Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierhaag (Prunus laurocerasus)

Laurier of laurierhaag is een veelgebruikte naam voor de laurierkers, of Prunus laurocerasus in het Latijn. Het is een erg populaire haagplant. Eigenlijk is laurierkers een andere plantensoort dan de laurierhaag, maar deze namen worden zo vaak door elkaar gebruikt dat wij op onze website beide namen gebruiken.

De laurierhaag is wintergroen en heeft mooie grote bladeren die een elegante glans hebben. Ook kan een laurier mooi (wit) bloeien en zelfs zwarte bessen dragen. Daarom is laurier een erg gewilde haagplant bij mensen die liever geen coniferenhaag willen. Laurier is een snelgroeiende plant die ook sterk in de breedte groeit. Er zijn per strekkende meter dan ook maar weinig planten nodig. Laurier is erg winterhard, hij kan temperaturen tot min 15 graden prima hebben.

Laurierhaag is in de vrije natuur te vinden als boom of struik in bossen. Hij kan dan tot wel 14 meter hoog worden. De gemiddelde hoogte van een laurier in de natuur is 8-9 meter. De cultivars die als haagplanten gebruikt worden verschillen per variant in hoogte, maar worden meestal tussen de 1,5 en 3 meter hoog. Dit betekent dat niet alle varianten van de laurier gebruikte kunnen worden om een afscheidingshaag te maken.

Eigenschappen van de laurierhaag

Eigenschappen van de laurierhaag

De laurier is over het algemeen een snelgroeiende haagplant. De gemiddelde groeisnelheid van de meeste varianten is zo’n 40-50 cm per jaar. De laurier groeit in zon, schaduw en halfschaduw prima en is verder ook geen kieskeurige haagplant. Wel is hij gevoelig voor teveel vocht. Zorg er dus voor dat deze plant geen natte voeten krijgt. Verdere eigenschappen verschillen per variant. Hieronder staan een paar voorbeelden, maar kijk vooral bij al onze varianten om de beste keuze te maken.

Laurierhaag soorten

Laurierhaag soorten

Op Haagplanten.net kunt u laurierstruiken kopen, wij verkopen veel verschillende soorten laurierhagen. Deze varianten verschillen in kleur, vorm van de bladeren en in groeisnelheid en -vorm. De populairste variant van de laurier die wij verkopen is de laurier 'Rotundifolia'. Deze heeft een mooie, frisgroene kleur en grote bladeren. Door de omvang van de bladeren en de snelle groei creëert deze plant in korte tijd een zichtdichte haag. Een nadeel is wel dat hij vatbaar is voor sommige ziektes. Ook is de 'Rotundifolia' het minst winterhard, wanneer er nog in het voorjaar een nachtvorstje plaats vindt, dan levert dat meteen bruine bladeren op. Om die ziektes te voorkomen, kunt u beter kiezen voor de laurier 'Novita'. Deze is misschien iets duurder dan de 'Rotundifolia', maar is beter bestendig tegen ziektes en andere negatieve omstandigheden. Hun uiterlijk en groeivorm lijken erg veel op elkaar.

Als u een kleinere tuin heeft is het handig een wat smallere haag te maken. De laurier 'Caucasia' kan dan een goede keuze zijn. Deze groeit niet zo breed als de 'Rotundifolia' of de 'Novita' wat hem geschikt maakt voor kleinere tuinen. Ook groeit deze plant goed in zowel zon als schaduw. De Caucasia krijgt mooie bloemetjes, maar deze zijn nog niet zo opvallend als de bloesems van de laurier 'Herbergii'. Ook de 'Herbergii' is geschikt voor kleinere tuinen, omdat hij vrij langzaam groeit vergeleken met de andere varianten. De laurier 'Herbergii' krijgt prachtige witte bloemetjes die uw tuin mooi opvrolijken. Deze soort groeit niet zo hoog, en is daarom meer geschikt voor sierhagen dan voor een afscheidingshaag om uw tuin.

Lees ook meer op onze website over laurierhaag snoeien en laurierhaag planten.