Coniferenziektes

Lees hier over de meest voorkomende coniferenziektes en wat eraan te doen is.
Coniferen kopen
Coniferenziektes

Veel haagconiferen danken hun populariteit aan het feit dat ze er het hele jaar mooi uitzien. Ook de meeste coniferen in ons assortiment zijn groenblijvende haagplanten. Verder zijn coniferen over het algemeen sterke haagplanten die wel tegen een stootje kunnen. Dat betekent helaas niet dat ze immuun voor ziektes zijn. Als u ziet dat het gebladerte bruin of bleek wordt of zelfs van de planten valt voor er nieuw groen gebladerte is, dan heeft uw coniferenhaag waarschijnlijk last van een coniferenziekte. We nemen met u door welke schimmels en welk ongedierte deze ziektes veroorzaken en hoe u aantasting zoveel mogelijk voorkomt.

Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
2,04
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Leylandii conifeer
Populair
Leylandii conifeer
Cupressocyparis leylandii
Vanaf
2,70
arrow-right
Gele Californische cipres 'Stardust'
Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'
Vanaf
16,20
arrow-right

Schimmelziektes bij coniferen

Zieke coniferen zijn meestal aangetast door een bepaalde schimmel. Omdat de symptomen van de verschillende coniferenziektes vrij veel op elkaar lijken, is het vaak lastig om vast te stellen waar uw coniferen precies last van hebben. Meestal ziet u dat het gebladerte zijn kleur verliest en vervolgens delen van de plant in zijn geheel afsterven. Vooral jonge scheuten zijn kwetsbaar, omdat deze minder sterk zijn dan delen die zich al enkele jaren hebben kunnen ontwikkelen. Als u de verkleuring in een vroeg stadium opmerkt, kan verdere verspreiding voorkomen worden door de aangetaste takken weg te snoeien. Let op dat deze niet in aanraking komen met gezonde takken en maak uw snoeigereedschap goed schoon voor u het opnieuw gebruikt.

Wortelrot is een van de meest voorkomende coniferenziektes, maar misschien ook wel de moeilijkste om te voorkomen. Dit komt doordat de schimmels die wortelrot veroorzaken in de bodem zitten. Uw coniferenhaag uitgraven en nieuwe coniferen planten zorgt er meestal voor dat de schimmels binnen korte tijd ook de nieuwe planten aantasten. Als de grond in uw tuin niet al te zwaar is, kunt u de grond eventueel wel behandelen voor u uw nieuwe haag plant. Zwaardere grond kunt u mengen met een lichtere grondsoort, zoals zand. Vergeet ook nooit uw grond te draineren voor het planten. Zo voorkomt u dat water te lang in de grond blijft staan en de schimmels die wortelrot veroorzaken zich kunnen verspreiden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Schimmelziektes bij coniferen

Ongedierte in de coniferenhaag

Er zijn verschillende insecten die behoorlijk wat schade aan uw coniferenhaag aan kunnen richten. Vaak is aan hun naam te zien van welke planten deze insecten het liefst eten, maar de naam is niet altijd leidend. Zo tast de taxuskever vooral de taxus aan, maar voor andere coniferen of de rhododendron draait hij zijn hand ook niet om. Omdat de taxuskever ouder wordt dan de meeste andere kevers kan hij heel hardnekkig zijn. Komt deze kever in uw coniferenhaag voor, dan moet u zo snel mogelijk actie ondernemen. Hij vreet namelijk niet alleen aan de bladeren van de planten, maar ook aan de wortels. U kunt aaltjes loslaten in uw haag; deze vreten de kevers op en zullen daarna zelf sterven.

De thujamineermot heeft wel een duidelijke voorkeur voor het gebladerte van de thuja. Daar vreten ze het bladgroen uit, waardoor delen van het gebladerte van uw thujahaag doorzichtig kunnen worden. Wacht u te lang met de bestrijding, dan moet uw hele haag er na verloop van tijd aan geloven. In een niet al te vergevorderd stadium hoeft u weinig meer te doen dan de takken uit de planten snoeien. Omdat de thujamineermot in de planten overwintert en daar ook zijn eieren legt, kan het zeker geen kwaad om na verloop van tijd nog een keer te controleren of de mot echt weg is.

Afhankelijk van welke coniferensoort u in de tuin heeft staan, kunnen er nog meer soorten ongedierte in uw haag voorkomen, zoals dopluizen. De bestrijding komt meestal op hetzelfde neer: snoei de aangetaste takken weg of haal zichtbare rupsen handmatig uit de haag. In specifieke gevallen zijn er bestrijdingsmiddelen beschikbaar, maar dit is vaak een langduriger proces dan een paar takken wegsnoeien en wachten tot uw coniferen – vaak snelgroeiende haagplanten â€“ weer hun vorm terug hebben.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Ongedierte in de coniferenhaag

Zijn coniferenziektes te voorkomen?

Geen enkele plantenziekte is volledig te voorkomen, maar het is zeker mogelijk om de omstandigheden in uw haag zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor schimmels en ongedierte. Schimmels gedijen vaak onder warme, vochtige omstandigheden. Een goed gedraineerde grond en regelmatig uw coniferen snoeien maken uw coniferen al een stuk minder aantrekkelijker voor schimmels. Zo zorgt u voor lichtcirculatie en zal er niet snel te veel water in de grond rondom uw haag staan. Giet het water voor uw haag zoveel mogelijk op de wortels. Daarmee voorkomt u dat de bladeren nat en daarmee aantrekkelijk voor schimmels worden.

Verder helpt het als u sterke coniferen in de tuin plant. Zoals gezegd tasten schimmels vooral zwakkere delen van de plant aan. Met relatief sterke planten verkleint u de kans op schade door schimmelziektes aanzienlijk. Koop uw haagplanten dus altijd van betrouwbare verkopers die met deskundige kwekers samenwerken. Er zijn kwekerijen die op de kosten besparen door te veel planten op een te klein stuk grond bij elkaar te kweken. Hierdoor kunnen de wortels zich onvoldoende ontwikkelen en zijn de planten vatbaarder voor ziektes. Haagplanten.net werkt uitsluitend samen met betrouwbare kwekers die de haagplanten voor verzending ook nog eens op kwaliteit en gezondheid controleren.

Vergeet ook niet uw snoeigereedschap na iedere snoeibeurt goed schoon te maken, zelfs als uw coniferenhaag helemaal gezond lijkt. Verrassend veel schimmels verspreiden zich via snoeigereedschap dat onvoldoende gereinigd is. Laat het snoeiafval zo min mogelijk in aanraking komen met de delen die u aan de haag laat. In sommige gevallen kan uw coniferen bemesten de planten resistenter tegen ziektes maken.

loader
Laden...