Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Een wintergroene haag bij een informeel tuinontwerp: kan dat?

wintergroene haag informeel tuinontwerp

Een wintergroene haag bij een informeel tuinontwerp: kan dat?

Bij een informeel tuinontwerp wordt meestal gekozen voor een bladverliezende haag als tuinafscheiding. Deze creëert immers een romantische, landelijke of natuurlijke sfeer in de tuin die goed aansluit op de rest van het tuinlandschap. Toch wordt er steeds vaker voor een wintergroene heg gekozen bij een informeel tuinontwerp. Er bestaan nogal wat misvattingen over een bladhoudende haag in een natuurlijk tuinontwerp. Om deze reden beantwoorden we vandaag de vraag: Een wintergroene haag bij een formeel tuinontwerp: kan dat?

Een bladverliezende of bladhoudende haag?
Zowel een bladverliezende als een bladhoudende haag hebben zo hun eigen charme en bieden andere voordelen.

Een bladverliezende of bladhoudende haag?

Zowel een bladverliezende als een bladhoudende haag hebben zo hun eigen charme en bieden andere voordelen. Zo geeft een bladverliezende haag een tuin karakter. Daarnaast zijn haagplanten die hun blad laten vallen in de winter doorgaans het hele jaar door interessant. Ook zijn bladverliezende, bloeiende haagplanten vaak van grote waarde voor vogels, vlinders, honingbijen en andere nuttige insecten. Een wintergroene haag straalt het hele jaar hetzelfde uit en kan voor sommige tuiniers daarom wat eentonig worden. Toch biedt ook een wintergroene heg de nodige voordelen: zo geniet u het hele jaar rond van privacy in uw tuin.

Omdat veel wintergroene haagplanten zich goed laten snoeien, ontstaat er vaak eenvoudig een klassieke, formele haagvorm. In formele tuinontwerpen wordt om deze reden eigenlijk altijd voor een bladhoudende heg gekozen. Toch kan een dergelijke haag tegenwoordig ook prima worden aangeplant in een wat informeel tuinontwerp. We nemen graag met u door welke wintergroene haagplanten zich goed laten combineren met een natuurlijke, informele tuinstijl.

Haagconiferen
Haagconiferen zijn erg geschikt om aan te planten in een informeel tuinontwerp.

Haagconiferen

Haagconiferen zijn erg geschikt om aan te planten in een informeel tuinontwerp. Coniferen als de thuja, de Californische cipres en zelfs de taxus laten zich bijzonder goed combineren met verschillende wintergroene en bladverliezende beplanting. Een coniferenhaag kan strak en formeel gesnoeid worden, maar het is bij een informeel tuinontwerp erg mooi om hem iets te laten verwilderen. Neem dit niet al te letterlijk: een verwaarloosde, vergroeide coniferenhaag is allesbehalve een lust voor het oog. Coniferen hebben een stoere uitstraling die heel goed samengaat met de landelijke tuin. Zo kunt u genieten van een natuurlijk tuinontwerp en van uw privacy. Het beste van twee werelden!

Een coniferenhaag is eenvoudig te verzorgen en te onderhouden. Voor een wat minder formele haag is een jaarlijkse snoeibeurt al voldoende om een coniferenhaag in toom te houden. Bemest de haag verder 1 à 2 keer per jaar met organische coniferenmest om de bomen in topconditie te houden.

Buxusvervangers
Tegenwoordig planten veel tuiniers echter liever geen buxus aan. De heester wordt met regelmaat geplaagd door buxusschimmel

Buxusvervangers

De Engelse cottage tuin is momenteel erg populair in Nederland. Veel tuiniers kiezen voor dit lieflijke tuinontwerp omdat het een positieve bijdrage levert aan biodiversiteit in de tuin. In de cottage tuin groeit en bloeit overal wel iets, waardoor dit tuinontwerp ook een grote aantrekkingskracht uitoefent op nuttige insecten en vlinders. Vaak is de cottage tuin ook vogelvriendelijk. Daarnaast is deze tuinstijl een lust voor het oog: wintergroene en bladverliezende planten wisselen elkaar af en halen het beste in elkaar naar boven. Saai is de cottage tuin in ieder geval nooit.

In Engeland wordt de informele cottage tuin dikwijls gecombineerd met een lage of middelhoge buxushaag. Deze wintergroene haagplant wordt ook vaak gebruikt in formele tuinstijlen, waar hij ook prachtig tot zijn recht komt. Toch heeft het iets heel bijzonders om de buxus te combineren met een informele tuinstijl. Het kleine, groene, delicate blad en de strakke haagvorm geven de buxushaag tegelijkertijd iets speels en iets klassieks. Tegenwoordig planten veel tuiniers echter liever geen buxus aan. De heester wordt met regelmaat geplaagd door buxusschimmel die lastig te bestrijden is. Ook de buxusrups zorgt voor problemen in buxusland: dit plaagdier vreet menig buxushaag volledig kaal.

In de praktijk blijkt dat veel plagen en ziektes waar de buxus mee kampt lastig te bestrijden zijn. Wanneer het toch lukt om de haagplant van schimmel of de buxusrups te ontdoen, is het vaak een kwestie van tijd voordat de haag op nieuw te kampen heeft met deze problematiek. Daarom kiezen veel tuinliefhebbers liever voor een buxusvervanger zoals de Japanse hulst (Ilex crenata). De Japanse hulst 'Dark Green', 'Blondie' en 'Convexa' gaan vooral erg goed samen met de cottage tuin. Deze soorten Ilex crenata combineren prachtig met de verschillende bloemen en planten in dit buitengewoon interessante tuinontwerp.

Griselinia littoralis
Deze wintergroene haagplant is misschien niet zo heel bekend, maar dat maakt hem niet minder aantrekkelijk.

Griselinia littoralis

Deze wintergroene haagplant is misschien niet zo heel bekend, maar dat maakt hem niet minder aantrekkelijk. Hoewel de Griselinia littoralis prima in een formele haagvorm te snoeien is, misstaat hij ook zeker niet in de informele tuinstijl. Deze haagplant komt van origine uit Nieuw-Zeeland. Dit maakt dat hij gewend is aan omstandigheden aan de kust: een zilte grond en harde zeewind. Woont u in de kustregio? Dan is de Griselinia littoralis de ideale haagplant voor u. Houd er wel rekening mee dat de winterhardheid van deze plant matig is. Tijdens strenge winters dient u de haagplant te beschermen met een wintervliesdoek.

De Griselinia littoralis groeit vrij snel. Daarnaast heeft u aan deze haagplant een uniek exemplaar dat uw tuin op diverse wijzen zal verrijken. Andere wintergroene haagplanten die u zou kunnen overwegen in een informeel tuinontwerp zijn de glansmispel, klimop, rhododendron en de laurierkers. Het hangt er helemaal van af hoe u de rest van uw tuin inricht en welke heesters en bomen u met elkaar combineert. Veel tuiniers combineren de verschillende tuinstijlen. Zo ontstaat er een mooie mengeling van een formeel en een informeel tuinontwerp. Ook in dergelijke tuinlandschappen komt de wintergroene haag weer prachtig tot z’n recht.

Alle haagplanten die we in dit artikel genoemd hebben zijn snel en eenvoudig in onze webshop verkrijgbaar.