Buxushaag

Buxushaag

Buxushaag kopen

De buxus, voluit Buxus sempervirens, is een haagplant die bij veel van de mensen die ons benaderen enorm tot de verbeelding spreekt. De strak gesnoeide buxushagen die mensen gezien hebben bij paleizen en kastelen maken grote indruk. Toch durven veel mensen het niet zomaar aan, een buxushaag planten: zo’n sierlijke plant, is die niet heel moeilijk in onderhoud?

Wij stellen u graag gerust. Ondanks zijn exclusieve uitstraling kan de buxushaag prima in de meeste tuinen groeien, als het aan ons ligt binnenkort ook bij u. Bij Haagplanten.net kunt u gemakkelijk en snel uw buxus kopen en leest u meer wat de buxus in uw tuin voor u kan betekenen.

Buxus als haagplant

De buxus komt oorspronkelijk uit streken zuidelijker dan de onze – hij groeit van nature in het gebied rond de Middellandse Zee, in de heuvelachtige streken. Ons weer is dus even wennen voor een buxushaag, maar toch gedijt hij hier goed. In het zonnige zuiden trekt de buxushaag zich van nature dan ook terug op schaduwrijke, koele bergwanden. Schaduw en koelte, daar hebben we in Nederland en België natuurlijk genoeg van! Het is daarom ook niet verwonderlijk dat buxussen klassieke haagplanten geworden zijn door de jaren heen. Wie eenmaal het snoeien onder de knie heeft, kan langdurig genieten van een haag met een schitterende uitstraling.

Buxus leent zich uitstekend voor formele en strakke hagen, maar kan eigenlijk in elke gewenste vorm gesnoeid worden. Dat dit zo goed mogelijk is, komt door dat buxus een trage groeier is. Hierdoor blijft hij lang in de vorm waarin hij gesnoeid is en hoeft hij niet vaak bijgeknipt te worden. Een andere bijkomstigheid van zijn trage groei, is het feit dat buxus erg compact blijft. Een buxushaag groeit daarom als een ware groene muur om uw tuin heen. Het is weliswaar gebruikelijk om buxushagen laag te houden, maar wie er het geduld voor heeft kan ook een hoge dichte haag van buxus laten groeien.

Buxushaag planten

Als u buxus gaat planten, probeer dan zijn natuurlijke groeiomstandigheden na te bootsen. Een buxushaag houdt van schaduw, zet deze plant daarom zeker niet in de volle zon. De buxus kan prima tegen strenge winters, maar al te veel vocht of harde wind kan deze plant minder waarderen. Zorg voor een droog en beschut plekje met een goede waterhuishouding, zodat uw buxushaag geen natte voeten krijgt! Buxus verdraagt alle grondsoorten mits goed gedraineerd.

De beste tijd om buxushagen te planten is het najaar. De buxus kan dan goed wortelen tijdens de winter om weer uit te lopen in de lente. Toch kunt u een buxushaag ook in andere jaargetijden planten, bijvoorbeeld in het voorjaar. Een snelle groeier is de buxus niet, dus u moet enig geduld betrachten voor u een stevige haag heeft. Die langzame groei is echter cruciaal: hierdoor is het immers mogelijk om de haag langdurig in mooie vormen te kunnen snoeien.

Helaas wordt buxus de laatste jaren nogal eens geplaagd door de buxusziekte. Of dit voor u een probleem zou worden, hangt af van waar u woont. De buxusziekte is gelukkig niet door het hele land verspreid. Mocht u in een getroffen omgeving wonen, dan zijn er gelukkig alternatieven voor de buxus! Wij zouden u dan aanraden een kijkje te nemen bij de Japanse hulst. Deze haagplant is gekweekt om zoveel mogelijk op buxus te lijken, de Japanse hulst 'Dark Green'® in het bijzonder, al zijn buxus en Japanse hulst helemaal niet aan elkaar verwant. Japanse hulst groeit echter wel wat sneller dan buxus, wat voor vormsnoei natuurlijk nadelig is. En natuurlijk zal een echte kenner de buxus kunnen onderscheiden van Japanse hulst. Wie er de mogelijkheid toe heeft, zal daarom waarschijnlijk de voorkeur aan buxus geven.

Buxushaag planten

Buxushaag snoeien

Beroemd is de buxus om de schitterende vormsnoei waar de haagplant zich zo goed voor leent. Losse boompjes kunt u in fantasievolle figuren knippen. De buxushaagjes worden meestal in elegante patronen geplant en dan strak in vorm geknipt. Maar denk ook bijvoorbeeld aan bolvormen, kegels of zelfs dierfiguren. De buxus laat het allemaal probleemloos gebeuren. De buxus snoeien is wat dat betreft makkelijk – een buxushaag weet doorgaans goed te herstellen van een knipbeurt, waardoor stevig terugsnoeien tot de mogelijkheden behoort.

Is het snoeien van buxus dan alleen maar makkelijk? Dat de buxushaag een trage groeier is betekent dat vormsnoei mogelijk is, maar helaas ook dat eventuele fouten die u maakt er niet heel gauw weer uit groeien. Dat maakt het knippen van de buxus wel een secuur werkje. Neem uw tijd, bereid u goed voor en vertrouw op uw vaardigheden, dan kunt u prachtige resultaten bereiken. Het geeft natuurlijk veel voldoening om een kunstig geknipte buxushaag in uw tuin te hebben staan! Omdat buxus als haagplant zeer bekend is, zal u veel informatie over het correct snoeien kunnen vinden – dat is zeker een van de voordelen van het kiezen voor een klassieker.