Levensboom

Er bestaan erg veel verschillende soorten Thuja (Nederlandse naam: Levensboom). De coniferenhaag soorten die Haagplanten.net u aanbiedt zijn allemaal prima geschikt voor het maken van een zichtdichte haagconifeer. Thuja soorten zijn zeer winterhard en gemakkelijk te verzorgen. Bovendien stellen ze geen hoge eisen aan de omstandigheden waarin ze groeien. De groei van Thuja soorten bedraagt circa 20-30 cm per jaar. Bovenstaande eigenschappen maken Thuja coniferen een ideale haagplant voor veel van onze klanten.

Levensboom - onze informatie

Levensboom als haagplant

Levensboom als haagplant

De levensboom of thuja zijn klassieke haagplanten. Levensbomen zijn op veel manieren de ideale haagplant: ze zijn zomer en winter groen, zijn goed bestand tegen ziektes, ze groeien hard, ze laten zich makkelijk snoeien. Hierin lijkt de levensboom wel op de taxus, maar anders dan deze alom geprezen haagplant verdraagt de levensboom een al te radicale snoei niet. Dat hoeft nauwelijks een nadeel te zijn, levensboom snoeien op een nette manier is niet moeilijk.

De levensboom spreekt tot de verbeelding. De naam van deze conifeer bewijst dat al. Mensen zagen de thuja als het symbool van het leven, door de snelle groei en door de altijdgroene naalden. Levensbomen zijn sterk en vitaal. Ze blijven u trouw: een thujahaag zal een vast onderdeel van uw tuin worden, een coniferenhaag soort waar u altijd op terug kunt vallen. Geen wonder dus dat ook onze klanten veel waarde aan de levensboom hechten.

Thuja geschiedenis

Thuja geschiedenis

De Thuja komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Er bestaan ook wilde thuja's in Azië, maar de thuja's die we tegenwoordig als haagplant in onze tuin planten gaan op de Amerikaanse soorten terug. Er zijn twee families, Thuja plicata en Thuja occidentalis. De laatste naam betekent letterlijk „westerse Thuja”, maar gek genoeg groeit deze oorspronkelijk in de oostelijke helft van Noord-Amerika. Het is duidelijk een naam uit Europees perspectief!

Lang voordat de Europeanen de Thuja leerden kennen was hij voor de oorspronkelijke Amerikanen, de indianen, al heel belangrijk. Zij gebruikten deze haagconiferen vooral om er houten gereedschap van te maken, maar de boom had ook een mythologische betekenis. Ze maakten ook een medicijn van de boom en zo leerden de ontdekkingsreiziger de Thuja ook kennen: het medicijn werkt goed tegen scheurbuik (vitaminetekort). Zo komt de boom aan z'n bijnaam „levensboom”!

De eerste Europeaan die de levensboom leerde kennen was de Franse zeeman Jacques Cartier, die z'n bemanning zo kon redden van scheurbuik. Daarmee werd de Thuja ook de eerste Amerikaanse coniferenhaag die naar Europa kwam. Al gauw werd het een geliefde boom in landschapstuinen. Dat de thuja zo winterhard is droeg bij aan haar populariteit in Midden-Europa, waar koude winters heel gewoon zijn.

Thuja in de tuin

Thuja in de tuin

In de tuin staat de thuja niet als medicinale plant, maar als sterke, winterharde haag die zich goed laat snoeien. Er bestaan inmiddels zo'n 120 cultivars, wat al duidelijk maakt hoezeer kwekers onder de indruk zijn van de vele kwaliteiten van deze haag. In de tuin geeft de thuja veel beschutting. De structuur is toch zacht en vriendelijk, zodat de levensboom ook voor tuinen waar kinderen spelen geschikt is.

De thuja coniferen soort laat zich makkelijk verzorgen, ook dat is natuurlijk een reden voor de populariteit van deze haag. Maar ook de vele verhalen die bij de thuja horen maken de haag bijzonder. We vertelden al hoe de thuja scheepslieden van scheurbuik redde. Een andere bijzonderheid is dat de thuja heel oud kan worden: in Noord-Amerika zijn exemplaren bekend van zeker 800 jaar oud. Het is een echte trouwe haagplant.

De thuja biedt veel beschutting en dat wordt zeker gewaardeerd door vogels, die uw thuja dan ook graag zullen bezoeken. Ook vlinders houden van de thuja. Zo brengt deze altijdgroene coniferenhaag toch ook kleur, leven en de loop van seizoenen in uw tuin. Maar de Thuja houdt ook het nodige buiten: het is een goede haag om lawaai tegen te gaan en als u langs een druk pad woont is de thuja ideaal voor de privacy.

Levensboom kopen bij Haagplanten.net

Levensboom kopen bij Haagplanten.net

U kunt de levensboom kopen in onze webwinkel. De soorten in onze winkel zijn bedoeld als haagplanten, ze hebben dan ook precies de kwaliteiten die een haagplant volgens ons moet hebben. Natuurlijk blijft de levensboom een snelle groeier die gesnoeid moet worden, maar de levensbomen die wij verkopen hebben wel de mooiste proporties voor een blikdichte haag van een paar meter hoog.

Als klanten bij ons een levensboom kopen, dan rekenen ze op onze kwaliteit en service. Wij willen laten zien dat wij dat vertrouwen waard zijn. Een haagplant als de levensboom is wat dat betreft een inspiratiebron: snel, betrouwbaar, u kunt er altijd op terugvallen. Onze service is ook snel, wij leveren al binnen enkele dagen. Bent u benieuwd naar de andere soorten haagplanten? Bijvoorbeeld de buxus, taxus, laurier, beukenhaag of haagbeuk. Wij selecteren voor u de beste planten en bieden zeaan voor een gunstige prijs. Zo is Haagplanten.net!