Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxusrups

Buxusrups

Door de buxusrups kunt u niet meer zorgeloos van het traditionele beeld van een lage buxushaag genieten. Deze kinderen van de buxusmot of Cydalima perspectalis eten namelijk maar wat graag van de buxussoort die meestal in West-Europese tuinen aangeplant wordt, de Buxus sempervirens. Op deze manier maken ze uw mooie wintergroene haag tot een kale, bladloze bundel takken. En dat kan hard gaan; omdat de buxusrups zich razendsnel verspreidt, kan zo iedere buxus in een wijk helemaal leeggegeten worden. Vooral als u heel veel tijd aan uw buxushaag besteed heeft door hem bijvoorbeeld heel strak te snoeien of zelfs door middel van vormsnoei een prachtig groen kunststukje in de tuin heeft staan, is dat ronduit zonde. Wij vertellen u daarom graag meer over hoe u de buxusrups herkent en bestrijdt.

Rupsen in buxus

Rupsen in buxus

Het herkennen van de buxusrups is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Als u regelmatig kijkt of er rupsen of ander ongedierte in uw plant te vinden zijn, ziet u ze zo. Ze hebben namelijk een opvallende lichtgroene kleur. Een dergelijke regelmatige controle zou kunnen helpen om uw buxushaag op tijd van deze rupsen te verlossen. Maar zeker als uw buxus niet de enige plant van zijn soort in uw buurt is, is de kans groot dat het al te laat is wanneer u er een aantreft. Vroeger kwam de buxusmot overigens helemaal niet voor in Europa; het 4 centimeter grote beestje komt oorspronkelijk uit Japan. Er bestaat veel onduidelijkheid over hoe de rupsen ruim tien jaar geleden hun weg naar Europa hebben kunnen vinden, maar feit is dat ze de planten van binnenuit helemaal kapot vreten.

Tip: Lees ook het artikel over buxusmot bestrijden eens door!

Buxusrups bestrijden

Buxusrups bestrijden

Nederland is een goed voorbeeld van hoe snel het kan gaan met de buxusrups. In 2007 werd het dier voor het eerst aangetroffen in het Zuid-Hollandse Boskoop, tien jaar later zijn er vele honderden gevallen bekend in vrijwel het hele land. Zoals gezegd is bestrijding theoretisch gezien mogelijk door regelmatige controle op ongedierte en bruine plekken in uw buxushaag, maar dat heeft alleen zin als iedere buxuseigenaar in de buurt meedoet. Dat geldt ook voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Als u voor deze methode gaat, raden wij met klem aan om de behandeling minstens twee keer plaats te laten vinden, omdat er geen garantie is dat u bij de eerste keer alle rupsen gedood heeft. Er kunnen immers nog eitjes in uw haag zitten die nog niet uitgekomen zijn. Overigens voelt de buxusmot zich aangetrokken tot kunstlicht. Probeer daarom zo min mogelijk tuinverlichting te gebruiken of uw buxushaag er ver vandaan te planten.

Wilt u meer weten over bestrijdingsmiddelen voor het behoud van uw buxus? Bekijk dan ook eens de artikelen over buxusschimmel en buxusschimmel bestrijden.

Vervanger buxus

Vervanger buxus

Omdat de bestrijding van de buxusrups veel tijd in beslag neemt en doorgaans ook veel geld kost, kiezen veel mensen ervoor om hun kaalgevreten buxushaag te vervangen door een andere wintergroene haagplant die er veel op lijkt. De meest logische keuze is in dat geval de Japanse hulst (Ilex crenata). Met name de 'Green Hedge'- en 'Dark Green'-varianten zijn goede vervangers voor de buxushaag. De kleine, ovalen blaadjes van de Japanse hulst lijken dan wel heel veel op die van de buxus, maar de buxusrups vindt ze absoluut niet lekker. Ook de Euonymus fortunei ‘Vegetus’, beter bekend als de Japanse kardinaalsmuts, lijkt qua uiterlijk op de buxus. Deze haagplanten hebben het verdere voordeel dat ze immuun zijn voor de schimmelziekte Cylindrocladium buxicola, ook wel bekend als de buxusziekte.

Hoe worden buxusvervangers toegepast?

Veel buxusvervangers kunnen op dezelfde manier worden toegepast als de buxus. Net als de buxus verdragen deze vervangers snoei uitstekend. Ook zijn buxus vervangers als de verscheidene soorten Japanse hulst zeer geschikt om in mooie, sierlijke figuren te knippen. Daarnaast zijn de alternatieven voor buxus net als de buxus zelf wintergroen en goed winterhard. Ze kunnen in dezelfde chique, strakke haagvormen worden gesnoeid en hebben soortgelijke uiterlijke kenmerken.

Een andere mooie buxusvervanger is Lonicera nitida, ook wel struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie genaamd. Deze haagplant is weliswaar niet geschikt voor vormsnoei omdat hij wat sneller groeit dan bijvoorbeeld de Japanse hulst. Wel kunt u een mooie strakke haag aanplanten met Chinese kamperfoelie. U dient deze wat vaker te snoeien dan een buxushaag om de haag mooi in model te houden. Dit heeft ook weer met die snellere groei te maken. Bij Haagplanten.net koopt u de verschillende buxus vervangers op snelle, simpele en veilige wijze.