Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferenhaag

Een hoge coniferenhaag is misschien nog wel hoe coniferen het meeste te zien zijn.

Coniferen kopen

Coniferen zijn erg populaire planten voor het aanleggen van hagen. Een coniferenhaag zal snel dichtgroeien en zich makkelijk in de juiste vorm laten snoeien. Omdat de meeste coniferensoorten wintergroen zijn, zal een coniferenhaag in elk seizoen garant staan voor privacy in de tuin, maar een lage coniferenhaag in de voortuin is ook zeker mogelijk. De meeste coniferen in ons assortiment behoren tot onze populairste haagplanten, maar we hebben ook een aantal coniferen in de aanbieding die nog niet heel bekend, maar wel heel bijzonder zijn. Ontdek de perfecte coniferenhaag voor in uw tuin vandaag nog!

 hoge coniferenhaag

De kenmerken van coniferenhagen

Het woord 'coniferen' betekent letterlijk 'kegeldragers' omdat coniferen net zoals andere soorten naaldbomen hun zaadjes in een kegelvrucht dragen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld dennenbomen zijn de kegels die aan onze haagconiferen groeien een stuk kleiner en bovendien zachter van structuur. Zelfs de opvallende rode bessen van de taxus zijn volgens de biologische indeling een type kegel. Wereldwijd zijn er maar liefst 600 verschillende types conifeer te vinden. De meest gangbare haagplanten zijn echter de taxus, de thuja, de leylandii, de Californische cipres en de watercipres.

Tussen de verschillende soorten coniferen zijn weliswaar de nodige verschillen, vooral als het gaat om groeisnelheid, maar ze leveren toch allemaal een vergelijkbaar eindresultaat wanneer ze als haag geplant worden. Een volgroeide coniferenhaag is door de kenmerkende compacte groeivorm altijd zeer dicht en vol, waardoor er niet doorheen te kijken valt. Een coniferenhaag vraagt in de regel weinig onderhoud, al is het vooral bij schubconiferen als de thuja en de leylandii wel belangrijk dat u het snoeien goed bijhoudt. Coniferen houden niet van hele droge bodem en kunnen in de zomer wel eens extra water nodig hebben, maar te natte grond is schadelijk voor de wortels. De meeste Europese tuinen zijn echter geschikt voor een coniferenhaag. Coniferen zijn robuuste en winterharde haagplanten die ook op een standplaats in de schaduw hun volle potentie kunnen bereiken.

coniferen hoge haag

Welke coniferenhaag past in mijn tuin?

Wie op zoek gaat naar een geschikte coniferenhaag voor in de tuin, merkt al gauw dat er heel wat soorten conifeer verkrijgbaar zijn. Meteen opvallend tussen de coniferen zijn de taxus en de watercipres. Beide soorten groeien namelijk een stuk minder snel dan de overige conifeersoorten. Watercipressen zijn bovendien afwijkend omdat ze in tegenstelling tot de meeste haagconiferen geen groenblijvende haagplanten zijn. In de herfst zal een watercipreshaag daarom ook prachtig roodbruin verkleuren. Zoals zijn naam al aangeeft, heeft watercipres geen probleem met (zeer) natte grondsoorten. De taxus is een inheemse conifeer en vrij bekend als haagplant. Doordat hij traag groeit, is taxus naast 'gewone' hagen ook zeer geschikt voor vormsnoei en daarmee bijvoorbeeld ook als buxusvervanger. Omdat taxushagen bessen produceren, zijn ze bovendien aanlokkelijk voor vogels.

De leylandii is met enige afstand de snelst groeiende conifeer. Indien niet al te droog of te nat geplant zal de leylandii het best kunnen groeien. Onder deze optimale omstandigheden kan hij 80-100 cm op jaarbasis groeien em daarmee is het de snelste groeier onder onze snelgroeiende haagplanten. Voor een leylandiihaag die mooi en zichtdicht blijft, moet u wel twee tot vier keer per jaar uw coniferen snoeien. Maar voor wie snel een hoge privacyhaag wil is de leylandii onovertroffen. Naast de gewone leylandii is er ook de gele leylandii. Deze groeit iets minder snel met 50-80 cm per jaar en heeft een unieke geelgroene kleur.

Coniferen met verschillende bladkleuren

De verschillende soorten thuja en Californische cipres hebben een groeitempo van ca. 30 cm per jaar, waarmee ze allebei een mooi gemiddelde vormen tussen de traag- en snelgroeiende coniferen. De thuja kan verder opgedeeld worden in Thuja occidentalis (westerse levensboom) en Thuja plicata (reuzenlevensboom). De reuzenlevensboom kan zoals de naam aangeeft heel hoog worden, tot wel zes meter. Echter, bij normaal gebruik als haagplant worden beide types thuja toch gesnoeid op een hoogte van maximaal een meter of twee, waardoor dit verschil niet zo relevant is. Voor een haag van reuzenlevensboom zijn er enkele varianten met een iets andere kleurschakering verkrijgbaar. De thuja 'Brabant' is de meest gangbare soort thuja in gebruik als haagplant. Thuja 'Brabant' is inderdaad een allemansvriend met een gemiddeld groeitempo en weinig onderhoudseisen. Maar ook de thuja 'Smaragd' is veel in Nederlandse tuinen te zien.

Californische cipressen zijn tot slot verkrijgbaar in blauwe en gele varianten, waarbij de gele Californische cipres ook de subsoort 'Stardust' heeft. Californische cipressen hebben hierdoor een hoge sierwaarde als haagplant. Of het nu om Californische cipressen of een van onze andere soorten coniferen gaat, de klanten die bij ons coniferen kopen hebben volop keus!

Online coniferenhaag kopen

Coniferenhagen zijn niet voor niets zo populair. Elke soort is vrij onderhoudsarm en levert na verloop van tijd een mooie dichte haag op. Door de diverse varianten conifeer die er beschikbaar zijn, is het bovendien mogelijk een coniferenhaag uit te kiezen die aansluit bij eventuele specifieke wensen. Voor zowel hoge afscheidingshagen als lagere sierhagen is er een geschikte kandidaat te vinden onder de coniferen. En ook de tuinier die graag wat meer kleur in de tuin heeft kan prima terecht bij de diverse coniferenvarianten. U kunt bij de webshop van Haagplanten.net terecht voor de mooiste types coniferenhagen, zodat ook uw tuin er binnen de kortste keren prachtig bij staat. We leveren uw haagplanten bij u aan de deur, waarna u meteen uw coniferen planten kunt.

Lees verder