Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Thuja

Er bestaan erg veel verschillende soorten Thuja (Nederlandse naam: levensboom). De coniferen die Haagplanten.net u aanbiedt zijn allemaal prima geschikt voor het maken van een zichtdichte coniferenhaag. Thuja soorten zijn zeer winterhard en gemakkelijk te verzorgen. Bovendien stellen ze geen hoge eisen aan de omstandigheden waarin ze groeien. De groei van Thuja soorten bedraagt circa 20-30 cm per jaar. Bovenstaande eigenschappen maken de thuja tot de ideale haagplant voor veel van onze klanten..

Snelgroeiende, makkelijk te verzorgen coniferen

De levensboom of thuja is een klassieke haagconifeer. De thuja zijn op veel manieren de ideale haagplant: hij is zomer- en wintergroen, goed bestand tegen ziektes, hij groeit hard en laat zich makkelijk snoeien. Hierin lijkt de thuja wel op de taxus, maar anders dan deze alom geprezen coniferen verdraagt de levensboom een al te radicale snoei niet. Dat hoeft nauwelijks een nadeel te zijn; een thuja snoeien op een nette manier is niet moeilijk.

De thuja spreekt tot de verbeelding. De Nederlandse naam van deze conifeer bewijst dat al. Mensen zagen de thuja als het symbool van het leven, door de snelle groei en door de altijdgroene naalden. Thuja's zijn sterk en vitaal. Ze blijven u trouw: een thujahaag zal een vast onderdeel van uw tuin worden, een coniferenhaag waar u altijd op terug kunt vallen. Geen wonder dus dat ook onze klanten veel waarde aan de thuja hechten.

Thuja geschiedenis

Hoe de thujahaag zo populair werd

De Thuja komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Er bestaan ook wilde thuja's in Azië, maar de thuja's die we tegenwoordig als haagplant in onze tuin planten gaan op de Amerikaanse soorten terug. Er zijn twee families, Thuja plicata en Thuja occidentalis. De laatste naam betekent letterlijk „westerse thuja”, maar gek genoeg groeit deze oorspronkelijk in de oostelijke helft van Noord-Amerika. Het is duidelijk een naam uit Europees perspectief!

Lang voordat de Europeanen de Thuja leerden kennen was hij voor de oorspronkelijke Amerikanen, de indianen, al heel belangrijk. Zij gebruikten deze haagconiferen vooral om er houten gereedschap van te maken, maar de boom had ook een mythologische betekenis. Ze maakten ook een medicijn van de boom en zo leerden de ontdekkingsreiziger de thuja ook kennen: het medicijn werkt goed tegen scheurbuik (vitaminetekort). Zo komt de boom aan zijn bijnaam „levensboom”!

De eerste Europeaan die de levensboom leerde kennen was de Franse zeeman Jacques Cartier, die z'n bemanning zo kon redden van scheurbuik. Daarmee werd de Thuja ook de eerste Amerikaanse coniferensoort die naar Europa kwam. Al gauw werd het een geliefde boom in landschapstuinen. Dat de thuja zo winterhard is droeg bij aan haar populariteit in Midden-Europa, waar koude winters heel gewoon zijn.

Thuja in de tuin

Aan een thujahaag heeft u lang plezier

In de tuin staat de thuja niet als medicinale plant, maar als sterke, winterharde haag die zich goed laat snoeien. Er bestaan inmiddels zo'n 120 cultivars, wat al duidelijk maakt hoezeer kwekers onder de indruk zijn van de vele kwaliteiten van deze haag. In de tuin geeft de thuja veel beschutting. De structuur is toch zacht en vriendelijk, zodat de thuja ook voor tuinen waar kinderen spelen geschikt is.

De thuja laat zich makkelijk verzorgen, ook dat is natuurlijk een reden voor de populariteit van deze haag. Maar ook de vele verhalen die bij de thuja horen maken de haag bijzonder. We vertelden al hoe de thuja scheepslieden van scheurbuik redde. Een andere bijzonderheid is dat de thuja heel oud kan worden: in Noord-Amerika zijn exemplaren bekend van zeker anderhalf duizend jaar oud. Het is een echte trouwe haagplant.

De thuja biedt veel beschutting en dat wordt zeker gewaardeerd door vogels, die uw thuja dan ook graag zullen bezoeken. Ook vlinders houden van de thuja. Zo brengen deze wintergroene haagplanten toch ook kleur, leven en de loop van seizoenen in uw tuin. Maar de thuja houdt ook het nodige buiten: het is een goede haag om lawaai tegen te gaan en als u langs een druk pad woont is de thuja ideaal als privacyhaag.

Levensboom kopen bij Haagplanten.net

Online thuja kopen

U kunt de thuja kopen in onze webwinkel. De soorten in onze winkel zijn bedoeld als haagplanten, ze hebben dan ook precies de kwaliteiten die een haagplant volgens ons moet hebben. Natuurlijk blijft de thuja een snelle groeier die gesnoeid moet worden, maar de levensbomen die wij verkopen hebben wel de mooiste proporties voor een blikdichte thujahaag van een paar meter hoog.

Als klanten bij ons een levensboom kopen, dan rekenen ze op onze kwaliteit en service. Wij willen laten zien dat wij dat vertrouwen waard zijn. Een haagplant als de thuja is wat dat betreft een inspiratiebron: snel, betrouwbaar, u kunt er altijd op terugvallen. Onze service is ook snel, wij leveren al binnen enkele dagen. Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, de taxus, de laurierhaag, de beukenhaag of de haagbeuk? Wij selecteren voor u de beste planten en bieden zeaan voor een gunstige prijs. Zo is Haagplanten.net!