Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Snelgroeiende haagplanten

Haagplanten groeien op verschillende tempo’s en op verschillende momenten in het jaar. Het groeitempo hangt ook samen met de omstandigheden en de zorg die uw haagplant krijgt. Desondanks is de variatie in groeitempo tussen verschillende soorten groot. Een snelgroeiende haag heeft als voordeel dat u al snel na het planten kunt genieten van een grote volle haag. Door klimaatverandering zijn de omstandigheden waarin uw haag groeit steeds moeilijker te voorspellen. Van tropische temperaturen in de herfst tot een opvallend koude zomer: de keuze voor een plant die qua groeitempo aansluit op uw wensen wordt alleen maar belangrijker.

Snelgroeiende haagplanten zijn er in allerlei soorten, van wintergroene tot bladverliezende soorten, van klimop en bamboe tot laurierkers. Snelgroeiende haagplanten vereisen een ander soort verzorging dan langzaam groeiende soorten. Zo moeten ze vaker gesnoeid worden, om ze in toom te kunnen houden. Snoeit u niet regelmatig, dan zal uw haag al snel zijn vorm verliezen en verwilderen. Ook een snelgroeiende haag groeit natuurlijk het beste wanneer hij gezond is.

Twee voorbeelden: liguster en thuja

Snelgroeiende haagplanten snoeien

Het snoeien van snelgroeiende haagplanten hoeft niet veel moeite te kosten. Ga bij snelgroeiende hagen uit van tenminste twee keer snoeien per jaar. Dan snoeit u één keer in het najaar en nog een keer in het voorjaar. Die snoeibeurt in de lente dient vooral om de haag mooi te houden in het groeiseizoen.

Het snoeien werkt niet bij iedere haagplant hetzelfde. Bij sommige haagplanten, zoals de meeste soorten coniferen, is het belangrijk om alleen de jonge uitstekende takjes weg te snoeien. Als u bij zulke planten verder snoeit kan het de gezondheid van de plant aantasten. Het kan zijn dat de plant op de plaats waar u te ver snoeide een tijdlang kaal blijft. Bij andere planten kunt u zonder problemen veel dieper snoeien, soms wel tot op het oude hout.

Wat voor haag u ook snoeit, zorg er in ieder geval voor dat u beschikking heeft tot goed, scherp gereedschap. Snoei bij twijfel liever te weinig weg dan te veel, want anders duurt het maanden voordat uw haag zich kan herstellen. Met onze tips lukt het u zeker om uw haag op de juiste wijze te snoeien.

Snelgroeiende haagplanten snoeien

Verschillende soorten snelgroeiende haagplanten

Snelgroeiende haagplanten zijn er in allerlei soorten en maten, sommige soorten zijn wintergroen, anderen verliezen ‘s winters hun bladeren, weer anderen doen dat alleen bij extra strenge vorst. Populaire snelgroeiende haagplanten zijn onder andere de liguster, de thuja, bamboe en de leylandii. Ook kunnen we de verschillende soorten laurierkers niet vergeten! We behandelen er hier een aantal bekende snelgroeiers.

De liguster was een tijdlang een echte rage in Nederlandse tuinen. Toen er in de jaren zestig veel nieuwe woonwijken werden gebouwd, de zogenaamde VINEX-locaties, werden in al de bijbehorende voor- en achtertuinen ligusters geplant. Deze plant groeit snel uit tot een dichte haag en heeft een vriendelijke uitstraling met zijn glanzende bladeren en lichte bloei. Doordat deze soort inheems is in Azië heeft hij zich goed kunnen aanpassen aan het soms wat koele Nederlandse klimaat. Speciaal voor u hebben wij de ligusterhagen uitgekozen die in de winter over het algemeen hun blad behouden, maar helaas is het wel mogelijk dat zij hun blad alsnog verliezen bij bijzonder strenge vorst.

De thuja, ook wel levensboom genoemd, is echt wintergroen en wintervast, ook wanneer het erg koud wordt. Thuja’s zijn dan ook een soort coniferen. Ze kunnen twintig tot dertig centimeter per jaar groeien, daarom is regelmatig snoeien een absolute noodzaak. Anders heeft u binnen een paar jaar een ware reus in uw tuin staan. Een te rigoureuze snoei is echter niet nodig, dit zorgt er alleen maar voor dat de thuja zwakker wordt en dat er lelijke gaten in de dekking ontstaan. Een haag van thuja is ook erg geschikt om schaduw in uw tuin te krijgen. Zo zit u in de zomer koel en bedekt en verbranden ook uw andere planten niet door de felle zon.

De leylandii is een populaire soort conifeer die bijzonder snel groeit en daarom in deze lijst niet onbenoemd kan blijven. De leylandii heeft mooie felgroene geschubde bladeren waarmee hij een mooie zichtdichte haag vormt. Deze plant is winterhard en wintergroen, dus hij geeft u het hele jaar door privacy. Op Haagplanten.net bieden we verschillende soorten leylandii aan. Naast het gebruikelijke felgroen van de groene leylandii, kunt u ook kiezen voor de gele leylandii. Beide soorten groeien zeer snel en moeten zeker tweemaal per jaar worden gesnoeid. Een voordeel vergeleken met veel andere snelgroeiende haagplanten is dat de leylandii heel smal gehouden kan worden. Hierdoor hoeft een hoge privacyhaag niet zoveel ruimte in te nemen.

Bamboe tuin afscheiding

Bamboe als rustgevende afscheiding

Laten we ook een aantal haagplanten noemen die heel anders zijn dan het typische beeld van een haagplant. Bamboe is een prachtige wintergroene plant met een exotische uitstraling. Zeker als u voor uw tuin een meer moderne uitstraling zoekt is bamboe een goede keuze. Kom echt tot rust in uw tuin door u te concentreren op het geluid van de bamboe bladeren die zacht tegen elkaar aanschuren in de wind.

Een bekend gezegde over bamboe luidt, ‘als u iemand haat, geef hen dan bamboe’. Dit verwijst naar de moeilijkheden die bamboe u kan bezorgen wanneer het de hele tuin overwoekert. Gelukkig geven de bamboeplanten die wij verkopen dit probleem niet. Op Haagplanten.net verkopen we alleen Fargesia-bamboe. Deze planten groeien vanuit één punt, namelijk daar waar u ze plant. Ze verspreiden zich niet verder door uw tuin.

Haag klimop

Een haag van klimop?

Ook Hedera, beter bekend als klimop, is een populaire haagplant die net anders is dan het klassieke beeld van een volle haag. Toch zijn hier prachtige zichtdichte hagen mee aan te leggen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Juist omdat deze plant niet van zichzelf rechtop staat is het mogelijk om deze in allerlei vormen te laten groeien. Ook is deze haag heel smal te houden, zonder dat u aan privacy inboet.

Klimop groeit bijzonder snel, maar om het u nog makkelijker te maken bieden we op Haagplanten.net ook kant-en-klaar hagen van klimop aan, waarmee u uw tuin in een keer zichtdicht en sfeervol kunt maken. Klimop is op elk moment van het jaar te snoeien, zolang het maar minstens tweemaal per jaar gebeurt. We bieden zowel de gewone klimop aan als de Ierse klimop, zodat u kunt kiezen uit twee mooie kleuren. Vooral de Ierse klimop is erg scherp geprijsd.

Laurierkersen

Laurierkersen in alle soorten en maten

De laurierkers, oftewel Prunus laurocerasus, is een van de meest gewilde haagplanten in ons assortiment. Laurierkersen, vooral de hogere soorten, zijn snelgroeiend maar verrassend makkelijk om te onderhouden. Deze plant kan goed tegen droogte, een kalkrijke bodem en fijnstof. Ondanks dat de laurierkers een snelgroeiende haagplant is, heeft hij aan eenmaal snoeien per jaar wel genoeg. Dit komt doordat een laurierhaag er met een wat wildere vorm ook heel goed uitziet. Probeer bij het snoeien wel te vermijden dat u door het blad heen knipt, want dat maakt het uiterlijk van uw laurierhaag niet mooier. Dit kunt u voorkomen door klein snoeigereedschap te gebruiken en de takken een voor een door te knippen.

Van de laurierkers bieden we een heel scala aan soorten aan, ze variëren vooral in hoe ze bloeien en in welke vorm en maat ze groeien. Hoe groter de soort wordt, hoe sneller deze doorgaans ook groeit. Neemt u bijvoorbeeld de laurier 'Rotundifolia' en de laurier 'Novita'. Dit zijn de snelst groeiende soorten. Deze worden hoog genoeg om uw tuin of erf te beschermen tegen het zicht, daarbij worden ze ook wel vrij breed. Als u dat vervelend vindt of die ruimte er simpelweg niet is kunt u de laurier 'Genolia'® of de laurier 'Elly' overwegen. Dit zijn ook hoge soorten, maar ze blijven door hun opgaande groei naar verhouding veel smaller.

Als u een mooie bloei belangrijk vindt bij uw haag, dan zijn de laurier 'Herbergii' of de laurier 'Caucasica' misschien juist voor u, vanwege hun extravagante witte bloemen. Er zijn ook kleinere, langzamer groeiende laurierkersen die zich uitstekend lenen voor een makkelijke laurierhaag in de voortuin. De laurier 'Otto Luyken' en de laurier 'Zabeliana' zijn voorbeelden van dit soort laurierhagen die minder hoog worden en dus ook in een kleine tuin passen zonder de maximale toegestane hoogte te overschrijden.

Online snelgroeiende haagplanten kopen

Online snelgroeiende haagplanten kopen

Zoals u kunt zien, zijn er als het om snelgroeiende haagplanten gaat ontzettend veel mogelijkheden. Wilt u een moderne strakke uitstraling neerzetten, of heeft u juist een wildere uitstraling in gedachte? Is uw haag bedoeld voor een kleine voortuin of als zo dun mogelijke afscheiding tussen twee lange achtertuinen? Of heeft u meer ruimte beschikbaar en wilt u deze gebruiken om een robuuste haag neer te zetten die snel veel body krijgt? Voor elke voorkeur en elke functie van een haagplant zijn er snelgroeiende varianten beschikbaar.

Een voorname reden om voor snelgroeiende haagplanten te kiezen is dat de plant snel nadat u de haag aanlegt al de gewenste hoogte en dichtheid heeft. Dit is erg prettig omdat de tuin waar u aan werkt er dan al snel voltooid uitziet. Een nadeel van snelgroeiende haagplanten is echter dat ze veel gesnoeid moeten worden. Als u dat een onprettig vooruitzicht vindt zijn er andere manieren om toch snel tot een vollere haag te komen. Van sommige haagplanten bieden we bijvoorbeeld ook kant-en-klaar hagen aan. Ook kunt u bij ons oudere planten bestellen om aan te planten, dan begint de haag al groter en bereikt deze eerder de gewenste omvang, zonder dat u zo vaak moet snoeien.

Welk soort haag u ook kiest, bij Haagplanten.net kunt u terecht voor gezonde en mooie planten tegen een scherpe prijs. Heeft u vragen over snelgroeiende haagplanten of over het snoeien daarvan? Zoekt u misschien advies over de plantkeuze voor uw haag? Neem dan contact op met onze experts voor professioneel advies.