haagplanten.net wil het kopen van haagplanten makkelijker maken. Dat is het doel van onze webwinkel. We besteden veel aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid. U kunt dan ook eenvoudig en gauw een bestelling vlinderstruiken plaatsen via de linkjes hierboven. We hopen dat u prettig winkelt bij ons. Heeft u tips of opmerkingen? Laat ons dat zeker weten, we blijven zoeken naar verbetering.