Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Genaturaliseerde haagplanten

Genaturaliseerde haagplanten komen ergens anders vandaan dan West-Europa, maar komen hier toch in de natuur voor. Ze zijn gewend aan ons klimaat en kunnen daarom moeiteloos overleven in ons deel van de wereld. En misschien nog wel belangrijker: ze kunnen zich hier ook vermeerderen zonder dat daar menselijke hulp aan te pas komt. Voor in uw tuin hebben genaturaliseerde haagplanten dus veel voordelen gemeen met inheemse haagplanten.

Hoe komen genaturaliseerde haagplanten hier?

Sommige van de populairste haagplanten voor West-Europese tuinen zijn uitheemse soorten die hier genaturaliseerd zijn. Dit is geen toeval. Veel genaturaliseerde haagplanten zijn hier namelijk geïntroduceerd vanwege de mogelijkheden die ze voor de siertuinbouw bieden. Een aantal van de mooiste bloeiende haagplanten en verschillende wintergroene haagplanten komen hier bijvoorbeeld niet vandaan. Komen ze echter uit gebieden waar het klimaat enigszins vergelijkbaar is met het onze, dan is de kans dat ze hier ook gaan gedijen groot. Inmiddels komen er in de Europese natuur meer dan vierduizend uitheemse haagplanten voor. Hiermee is Europa het op een na grootste continent als het om genaturaliseerde haagplanten gaat, na Noord-Amerika met bijna zesduizend.

Genaturaliseerde planten hebben soms een negatieve reputatie, omdat ze in verband gebracht worden met invasieve exoten. Dit zijn plantensoorten die hier niet vandaan komen, maar zo sterk in onze natuur zijn dat ze inheemse planten verdrijven. Niet iedere uitheemse plantensoort doet dat echter. Bamboe staat er bijvoorbeeld om bekend dat het woekert en inheemse soorten overgroeit, maar niet alle bamboe woekert. Onze bamboehagen zijn bijvoorbeeld allemaal van niet-woekerende Fargesiasoorten. Daartegenover staat de klimop (Hedera), een inheemse plant die ook andere planten kan overgroeien. Zolang u de genaturaliseerde haagplanten uit ons assortiment in de juiste grond en op de juiste standplaats plant, hoeft u zich geen zorgen om uw tuin te maken.

Maar welke genaturaliseerde haagplanten zijn nu precies geschikt om in uw tuin te planten? We hebben de belangrijkste soorten voor u op een rij gezet.

De laurier: sierlijk en sterk, ook in Europa

De laurier: sierlijk en sterk, ook in Europa

De laurierhaag (Prunus laurocerasus), ook wel bekend als de laurierkers, is een van de meest verkochte haagplanten uit ons assortiment. Waarom laat zich makkelijk raden. De planten hebben schitterende grote bladeren die aan de bovenkant glanzen, waarmee de laurier een hele andere uitstraling heeft dan de meeste andere wintergroene haagplanten. Van origine komt de laurierkers uit het gebied rond de Kaukasus. Het zuidoosten van Europa en het zuidwesten van Azië dus. Daar is het warmer en droger dan hier. Maar omdat de laurierkers een sterke, makkelijke plant is, is ook het Nederlandse klimaat geen enkel probleem voor hem. Een bovengemiddeld regenachtige lente of een uiterst droge zomer doorstaat hij zonder moeite.

Alle laurierhagen die wij verkopen zijn kweekvormen, maar die zijn wel gebaseerd op de in West-Europa genaturaliseerde Prunus laurocerasus. Kunt u uw laurierhaag dus een goed gedraineerde bodem bieden, dan heeft u er een mooie wintergroene haag aan die uw tuin laat opvallen. Er zijn zelfs soorten, zoals de populaire laurier 'Rotundifolia', de smalle laurier 'Genolia'® en de ijzersterke laurier 'Novita', die hoog genoeg worden voor een privacyhaag. Maar ook de kleinere soorten, als de laurier 'Otto Luyken' en de laurier 'Zabeliana' zijn charmant. In de opvallend bloeiende laurier 'Herbergii' hebben we zelfs een variant met mooie bloemen in de aanbieding.

De thuja is een genaturaliseerde conifeer

De thuja is een genaturaliseerde conifeer

Met uitzondering van de taxus zijn de meeste coniferen in ons assortiment uitheems. De thuja is dat ook – hij is namelijk afkomstig uit Noord-Amerika – maar er zijn thujasoorten die hier tegenwoordig in het wild groeien. De thuja is in eerste instantie vanuit Canada naar Europa gebracht door de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. Dat ging om de Thuja occidentalis of westerse levensboom, waar de thuja 'Brabant' en de thuja 'Smaragd' kweekvormen van zijn. Die komt nog steeds alleen in de natuur aan de oostkust van Noord-Amerika voor, maar aan de andere kust van de Verenigde Staten en Canada is het oorspronkelijke leefgebied van de Thuja plicata of reuzenlevensboom. Die groeit tegenwoordig ook in de West-Europese natuur.

De thuja 'Martin', de thuja 'Excelsa' en de thuja 'Atrovirens' zijn kweekvormen van deze thujasoort. Er zijn kleine verschillen tussen deze soorten die uw keuze kunnen beïnvloeden. Zo kan de thuja 'Atrovirens' temperaturen tot zo’n 25 graden onder nul aan, waarmee hij iets winterharder is dan de andere soorten. De vertakking van de thuja 'Excelsa' is wat dichter, wat voor privacy een pre kan zijn. En hoewel de thuja 'Brabant' en thuja 'Smaragd' hier niet in het wild groeien, hebben ze ongeveer dezelfde eisen: een goed gedraineerde bodem en twee à drie snoeibeurten per jaar. Kunt u ze dat bieden, dan is een thujahaag een mooie, zorgeloze keuze voor uw tuin.

Bloeiende genaturaliseerde haagplanten

Bloeiende genaturaliseerde haagplanten

Zoals gezegd zijn er veel bloeiende haagplanten die hier niet vandaan komen, maar het toch prima doen in deze streken. De Japanse bottelroos (Rosa rugosa) laat makkelijk raden waar hij vandaan komt, maar hij groeit in grote delen van Europa in het wild. Ook de oorspronkelijk uit China en Japan afkomstige vlinderstruik (Buddleja davidii) is sterk genoeg om in Europa in het wild te overleven. Sterker nog, allebei deze soorten staan in sommige streken bekend als invasief. Maar als u ieder jaar na de bloei deze haagplanten snoeit, is er niets aan de hand.

Misschien heeft u al gezien dat veel bloeiende soorten hun wortels in Oost-Azië hebben. Daar lijkt het weer ook best veel op dat van ons. De gewone sering (Syringa vulgaris) komt van wat dichterbij, namelijk de Balkan, maar is ook in ons deel van Europa in het wild te vinden.