Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferenhaag

Coniferen zijn een erg populaire plantensoort voor het aanleggen van hagen. Dit komt doordat coniferensoorten snel dichtgroeien en zich makkelijk in de juiste vorm laten snoeien. Hierdoor zijn ze bijzonder geschikt voor het maken van zowel hoge als lage dichte hagen. Omdat de meeste coniferensoorten wintergroen zijn, zal een coniferenhaag in elk seizoen garant staan voor privacy in de tuin. De naalden van coniferen prikken niet en dat draagt bij aan de zachtmoedige uitstraling van de soort. Bovendien verspreiden de naalden een lekkere geur wanneer ze verpulverd worden.

De kenmerken van coniferenhagen

De kenmerken van coniferenhagen

Het woord 'coniferen' betekent letterlijk 'kegeldragers' omdat coniferen net zoals andere soorten naaldbomen hun zaadjes in een kegelvrucht dragen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld dennenbomen zijn deze kegels een stuk kleiner en bovendien zachter van structuur. Zelfs de opvallende rode bessen van de taxus zijn volgens de biologische indeling een type kegel. Wereldwijd zijn er maar liefst 600 verschillende types conifeer te vinden. De meest gangbare haagplanten zijn echter de taxus, de leylandii, de Californische cipres, de levensboom (of thuja) en de watercipres.

Tussen de verschillende soorten coniferen zijn weliswaar de nodige verschillen, vooral als het gaat om groeisnelheid, maar ze leveren toch allemaal een vergelijkbaar eindresultaat wanneer ze als haag geplant worden. Voor veel mensen zijn 'haagplant' en 'conifeer' zelfs uitwisselbare termen, ook de term 'haagconifeer' duikt weleens op. Een volgroeide coniferenhaag is door de kenmerkende compacte groeivorm altijd zeer dicht en vol, waardoor er niet doorheen te kijken valt. Een coniferenhaag vraagt in de regel weinig onderhoud. Zelfs de snelgroeiende varianten, zoals de Leylandii, hoeven maar twee keer per jaar gesnoeid te worden. Coniferen houden niet van hele droge bodem en kunnen in de zomer wel eens extra water nodig hebben. Maar verder zijn het robuuste en winterharde planten die ook op een standplaats in de schaduw hun volle potentie kunnen bereiken.

Verschillende soorten coniferenhaag

Verschillende soorten coniferenhaag

Wanneer men op zoek gaat naar een geschikte coniferenhaag voor in de tuin, wordt al gauw duidelijk dat er heel wat soorten conifeer verkrijgbaar zijn. Zoals gezegd zijn taxus, leylandii, Californische cipres, thuja en watercipres gangbare haagplanten. Maar deze soorten hebben ook weer hun eigen varianten, zoals bijvoorbeeld de blauwe Californische cipres en de gele Californische cipres. Welke conifeer geschikt is voor welke tuin, hangt natuurlijk af van de wensen van de tuinier.

Meteen opvallend tussen de coniferen zijn de taxus en de watercipres. Beide soorten groeien namelijk een stuk minder snel dan de overige conifeersoorten. Watercipres is bovendien afwijkend omdat hij als enige niet wintergroen is. In de herfst zal een watercipreshaag daarom ook prachtig roodbruin verkleuren. Zoals zijn naam al aangeeft, heeft watercipres geen probleem met (zeer) natte grondsoorten. De taxus is een inheemse conifeer en vrij bekend als haagplant. Doordat hij traag groeit, is taxus naast 'gewone' hagen ook zeer geschikt voor vormsnoei en daarmee bijvoorbeeld ook als buxusvervanger. Omdat taxushagen bessen produceren, zijn ze bovendien aanlokkelijk voor vogels.

Leylandii is met enige afstand de snelst groeiende conifeer. Indien niet al te droog of te nat geplant zal de leylandii het best kunnen groeien. Onder deze optimale omstandigheden kan hij 80-100 cm op jaarbasis groeien. Om hem compact en daarmee zichtdicht te houden, moet een leylandiihaag wel twee keer per jaar gesnoeid worden. Maar voor wie snel een hoge privacyhaag wil is de leylandii onovertroffen. Naast de gewone leylandii conifeer is er ook de gele leylandii conifeer. Deze groeit iets minder snel met 50-80 cm per jaar en heeft een unieke geelgroene kleur.

De verschillende soorten thuja en Californische cipres hebben een groeitempo van ca. 30 cm per jaar, waarmee ze allebei een mooi gemiddelde vormen tussen de traag- en snelgroeiende coniferen. De thuja kan verder opgedeeld worden in Thuja occidentalis (westerse levensboom) en Thuja plicata (reuzenlevensboom). De reuzenlevensboom kan zoals de naam aangeeft heel hoog worden, tot wel zes meter. Echter, bij normaal gebruik als haagplant worden beide types thuja toch gesnoeid op een hoogte van maximaal een meter of twee, waardoor dit verschil niet zo relevant is. Voor een haag van reuzenlevensboom zijn er enkele varianten met een iets andere kleurschakering verkrijgbaar. De thuja 'Brabant' is de meest gangbare soort thuja in gebruik als haagplant. Thuja 'Brabant' is inderdaad een allemansvriend met een gemiddeld groeitempo en weinig onderhoudseisen. Maar ook de thuja 'Smaragd' is veel in Nederlandse tuinen te zien.

De Californische cipressen zijn tot slot verkrijgbaar in blauwe en gele varianten, waarbij de gele Californische cipres ook de subsoort 'Stardust' heeft. Californische cipressen hebben hierdoor een hoge sierwaarde als haagplant. Of het nu om Californische cipressen of een van onze andere soorten coniferen gaat, de klanten die bij ons coniferen kopen hebben volop keus!

Kiezen voor een coniferenhaag

Kiezen voor een coniferenhaag

Coniferenhagen zijn niet voor niets zo populair. Elke soort is vrij onderhoudsarm en levert na verloop van tijd een mooie dichte haag op. Door de diverse varianten conifeer die er beschikbaar zijn, is het bovendien mogelijk een coniferenhaag uit te kiezen die aansluit bij eventuele specifieke wensen. Voor zowel hoge afscheidingshagen als lagere sierhagen is er een geschikte kandidaat te vinden onder de coniferen. En ook de tuinier die graag wat meer kleur in de tuin heeft kan prima terecht bij de diverse conifeervarianten. 

Wilt u tips van de professionals over coniferen planten en coniferen snoeien, lees dan vooral verder op onze site! Haagconiferen en andere bloeiende en wintergroene haagplanten kopen kunt u het beste doen op Haagplanten.net, uw specialist in haagplanten. Wij hanteren aangename prijzen en de kwaliteit stijgt ruim boven de concurrentie uit. Profiteer nu en bestel uw coniferenhaag bij ons!