Snelgroeiende haagplanten

Snelgroeiende haagplanten

Haagplanten groeien op verschillende tempo’s en verschillende momenten in het jaar. Uiteraard ligt dit ook aan de temperatuur buiten en de hoeveelheid neerslag. Met de klimaatverandering die op dit moment het leven op aarde beheerst weet u natuurlijk helemaal niet meer wat u kunt verwachten. Van tropische temperaturen in de herfst tot een opvallend koude zomer. Snelgroeiende haagplanten vereisen een ander soort verzorging dan langzaam groeiende soorten, zoals u waarschijnlijk wel had voorzien. Zo moeten zij vaker gesnoeid worden, om ze in toom te kunnen houden. Snoeit u niet regelmatig, dan zal uw haag al snel zijn vorm verliezen en verwilderen.

Twee voorbeelden: liguster en thuja

Twee voorbeelden: liguster en thuja

Twee voorbeelden van populaire snelgroeiende haagplant, die uiteraard ook op onze site te koop zijn, zijn de liguster en de thuja, oftewel: de levensboom. Toen in de jaren zestig nieuwe woonwijken werden gebouwd, de zogenaamde VINEX-locaties, werden in alle voor-en achtertuinen ligusters geplant. Deze plant groeit snel uit tot een dichte haag en heeft een vriendelijke uitstraling met haar glanzende bladeren en hun lichte bloei. Doordat deze soort inheems is in Azië heeft zij zich goed kunnen aanpassen aan het soms wat koele Nederlandse klimaat. Speciaal voor u hebben wij de ligusterhagen uitgekozen die in de winter over het algemeen hun blad behouden, maar helaas is het wel mogelijk dat zij hun blad alsnog verliezen bij strenge vorst.

Van onze thuja’s kunnen wij wel garanderen dat zij wintergroene haagplanten zijn, die ook wintervast zijn. Het zijn dan ook coniferen. Zij kunnen wel twintig tot dertig centimeter per jaar groeien, daarom is regelmatig snoeien absoluut noodzakelijk. Anders heeft u binnen een paar jaar een ware reus in uw tuin staan. Een te rigoureuze snoei is echter niet nodig, dit zorgt er alleen maar voor dat de thuja zwakker wordt en dat er lelijke gaten ontstaan. Thuja’s zijn ook erg geschikt als haagplant voor schaduw in uw tuin. Zo zit u in de zomer koel en bedekt en verbranden ook uw andere planten niet door de felle zon.

Natuurlijk zijn dit niet onze enige snelgroeiende haagplanten. Ook planten zoals de leylandii conifeer of de hedera staan bekend om hun snelle groei.

Snelgroeiende haagplanten snoeien

Snelgroeiende haagplanten snoeien

Het snoeien van snelgroeiende haagplanten hoeft u absoluut geen moeite te kosten. Belangrijk is om zeker twee keer per jaar te snoeien, één keer in het najaar en nog een keer in het voorjaar, deze laatste snoeibeurt is er vooral voor om de haag mooi te houden in het groeiseizoen. Zoals eerder vermeld moet u eerst kijken of uw haag een flinke snoeibeurt tot op het oude hout verdraagt, of dat alleen uitstekende takjes weggesnoeid moeten worden, voordat u een fout begaat en de gezondheid van uw haag op het spel zet. Zorg er in ieder geval voor dat u beschikking heeft tot goed, scherp gereedschap. Snoei liever te weinig weg dan te veel, want anders duurt het maanden voordat uw haag zich kan herstellen. Met onze tips lukt het u zeker uw haag op de juiste wijze te snoeien.