Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Rupsen in de buxus

Rupsen in de buxus

Buxus kopen
Rupsen in de buxus

Helaas komt het steeds vaker voor: rupsen in de buxus. Deze rupsen zijn de larven van de buxusmot en zijn, zoals eigenlijk alle rupsen, enorme veelvraten. Ze kunnen ervoor zorgen dat de buxus in een zeer korte tijd totaal kaal wordt gevreten en daardoor helemaal afsterft.

Door de buxusrups kunt u niet meer zorgeloos van het traditionele beeld van een lage buxushaag genieten. Deze kinderen van de buxusmot of Cydalima perspectalis eten namelijk maar wat graag van de buxussoort die meestal in West-Europese tuinen aangeplant wordt: de Buxus sempervirens. Op deze manier maken ze uw mooie wintergroene haag tot een kale, bladloze bundel takken. En dat kan hard gaan; omdat de buxusrups zich razendsnel verspreidt, kan zo iedere buxus in een wijk helemaal leeggegeten worden. Vooral als u heel veel tijd aan uw buxushaag besteed heeft door hem bijvoorbeeld heel strak te snoeien of zelfs door middel van vormsnoei een prachtig groen kunststukje in de tuin heeft staan, is dat ronduit zonde.

Het herkennen van de buxusrups is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Als u regelmatig kijkt of er rupsen of ander ongedierte in uw plant te vinden zijn, ziet u ze zo. Ze hebben namelijk een opvallende lichtgroene kleur. Een dergelijke regelmatige controle zou kunnen helpen om uw buxushaag op tijd van deze rupsen te verlossen. Maar zeker als uw buxus niet de enige plant van zijn soort in uw buurt is, is de kans groot dat het al te laat is wanneer u er een aantreft.

Struikkamperfoelie
Populair
Struikkamperfoelie
Lonicera nitida
Vanaf
1,91
arrow-right
Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
1,94
arrow-right

Waar komt de buxusmot vandaan?

Tot een aantal jaren terug kwam de buxusmot helemaal niet voor in Europa. Hij is vanuit China naar Europa gekomen. Waarschijnlijk in 2006 tussen de houten verpakkingen van materialen, zoals bloempotten en natuursteen uit China. Omdat de buxusmot hier bijna geen vijanden heeft en er in Europa voldoende buxus om van te leven, is het aantal buxusmotten de afgelopen jaren explosief gegroeid. En daarmee ook de rupsen.

De buxusmot plant zich enkele malen per jaar voor. En net als het leed lijkt te zijn geleden en de buxus opnieuw uitloopt, slaat hij opnieuw weer toe. Ook is hij er telkens vroeg bij. Hij overwintert namelijk al als rupsje en als het weer wat warmer wordt – zo boven de 10 graden – begint hij direct met zijn vraat.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Waar komt de buxusmot vandaan?

Is de buxusrups te voorkomen?

Helaas is het voorkomen van een aantasting bijna onmogelijk. Als er verderop ook buxus staat, wat eigenlijk altijd wel het geval is, en deze is besmet, dan is het bijna onmogelijk om uw planten vrij van de buxusrups te houden.

Is de buxusrups te voorkomen?

Is de buxusrups te bestrijden?

Nederland is een goed voorbeeld van hoe snel het kan gaan met de buxusrups. In 2007 werd het dier voor het eerst aangetroffen in het Zuid-Hollandse Boskoop, tien jaar later zijn er vele honderden gevallen bekend in vrijwel het hele land. Zoals gezegd is bestrijding theoretisch gezien mogelijk door regelmatige controle op ongedierte en bruine plekken in uw buxushaag, maar dat heeft alleen zin als iedere buxuseigenaar in de buurt meedoet. Dat geldt ook voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Als u voor deze methode gaat, raden wij met klem aan om de behandeling minstens twee keer plaats te laten vinden, omdat er geen garantie is dat u bij de eerste keer alle rupsen gedood heeft. Er kunnen immers nog eitjes in uw haag zitten die nog niet uitgekomen zijn. Overigens voelt de buxusmot zich aangetrokken tot kunstlicht. Probeer daarom zo min mogelijk tuinverlichting te gebruiken of uw buxushaag er ver vandaan te planten. U kunt de buxusrups zeker bestrijden. Blijf op uw buxus letten en kijk regelmatig of u rupsjes in de plant ziet. In het begin zijn deze nog klein. Later worden ze zo’n 4 centimeter lang, maar ze verraden hun aanwezigheid eigenlijk altijd door spinseldraden en uitwerpselen onder in de planten.

Probeer bij een aantasting zoveel mogelijk handmatig de rupsen en eitjes te verwijderen. Alle kleine beetjes helpen. Chemisch bestrijden is ook mogelijk, maar hier kleven veel bijkomende problemen aan. De middelen die worden gebruikt zijn niet alleen giftig voor de buxusrups, maar ook voor alle andere insecten. Ook de nuttige soorten die we zo hard nodig hebben zoals hommels en bijen. Tevens sterven er ook volle nesten met jonge insectenetende vogels aan het gif, omdat de jongen gevoerd worden met de vergiftigde rupsen. Al met al is het chemisch bestrijden door alle bijkomende verschijnselen niet de remedie die we van harte kunnen aanbevelen.

Kool- en pimpelmezen pikken de rupsen nog wel eens uit de haag, maar ook dit zet niet erg veel zoden aan de dijk. Het blijkt nogal lastig te zijn voor de vogels om alle rupsen in de buxus te lokaliseren. En nu veel tuiniers in hun wanhoop naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen, is er een onwenselijke situatie ontstaan: vogels sterven (vermoedelijk) doordat ook zij de giftige stoffen binnenkrijgen. De Vogelbescherming en het Centrum voor Landbouw en Milieu doen momenteel onderzoek naar het verband tussen het gebruik van dergelijke bestrijdingsmiddelen en de hoge vogelsterfte. Zij raden dan ook met klem af om dit soort middelen nog langer te gebruiken.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Is de buxusrups te bestrijden?

Hoe bestrijd ik de buxusrups op vogelvriendelijke wijze?

Maar wat kunt u dan doen om de buxusrups op vogelvriendelijke wijze te bestrijden? Er zijn positieve resultaten gemeld door het afspuiten van de buxushaag met een hogedrukreiniger. Hierdoor werd een groot deel van de rupsen, larven en eitjes uit de haag verwijderd. Ook werd het voor vogels gemakkelijker om de rupsen vervolgens te vinden en op te eten. Het is echter een lastige bestrijdingsmethode: door de kracht waarmee het water uit de hogedrukreiniger spuit is het namelijk goed mogelijk dat de buxus beschadigd raakt. Wij raden dus aan om deze methode alleen te proberen wanneer uw buxushaag al op sterven na dood staat.

Heeft deze bestrijdingsmethode wel een positief effect? Dan is het uiteraard nog afwachten of de buxusrups zich niet opnieuw in uw heg vestigt. Toch kan het afspuiten van de buxushaag het proberen waard zijn. Het is zeker een prima alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zijn er tuiniers die de eitjes, larven en rupsen handmatig uit de haag verwijderen. Dit is echter een manier die veel tijd kost en geen garantie biedt op langdurig succes. Toch kan deze manier het proberen waard zijn. Doe dit echter alleen als u geen hele lange of hoge buxushaag hebt, want dan is het onbegonnen werk.

De meest effectieve en vogelvriendelijke manier om de buxusrups te lijf te gaan blijft nog altijd het aanplanten van een buxusvervanger. De buxus is de enige haagplant die aantrekkelijk is voor de buxusrups: hij leeft immers op het sap uit het buxusblad. Andere haagplanten zijn volstrekt onaantrekkelijk voor de rups. Op deze manier worden de vogels gespaard en houdt u de buxusrups buiten uw tuin. U hoeft niet langer met giftige bestrijdingsmiddelen in de weer. Beter voor het milieu, de vogels en natuurlijk voor uzelf.

Buxusvervangers planten

Eigenlijk is er maar één passende oplossing en dat is de aangetaste of dode buxus te vervangen door andere soorten die niet worden aangetast. Er zijn volop planten te verkrijgen die zonder problemen de buxus kunnen vervangen, zoals de Japanse hulst, die er sprekend op lijkt.

Ook is het mogelijk om het over een andere boeg te gooien en lage hagen te maken van heel andere haagplanten, zoals de taxus, de liguster, de kardinaalsmuts of de struikkamperfoelie. Kijk maar eens bij onze buxusvervangers en u zult zien dat er misschien wel meer mogelijk is dan u dacht.

loader
Laden...