Dit zijn de snelst groeiende haagplanten

15 november 2018
Dit zijn de snelst groeiende haagplanten

Wanneer u een nieuwe haag gaat aanplanten, is het begrijpelijk dat u snel resultaat wilt zien. U bent immers op korte termijn op zoek naar privacy en een mooi, groen uitzicht. U zou in dat geval natuurlijk kunnen kiezen voor een kant-en-klaarhaag, maar niet iedere tuinier wil dit. Wilt u eigenhandig een haag van jonge planten aanleggen, maar niet al te lang wachten? Dit zijn de snelst groeiende haagplanten!

De liguster

De liguster is een populaire en snelgroeiende haagplant. Deze heester groeit 40 tot 50 centimeter per jaar. Hierdoor staat er binnen afzienbare tijd een mooie, zichtdichte haag in uw tuin. Waar u wel rekening mee dient te houden is dat de liguster semi-wintergroen is. Dat wil zeggen dat hij zijn blad deels kan verliezen tijdens zeer strenge winters. Uiteraard groeit dit blad na de winter gewoon weer terug. Wanneer u op zoek bent naar een haag die echt helemaal wintergroen is, kunt u kiezen voor de wintergroene liguster 'Atrovirens'.

De liguster is een haagplant met een vrij universele uitstraling. U kunt met deze haagplant alle kanten op. Zo kunt u gemakkelijk een mooie, strakke haag creëren met deze heester, maar ook een wat meer informele haag ligt binnen handbereik. Daarnaast past een ligusterhaag prima bij veel verschillende tuinontwerpen. Deze haagplant kan prima worden gecombineerd met de meeste andere beplanting. Ook een fijne wetenschap: op nagenoeg elke grondsoort gedijt de liguster goed. De haagplant kan worden neergezet in de zon of juist op wat meer schaduwrijke plekken.

De laurierkers

Eveneens een snelgroeiende haagplant is de laurierkers. Let op: niet elke soort laurier groeit even snel. Er zijn zowel snelgroeiende soorten als typen die wat langzamer groeien. De laurierkers 'Zabeliana' en 'Otto Luyken' groeien bijvoorbeeld niet al te snel. Bent u op zoek naar een soort laurier waarmee u binnen korte tijd een zichtdichte haag kunt creëren? Richt u dan vooral op de Portugese laurier, de laurierkers 'Novita', 'Rotundifolia' of 'Caucasica'.

Een groot voordeel van de laurierkers is dat hij wintergroen is. U heeft dus het hele jaar rond een prachtige, groene erfafscheiding in de tuin staan. Veel snelgroeiende soorten laurier zijn voornamelijk geschikt voor grotere tuinen, omdat ze vrij breeduit groeien. Een uitzondering hierop is de Portugese laurier. Deze gaat smal en slank op, waardoor hij ook in kleinere tuinen aangeplant kan worden. Wel is het zaak om de Portugese laurier op de juiste hoogte te houden middels snoei. De laurierkers kan heel goed groeien op verreweg de meeste bodemsoorten. Hij houdt echter niet van te natte voeten.

Leylandii coniferen

De coniferenhaag zien we erg veel terug in Nederlandse tuinen. Coniferen zijn gemakkelijk in onderhoud en hebben een mooie uitstraling. U kunt ze gebruiken om een strakke, formele heg mee te vormen. Daarnaast zijn ze ook heel geschikt voor het vormen van een wat minder formele haag met een natuurlijke uitstraling. Leylandii coniferen zijn ijzersterk en kunnen decennialang gezond blijven. Daarnaast groeien Leylandii coniferen erg snel: sommige soorten groeien wel 80 centimeter per jaar. Het is dus zaak om ze goed bij te houden middels snoei: zo houdt u een coniferenhaag van Leylandii coniferen op de door u gewenste hoogte.

Leylandii coniferen houden van een doorlatende en voedingsrijke bodem. Het is belangrijk om deze plant twee maal per jaar te voorzien van een goede bemesting. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciale coniferenmest. Deze meststof bevat alle voedingsstoffen die de Leylandii conifeer nodig heeft om krachtig en vitaal te blijven. Verder vereisen Leylandii coniferen geen ingewikkelde verzorging. Standplaatsen in zowel zon, halfschaduw als schaduw zijn geschikt voor deze conifeer. Leylandii coniferen zijn heel geschikt om een hoge haag mee aan te leggen.

Hedera (klimop)

Hedera (klimop) is een snelgroeiende en bovendien wintergroene klimplant. De hedera kan als haagplant worden gebruikt door hem langs een gaasscherm of ander tuinscherm omhoog te laten klimmen. Binnen een vrij korte tijd ziet u niets meer van dit scherm en vormt zich een mooie, groeie muur van hedera. Dit ziet er niet alleen prachtig uit, maar vergt ook nog eens weinig onderhoud. Daarnaast creëert u op deze manier een zeer smalle haag. Om deze reden is de hedera ook zeer geschikt voor in kleine tuinen.

Koop uw favoriete snelgroeiende haagplanten snel en eenvoudig via Haagplanten.net!