Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten water geven

Haagplanten water geven

Alle haagplanten hebben water nodig om te overleven. Wanneer uw haagplanten staan zoals u wilt, moet u ze dus regelmatig water geven. Dat klinkt heel eenvoudig, maar er komt meer kijken bij haagplanten water geven dan sommige mensen denken. Het is moeilijk om duidelijke richtlijnen op te stellen voor hoeveel water uw haag precies nodig heeft, omdat factoren als het weer en de bodem in uw tuin daar behoorlijk wat invloed op hebben. Ook het soort haagplanten waarvoor u gekozen heeft is van belang, evenals hoe oud de planten op het moment van aanplant zijn. Toch geven we u graag wat tips.

Hoe geef ik mijn haag water?

Haagplanten kunnen op verschillende manieren aan het nodige water komen. In uw eigen tuin is de kans groot dat u met de gieter of de tuinslang aan de slag gaat, maar professionele hoveniers gebruiken bijvoorbeeld vaak een sproeisysteem. Toch zijn dat niet de enige manieren om uw haag voldoende water te geven. Veel van onze haagplanten zijn ook in het wild te vinden en daar halen ze hun waterbehoefte vooral uit regenwater. Staan de planten in de buurt van een meer, vijver, sloot of rivier? Dan kunnen ze daar ook een deel van hun water uit halen.

Een gieter is een uitstekende manier om uw haagplanten in een droge periode wat extra water te geven. Als u er het budget en de ruimte voor heeft, kan een druppelleiding aanleggen ook een optie zijn. Dit bespaart u heen en weer lopen met een volle gieter, wat aanzienlijk beter voor uw rug is, maar het zorgt ook voor regelmatige bewatering. Zo’n leiding kunt u namelijk eenvoudig aan en uit zetten. Doe dit zeker bij een jonge haag minstens een keer per week. Later, als uw planten aan uw tuin gewend zijn, kan de frequentie omlaag.

Hoeveel water geef ik mijn haag?

Per meter haag hebben de planten in uw haag twee keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u zorgvuldig de liters moet afmeten en iedere week twee keer bij uw haag moet gooien. Regenwater is voor uw haagplanten even voedzaam als leidingwater, dus ook daar drinken ze graag van. In een regenachtige periode kan het dus zo zijn dat u een week wat minder of zelfs helemaal geen water hoeft te geven. Afhankelijk van de grondsoort en de hoeveelheid regen kunnen volwassen sommige planten het zelfs zonder extra bewatering goed redden.

Verder is het zo dat jonge haagplanten aanzienlijk meer water nodig hebben dan volwassen haagplanten. Een net aangeplante haag heeft dit water hard nodig om uit te groeien tot zijn volle formaat, tenzij u net een kant en klare haag heeft aangeplant natuurlijk. Zijn de planten volwassen, dan kunt u ervoor kiezen om in drogere periodes maar een keer per week met de gieter de tuin in te gaan of de druppelinstallatie minder vaak aan te zetten. Zeker bij haagplanten die van droogte houden, zoals de beukenhaag, de olijfwilg of de berberis, is dat geen probleem.

Wanneer geef ik mijn haag water?

Wanneer geef ik mijn haag water?

Het precieze moment waarop u uw haagplanten water geeft is lastig te bepalen. Dit heeft onder meer met het weer en de bodemomstandigheden in uw tuin te maken. Haagplanten in droge zandgrond zullen eerder om water vragen dan haagplanten in een grondsoort waar water in blijft staan, zoals klei. Wel raden we altijd aan om bij warm, zonnig weer pas water te geven als het in de avonduren wat afgekoeld is. Vermijd de felle zon ook zoveel mogelijk. Zo verkleint u namelijk het risico dat het water al verdampt is voor de wortels van uw planten ervan hebben kunnen profiteren.

We willen u vooral op het hart drukken om de grond rond uw haag goed in de gaten te houden. Begint het bovenste stuk aarde droog te worden? Dan wordt het echt tijd om wat water te geven. Dit betekent namelijk dat het water op het grondoppervlak al op is. Deze vuistregel kunt u trouwens ook aanhouden als u haagplanten in pot gekocht heeft en u deze nog niet geplant heeft. De kluit waarin de planten in hun pot staan is natuurlijk ook gewoon aarde en daar kunt u dus goed aan aflezen of uw planten water nodig hebben.

Extra tips voor het bewateren van uw haagplanten

Extra tips voor het bewateren van uw haagplanten

Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar let goed op wat de waterbehoefte van uw haagplanten precies is. Er zijn namelijk maar weinig haagplanten die graag natte voeten hebben. Een beukenhaag staat bijvoorbeeld liever op een grond die wat aan de droge kant is. Wilt u toch een haag die daarop lijkt, maar heeft u grond in uw tuin die moeilijk te draineren is? Kies dan voor de haagbeuk, die een stuk beter tegen natte grond kan. Ook planten die in het wild in de buurt van water groeien kunnen wel tegen een beetje water. Voorbeelden hiervan zijn de olijfwilg, de Griselinia littoralis en natuurlijk de watercipres.

Komt u er niet uit of weet u niet zeker welke haagplanten het beste bij de grond in uw tuin en de weersomstandigheden in uw regio passen? Neem dan contact op met onze haagplantenexperts. We hebben bij Haagplanten.net een uitgebreid aanbod aan bloeiende haagplanten en groenblijvende haagplanten. De kans dat er een haag bij ons te koop is die het goed in uw tuin gaat doen is dus erg groot. Ook kunt u op de informatiepagina’s van onze haagplanten veel lezen over hun waterbehoefte.